Connect with us

Sanatate

Totul despre suflul sistolic

Published

on

Totul despre suflul sistolic


Suflul cardiac reprezinta o serie de vibratii de durata variabila, ce pot fi auzit cu un stetoscop la nivelul cavitatii toracice, provenind din inima sau din vasele mari de sange. Suflul sistolic este un murmur care incepe in timpul sau dupa primei batai a inimii si se termina inainte sau in timpul celui de-a doua batai a inimii.


Pentru a intelege mai bine acest concept, este important sa cunoasteti modul in care functioneaza inima. Astfel, fiecare bataie a inimii contine 2 faze: sistola (cand inima pompeaza) si diastola (cand camerele inimii se umplu cu sange). Sangele intra in atriul drept prin vena cava si trece prin valva tricuspida in ventriculul drept. O bataie de inima sistolica trimite sangele prin valva pulmonara (care separa ventriculul drept si artera pulmonara) catre plaman. In plaman, oxigenul este transmis globulelor rosii, iar dioxidul de carbon (un produs rezidual al metabolismului) este eliminat. Sangele oxigenat se intoarce in atriul drept unde trece prin valva mitrala in ventriculul stang. Bataia de inima sistolica determina de asemenea ca partea stanga a inimii sa se contracte si sa transmita sange prin valva aortica care separa ventriculul stang de aorta. Sangele trece prin aorta in corp, furnizand oxigen tesuturilor. Sunetul unui murmur cardiac apare cand fluxul sanguin din inima nu este uniform si apar turbulente. Cu ajutorul unui stetoscop, medicul poate auzi suflul in timpul unei examinari fizice. Retineti insa ca nu toate suflurile cardiace sunt anormale sau periculoase, dar daca sunt prezente pot indica o anormalitate structurala a inimii.

Tehnica si clasificare

Auscultarea inimii si a marilor vase de sange trebuie realizata intr-un mediu cald, tacut, cu expunerea pieptului pacientului. Medicul trebuie sa utilizeze un stetoscop cu tub de plastic sau cauciuc de lungime 25-30 cm care sa dispuna de o diafragma rigida si un clopot subtire. Pacientul trebuie examinat intr-o pozitie culcata, sezand si decubit lateral stang. Principalele zone de interes sunt cea aortica primara (al doilea si al treilea spatiu intercostal la marginea stanga a sternului), cea tricuspida (al patrulea spatiu intercostal de la marginea stanga a sternului) si zona mitrala (apexul cardiac). De asemenea, medicul specialist (cardiologul) ar trebui sa ausculte si regiunea dreapta parasternala, baza dreapta si stanga a gatului, arterele dreapta si stanga carotide, axila stanga si zona interscapulara (aici suflul cardiac poate radia sau sunete similare acestuia pot emana). Inainte de a identifica si caracteriza un suflu sistolic, medicul trebuie sa defineasca (auditiv) primul si al doilea sunet al inimii pentru a-l localiza cu acuratete.


Anumite trasaturi clinice comune tuturor suflurilor trebuie definite in cazul unui pacient cu suflu sistolic si acestea sunt:

– Intensitatea (taria). In acest sens apare clasificarea pe grade: gradul 1-un suflu usor ce poate fi auzit doar cu un efort special, gradul 2-un suflu usor dar auzibil imediat, gradul 3- un suflu de putere moderata, gradul 4- un suflu foarte tare, gradul 5- este extrem de puternic incat este auzibil cu o muchie a stetoscopului care atinge peretele toracic, gradul 6- un suflu atat de puternic incat se aude cu stetoscopul abia indepartat de peretele toracic. Suflul sistoloc de la gradul 4 in sus este insotit de un tremor palpabil.

