Connect with us

Bebelusul

Virusul sincițial respirator (VSR) la copii

Published

on

Virusul sincițial respirator (VSR) la copii

Virusul sincțial respirator (VSR) este o boală virală care provoacă simptome precum dificultăți de respirație. Este cea mai frecventă cauză a inflamației căilor respiratorii mici din plămâni (bronșiolită) și a pneumoniei la bebeluși.
Care este cauza infectiei cu VSR la copii?
VSR se răspândește atunci când un copil intră în contact cu lichidul din nasul sau gura unei persoane infectate. Acest lucru se poate întâmpla dacă un copil atinge o suprafață contaminată și își atinge ochii, gura sau nasul. Se poate întâmpla și atunci când inhalează picături de la strănutul sau tusea unei persoane infectate.

Ce copii sunt expuși riscului de VSR?
Un copil este mai expus riscului de VSR dacă este în preajma altor persoane infectate cu virusul. VSR apare adesea în focarele anuale în comunități, săli de clasă și centre de îngrijire a copiilor. Infecția cu VSR este mai frecventă în lunile de iarnă și primăvara devreme.
Infecția cu VSR poate afecta o persoană de orice vârstă, dar cauzează cele mai multe probleme pentru cei foarte tineri și varstnici. Majoritatea bebelușilor au fost infectați cel puțin o dată până la vârsta de 2 ani. De asemenea, bebelușii se pot reinfecta cu virusul. Infecția se poate repeta oricând de-a lungul vieții. Infecția cu VSR la copiii mai mari și la adulți poate părea un episod de astm sever. Bebelușii născuți prematur sau cu boli ale inimii, plămânilor sau ale sistemului imunitar sunt expuși unui risc crescut de bolă cu o manifestare mai severă.
Care sunt simptomele VSR la un copii?
Simptomele bolii apar la aproximativ 2 până la 5 zile după contactul cu virusul.
Faza incipientă de manifestare a VSR la sugari și copii mici este adesea ușoară, ca o răceală. La copiii mai mici de 3 ani, boala se poate muta în plămâni și poate provoca tuse și respirație șuierătoare. La unii copii, infecția se transformă într-o boală respiratorie severă. Este posibil să trebuiască să vă internați copilul în spital pentru a fi ajuta să treacă peste dificultățile respiratorii.
Cele mai frecvente simptome ale VSR includ:

Secreții nazale;
Febră;
Tuse;
Perioade scurte fără respirație (apnee);
Dificultăți de a mânca, de a bea sau de a înghiți;
Respiraţie şuierătoare;
Întinderea nărilor sau încordarea pieptului sau stomacului în timpul respirației;
Respirație mai rapida decât de obicei sau dificultăți de respirație;
Invinețire în jurul buzelor și vârfurilor degetelor.

Simptomele VSR pot părea ca alte afecțiuni de sănătate. Asigurați-vă că faceti o vizită impreună cu copilul dumneavoastră la medicul de familie pentru un diagnostic.
Cum este diagnosticat VSR la copii?
Medicul de familie va întreba despre simptomele copilului dumneavoastră și despre istoricul de sănătate. De asemenea, vă poate întreba despre orice boală recentă din familia dumneavoastră sau a altor copii aflați în îngrijire sau la școală. Medicul poate efectua o examinare fizică. Copilul dumneavoastră poate fi supus si testării naso-faringiane. Acesta este un test nedureros pentru a căuta virusul în lichidul din nas.

Cum este tratat VSR la copii?
Tratamentul va depinde de simptomele copilului dumneavoastră, de vârsta și de starea generală de sănătate. Va depinde și de cât de gravă este starea.
Antibioticele nu sunt folosite pentru a trata VSR. Tratamentul se face pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor și poate include:

Mai multe lichide. Este foarte important să vă asigurați că puiul dumneavoastră bea multe lichide. Dacă este necesar, copilul dumneavoastră va primi o linie intravenoasă (IV) pentru a administra fluide și electroliți.
Acesta este oxigen suplimentar dat printr-o mască, sonde nazale sau un cort de oxigen.
Aspirarea mucusului. Un tub subțire este introdus în plămâni pentru a elimina mucusul suplimentar.
Medicamente bronhodilatatoare. Acestea pot fi folosite pentru a deschide căile respiratorii ale copilului dumneavoastră. Ele sunt adesea administrate într-o ceață de aerosoli de o mască sau printr-un inhalator.
Alimentarea cu tub. Acest lucru se poate face dacă bebelușul are probleme cu sugerea. Un tub subțire este introdus prin nasul copilului și dus până în stomac. Prin tub este trimisă nutriția lichidă.
Ventilație mecanică. Un copil care este foarte bolnav poate fi nevoit să fie pus pe un aparat de respirat (ventilator), pentru a-l ajuta la respirație.
Unii copii cu infecții severe pot avea nevoie de tratament cu medicamente antivirale.

Discutați cu medicul de familie despre riscurile, beneficiile și posibilele efecte secundare ale tuturor tratamentelor.
Care sunt posibilele complicații ale VSR la copii?
La copiii cu risc ridicat, VSR poate duce la boli severe de respirație și pneumonie. Acest lucru poate pune viața în pericol. VSR în copilărie poate fi legat de astm mai târziu în copilărie.
Cum pot preveni VSR la copilul meu?
Asociația Română de Neonatologie (ARN) recomandă ca bebelușii cu risc crescut de VSR să primească medicamentatie corespunzatoare virusului. Întrebați medicul de familie dacă copilul dumneavoastră prezintă un risc crescut de VSR. Dacă da, întrebați despre vaccinul lunar în timpul sezonului VSR, pentru a ajuta la prevenirea infecției.
În vederea reducerii riscului de VSR, ARN recomandă tuturor bebelușilor, în special bebelușilor prematuri:

Să fie alăptati;
Sa fie protejat de contactul cu fumul;
Nu vizitati copiii nou-nascuti cu mulți copii în timpul primului sezon de iarnă;
Evitati contactul cu persoanele bolnave.

De asemenea, asigurați-vă că membrii gospodăriei se spală pe mâini sau folosesc un produs de curățare pentru mâini pe bază de alcool înainte și după atingerea unui copil cu VSR.
Când ar trebui sa sun la medicul de familie?
Sunați la medicul de familie dacă copilul dumneavoastră prezintă:

Simptome care nu se îmbunătățesc sau se agravează
Simptome noi
VSR este o boală virală care provoacă dificultăți de respirație. Este mai frecventă în lunile de iarnă și primăvara devreme;
Majoritatea bebelușilor au fost infectați cel puțin o dată până la vârsta de 2 ani. De asemenea, bebelușii pot fi reinfectați cu virusul. Infecția se poate repeta oricând de-a lungul vieții;
Tratamentul pentru VSR poate include oxigen suplimentar. Acesta este oxigen suplimentar dat printr-o mască, tuburi nazale sau un cort de oxigen. Un copil care este foarte bolnav poate fi nevoit să fie pus pe un aparat de respirat (ventilator) pentru a ajuta la respirație.
La copiii cu risc ridicat, VSR poate duce la complicații respiratorii severe și pneumonie. Acest lucru poate pune viața în pericol. VSR în copilărie poate fi legat de astm mai târziu în copilărie;
Bebelușii cu risc crescut de VSR primesc medicamentație suplimentară. Întrebați medicul de familie dacă copilul dumneavoastră prezintă un risc crescut de VSR.

Ce trebuie sa rețineți despre VSR la copii
 
Pașii următori
Sfaturi pentru a vă ajuta să beneficiați la maximum de o vizită la medicul de familie:

Să știți motivul vizitei și ce doriți să se întâmple;
Înainte de vizită, notați întrebările la care doriți să primiți răspuns;
În timpul vizitei, notați numele diagnosticului și orice medicamente prescrise, tratamente sau teste. De asemenea, notați și alte indicații pe care medicul le oferă;
Întrebați de ce este prescris medicamentul sau tratamentul și cum vă ajută copilul. De asemenea, întrebați despre efectele secundare;
Întrebați dacă simptomele copilului dumneavoastră pot fi tratate în alte moduri;
Întrebați de ce este recomandat un test sau o procedură și cum ar putea fi interpretate rezultatele;
Întrebați la ce să vă așteptați dacă copilul dumneavoastră nu ia medicamentația sau nu face testul;
Dacă trebuie să reveniți împreună cu copilul dumneavoastră pentru o altă consultație, notați data, ora și scopul vizitei respective;
Întrebați medicul de familie cum îl puteți contacta în afara programului de lucru. Acest lucru este important dacă copilul dumneavoastră se îmbolnăvește și aveți întrebări sau aveți nevoie de sfaturi.

Mai multe informații despre infecția cu virusul sincițial respirator, găsiți pe https://desprevsr.ro/.

Source link

Continue Reading

Bebelusul

Evaluarea neuro-motorie a prematurilor

Published

on

Evaluarea neuro-motorie a prematurilor

Examinarea detaliată neuro-motorie (etapele de dezvoltare ale copilului) la copiii născuți prematur (înainte de termenul estimat) este esențială în primele zile sau săptămâni de viață pentru depistarea întârzierilor de dezvoltare sau a deficitelor de hrănire sau respirație a bebelușilor. Aceste evaluări pot fi făcute de către specialiști în maternitate imediat după naștere dar și după ieșirea din maternitate de către echipe de specialiști formate din neurologi pediatri, ortopezi pediatri, etc.
De altfel, evaluarea globală a bebelușilor prematuri este necesar să se facă periodic, pentru depistarea timpurie a întârzierilor în evoluție.
Prematurii evaluați de o echipă multidisciplinară
Când vine vorba de dezvoltarea psihomotorie a bebelușului evaluările realizate de medicul neurolog pediatru și medicul ortoped sunt esențiale.
La Clinica Cron Phoenix găsiți o echipă multidisciplinară de medici și specialiști, cu experiență în managementul prematurilor (neurolog pediatru, ortoped pediatru, kinetoterapeuți pediatri) care pot evalua bebelușul și îl pot ajuta să se dezvolte armonios atât neurologic, cât și locomotor. Prezența kinetoterapeutului pediatru în echipă este esențială pentru că, poate identifica și recomanda terapia sau combinația de terapii potrivită fiecărui caz în parte.
Cum ar trebui evaluat corect bebelușul în primii ani de viață?
Este indicat ca în primele 3 luni de viață prematurul să fie monitorizat periodic, deoarece în această perioadă deficitele se pot corecta ușor și bebelușul se va dezvolta optim. De asemenea, deosebit de importantă este ecografia de șold la bebeluși, care se efectuează în primele șase săptămâni de la naștere. O evaluare corectă și completă poate schimba viața bebelușului tău în bine!
Concluzii:

Ecografie de șold la bebeluș până în 6 săptămâni
Evaluare realizată de o echipă multidisciplinară de medici (neurolog pediatru, ortoped pediatru)
Monitorizat periodic timp de 3 luni

Datorită tratamentelor ortopedice și programelor de recuperare efectuate cu succes pentru pacienții din toată țara, suntem mândri de faptul că tratăm zilnic zeci de copii și îi ajutăm astfel să se integreze în mod firesc în societate.

Source link

Continue Reading

Bebelusul

Prima campanie despre prevenirea infecțiilor cu Virus Sincițial Respirator (VSR) în rândul copiilor

Published

on

Prima campanie despre prevenirea infecțiilor cu Virus Sincițial Respirator (VSR) în rândul copiilor

Prima campanie de comunicare națională dedicată creșterii nivelului de conștientizare a riscului infecțiilor determinate de VSR la copiii din categoriile vulnerabile
Denumire campanie : desprevsr.ro
Website **: www.desprevsr.ro
București,… Septembrie 2022
Asociația de Neonatologie din România, Societatea Română de Pediatrie, Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS, cu susținerea AstraZeneca inițiază campania educațională despre prevenirea infecțiilor cu Virus Sincițial Respirator (VSR) în rândul copiilor din grupele vulnerabile, denumită “desprevsr.ro”.  Astfel publicul larg poate avea acces la informații bine structurate despre cum se manifestă acest virus, care ar fi factorii de risc când este necesar să fie contactat medicul, dar și care sunt măsurile de prevenție. (link extern: www.desprevsr.ro)
Virusul Sincițial Respirator este responsabil pentru peste 60% din infecțiile tractului respirator la copii1
În contextul campaniei de conștientizare, vă oferim o serie de informații relevante despre VSR*:


Aproape fiecare copil va fi infectat până la vârsta de 2 ani cu VSR. 1
63% din infecțiile acute ale tractului respirator la sugari sunt determinate de VSR1
Este cea mai frecventă cauză de bronșiolită și pneumonie la sugari2
Este una dintre principalele cauze de spitalizare pentru sugari în primul lor an de viață1
Anual, acest virus este responsabil pentru 33 de milioane de cazuri de infecții ale tractului respirator, la nivel global, și600 de decese la copii sub vârsta de 5 ani (27.300 de decese la sugari mai mici de 6 luni).3

Contrar acestor statistici alarmante, cazurile în România ramân subestimate și neraportate.  Datele raportate nu reflectă realitatea și există o nevoie de sistem de supraveghere a sezonului VSR.
 Virusul Sincițial Respirator (VSR) este un virus întâlnit frecvent, în special în sezonul rece (toamnă-iarnă) și este responsabil de infecții ale tractului respirator.4,5
”Un copil trece, în medie, prin 8-10 infecții respiratorii în an. Să reținem faptul că marea majoritate a infecțiilor sunt virale. Dintre acestea, cele mai frecvent întâlnite virusuri sunt: virusul sincițial respirator, care este cauza a peste 60-70% din infecțiile copilului mic sub cinci ani, urmat apoi de rinovirusuri, virusurile gripale și paragripale, pe care le întâlnim în mod obișnuit în sezonul rece. Virusul VSR este extrem de întâlnit din septembrie-octombrie și până în aprilie-mai. Este o perioadă destul de îndelungată comparativ cu virusul gripal, care începe un pic mai târziu și dispare destul de repede la începutul primăverii” spune dr Irina Costache, medic primar pediatru.
La debut simptomele infecției (link extern: https://desprevsr.ro/ce-este-VSR#simptomele-infectiei) cu VSR pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli, dar în unele cazuri acestea se pot agrava, cei mai vulnerabili fiind sugarii și în general copiii mai mici de doi ani. 6,7
”VSR este cauza unor infecții care pot fi banale la copilul cu un status imun adecvat, dar care pot fi foarte complicate la copilul care are vârsta de sub doi ani sau care are boli cronice, pulmonare, cardiace sau un anumit grad de deficit imun” explică dr Irina Costache, medic primar pediatru.
Prematuritatea se asociază cu risc crescut de infecții severe determinate de VSR8
VSR se transmite extrem de ușor, ”prin contactul direct sau apropiat cu secrețiile care conțin particule virale, practic, transmiterea directă este mult mai importantă decât cea aeriană. Este foarte important de precizat că acest virus stă pe piele cam 30 de minute,  iar pe suprafețele meselor, jucăriilor, pe clanțele ușilor până la 12 ore. Incubația durează cam 3-6 zile, iar eliminarea virusului, la copii, durează cam 3-8 zile, dar discutăm și de 3 săptămâni dacă vorbim de un copil imunocompromis” spune dr Iuliana Picioreanu, medic primar medicina de familie.
O atenționare specială ar fi în cazul prematurilor, care pot fi sever afecțați de VSR, potrivit Corinei Croitoru, președintele Asociației Române pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS, care îi îndeamnă pe părinții de prematuri să respecte anumite ”măsuri de igienă, precum, igiena mâinilor, curățarea mediului, a încăperilor și aerisirea frecventă, curățarea jucăriilor cu care copilul întră în contact, evitarea vizitelor cu prieteni, cunoscuți pe perioada sezonului, mai ales, noiembrie-martie, evitarea contactului cu persoane cu infecții respiratorii, evitarea plimbărilor în spații publice aglomerate”. Iar ca și protecție suplimentară pentru copiii născuți prematur, Corina Croitoru menționează că ar fi și ”alăptarea exclusivă și cea pe termen lung, dar și ca bebelușul să nu fie expus fumului de țigară”.
Există metode de tratament suportiv pentru infecția cu VSR
În prezent, nu este disponibil niciun vaccin pentru prevenirea VSR, dar există tratamente supportive pe care un medic le poate recomanda în cazul în care copilul este la risc (link extern: https://desprevsr.ro/copilul-meu-este-la-risc ) pentru infecții severe determinate de VSR.
 Referințe:

Piedimonte G, Perez MK. Respiratory syncytial virus infection and bronchiolitis. Pediatr Rev. 2014;35(12):519-530. doi:10.1542/pir.35-12-519
Shi T, McAllister DA, O’Brien KL, et al; RSV Global Epidemiology Network. Global, regional, and national disease burden estimates of acute lower respiratory infections due to respiratory syncytial virus in young children in 2015: a systematic review and modelling study. Lancet. 2017;390(10098):946-958. doi:10.1016/S0140-6736(17)30938-8
Villamil, J.P.S., Polack, F.P. & Buendía, J.A. Disability-adjusted life years for respiratory syncytial virus in children under 2 years. BMC Public Health 20, 1679 (2020). https://doi.org/10.1186/s12889-020-09796-x
Li Y, Reeves RM, Wang X, et al. Global patterns in monthly activity of influenza virus, respiratory syncytial virus, parainfluenza virus, and metapneumovirus: a systematic analysis. Lancet Glob Health. 2019;7(8):e1031-e1045. doi:10.1016/S2214-109X(19)30264-5
Obando-Pacheco P, Justicia-Grande AJ, Rivero-Calle I, et al. Respiratory syncytial virus seasonality: a global overview. J Infect Dis. 2018;217(9):1356-1364. doi:10.1093/infdis/jiy056
Goldstein M, Phillips R, DeVincenzo JP, et al. National Perinatal Association 2018 Respiratory Syncytial Virus (RSV) Prevention Clinical Practice Guideline: an evidence-based interdisciplinary collaboration. Neonatology Today. 2017;12:1-27.
Mayo Clinic. Respiratory syncytial virus (RSV): symptoms & causes. 22 iulie 2017. Accesat pe 24 iunie 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/respiratory-syncytial-virus/symptoms-causes/syc-20353098
Sommer C, Resch B, Simões EA. Risk factors for severe respiratory syncytial virus lower respiratory tract infection. Open Microbiol J. 2011;5(suppl2-M4):144-154. doi:10.2174/1874285801105010144

*  EHMA, https://ehma.org/wp-content/uploads/2022/04/White-Paper-Burden-of-RSV-Final-V2.pdf
**acest website se adresează publicului larg.

Source link

Continue Reading

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com