Connect with us

Sarcina

Care sunt cele mai dese greseli de alimentatie pe care le face o femeie insarcinata?

Published

on

Care sunt cele mai dese greseli de alimentatie pe care le face o femeie insarcinata?

Este in regula ca o femeie gravida sa nu ia deloc in greutate in primul trimestru de sarcina? I se poate recomanda unei gravide supraponderale sa urmeze o anumita dieta pentru a scadea in greutate? Este firesc sau nu apetitul crescut pentru dulciuri si mancaruri procesate in timpul sarcinii? Dr. Roxana Chirila, medic specialist obstetrica ginecologie ne spune care sunt cele mai dese greseli de alimentatie pe care le face o femeie insarcinata.
Citeste si: La ce riscuri se expune femeia insarcinata daca ia prea mult in greutate? Dar bebelusul?
Dr. Roxana Chirila, medic specialist obstetrica ginecologie (arhiva personala)
Este acceptabil ca in primele 3-4 luni de sarcina femeile insarcinate sa nu ia deloc in greutate sau sa adauge doar 1-2 kg, intrucat nevoile fatului sunt relativ scazute in primul trimestru. De asemenea, femeilor gravide supraponderale li se recomanda scadere ponderala prin dieta supravegheata de medicul nutritionist. Cel mai bine ar fi ca toate femeile gravide sa adopte un stil de viata sanatos, acesta constand intr-o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.
Legat de apetitul crescut pentru anumite alimente considerate daunatoare organismului, de-a lungul anilor, am constatat un “paradox”: in general, femeile normoponderale nu au afirmat cresterea apetitului pentru dulciuri, mancaruri sau bauturi procesate, spre deosebire de femeile supraponderale sau obeze care au afirmat fie ca nu se pot abtine, fie ca le “cere” corpul.
Este adevarat ca, in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, valorile glicemiei sunt mai mici decat in mod normal si in cazul repausului digestiv prelungit poate sa apara o stare de slabiciune, ameteala, stare de “lesin”, de aceea este bine sa nu treaca foarte multe ore intre mese, ideal ar fi sa existe 3 mese principale si 2-3 gustari.
E bine ca femeia insarcinata sa evite sa consume carne si lapte crude, acestea putand fi purtatoare de paraziti sau bacterii (Salmonella, Toxoplasma, Listeria). De asemenea, este bine sa se renunte la fumat, alcool, bauturi energizante si sa se consume cat mai putin alimente procesate sau bogate in zaharuri si grasimi saturate.
Nu le recomand femeilor ale caror organisme nu sunt antrenate prin sport sa inceapa, din proprie initiativa, un anumit tip de activitate fizica atunci cand raman insarcinate, insa sunt binevenite plimbarile, inotul, exercitiile fizice special concepute pentru femeile gravide, de preferat sub supravegherea unor specialisti. Femeile care faceau sport in mod regulat inainte de sarcina pot mentine acest tip de activitate, adaptand-o la conditia actuala.
Autor: Inga Stoian
Specialist: dr. Roxana Chirila, medic specialist obstetrica ginecologie
 
 

Source link

Sarcina

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

Published

on

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:

„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele

Published

on

furia în timpul sarcinii

Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”

Published

on

experiență de naștere în Suedia

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:

„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare