Connect with us

Sarcina

Heidi Murkoff: “Ai grija ca puiul tau sa stie ca este intotdeauna iubit”

Published

on

Heidi Murkoff: “Ai grija ca puiul tau sa stie ca este intotdeauna iubit”

„Asculta toate sfaturile din jurul tau, dar de asemenea asculta-ti vocea interioara” a spus Heidi Murkoff, autoarea cartii „La ce sa te astepti in sarcina”, si mai mult de atat „ai grija ca puiul tau sa stie ca este intotdeauna iubit”. Afla aici care au fost cele mai dificile momente din viata ei de mama, dar si care sunt lucrurile pe care le-a invatat Heidi de la copiii sai.
Prima parte a interviului o poti citi aici:
Heidi Murkoff: “Fiecare copil este diferit. Fiecare mama este diferita”
Heidi Murkoff, Foto: SAMAS
Ce ti-ai fi dorit sa fi stiut inainte de a fi mama?
Ca este cel mai greu job din lume, dar si cel pe care-l vei iubi cel mai mult. Unele mamici il fac sa arate ca este un job usor, dar intotdeauna exista tot felul de provocari. Nu va mai judecati atat de dur! Lasati-o mai usor! Si cum am tot spus: stresati-va mai putin si bucurati-va de aceasta calatorie cat de mult puteti!
Care moment din viata ta de mama ti s-a parut cel mai dificil? 
O, sa fim realisti, au fost foarte MULTE  momente dificile. Eram doi la doi la capitolul colici, dar cu Wyatt (n.a.: fiul) am fost un pic mai experimentata, asa ca nu m-am stresat la fel de mult (n.a: ca in cazul primului nascut). Emma a plans zilnic, ore intregi, fara oprire – din momentul in care a facut trei saptamani pana a implinit trei luni –  si am luat totul foarte personal.
M-am simtit ca si cum as fi esuat si aveam dubii in ceea ce ma priveste pe mine, ca mama. Si nu mi-a fost de ajutor nici faptul ca Erik lucra noaptea, iar plansul bebelusului coincidea cu orele in care el nu era acasa, astfel ca eram singura, in timp ce ea plangea de la ora patru dupa amiaza pana aproape de miezul noptii. Sincer, mi-era destul de dificil sa ma simt conectata la Emma in timpul acelor maratoane de plans. Imi era mila de ea, desigur, dar in acelasi timp, imi era mila si de mine. Si cu tantrumurile (n.a.: crizele de furie) mi-a fost greu – Emma a fost specialist intr-ale tantrumului, atunci cand era toddler… dar si in perioada de adolescenta. Astazi insa Emma este o mama minunata si-mi este cea mai buna prietena, pe langa sotul meu, Erik. In final, am supravietuit, am cresut si am prosperat! (Zambeste)
Care este cea mai vie amintire legata de perioada in care Emma si Wyatt erau mici, care iti apare deseori in minte si-ti aduce mereu zambetul pe buze?
Atunci cand se jucau impreuna. Si se jucau impreuna destul de des. Pentru ca Emma era sora mai mare, ii placea sa preia conducerea, sa fie sefa. Imi placea sa vad cum imaginatia lor isi lua zborul  – ba se prefaceau ca sunt in tren, ba ca sunt catelusi, ba ca sunt doctori, iar jucariile lor de plus sunt pacientii, ba o vedeam pe Emma cum isi “alapta” papusa si ursuletul, in timp ce eu il alaptam pe Wyatt, atunci cand era bebelus, ba se jucau pe afara si “vanau” insecte – odata, Emma chiar l-a convins pe Wyatt sa prinda o albina pentru ea – , ba se jucau Poker cu Erik, ba citeau povesti impreuna cu el. Sotul meu intotdeauna s-a ocupat de rutina de seara, de baita si de citit povesti.
Scriai ca ai alaptat si ca ti-a placut. Ce ti-a placut cel mai mult legat de procesul de alaptare? 
Din momentul in care procesul de alaptare s-a stabilizat (este un proces natural, dar care nu a venit deloc in mod firesc, nici pentru mine, nici pentru Emma), a devenit cel mai simplu mod de a-i asigura hrana. M-a uimit mereu magia aceea alba, laptoasa si lipicioasa care ii face pe micuti sa adoarma atat de dulce. Nu voi uita niciodata ultima data cand l-am alaptat pe Wyatt. A trebuit sa-l intarc brusc, pentru a merge in primul meu turneu cu prilejul lansarii cartii, iar Erik a ramas acasa cu copiii. Imi amintesc ca am stat mai mult ca de obicei, iar sotul meu a filmat sedinta de alaptare, astfel incat amintirea sa dureze mai  mult. Wyatt a acceptat intarcarea foarte usor, nu mi s-a parut deloc ca i-ar fi lipsit nici alaptatul, si nici ca i-as fi lipsit eu. (Zambeste) In schimb, mie mi-a fost greu. Mi-e dor de acel moment chiar si in prezent. Mi-e dor si de perioada in care eram insarcinata. Mi-ar fi placut sa mai am o sansa sa fiu din nou insarcinata, iar de data aceasta sa pot sa port toate aceste haine dragute pe care le poarta in prezent femeile insarcinate.
Ce faci atunci cand reusesti sa ai timp doar pentru tine? 
Din fericire, nu sunt o persoana care sa caute “timp pentru sine”. Nu prea stiu cum sa stau si sa ma relaxez, si nici nu am hobby-uri (nu-mi place nici macar sa fac cumparaturi). Partea care imi place cel mai putin este sa stau si sa scriu, pentru ca doar eu sunt cea care trebuie sa o faca. As fi preferat sa stau cu Erik si cu copiii, sa calatoresc si sa cunosc mamici, tatici si bebelusi.
Organizam in jur de 35 de “baby showers” in toata lumea (n.a. “baby shower” este o petrecere surpriza data in cinstea gravidei si viitorului bebelus) pentru femeile insarcinate care au participat in actiuni militare, si incercam sa petrecem timp cu ele, cu bebelusii lor. Uite acestea sunt momente mult mai frumoase si mai bune decat orice alt “timp pentru mine”. Si sunt norocoasa ca pot sa fac totul impreuna cu Erik. Muncim de acasa impreuna, calatorim impreuna.
Intrebarea mea preferata: sunt convinsa ca i-ai invatat pe copiii tai, Emma si Wyatt, tot felul de lucruri, dar ce ai invatat tu de la ei?
Cu siguranta, sa incetinesc si sa ma bucur de lucrurile mici pe care le ofera viata -precum sa ma opresc sa miros florile, sa intorc o pietricica, sa ma uit ce este dupa un copac, sa vad si copacul, nu doar padurea -, sa fiu curioasa si sa caut la nesfarsit sa descoper lucruri noi. Asta este ceea ce iubesc eu cel mai mult la toddleri si prescolari, dar chiar si la varsta lui Lennox, aceasta curiozitate nestavilita despre lumea din jurul lor, lume pe care adultii nu o mai observa.
Ce parere ai despre o noua carte care sa aiba titlul  “La ce sa te astepti atunci cand te pregatesti sa devii bunica”(“What to Expect When You’re Expecting to Be a Grandma”) sau poate “La ce sa te astepti cand esti bunica?”. Eu cred ca ar avea succes!
(Rade). Exact asta mi-ar mai trebui, sa mai scriu o carte! Si asa am ramas in urma cu noile editii ale cartilor mele. Dar, pe scurt, raspunsul la intrebare este simplu: La ce sa te astepti atunci cand te pregatesti sa devii bunica? La faptul ca totul va fi mult mai bine decat spun ceilalti ca este. Mult mai bine!
Un lucru amuzant este ca, desi toata lumea imi cere sfaturi (pe care le si urmeaza), Emma imi cere sfatul, apoi face exact invers decat ii spun. Asa fac de obicei fetele cu mamele atunci cand este vorba de sfaturi (mai ales daca acestea tin de „parinteala”). Bineinteles, am scris carti cu multe sfaturi si probabil din aceasta cauza ai crede ca m-ar asculta… (Zambeste)
Intr-unul dintre interviuri ai spus ca “presiunea pe care o simt mamele este mai mare acum ca oricand”. Este vorba mai mult despre presiunea de a avea un bebelus “perfect”, care “bifeaza” toate achizitiile, care este dus la tot felul de ateliere si are un IQ dezvoltat si stimulat incontinuu, sau este vorba despre presiunea de a fi o mama perfecta, care isi duce sarcina cu bine si naste “ca la carte” sau isi ingrijeste bebelusul dupa toate indicatiile specialistilor?
O, toate adunate! Si poate fi atat de coplesitor sa ai aceasta senzatie ca niciodata nu esti suficient de buna ca mama, chiar daca faci mereu totul cat poti tu de bine. Mereu am spus ca fiecare sarcina este diferita. Fiecare copil este diferit. Fiecare mama este diferita. Iar acest lucru este valabil si in cazul unei mame care are doua sarcini, ambele sunt diferite, bebelusii sunt diferiti. Ceea ce este “normal” sau ceea ce functioneaza foarte bine in cazul unei mame sau a unui bebelus este diferit pentru alta mama sau alt bebelus. Nu exista niciun lucru pe care sa-l faci “ca la carte”, in afara de acele adevaruri absolute pe care le-am tot spus (de exemplu, sa ai grija ca puiul tau sa stie ca este intotdeauna iubit, chiar si atunci cand nu-ti place comportamentul lui, sau sa ai grija ca are toate vaccinurile la timp, sau ca intotdeauna il pui in scaunelul de masina). Si aminteste-ti intotdeauna ca exista metode simple pe care sa i le oferi copilului si care conteaza cel mai mult: contactul vizual, sa-i canti si sa-i vorbesti bebelusului, sa-l tii in brate. Aceasta este stimularea de care are nevoie orice bebelus. Sa-ti vada fata, sa te priveasca pe tine si pe ceilalti adulti care il ingrijesc – pentru aceste lucruri nu exista nicio aplicatie.
Alaturi de Heidi Murkoff
Sfatul tau pentru cititoarele www.superbebe.ro , care se pregatesc sa devina mame sau care deja se bucura de maternitate este…
Streseaza-te cat mai putin, bucura-te cat mai mult de sarcina si de bebelusul tau. Asculta toate sfaturile din jurul tau, dar de asemenea asculta-ti vocea interioara, ceea ce-ti spune instinctul. Iti cunosti corpul, iti stii bebelusul sau copilul, mai bine decat oricine.
Ma poti urmari pe retelele mele de socializare, Instagram si Facebook, iar acolo iti pot raspunde personal la toate intrebarile pe care le ai, mai ales daca postezi poze cu burtica ta sau cu bebelusul tau, astfel incat sa ma bucur si eu (Zambeste).
Heidi, iti multumesc pentru timpul acordat, pentru toata inspiratia si informatiile pe care le-ai asternut in cartile tale.
Si… iar ne-am imbratisat! 🙂
Autor: Inga Stoian
_________________
Heidi Murkoff este autoarea celei mai citite carti de sarcina din lume – “La ce sa te astepti in sarcina” (“What to Expect When You’re Expecting”),  care este “Biblia” sarcinii, asa cum o mai numesc multe viitoare mamici. Indragita autoare a acceptat sa vina in Romania, la invitatia Asociatiei SAMAS si sa participe la un eveniment interactiv (despre care poti citi mai multe aici.
Citeste si: Superfemei. Supermame. Povesti de viata
 
 

Source link

Sarcina

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

Published

on

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:

„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele

Published

on

furia în timpul sarcinii

Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”

Published

on

experiență de naștere în Suedia

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:

„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare