Connect with us

Bebelusul

Interviu cu Dr. Iuliana Picioreanu, Medic Primar, Medicina Familiei, despre ce este Virusul Sincitial Respirator?

Published

on

Interviu cu Dr. Iuliana Picioreanu, Medic Primar, Medicina Familiei, despre ce este Virusul Sincitial Respirator?

Noi, echipa SfatulMamicilor.ro, suntem preocupati de sanatatea bebelusilor de pretutindeni. Sezonul rece este perioada din an in care virusii sunt cei mai activi si se raspandesc liber si cu o viteza uluitoare. Unul dintre virusii cu cel mai mare impact asupra bebelusilor este Virusul Sincitial Respirator, care afecteaza bebelusii de pana la 24 de luni, mai ales cei nascuti prematur.
Am intrebat-o pe doamna Dr. Iuliana Picioreanu, medic primar in Medicina Familiei, cum ne putem proteja bebelusii de infectia cu VSR. Iata raspunsurile.
De cate tipuri sunt infectiile respiratorii la copii?
Constituind un grup complex si heterogen de conditii, infectiile respiratoria implica aproximativ 300 de tipuri de antigene virale si bacterii, astfel incat vom avea infectii de tract respirator superior si infectii de tract respirator inferior. Termenul de tract respirator superior este impropriu spus, intrucat exclude existenta unor semne si simptome specifice tractului respirator inferior. Cee ace este important este ca aceste simptome pot fi succesive sau simultane.
Care sunt cele mai frecvente infectii respiratorii?
Cauza care determina cele mai frecvente infectii de tract respirator superior este virusul. Virusul este un agent patogen inframicrobian care nu se poate autoreplica si care se inmulteste in celula parazitata. Astfel de virusi sunt: rinovirusii, adenovirusii, virusul sincitial respirator, virusul gripal, coronavirusii, enterovirusii care dau mai mult epidemii vara.
Dintre infectiile virale, care este cea mai des intalnita la copilul mic?
Conform statisticilor existente, rinovirusii par sa dea 50% din infectiile de tract respirator superior, deci 50% din raceala comuna, dar daca ne uitam pe grupa de varsta, observam ca in populatia pediatrica sub 2 ani, virusul sincitial respirator determina peste 60% din bronsiolite si aproximativ 30% din pneumonii. Deci, virusul sincitial respirator este, practic, a treia cauza de deces in populatia pediatrica 0-5 ani, dupa pneumococ si dupa haemophilus influenzae, iar daca pentru acesti virusi exista un vaccin, pentru VSR inca nu avem unul. Virusul Sincitial Respirator produce cele mai frecvente si severe infectii in cee ace priveste copilul sub doi ani.
Ati mentionat Virusul Sincitial Respirator (VSR). Ce este acest virus?
Virusul Sincitial Respirator (VSR) este agentul viral care produce cea mai mare morbiditate si mortalitate in populatia pediatrica sub 2 ani avand un varf afferent severitatii varstei de sub 6 luni. Ceea ce este important referitor la acest virus este ca de la izolare sip ana in prezent, este cauza a 40-60% din bronsiolite, si aproximativ 60% din bronsiolitele spitalizate au fost cauzate de Virusul Sincitial Respirator.
Produce 30% din pneumonii si un procent destul de ridicat de otite si de wheezing. Ceea ce este important ca aproximativ 50% din wheezingul pe care in declanseaza Virusul Sincitial Respirator se transforma in astm bronsic.
Exista o sezonalitate? Cand trebuie sa ne ferim copiii de infectia cu VSR?
Noi, medicii, stim ca exista o sezonalitate predictibila. De exemplu, rinovirusul ataca foarte bine primavera si toamna. In privinta Virusului Sincitial Respirator, acesta ataca toamna tarziu pana primavara devreme, astfel incat am putea spune din noiembrie pana in martie cu varf in luna februarie. S-a constatat ca actiunea virusului SARS-COV-2, impreuna cu alti virusi respiratori, au modificat cumva aspectul epidemiologic al Virusului Sincitial Respirator. Conform studiilor din Franta si Statele Unite ale Americii, observam ca rata infectiilor cu VSR a fost mult mai mare extrasezon. Deci, am putea spune ca asistam in momentul de fata la o abatere de la epidemiologia normala a VSR.
Cum se transmite Virusul Sincitial Respirator (VSR)?
VSR se transmite la fel ca oricare alt virus, respective contactul direct sau apropiat cu secretiile care contin particulele virale. Practic, transmiterea directa este mult mai importanta decat cea aeriana. Este foarte important de precizat ca acest virus sta pe piele cam 30 de minute si pe suprafetele nerugoase, suprafetele meselor sau suprafetele jucariilor, clantele usilor pana la 12 ore. Incubatia dureaza cam 3-6 zile iar eliminarea virusului la copii, dureaza in jur de 8 zile dar discutam si de 3 saptamani daca e vorba de un copil imunocompromis.
Care sunt simptomele infectiei cu VSR in cazul copiilor cu risc?
Infectiile virale, inclusiv cu Virusul Sincitial Respirator, sunt usoare, benigne, la populatia pediatrica superioara (copilul mare si adolescent). Ele se rezolva spontan si constau dintr-o constelatie de semne si simptome ca stranutul, rinoreea, tusea, durerea in gat, o stare generala de rau si o febra care nu depaseste 38 de grade. Daca ne referim la populatia pediatrica cu risc, la prematuri, la sugari, deci la copiii cu varsta sub 1 an, la copiii mici care au boli congenitale cadiace si boli pulmonare cronice preexistente, lucrurile sunt mult mai dramatice pentru ca boala poate evolua brusc catre o boala severa.
Daca ne luam dupa criteriile Academiei Americane de Pediatrie care specifica ca o boala grava la un copil este cea cu semne si simptome associate cu dificultati in alimentatie si dificultati in respiratie, vom observa ca avem un copil care respira cu burta, cu un torace care este infundat, cu narile largite, asociat cu cianoza (albastrirea copilului), copil care devine absent fata de lucrurile din mediul inconjurator, putin apatic, un copil care refuza alimentatia si un copil cu apnee.
Cum ne protejam copiii de infectia cu VSR? Care ar fi masurile preventive?
Avem mai multe masuri preventive:

limitarea raspandirii infectiei prin simpla spalare a mainilor cu apa si sapun si o alternativa ar fi solutiile pe baza de alcool.
dezinfectia suprafetelor pentru ca virusul rezista pana la 12 ore, si asta include jucariile, clantele, mesele si cam tot ce este o suprafata plana.
purtarea mastii, prin care putem limita transmiterea oricarui virus
evitarea aglomeratiei
administrarea de anticorpi monoclonali umanizati a carui tratament a reusit sa determine scaderea spitalizarii copiilor cu factor de risc

Cand este cazul sa contactam medicul?
Un sugar infectat cu Virusul Sincitial Respirator prezinta niste semne comune: rinoreea, tusea, starea generala de rau, o stare febrila, o febra care poate sa creasca si care poate deveni un semn de ingrijorare. La populatia cu factor de risc, deci prematurii si sugarii sub un an, debutul acestor simptome poate fi brutal. Cand apar sau observati aceste simptome, cel mai bine este sa contactati medicul.
In ce conditii infectia cu VSR poate pune probleme? Care sunt factorii de risc?
Factorii de risc la invectarea cu Virusul Sincitial Respirator sunt prematuritatea, sunt bolile congenitale de cord si displazia bronho-pulmonara. Prematurul este vulnerabil pentru ca, fiind nascut pana la 36 de saptamani, tractul respirator superior s-a oprit din evolutia normala. Pe de alta parte, vorbim de lipsa de transfer de anticorpi de la mama la copil, pentru ca tot de la 36 de saptamani se transmit anticorpii care tin cateva luni.
Ce factori de mediu favorizeaza infectia cu VSR?
Pe de o parte, poluarea reprezinta unul din factorii foarte importanti din cauza intretinerii unor noxe care afecteaza grav si in mod direct un copil cu un plaman oprit din evolutie. Un alt factor este aglomeratia. Conform Eurostat, in Romania, peste 50% din locuinte sunt aglomerate. Deci, cand vorbim de o aglomeratie intr-o locuinta, atunci, orice copil devine vulnerabil sim ai ales daca are sim ai multi frati care sunt deja inclusi in colectivitate.
Pe de alta parte, tot in Romania, vorbim de un abandon al alaptarii naturale. Privarea de lapte natural, deci privarea de acei anticorpi care-l protejeaza pe copil, il face extrem de vulnerabil. Deci, malnutritia este si el factor, pentru ca un prematur ajuns sa fie spitalizat are nevoie de mult mai multa energie decat un copil nascut la termen. Odata prin infectia care s-a produs si odata prin faptul ca acesta trebuie sa si recupereze teritoriul pierdut.
Infectarea cu VSR la copilul prematur atrage dupa sine respitalizarea?
S-a constatat ca un copil nascut prematur cu varsta de pana la 24 de luni care are o boala congenitala cardiaca are un risc de 5 ori mai mare de a fi internat pentru o infectie de tract respirator superior fata de copilul nascut la termen. Asta inseamna ca are ca 50% sanse de a fi ventilat mecanic si cam 50% sanse pentru a i se administra suplimentar oxigen. Pe de alta parte, un copil cu varsta sub 24 de luni care prezinta displazie bronhopulmonara are o sansa de a fi internat de 20 de ori mai mare decat un copil nascut la termen si aceasta implica 80% aport suplimentar de oxigen si 20% din cazuri ventilatie mecanica.
Un sfat de final pentru parintii cu copii prematuri?
Sfaturile sunt in principiu cu privire la masurile de preventie. Deci, toti parintii trebuie sa cearca consigliere suplimentara sau sa fie consiliati asupra masurilor de preventie. Toti parintii si apartinatorii copiilor cu factor de risc, in special prematurii cu displazie bronhopulmonara si cu boli cardiace congenitale, trebuie sa ia masuri sporite pentru limitarea raspandirii Virusului Sincitial Respirator, deci spalarea mainilor cu apa si sapun, folosirea dezinfectantilor pe baza de alcool, reducerea expunerii copilului in aglomeratie, alaptarea copilului cat de mult se poate, evitarea altor factor poluanti si, fireste, purtarea mastilor si dezinfectia suprafetelor. La ora actuala, nu exista inca un vaccin impotriva VSR, dar se poate vorbi de o masura de preventie pasiva extrem de eficienta, care este utilizata in aproximativ 80 de tari pe o perioada de 20 de ani si aceasta este utilizarea anticorpilor monoclonali umanizati.
Acesti anticorpi nu fac altceva decat sa intrerupa acea proteina F care exista in VSR si cu ajutorul careia se leaga de celula infectata.
 Virusul Sincițial Respirator (VSR) este un virus întâlnit frecvent, în special în sezonul rece (toamnă-iarnă) și este responsabil de infecții ale tractului respirator.
Asociația de Neonatologie din România, Societatea Română de Pediatrie, Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS, cu susținerea AstraZeneca au inițiat campania educațională despre prevenirea infecțiilor cu Virus Sincițial Respirator (VSR) în rândul copiilor din grupele vulnerabile, denumită „desprevsr.ro”. Află mai multe despre infecția cu VSR la copii pe www.desprevsr.ro

Source link

Continue Reading

Bebelusul

Virusul sincițial respirator (VSR) la copii

Published

on

Virusul sincițial respirator (VSR) la copii

Virusul sincțial respirator (VSR) este o boală virală care provoacă simptome precum dificultăți de respirație. Este cea mai frecventă cauză a inflamației căilor respiratorii mici din plămâni (bronșiolită) și a pneumoniei la bebeluși.
Care este cauza infectiei cu VSR la copii?
VSR se răspândește atunci când un copil intră în contact cu lichidul din nasul sau gura unei persoane infectate. Acest lucru se poate întâmpla dacă un copil atinge o suprafață contaminată și își atinge ochii, gura sau nasul. Se poate întâmpla și atunci când inhalează picături de la strănutul sau tusea unei persoane infectate.

Ce copii sunt expuși riscului de VSR?
Un copil este mai expus riscului de VSR dacă este în preajma altor persoane infectate cu virusul. VSR apare adesea în focarele anuale în comunități, săli de clasă și centre de îngrijire a copiilor. Infecția cu VSR este mai frecventă în lunile de iarnă și primăvara devreme.
Infecția cu VSR poate afecta o persoană de orice vârstă, dar cauzează cele mai multe probleme pentru cei foarte tineri și varstnici. Majoritatea bebelușilor au fost infectați cel puțin o dată până la vârsta de 2 ani. De asemenea, bebelușii se pot reinfecta cu virusul. Infecția se poate repeta oricând de-a lungul vieții. Infecția cu VSR la copiii mai mari și la adulți poate părea un episod de astm sever. Bebelușii născuți prematur sau cu boli ale inimii, plămânilor sau ale sistemului imunitar sunt expuși unui risc crescut de bolă cu o manifestare mai severă.
Care sunt simptomele VSR la un copii?
Simptomele bolii apar la aproximativ 2 până la 5 zile după contactul cu virusul.
Faza incipientă de manifestare a VSR la sugari și copii mici este adesea ușoară, ca o răceală. La copiii mai mici de 3 ani, boala se poate muta în plămâni și poate provoca tuse și respirație șuierătoare. La unii copii, infecția se transformă într-o boală respiratorie severă. Este posibil să trebuiască să vă internați copilul în spital pentru a fi ajuta să treacă peste dificultățile respiratorii.
Cele mai frecvente simptome ale VSR includ:

Secreții nazale;
Febră;
Tuse;
Perioade scurte fără respirație (apnee);
Dificultăți de a mânca, de a bea sau de a înghiți;
Respiraţie şuierătoare;
Întinderea nărilor sau încordarea pieptului sau stomacului în timpul respirației;
Respirație mai rapida decât de obicei sau dificultăți de respirație;
Invinețire în jurul buzelor și vârfurilor degetelor.

