Sarcina
Naștere naturală în Olanda. ”Am născut la ora 19, iar la 23.00 eram acasă, cu nou născutul”
După naștere, timp de o săptămână, o asistentă a stat cu mama și bebelușul, acasă, 8 ore pe zi.
Cititoarea noastră ne-a trimis propria poveste de naștere naturală în Olanda, unde a venit pe lume băiețelul ei, Ghiță Nicolas. Mămica și bebelușul au plecat din spital la câteva ore ore după naștere, iar acasă, timp de o săptămână, a venit zilnic să îi ajute o asistentă, câte 8 ore pe zi. Redăm povestea nașterii, așa cum a fost scrisă de mămică:
”Cu două săptămâni înainte de mutarea în Olanda am aflat că sunt însărcinată. După 2 controale în România în care am fost asigurată că totul este bine, am ajuns în Olanda unde, după o zi, am început să sângerez. Neștiind exact cum este sistemul aici, am decis să merg la control la un cabinet privat, unde mi s-a spus că totul este bine și că sângerarea nu este din uter.
Tot la acest cabinet am făcut și ecografia de 10 săptămâni și cea morfologică din primul trimestru plus testul NIPT (un test de sânge luat de la mama în care se analizează ADN-ul copilului pentru a descoperi anumite anomalii cromozomiale). Totul a fost bine și în cadrul acestui test am aflat că o să avem un băiețel.
Aici, în mod normal, sarcina este urmărită de moașe de la 6 săptămâni de sarcină, dar eu, necunoscând procedeul, am ajuns la ele la 14 săptamâni. Toate controale și ecografiile le-am făcut în cabinetul lor, exceptând ecografia de 20 de săptămâni, care a fost făcută în spital, totul fără să plătesc nici un ban. Aici, tu îți faci o asigurare personală, pe care o plătești lunar, iar cei de la asigurare se ocupă de plata oricăror servicii medicale.
Încă de la început mi s-a spus că am opțiunea de a naște acasă, dar că este strict alegerea mea dacă vreau acasă sau la spital.
Nașterea, indusă la 41 de săptămâni
Am avut parte și de două cursuri gratuite, la care poți participa cu soțul, unul despre travaliu și naștere, și unul despre alăptare. De asemenea, am avut posibilitate să vizitez spitalul în care urma să nasc și să discut cu cadrele medicale în cadrul unei întâlniri care a durat aproximativ 2 ore.
În dată de 20 noiembrie am făcut 40 de săptămâni și părea că bebe nu își dorește să vină pe lume. Mi s-a dat opțiunea de a decide dacă vreau să încerce să îmi inducă nașterea și am decis să aștept până la 41 de săptămâni. În ziua în care am împlinit 41 de săptămâni, au încercat să declanșeze nașterea prin ceea ce se numește stripping the membranes, un procedeu prin care, cu 2 degete, freacă membrana cu mișcări circulare pentru a ajută corpul să înceapă să producă oxitocina pentru declanșarea nașterii.
Am născut într-o rezervă cu condiții hoteliere
Pentru că nu a funcționat, am fost programată a două zi la spital, unde mi-au introdus în cervix un balon pe care l-au umplut cu apă, care să apese pe colul uterin și să îl ajute să se dilate.
După aproximativ 12 ore, timp în care am avut mici contracții, balonul a ieșit. A două zi am mers la spital, mi s-a spus că am dilatație 2 cm și că îmi pot induce nașterea. La ora 10:00 am fost dusă în rezerva în care urma să nasc, o camera numai pentru o persoană, cu condiții hoteliere. Soțul a avut un fotoliu extensibil și a putut fi alături de mine pe tot parcursul nașterii.
La 10:30 mi-au rupt membranele și mi-au pus perfuzia cu oxitocină. Până la ora 13:30 am avut parte de contracții puternice, în care am fost sfătuită să merg la duș, pentru că apa ajută la calmarea durerii.
Am primit înghețată cu fructe
La 13:30 eram dilatată 3 cm și am cerut epidurală. Mi-au făcut epidurală (am primit și o înghețată de fructe pentru a mă ajută să mă relaxez) și totul a fost bine până la ora 16:30, când am simțit că nu își face efectul pe partea dreapta. Au tras puțin de cater în afară și am început să amorțesc, dar durerile erau din ce în ce mai mari, moment în care am fost întrebată dacă simt nevoia să împing. Răspunsul meu a fost da și când m-au controlat aveam 10 cm dilatație.
La ora 18:40 am început să împing și la 19:15, în data de 4 Decembrie 2019, a fost născut Ghiță Nicolas. Mi-a fost pus pe piept, tatăl a tăiat cordonul ombilical, iar apoi, timp de 2 ore, am făcut skin to skin și am fost ajutată și învățată cum să alăptez corect. În acest timp, moașa m-a cusut, am avut 5 copci, pentru că băiatul a avut 3.920 grame și 53 de cm.
Naștere naturală în Olanda. Toți din jur au fost plini de empatie
După 2 ore, l-au cântărit și i-au făcut controlul după naștere, timp în care eu am făcut dus. După ce mi-au făcut și mie controlul necesar, mi-au spus că putem pleca acasă, așa că în seara aceleiași zile, la ora 23.00, am ajuns acasă cu puiul meu, născut de câteva ore.
Nu am cuvinte să îmi exprim mulțumirea pentru moașe și asistente, au fost niște oamenii plini de empatie, care m-au învățat cum să respir și care au fost alături de mine în fiecare moment, ajutându-mă să fac față durerii. Țin să precizez că nu am plătit nimic și nu am băgat nici un ban în buzunar nimănui.
Asistenta ne-a învățat, acasă, tot ceea ce trebuie să știm
Începând cu a doua zi, am avut o asistentă, plătită tot prin asigurarea medicală, care a venit acasă timp de 7 zile câte 8 ore pe zi, care a avut grijă de mine și de copil, plus că m-a ajutat să alăptez, mi-a făcut control zilnic atât mie, cât și lui Nicolas, și m-a învățat tot ce trebuie să știu ca să am grijă de el, de la cum să îi facem băița, până la cum să schimbăm un pampers.
În plus, moașele mele au venit de 4 ori în acestă perioadă pentru a se asigura că totul este bine”.
Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere naturală în Olanda, îți recomandăm să citești și:
Sarcina
Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”
O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:
„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…
Sarcina
Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele
Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…
Sarcina
Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”
O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:
„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…