Nasterea
Am născut un bebeluș de 5 kg … acasă
Așa începe povestea unei mame care a avut curajul să împărtășească cu întreaga lume cum a născut acasă. Gretchen Bosio este o mamă bloggeriță din Pacificul de Nord-Vest, o regiune spectaculoasă din America de Nord, care are pentru noi povești la fel de spectaculoase ce survin o dată cu creșterea celor 3 copii ai săi pe blogul ei. Mai jos am preluat povestea ei privind nașterea acasă, care sigur vă va oferi o altă perspectivă a acestui proces natural și magic.
……….
Moașa m-a avertizat la ultima noastră întâlnire înainte de naștere: „Bebelușul acesta nu va fi unul mic. Aș zice că undeva în jur de 4.5 kg.” Și nu a fost departe de adevăr…Încă sunt și eu surprinsă că am reușit să nasc acasă un bebeluș de 5 kg, ca toți cei cărora le povestesc. Dar acest aspect face parte din frumusețea de a naște acasă: nu afli greutatea decât după naștere. Încă mă întreb dacă aș fi știut din timp greutatea oare m-aș mai fi încumetat să nasc acasă?
Sarcina ajunsese la 41 de săptămâni. Burtica era cu câțiva centimetri mai mare, dar ecografiile nu arătau nimic ieșit din comun. Iar primul meu fiu, Tudor, a cântărit 3.5 kg. Nimic ieșit din comun.
La cea de-a doua sarcină nașterea acasă mi s-a părut o idee interesantă. Moașa mea, Anca, m-a susținut 100% și mi-a dat încredere în mine. Mi-am făcut tema învățând tehnici de vizualizare pozitivă și ascultând melodiile relaxante pe care le selectasem în fiecare zi. Atunci când data probabilă a nașterii a sosit, însă nu a apărut niciun semn de travaliu, am continuat să gândesc pozitiv. Au mai trecut 9 zile. Tocmai când îl pregăteam pe Tudor de baie am descoperit că nu avem apă caldă deoarece ni se stricase boilerul. “Fac pariu că o să intru diseară în travaliu”, am glumit cu Mihai, cu gândul la piscina goală care aștepta în sufragerie.
Parcă am avut gura aurită, iar la ora 2 noaptea m-am trezit cu o durere în mijlocul abdomenului. Am rămas în continuare întinsă în liniște, respirând printre fiecare contracție. L-am prins pe Mihai de mână, însă a rămas adormit chiar și la ora 4 când m-am dat jos din pat și am mers la toaletă. Acolo am simțit un șuvoi de lichid curgându-mi printre picioare: mi se rupsese apa.
Când s-a trezit, Mihai le-a trimis mesaj socrilor să îi anunțe ce se întâmplă, iar eu începusem să respir printre contracții. A sunat de asemenea la numărul de urgență al companiei care repara boilere. Pentru că era pe numele meu a trebuit să discut eu cu reparatorul, dar nu pot spune că am reușit să leg mai mult de două fraze. Până la ora 8 dimineața contracțiile erau mai intense și se succedau la 10 minute. I-am trimis mesaj moașei că trebuie să vină mai devreme. La 9:30 socrii ajunseseră să îl preia pe Tudor. Am simțit nevoia de liniște, iar odată golită casa m-am putut concentra mai bine pe mine însămi. Am vrut să intru în piscină, dar evident nu aveam apă caldă. Mihai a apelat la vecini ca să le explice situația. Din fericire, piscina avea în dotare și un furtun lung pe care l-am conectat de robinetul vecinilor și am putut umple piscina. Am chicotit printre contracții. Chiar atunci a ajuns și Anca. Pe măsură ce mă cufundam în piscină, apa caldă mă alina. Următoarele două ore au trecut rapid și mi se par încețoșate. M-am retras cumva, chiar dacă Mihai și Anca erau lângă mine, susținându-mă. Discutau încet și mai adăugau din când în când apă caldă. La un moment dat a sosit și domnul cu reparația boilerului, dar eram mult prea concentrată pe ce fac pentru a-l observa.