– Frecventa (ritmul) se refera la viteza sangelui in zona originara a suflului si este desemnata drept ridicata, medie sau redusa (cu cat este mai mare, cu atat este mai crescuta frecventa)

– Calitatea se refera la efectul tonal al suflulul; descriptori folositi uzual sunt suflator, muzical, scartait, convulsiv, claxonat, strident, iritant, mormait, huruit

– Durata se refera la portiunea din ciclul cardiac care este ocupata de suflu (in afara de suflu sistolic, mai exista si diastolic sau continuu; cel sistolic este clasificat in sistolic timpuriu-incepe la primul sunet al inimii si se intinde pana la cel mijlociu sau tarziu, sistolic mediu-incepe dupa un interval fara suflu in sistola timpurie si se incheie intr-un interval fara suflu in sistola tarzie, sistolic tarziu-incepe in ultima jumatate de sistola si se poate sau nu extinde pana la al doilea sunet al inimii sau holosistolic-incepe cu primul sunet al inimii si se intinde pana la sau in timpul celui de-al doilea)

– Configuratia se refera la forma, fiind vorba in general de intensitate si durata. Suflul crescendo creste progresiv in intensitate, iar cel descrescendo descreste progresiv (suflu diamant sau zmeu), in timp ce suflul platou isi mentine o intensitate relativ constanta

– Localizarea primara (punctul de intensitate maxima) se refera la punctul din precord unde suflul se aude la intensitate maxima. Multe sufluri se pot auzi de-a lungul mai multor zone din precord; localizarea ajuta in determinarea locului de evolutie (nu toate radiaza)

– Locul/locurile iradierii este important in determinarea cauzei subsecvente a sufluluiSuflul sistolic (SS) nu constituie o boala, dar o data identificat trebuie facuta diferenta (diagnostic diferentiar) intre cel fiziologic (inocent) si cel cu semnificatie patologica. Este determinat de o serie de factori fiziologici, sau patologici care modifica circulatia sangelui (curgere turbulenta) la nivelul inimii si vaselor mari.


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica
Spitalul Monza:  


“SS se clasifica in doua mari categorii:

1. Fiziologic (functional, inofensiv), fara semnificatie patologica si implicatii clinice. Apar in proportie de 40-70% si poate fi depistat precoce, la nastere, sau tardiv, la varste mai mari. Sunt generate de cauze extracardiace care maresc viteza de curgere a sangelui in inima si vase (efort fizic, anemie, febra, sarcina, hipertiroidism, infectii, intoxicatii) si au urmatoarele caracteristici:


• Sunt de regula sistolice

• Au intensitate mica 1/6 – 3/6

• Sunt inconstante

• Nu iradiaza

• Se pot asculta in mai multe zone cardiace

• Se pot auzi in pozitie culcata

• Electrocardiograma, radiografia toracica si ecocardiografia sunt normale

• Nu necesita tratament

• Nu se impun restrictii in activitatea fizica

• Conditia si calitatea vietii sunt absolut normale


2. Patologic (organic), ca expresie a uneia, sau mai multor cardiopatii fie congenitale (CC), sau dobandite in decursul vietii.

Exista sase grade de intensitate; un SS mai mare de gradul doi, are de regula semnificatie patologia si poate avea la baza o boala cardiaca.


Caracteristici:

• Timbru aspru

• Ocupa intreaga sistola

• Intensitate mare

• Insotit de freamat

• Poate iradia

• Se poate asocia cu aparitia unor simptome sau complicatii”

Cauze

Suflul cardiac functional

Multe sufluri cardiace sunt inofensive si desemnate inocente sau functionale, aparand cand sangele trece prin inima rapid pe durata functionarii normale in timp ce nu exista (de obicei) nicio boala de inima. Poate fi vorba insa de alte afectiuni ascunse cum sunt febra, anemia, hipertiroidismul si sarcina.


Suflul cardiac congenital

Este deseori identificat in cazul noilor nascuti si se poate datora anormalitatilor din valve, sept sau artere si vene care transporta sangele la si de la inima (de multe ori exista o predispozitie genetica). In unele boli de inima complicate poate fi vorba de o combinatie a celor trei. Multe sufluri congenitale se remediaza spontan fara interventii chirurgicale, insa altele necesita ajutor in acest sens.


Persistenta canalului arterial poate cauza un suflu la nou-nascuti deoarece, inainte de nastere, aorta si artera pulmonara sunt conectate printr-o artera mica, canalul arterial, pentru a completa circulatia sanguina fetala. Dupa nastere, aceasta artera ar trebui sa se inchida, insa daca sunt prezente anormalitati cardiace, poate ramane deschisa (deseori se inchide de la sine in timp; ocazional medicatie sau operatie sunt necesare pentru a o inchide).