Simptomele VSR pot părea ca alte afecțiuni de sănătate. Asigurați-vă că faceti o vizită impreună cu copilul dumneavoastră la medicul de familie pentru un diagnostic.
Cum este diagnosticat VSR la copii?
Medicul de familie va întreba despre simptomele copilului dumneavoastră și despre istoricul de sănătate. De asemenea, vă poate întreba despre orice boală recentă din familia dumneavoastră sau a altor copii aflați în îngrijire sau la școală. Medicul poate efectua o examinare fizică. Copilul dumneavoastră poate fi supus si testării naso-faringiane. Acesta este un test nedureros pentru a căuta virusul în lichidul din nas.

Cum este tratat VSR la copii?
Tratamentul va depinde de simptomele copilului dumneavoastră, de vârsta și de starea generală de sănătate. Va depinde și de cât de gravă este starea.
Antibioticele nu sunt folosite pentru a trata VSR. Tratamentul se face pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și poate include:

Mai multe lichide. Este foarte important să vă asigurați că puiul dumneavoastră bea multe lichide. Dacă este necesar, copilul dumneavoastră va primi o linie intravenoasă (IV) pentru a administra fluide și electroliți.
Acesta este oxigen suplimentar dat printr-o mască, sonde nazale sau un cort de oxigen.
Aspirarea mucusului. Un tub subțire este introdus în plămâni pentru a elimina mucusul suplimentar.
Medicamente bronhodilatatoare. Acestea pot fi folosite pentru a deschide căile respiratorii ale copilului dumneavoastră. Ele sunt adesea administrate într-o ceață de aerosoli de o mască sau printr-un inhalator.
Alimentarea cu tub. Acest lucru se poate face dacă bebelușul are probleme cu sugerea. Un tub subțire este introdus prin nasul copilului și dus până în stomac. Prin tub este trimisă nutriția lichidă.
Ventilație mecanică. Un copil care este foarte bolnav poate fi nevoit să fie pus pe un aparat de respirat (ventilator), pentru a-l ajuta la respirație.
Unii copii cu infecții severe pot avea nevoie de tratament cu medicamente antivirale.

Discutați cu medicul de familie despre riscurile, beneficiile și posibilele efecte secundare ale tuturor tratamentelor.
Care sunt posibilele complicații ale VSR la copii?
La copiii cu risc ridicat, VSR poate duce la boli severe de respirație și pneumonie. Acest lucru poate pune viața în pericol. VSR în copilărie poate fi legat de astm mai târziu în copilărie.
Cum pot preveni VSR la copilul meu?
Asociația Română de Neonatologie (ARN) recomandă ca bebelușii cu risc crescut de VSR să primească medicamentatie corespunzatoare virusului. Întrebați medicul de familie dacă copilul dumneavoastră prezintă un risc crescut de VSR. Dacă da, întrebați despre vaccinul lunar în timpul sezonului VSR, pentru a ajuta la prevenirea infecției.
În vederea reducerii riscului de VSR, ARN recomandă tuturor bebelușilor, în special bebelușilor prematuri:

Să fie alăptati;
Sa fie protejat de contactul cu fumul;
Nu vizitati copiii nou-nascuti cu mulți copii în timpul primului sezon de iarnă;
Evitati contactul cu persoanele bolnave.

De asemenea, asigurați-vă că membrii gospodăriei se spală pe mâini sau folosesc un produs de curățare pentru mâini pe bază de alcool înainte și după atingerea unui copil cu VSR.
Când ar trebui sa sun la medicul de familie?
Sunați la medicul de familie dacă copilul dumneavoastră prezintă:

Simptome care nu se îmbunătățesc sau se agravează
Simptome noi
VSR este o boală virală care provoacă dificultăți de respirație. Este mai frecventă în lunile de iarnă și primăvara devreme;
Majoritatea bebelușilor au fost infectați cel puțin o dată până la vârsta de 2 ani. De asemenea, bebelușii pot fi reinfectați cu virusul. Infecția se poate repeta oricând de-a lungul vieții;
Tratamentul pentru VSR poate include oxigen suplimentar. Acesta este oxigen suplimentar dat printr-o mască, tuburi nazale sau un cort de oxigen. Un copil care este foarte bolnav poate fi nevoit să fie pus pe un aparat de respirat (ventilator) pentru a ajuta la respirație.
La copiii cu risc ridicat, VSR poate duce la complicații respiratorii severe și pneumonie. Acest lucru poate pune viața în pericol. VSR în copilărie poate fi legat de astm mai târziu în copilărie;
Bebelușii cu risc crescut de VSR primesc medicamentație suplimentară. Întrebați medicul de familie dacă copilul dumneavoastră prezintă un risc crescut de VSR.