La ora 11 dimineața, două contracții îngrozitoare mi-au încordat abdomenul și m-am gândit la mine stand pe o plajă, cu valuri care se înălțau și coborau odată cu contracțiile. Mi-am dat seama că nu îmi va fi ușor să îmi păstrez calmul din cauza durerii, dar Anca m-a încurajat “nu te îngrijora, lasă-te purtată de ele.” Am simțit o nevoie urgentă de a mă ghemui și mi-am canalizat toată energia în împins. M-am proptit în mâini și am simțit cum iese capul bebelușului, dar după o vreme parcă a intrat înapoi. Anca a sugerat să merg la toaletă. Am reușit să ajung susținută de Mihai, mi-a luat 5 minute, cu nenumărate opriri. Imediat cum m-am așezat pe toaletă am simțit din nou cum capul copilului coboară. Așa că am decis să merg în dormitor. M-am întins pe spate și am urmat mesajele pe care mi le-a transmis corpul ca să împing. Mi s-au părut secole, dar tocmai când discutam că ar trebui schimbată strategia, am simțit o presiune enormă. Anca s-a așezat în genunchi și a direcționat cu blândețe capul copilului. Am simțit o eliberare de presiune imediat ce corpul l-a expulzat. Anca și o altă moașă care sosise între timp au examinat băiețelul, l-au înfășat în halatul pufos al lui Mihai și mi l-au dat în brațe.
Privindu-i fața, m-am simțit copleșită de iubire. A supt de la sân imediat, nonstop, timp de 45 de minute. Cât am așteptat să termine ca să-l putem cântări, nu m-am putut abține să mă întreb cât de mare este. Crezi că are 4 kg? am întrebat. Moașele au presupus 4.5 kg, dar când l-au așezat pe cântar au zâmbit: Are puțin peste 5 kg! Nu-mi vine să cred! a exclamat Anca. Nu e de mirare că a durat atât de mult etapa de împingere.
Sunt extrem de mândră de mine însămi că am dat naștere unui bebeluș atât de mare fără nicio intervenție medicală. Mă simt încrezătoare să spun că bebelușii mari nu înseamnă neapărat nașteri dificile. Nașterea lui Andrei a fost uimitoare și specială și sunt sigură că a decurs așa de bine deoarece am stat relaxată în propria casă. Dacă pot să nasc un bebeluș acasă cu boilerul stricat, sunt sigură că pot face orice.
Aș spune trei lucruri prietenelor mele care vor să nască acasă:
– Cumpărați haine de mărimi diferite pentru bebeluș. Noi am avut haine pentru nou-născuți și s-au dovedit mult prea mici pentru băiatul nostru.
– Moașa mea m-a urmărit pe întreaga durată a sarcinii. Este important să îți monitorizeze cineva sănătatea, dar și bebelușul în aceste luni
– Chiar dacă îți drești să naști acasă, pregătește pentru orice eventualitate o geantă pentru maternitate în care să așezi diverse obiecte indispensabile. Este posibil ca lucrurile să nu decurgă conform planului și să ai nevoie să mergi la spital. Te vei simți în siguranță când vei fi pregătită pentru orice variantă
Nasterea
Până la 31 august ai reducere la pachetele de naștere Medicover!
La Maternitatea Medicover, fiecare viitoare mămică reprezintă o prioritate absolută și beneficiază de cel mai înalt nivel de îngrijire. Maternitatea Medicover pune la dispoziția fiecărei mămici o echipă dedicată și un plan de naștere personalizat pentru siguranța și confortul tău.
Dacă te hotărăști să naști la Medicover, semnezi contractul și plătești avansul în perioada 1 – 31 august, poți beneficia de următoarele reduceri:
• 20% discount la Protocolul de Urmărire a Sarcinii;
• 10% discount la Pachetul de Naștere;
• 10% discount la Baby Care Plan – un abonament cu tot ce are nevoie bebelușul tău în primul an de viață.
Pachetul de Naștere nu se cumulează cu alte reduceri, se aplică la prețul pachetului de bază, fără opțiunile extra. Pentru mai multe detalii despre ofertă și pachetele de naștere Medicover, vizitează pagina Maternității sau trimite un e-mail la: maternitate@medicover.ro.
Nasterea
Cât investește o familie în îngrijirea medicală pre-natală, la o clinică privată?
Chiar de la momentul în care cuplul află de sarcina existentă, medicul recomandă o serie de analize, pentru a identifica eventuale infecții care pot afecta fătul. Pe lângă asta, pe toată perioada sarcinii mama ar trebui să facă aproximativ 3-4 ecografii. Prețul unei singure ecografii variază între 80-120 de lei.
Testările pentru hepatita B sau C, testul Papanicolaou precum și restul analizelor generale depășesc suma de 400 RON, doar în primul trimestru al sarcinii.
În plus, controlul medical regulat, la cererea medicului, adaugă cel puțin 100-150 RON la fiecare vizită. O dată ce sarcina avansează, se recomandă un alt tip de ecografie specializată, ecografia de morfologie fetală, al cărei cost variază între 250 și 400 de lei. Totodată, vizitele la medic devin tot mai dese și se vor repeta din nou analizele din primul trimestru.
În final, costul unei nașteri la o clinică privată depășește 5,000 de lei și, de obicei, include consultații la internare, analizele recomandate în timpul internării sau post operator, anestezia epidurală și îngrijirea fătului imediat după naștere.
Conform unui studiu publicat pe webmd.com, costurile îngrijirii prenatale pentru o sarcină fără complicații ajung și la 2,000 de euro, fără nașterea propriu-zisă, atunci când familia nu deține o poliță de asigurare de sănătate. Cu toate acestea, familiile au posibilitatea de a achiziționa un plan de asigurare medicală privată, care poate acoperi în întregime costurile pentru maternitate.
Planurile de asigurare medicală internațională de la MediHelp pot oferi o acoperire de până la 10,000 de euro pentru costurile de îngrijire medicală a viitoarei mame. Printre serviciile acoperite se numără spitalizarea, nașterea propriu-zisă, îngrijirea pre și post natală imediat după naștere, pentru mamă și făt. Mai mult decât atât, asigurarea medicală internațională poate fi folosit în peste 425.000 de clinici private din întreaga lume.
Nasterea
Cât costă o naștere în 2016?
Sanador – naștere cezariană în cameră single 6500 lei (pachet cu reducere achiziționat la un târg destinat mamelor și copiilor). O mămică a plătit în 2016 suma de 5900 lei pentru naștere prin cezariană, cameră dublă, iar alta 5200 lei. O altă mămică a declarat suma de 9000 lei pentru naștere. Cezariană cu medic 3600 la rezerva single. Cezariană cu însoțitor și rezerva single 11 000 lei în 2015
Regina Maria – Naștere cezariană în rezervă single plus prelevare celule stem 6000 lei. Preț după aplicarea decontului CAS și un discount pentru abonați. Regina Maria Spital Băneasca nașterea a costat 4000 lei. În 2015 o mămică a plătit pentru cezariană 6850 lei, iar alta 6400 lei. O mămică a plătit în august 2016 suma de 9000 lei, iar alta 8500 pentru cezariană. 3600 este cea mai mică sumă plătită de o mămică (cu abonament)
Giulești/ Panait Sârbu – cezariană 1000 lei, anestezist 300 lei, plus asistente aproximativ 50 lei. Rezerva costă, conform unei mămici, 400 lei. 2 nașteri gratuite. O mămică a declarat că a plătit 3500 lei, iar alta 2000 lei
Spital CF 2 – naștere prin cezariană 3000 lei (cu medici, anestezist, moașe, asitente și infirmiere) pentru 2 zile de internare. O altă mămică a plătit 1000 lei, 200 lei pentru al doilea doctor și 50 lei pentru asistente pentru naștere cezariană.
Polizu – 2000 lei, în 2016 o mămică a plătit 500 lei. O altă mămică a plătit pentru cezariană 1000 ron doctor, 200 anestezie, 50 moașă, 200 neonotolog. Naștere naturală fără epidurală – doctor 800 lei, neumatolog 300lei, 150 lei la fiecare moașă încă 150 lei la asistente. O naștere gratuită.
Spitalul Universitar (Municipal) – naștere naturală gratuit (3 mămici). În 2015 o mămică a plătit pentru cezariană 2000-2500 lei. O mămică declară suma de 300 de euro. O mămică a plătit 1500 pentru doctor – 200 lei anestezist, asistente -150 lei in total, 200 lei al doilea doctor
Spitalul Pantelimon – preț pentru naștere 1000 lei. Naștere prin cezariană 2000 lei (medic, anestezist, neonatolog, asistente medicale).
Cantacuzino – naștere cezariană 800 lei, 200 lei anestezist, 200 lei neonatolog, 10 lei pentru fiecare asistentă. O altă mămică declară 1000 lei
Filantropia – naștere naturală 500 lei doctor, 50 de lei moașe, 100 lei neonatolog, 30 de lei infirmiere. O altă mămică ne-a declarat în total 1200 lei, iar alta 2000 lei pentru naștere naturală. O mămică a plătit 850 de lei pentru naștere. Naștere prin cezariană 2300 lei; o mămică confirmă 2000 lei pentru cezariană în 2016 cu spitalizare 2 zile. O altă mămică a plătit 350 lei pentru naștere naturală, moașe 150 lei, asistente 10 lei pentru fiecare. Tot pentru naștere naturală o mămică a plătit 200 lei în 2015. 1 mămică a născut gratuit. O mămică a declarat că a plătit 4500 lei în 2016.
Maternitatea Bucur – 150 lei la doctor, la 2 asistente 20 de lei. O altă mămică a plătit 1200 lei pentru cezariană. 600 lei pentru naștere naturală. 2 mămici au născut gratuit
Spital Nicolae Malaxa – 3500 lei pentru naștere prin cezariană, 1500 lei naștere naturală în 2015, 1000 lei nașterea, 100 lei moașa, 100 lei neonatolog + asistente 10 lei la spălat. O naștere gratuită.
Spital Elias – 2000 lei pentru naștere naturală în 2015. Naștere cezariană în 2016 aproximativ 2000 lei (50 lei moașă, 20 lei asistente, 10 lei infirmiere) Pentru naștere naturală, februarie 2015 o mămică a plătit doctor 1000 lei, anestezist 150 lei, moașe 100 lei, asistentele de la neonatologie vreo 300 lei în total. O mămică a declarat 800 lei pentru doctor 200 lei anestezist, 200 lei al doilea doctor la cezariană, 100 lei neonatolog și 50 lei la asistente. O naștere de gemeni gratuită
Metropolitan Hospital – naștere naturală în 2015 a costat 3800 lei și 5500 lei pentru cezariană (ajunge până la 6000 lei), 4700 cezariană în 2016 pentru cameră single (cu contract semnat la târg pentru mame și copii)
Clinica Medicover – cezariană cu însoțitor și examene suplimentare pentru bebeluș aproape 6000 lei. Altă mămică a plătit 8500 lei pentru cezariană.