Anormalitati ale valvelor

Oricare din valvele inimii poate fi afectata iar simptomele clinice depind de gravitatea deteriorarii acestora si daca tiparul circulatiei sanguine din inima este mentinut. Fiecare problema prezinta un caracter specific si frecventa a suflului:


– Stenoza de valva reprezinta ingustarea valvei inimii. Apare in timp, pe masura ce se deterioreaza in urma lezarii si cicatrizarii in urma unei infectii cum este febra reumatica sau defect de nastere (si calcifierea valvei poate fi o cauza) si determina muschiul cardiac sa depuna un efort suplimentar pentru a pompa sangele prin deschiderea ingusta (poate cauza insuficienta cardiaca)

– Regurgitarea de valva (insuficenta) este o valva care curge determinand sangele sa circule invers fata de tiparul normal de functionare din inima (o valva poate prezenta si stenoza si regurgitare)

– Scleroza de valva reprezinta o ingustarea usoara si rigidizare a valvei (de obicei valva aortica) din cauza varstei, fiind asociata cu boala aterosclerotica de inima

– Prolapsul valvei reprezinta inclinarea unei valve ce determina scurgerea si implica deseori valva mitrala

– Endocardita este o infectie a invelisului inimii ce poate implica si distruge valva cardiaca (sursa este in alta parte din corp si ajunge prin sange la inima)

– Gauri in peretii inimii (septul care divide camerele inimii) cum sunt defectul de sept atrial (o gaura in peretele ce separa camera colectoare) sau defectul de sept ventricular (afecteaza peretele ce divide camera ce pompeaza sange)

Simptome

Un suflu cardiac in sine nu cauzeaza niciun simptom si in general nu poate fi auzit de persoana afectata si, de fapt, este vorba de problema structurala a inimii care poate cauza unele simptome (retineti ca multe tipuri de suflu nu au nicio consecinta). In cazul nou-nascutilor poate fi observata dificultate in respiratie si chiar cianoza, ceea ce inseamna ca inima nu poate circula sangele si oxigenul din plamani in corp. Unii bebelusi cu probleme cardiace pot intampina si dificultati in hranire, dezvoltare si crestere (dar si transpiratie execesiva, stare generala proasta); in cazul copiilor bine dezvoltati suflul sistolic este de obicei inofensiv (simptomele in cazul lor sunt intoleranta la exercitii fizice, palpitatii, durere de piept, sincopa, edem pedal). Iata si simptomele ce pot indica boli cardiace la bebelusi: tahipnee, tahicardie, hepatomegalie, puls slab periferic, saturatie de oxigen redusa, crestere deficitara, iar la copii aceleasi simptome si in plus presiune jugulara venoasa ridicata, edem pedal si crepitatii bazale pulmonare. La adulti, anormalitatile ecardiace pot determina durere de piept, scurtarea respiratiei si umflarea extremitatilor si alte simptome, dar si palpitatii (senzatia unor batai neregulate ale inimii) la pacientii cu anormalitati de valve.


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica
Spitalul Monza:  


“Practic toata gama de malformatii cardiace congenitale (MCC) au ca expresie la auscultatia cordului (cu ajutorul stetoscopului), detectarea unor SS de grade diferite. Acest semn este nespecific, simpla lor depistare poate ridica suspiciunea unei CC si chiar incadrarea acesteia intr-o clasa fiziopatologica.


De aceea recomandarea noastra ar fi ca in momentul suspiciunii, sau a diagnosticului de MCC, pacientul sa fie indrumat spre un cardiolog pediatru cu experienta, care pe baza anamnezei (discutiei cu parintii) si a consultului de specialitate: clinic, electrocardigrafic (ECG), radiografie toracica, analize de laborator si obligatoriu ecocardiografic, de cele mai multe ori este in masura sa precizeze diagnosticul. Daca se impune se poate recurge in unele situatii si la alte explorari mai complexe: imagistice (angio-CT si/sau angio-RMN), sau invazive (angio-cateterism cardiac). O data confirmat diagnosticul de CC, se recomanda indrumarea pacientului catre un centru de chirurgie cardiaca pediatrica, cu scopul de a evita riscul temporizarii nejustificate si inutile, care sa duca in final la pierderea momentului potrivit pentru operatie.


Exista un numar mare si o varietate considerabila de boli cardiovasculare congenitale, de complexitate si severitate extrema. Pot fi izolate, sau asociate altor malformatii cardiace, sau extracardiace. Unele impun abordare chirurgicala imediata, in primele ore sau zile de viata si sunt considerate urgente chirurgicale, in timp ce altele necesita urmarire de specialitate si interventie operatorie in regim cronic, la momentul considerat optim pentru pacient.

Unele CC pot fi initial asimptomatice, dar altele au anumite semne si simptome pe care parintii le pot sesiza cu usurita si trebuie sa motiveze necesitatea unui consult de specialitate:


1. alimentatie dificila

2. crestere insuficienta, sau chiar stagnare in greutate si inaltime

3. oboseala (dispnee) la efort obisnuit pentru nou nascut si copilul mic (de hranire, la plans), la copilul mai mare (la joaca, sport)

4. infectii respiratorii frecvente, care raspund dificil la tratament

5. modificarea ritmului si frecventei respiratiilor, a tensiunii arteriale, sau a ritmului cardiac

6. albastreala (cianoza), in jurul buzelor, sau la nivelul extremitatii membrelor”

Diagnostic


Un suflu sistolic este depistat de obicei in timpul unei examinari fizice cu ajutorul stetoscopului. Medicul va poate adresa si intrebari referitoare la functionarea inimii, inclusiv prezenta durerilor de piept, scurtarea respiratiei in timpul efortului sau odihnei si umflarea picioarelor. In cazul bebelusilor, simptomele pot include supt deficitar/mancat, crestere redusa in greutate/inaltime sau episoade de cianoza, prin urmare vor fi verificate si culoarea pielii, pulsul si aspectul picioarelor insotite de auscultare pulmonara (pentru a verifica acumularea de lichid).


Apoi, medicul poate recomanda o electrocardiograma care evalueaza ritmul si frecventa cardiaca si daca este prezenta hipertrofia muschiului cardiac (nu este utila in identificarea defectelor cardiace sau a anormalitatilor anatomice). Radiografia poate ajuta in evaluarea marimii si a formei inimii, dar si in identificarea lichidului din plamani. Daca se impun testari suplimentare, de obicei este vorba de ecocardiograma (pentru vizualizarea structurilor si functiilor inimii; este ideala pentru identificarea malformatiilor congenitale cardiace) sau de cateterizare cardiaca (un test invaziv prin care se injecteaza un colorant special direct in sangele ce trece prin structurile cardiace pentru a le evalua).

Tratament, complicatii si prevenire

Tratamentul depinde de cauza si de starea de sanatate a pacientului. Multe tipuri de suflu nu impun evaluari suplimentare si pot fi monitorizate (pentru a urmari simptomele ce pot aparea in timp). Unele sunt asociate cu valve infectate si necesita administrarea de antibiotic, iar in alte cazuri cand valvele sunt deteriorate structural se impune reparatie de tip chirurgical (dupa interventie asupra defectelor de sept atrial sau ventricular, ritmul cardiac revine la normal in cazul copiilor). Complicatiile nu se refera la suflul sistolic in sine, ci la afectiunile subsevente cauzatoare.


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica
Spitalul Monza:  


“Se recomanda ca o data depistata o anomalie cardiaca sa nu se astepte aparitia semnelor si simptomelor care in unele cazuri pot fi expresia unor posibile complicatii in evolutie si anume:

1. cardiomegalie (cresterea inimii in dimensiuni)

2. aritmii cardiace (tulburari de ritm si conducere)

3. insuficienta cardiaca (dreapta, sau stanga)

4. insuficienta respiratorie

5. insuficiente concomitent la nivelul mai multor organe vitale (inima, plamani, sistem nervos, ficat, rinichi)

6. embolie sistemica paradoxala (formarea si migrarea in circulatie a unor cheaguri cu consecinte severe in functie de zona afectata)

7. endocardita bacteriana infectioasa (o infectie severa la nivelul inimii si vaselor mari, declansata in urma unor interventii chirurgicale, stomatologice).”


Este important sa retineti ca suflul cardiac nu este o boala in sine, ci mai degraba sunetul cauzat de probleme in fluxul sanguin al inimii. Totusi, mentinerea unui stil de viata sanatos poate preveni unele afectiuni cardiace ce implica valvele; in acest sens mentinerea tensiunii, a colesterolului si a diabetului sub control sunt esentiale. Este important si sa nu fumati, sa efectuati exercitii fizice regulate si sa pastrati greutatea sub control. Analizele medicale pentru infectii de tip streptococi pot preveni complicatiile si ajuta in stabilirea unui tratament antibiotic adecvat.