Ce trebuie sa rețineți despre VSR la copii
 
Pașii următori
Sfaturi pentru a vă ajuta să beneficiați la maximum de o vizită la medicul de familie:

Să știți motivul vizitei și ce doriți să se întâmple;
Înainte de vizită, notați întrebările la care doriți să primiți răspuns;
În timpul vizitei, notați numele diagnosticului și orice medicamente prescrise, tratamente sau teste. De asemenea, notați și alte indicații pe care medicul le oferă;
Întrebați de ce este prescris medicamentul sau tratamentul și cum vă ajută copilul. De asemenea, întrebați despre efectele secundare;
Întrebați dacă simptomele copilului dumneavoastră pot fi tratate în alte moduri;
Întrebați de ce este recomandat un test sau o procedură și cum ar putea fi interpretate rezultatele;
Întrebați la ce să vă așteptați dacă copilul dumneavoastră nu ia medicamentația sau nu face testul;
Dacă trebuie să reveniți împreună cu copilul dumneavoastră pentru o altă consultație, notați data, ora și scopul vizitei respective;
Întrebați medicul de familie cum îl puteți contacta în afara programului de lucru. Acest lucru este important dacă copilul dumneavoastră se îmbolnăvește și aveți întrebări sau aveți nevoie de sfaturi.

Mai multe informații despre infecția cu virusul sincițial respirator, găsiți pe https://desprevsr.ro/.

Source link

Continue Reading

Bebelusul

Evaluarea neuro-motorie a prematurilor

Published

on

Evaluarea neuro-motorie a prematurilor

Examinarea detaliată neuro-motorie (etapele de dezvoltare ale copilului) la copiii născuți prematur (înainte de termenul estimat) este esențială în primele zile sau săptămâni de viață pentru depistarea întârzierilor de dezvoltare sau a deficitelor de hrănire sau respirație a bebelușilor. Aceste evaluări pot fi făcute de către specialiști în maternitate imediat după naștere dar și după ieșirea din maternitate de către echipe de specialiști formate din neurologi pediatri, ortopezi pediatri, etc.
De altfel, evaluarea globală a bebelușilor prematuri este necesar să se facă periodic, pentru depistarea timpurie a întârzierilor în evoluție.
Prematurii evaluați de o echipă multidisciplinară
Când vine vorba de dezvoltarea psihomotorie a bebelușului evaluările realizate de medicul neurolog pediatru și medicul ortoped sunt esențiale.
La Clinica Cron Phoenix găsiți o echipă multidisciplinară de medici și specialiști, cu experiență în managementul prematurilor (neurolog pediatru, ortoped pediatru, kinetoterapeuți pediatri) care pot evalua bebelușul și îl pot ajuta să se dezvolte armonios atât neurologic, cât și locomotor. Prezența kinetoterapeutului pediatru în echipă este esențială pentru că, poate identifica și recomanda terapia sau combinația de terapii potrivită fiecărui caz în parte.
Cum ar trebui evaluat corect bebelușul în primii ani de viață?
Este indicat ca în primele 3 luni de viață prematurul să fie monitorizat periodic, deoarece în această perioadă deficitele se pot corecta ușor și bebelușul se va dezvolta optim. De asemenea, deosebit de importantă este ecografia de șold la bebeluși, care se efectuează în primele șase săptămâni de la naștere. O evaluare corectă și completă poate schimba viața bebelușului tău în bine!
Concluzii:

Ecografie de șold la bebeluș până în 6 săptămâni
Evaluare realizată de o echipă multidisciplinară de medici (neurolog pediatru, ortoped pediatru)
Monitorizat periodic timp de 3 luni

Datorită tratamentelor ortopedice și programelor de recuperare efectuate cu succes pentru pacienții din toată țara, suntem mândri de faptul că tratăm zilnic zeci de copii și îi ajutăm astfel să se integreze în mod firesc în societate.

Source link

Continue Reading

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com