Spitalul Râmnicu Sărat – 4000 lei
Clinica Gynoprax din Satu Mare – naștere naturală 3400 lei
Spitalul din Vatra Dornei – gratuit
Clinica Sanovil din Bistrița – 2200 lei în 2016, 2500 lei naștere naturală
Clinica Euromaterna din Constanța – 6400 lei naștere și 1600 lei recoltare celule stem. Altă mămică a plătit în 2015 7000 lei pentru cezariană
Clinică Privată din Suceava – 2700 lei cezariană
Spitalul de stat din Oradea – naștere gratuită, naștere cezariană 150 euro-medic, 50 euro- anestezist, 300lei-neonatolog, aproximativ 70 lei -asistente
Spitalul Odobescu din Timișoara – 2 nașteri gratuite
Maternitatea de Stat din Ploiești – 200 de lei doctor si 50 de lei anestezist pentru naștere cezariană. O mămică a plătit 1300 lei în 2015 pentru cezariană, iar alta 300 lei doctor si 150 lei moasa,5 lei-10 lei asistente
Spitalul Județean Alba-Iulia – 400 lei naștere naturală, 3 nașteri gratuite
Arcadia Iași – 4200 lei naștere, 4700 lei cezariană în anul 2015
Bethesda Suceava – 2500 lei cezariană
Spitalul de Stat din Roman – naștere gratuită
Maternitatea din Râmnicu -Vâlcea – 550 lei, o naștere gratuită
Maternitatea Bega din Timișoara- 200 euro la doctor, 100 euro la neonatolog, 100 ron la moașă și la asistente aproximativ 200 lei. O naștere gratuită
Spitalul Municipal Medgidia – cezariană 1000 lei, 200 anestezist, 300 lei rezervă, în total 2000 lei. O altă mămică declară 400 de lei pentru naștere
Spitalul Județean Constanța – gratuit. O altă mămică spune că februarie 2015 naștere naturală, 600 doctor+ 20 infirmiere+100 lei 2 asistente la naștere+ la salon: 50 lei asistente (3 zile și 2 nopți x10 lei tura) mama+ 20 lei x2 asistentă copil = 790 lei. O altă mămică declară 1500 lei
Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede – 100 lei la doctor și 50 lei la moașă, 5-10 lei asistente
Spitalul de Stat din Arad – naștere naturală 500 lei, naștere naturală – la medic 400 lei, mana a doua 200 lei și la asistentele de pe fiecare tură câte 10-20 lei
Spitalul din Satu Mare – naștere gratuită
Spital Gynia Cluj – 8550 lei pentru cezariană la cerere.
Spital Făget din Timiș – naștere naturală gratuită
Maternitatea din Buzău – 80 de lei moașa de la epiziotomie, 70 de lei asistenta, 50 lei a doua asistenta și câte 10 lei pentru restul. Altă mămică declară sarcina 1000 lei, la mâna a doua am dat 300 lei, anestezist 200 lei și în rest câte 5- 10 lei la asistente. 700 lei declară o mămică
Spital Premiere Timișoara – 5400 lei
Spital din Slatina cezariană – 1000 lei
Spital de stat din Bârlad – cezariană 600 lei, 200 lei anestezist, asistente 10-20 lei
Novogyn Cluj Napoca – cezariană 6500 lei cu 4 zile de spitalizare, cazare în rezervă de 2 persoane
Spital de stat din Bacău – cezariană aproximativ 1000 lei, 350 lei naștere naturală
Clinica Ginceologie 1 Cluj – naștere gratuită
Spitalul Municipal Râmnicu Sărat – cezariană 1000-1200 lei pentru doctor
Spital de Stat Mediaș – naștere naturală medic 500 lei, moașa 100 lei, asistenta 100 lei
Spital Județean Baia Mare – naștere gratuită
Spitalul Filantropia nr 2 Craiova – 800 lei doctor și 150 lei asistente, 50 lei naștere, o mămică a născut gratuit
Spitalul Județean Reșița – naștere gratuită
Menționăm că prețurile sunt orientative și reprezintă sumele declarate de mămici în urma unui sondaj de opinie realizat pe două forumuri de pe facebook (variază pentru cele private în funcție de eventuale abonamente și deconturi de la CAS, dar și în funcție de medicul care a urmărit sarcina sau care a participat la naștere). De asemenea, nașterea în sistemul public de sănătate, conform legii, este gratuită. Mulțumim celor aproximativ 400 de mămici pentru ajutorul acordat.