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica Spitalul Monza:  


“Tratamentul afectiunilor cardiace congenitale si dobandite este complex si trebuie efectuat intr-un centru de cardio-chirurgie pediatrica cu experienta. Pe langa tratamentul medicamentos specific (in cazuri severe, decompensate), conduita terapeutica include tehnici variate de cardiologie interventionala si de chirurgie cardiaca (in majoritatea cazurilor).


Exista doua categorii principale de interventii chirurgicale. In primul rand corectia completa, totala (anatomica, fiziologica), care se adreseaza majoritatii malformatiilor cardiovasculare. Aceasta, efectuata corect, la timp, cu indicatii precise, aduce beneficii maxime, pacientul este considerat complet vindecat chirurgical, cu evolutie ulterioara precoce si la distanta normala, asemanatoare cu a unui copil sanatos de aceeasi varsta, perfect reancorat intru-un regim de viata obisnuit. A doua categorie este reprezentata de interventiile paliative, care la randul lor pot fi etape pregatitoare pentru o viitoare corectie totala (situatia optima); pentru un numar relativ mic de cardiopatii congenitale, dar de complexitate mare, reprezinta din pacate singura optiune chirurgicala. La acesti pacienti, leziunile anatomice cardiace sunt atat de severe incat nu vor beneficia vreodata de o corectie fiziologica. Scopul lor este de a ameliora si de a imbunatati vremelnic conditia generala a copilului.”


Doamna doctor Draghici-Martinas Lidia-medic specialist cardiologie in cadrul Centrului Medical Academica: 


“Suflul sistolic se detecteaza la auscultatia zonei precordiale in cadrul examenului clinic. In cazul in care are caracteristici, auscultatorii care pot sugera o afectare cardiaca se indica evaluare ecocardiografica. Suflul sistolic nu este o boala in sine, ci se ausculta cu stetoscopul in cadrul examenului clinic; uneori poate sugera functie de caracteristicile lui auscultatorii o malformatie cardiaca sau o afectare valvulara cardiaca, alteori sunt sufluri fiziologice fara semnificatie clinica si care nu necesita decat supraveghere anuala clinica. Complicatiile pot fi date doar in cazul in care suflul este manifestarea unei afectari cardiace si in acest caz complicatiile depind de patologia incriminata.” 


Multumim domnului doctor Mircea Cotul si doamnei doctor Draghici-Martinas Lidia pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.


Surse:

www.heart.org; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.patient.co.uk; www.medicinenet.com/

Source link

Sanatate

Cum să motivezi copilul să facă mișcare?

Published

on

Cum să motivezi copilul să facă mișcare?

Dacă interacționezi cu copiii mici sau, pur și simplu, dacă stai să-i urmărești, cu siguranță vei spune că sunt cele mai energice ființe din lume, că au baterii inepuizabile și chef de cățărat, de jucat cu mingea, de dat pe tobogane și alergat, numai să nu stea locului o clipă. Lucrurile se mai liniștesc odată cu timpul, când mai cresc, iar asta se întâmplă pentru că apar tot mai multe sarcini legate de școală, din cauza sentimentului pe care îl pot avea unii…

Source link

Continue Reading

Sanatate

Importanța fibrelor în alimentația copiilor

Published

on

Importanța fibrelor în alimentația copiilor

Fibrele alimentare (un anumit tip de carbohidrați) sunt componente esențiale ale unei diete sănătoase și joacă un rol crucial în menținerea sănătății copiilor. Ele sunt substanțe găsite în plante, în anumite băuturi și care nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv. Există două tipuri principale de fibre: solubile și insolubile, fiecare aducând beneficii specifice pentru sănătate.
Fibre solubile vs. insolubile

Fibre solubile: Acestea se dizolvă în apă și…

Source link

Continue Reading

Sanatate

Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici

Published

on

Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici

Dacă tot se vor schimba dinții de lapte, oare chiar este așa important să fie tratați dacă au carii? Laptele matern poate să ducă la apariția cariilor la copii? Este fluorul din pasta de dinți periculos pentru copiii mici? Află aici care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici de la Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu
”Cele…

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare