Copilul tau
Igiena și îngrijirea mâinilor copiilor. Recomandările dermatologului
Medicul dermatolog recomanda folosirea la copii de creme barieră, creme speciale de mâini, inainte de a fi scoși afară la joacă.
Relaxarea restricțiilor este tot mai aproape și odată cu aceasta vom putea ieși mai mult și mai des cu copiii afară. Vestea bună vine însă și cu necesitatea de a dezinfecta mai des mâinile celor mici. Despre igiena și îngrijirea mâinilor copiilor în timpul pandemiei am discutat cu medicul dermatolog Diana Plăcintescu. Ea are multe sfaturi utile pentru părinți pentru perioada care urmează și în care igienizarea mâinilor va fi o provocare mai mare decât oricând.
Totul despre mame: Cum dezinfectăm pielea mâinilor bebelușilor și copiilor mici în această perioadă?
Dr. Diana Plăcintescu
Dr. Diana Plăcintescu: Cât sunt în casă, mâinile bebelușilor nu ar trebui dezinfectate, ci doar spălate și mediul lor să fie curat și spălat. Ideal ar fi ca si pentru copiii mai mari, care umblă cu mâinile pe jos, să nu le dezinfectăm, ci doar să ii spălăm mai frecvent daca chiar ajung cu mainile pe zone unde circulă mai multe persoane. Teritoriile lor de trafic/joacă ar fi ideal sa fie curățate cât mai des, depinzând și de câte persoane sunt în locuință. Dacă îi scoatem la joacă, în aer liber, în afara casei, în locuri populate, și intră în contact cu spații comune, ar fi bine să fie supravegheati șă nu-și ducă apoi mâinile la gură și să își atingă fața, iar odată ajunși în casă să se spele bine pe mâini și pe față. Principiul este deci spalărea mâinilor și curațenia/dezinfecția teritoriului.
Totul despre mame: De la ce vârstă putem utiliza dezinfectanți pe bază de alcool pentru mâinile bebelușilor. Dacă exista o vârstă minimă, ce putem folosi până atunci?
Dr. Diana Plăcintescu: Există geluri dezinfectante pe bază de alcool pentru copii, care se pot folosi teoretic de la orice vârstă, importantă este frecvența, cu cât copilul este mai mic cu atât mai rar. Până la urmă, gelurile dezinfectante conțin alcool, glicerină și apă oxigenată. Niciuna dintre aceste substanțe nu este interzis sa vină în contact cu pielea bebelușilor.
Nu recomand totuși până la un an, deoarece alcoolul usucă excesiv pielea, și inutil. După un an, copilul merge în picioare și are risc sa atingă diverse obiecte, podeaua etc. Până la un an este într-un mediu securizat. Dacă adulții care îl îngrijesc respectă regulile, copilul nu are niciun risc. Ca alternativă se poate folosi apa oxigenată diluată 1 parte la 4 părți de apă.
Totul despre mame: Cu ce dezinfectăm suprafețele pentru a nu exista risc pentru copiii mici care pun mâna peste tot, este sigur să folosim substanțe care conțin clor?
Dr. Diana Plăcintescu: Preferabil ar fi să se folosească alcool sau apă oxigenată, dar clorul în diluția potrivită nu este atât de toxic. După părerea mea, se exagerează cu dezinfecția în mediul casnic. Concentrația virulicidă pentru SARS-COV-2 este de 0,1%. În Domestos sau similare de exemplu concentrația este 5%, deci trebuie diluat 1 la 50. După ce a fost folosit și suprafața s-a uscat (după aproximativ 5 minute) locul este dezinfectat. La nevoie, poate fi clătit, căci dezinfecția persistă și după clătire!
Totul despre mame: Cum îngrijim pielea copiilor în această perioadă când le igienizăm mainile des, iar o dată cu relaxarea va fi necesar și mai des să apelăm la dezinfectanți agresivi cu pielea lor fină.
Dr. Diana Plăcintescu: Este bine să le aplicam creme barieră, creme speciale de mâini, inainte de a fi scoși afară la joacă. Aceste creme sunt siliconice majoritatea, parțial impermeabile, sunt ca o mănușa invizibilă, daca vreți. Când copilul este spălat/dezinfectat pe mâini crema aplicată anterior favorizează îndepărtarea mai rapidă a murdăriei și eventualilor contaminanți. Acest tip de creme au de asemenea un rol cicatrizant, reparator. Dacă copiii chiar fac dermatite iritative pe zonele hiper-spălate, seara trebuie aplicată o cremă reparatoare mai puternică și eventual o cremă grasă hidratantă.
Spălarea de asemenea ar trebui să se facă cu produse (săpunuri, geluri) pentru piele atopică, pentru că acestea sunt de regulă relipidante, refac stratul lipidic protector al pielii.
Totul despre mame: Dacă trebuie sa utilizam creme, ce tip ar trebui să fie, ce ingrediente să conțină?
Dr. Diana Plăcintescu: Cele mai multe dintre cremele reparatorii, cicatrizante conțin complexul cupru-zinc, care este cel mai rapid reparator. Pot conține de asemenea panthenol, acid hialuronic, vitamina E, diverse substanțe naturale care au rol cicatrizant (gălbenele, helicrisia, aloe). Nu există interdictii pentru cremele dermato-cosmetice, majoritatea lor sunt testate pentru a fi folosite de la nou-născuti până la adulți.
Totul despre mame: Ce tipuri de probleme dermatologice pot aparea de la dezinfectarea frecventă și cum putem să le prevenim?
Dr. Diana Plăcintescu: De regulă, excesul de dezinfectanți produce dermatite iritative, pielea este roșie, fisurată și ustură. Dezinfectanții pot determina și alergii, în acest caz manifestarea este de eczemă, pielea este tot roșie, dar pot apărea vezicule (bășicuțe), cruste, și, semn distinctiv, prurit (mâncărime).
Ambele tipuri de dermatită se pot complica cu suprainfecții, evidențiate prin apariția crustelor galbene ca miererea si uneori chiar a puroiului.
Totul despre mame: Dacă totuși au apărut probleme cu pielea mainilor copiilor, din cauza spălatului și a dezinfectării dese, cum putem să le tratăm.
Dr. Diana Plăcintescu: Repararea pielii fisurate este cel mai important pas. Se aplică o crema cicatrizantă, de 3-4 ori pe zi și o cremă grasă cand activitatea ne permite și neapărat seara la culcare. Daca sunt eczeme, de regulă sunt necesare creme pe baza de cortizon și eventual antibiotic, dar acestea din urmă vor fi utilizate doar pe baza recomandării medicului.
Totul despre mame: Ce recomandări aveți pentru igiena și îngrijirea mâinilor copiilor cu probleme de piele? Există recomandări speciale pentru aceste cazuri? Care sunt acestea?
Dr. Diana Plăcintescu: Copiii cu dermatită atopică au pielea mai uscată, mai lipsită de protecție decât a celorlalți, deci ei ar trebui să fie mai riguros îngrijiți decât ceilalți, cu creme grase, emoliente și creme cicatrizante, și pe cât posibil să li se creeze un ritual in care sa nu aibă nevoie să se spele pe maini atât de des. Sau, desigur, și este valabil și pentru ceilalți, când sunt în exterior pot purta mănuși subțiri de bumbac sau de mătase speciale pentru atopici.
Copilul tau
Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore
Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…
Copilul tau
Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!
În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.
Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…
Copilul tau
„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont
Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…