Connect with us

Psihologie

10 moduri prin care să îi arăți copilului că îl iubești fără să îi cumperi ceva

Martha Denisa

Published

on

10 moduri prin care să îi arăți copilului că îl iubești fără să îi cumperi ceva


1. Privește-l în ochi
Atunci când încearcă să vorbească cu tine sau să îți spune ceva, oprește-te din ceea ce faci, concentrează-te pe el, coboară-te la nivelul său și privește-l în ochi. Observă-l cu adevărat și oferă-i cât de multă atenție poți.
2. Pregătește-i felul de mâncare preferat
Știi cu siguranță vorba că iubirea trece prin stomac. Atunci când gătești cuiva mâncarea preferată faci un gest cu adevărat special, cu atât mai mult cu cât nu este ziua sa de naștere și pur și simplu vrei să îi arăți cât de mult îți pasă.

3. Scrie-i un bilețel
După ce îi scrii un mesaj frumos copilului tău îl poți așeza în cutia de mâncare sau pe oglindă. Bilețele cu diverse mesaje, de iubire sau cu complimente sunt niște surprize speciale și unice. Este cu adevărat plăcut că nu te afli lângă copilul tău când descoperă sau când citește mesajul, dar va ști că îl iubești foarte mult și că te gândești la el. Dacă ai talent la scris, poți compune o poezie sau o scurtă povestioară.
4. Citiți împreună
Cititul este excelent pentru dezvoltarea copilului tău. Dacă citești împreună cu copilul sau copilului tău, poți să transformi interacțiunea într-o experiență distractivă împărțind ceea ce citești (câte o pagină sau câte un paragraf) sau intonând voci amuzante pentru a se implica mai mult în poveste. Dacă ai un copil mai sensibil, îi poți face un masaj înainte de culcare care îl va liniști.
5. Pregătește-i baia
Mulți adulți adoră să facă baie în cadă, dar și copiii se arată la fel de încântați. Adaugă uleiuri esențiale, un produs special pentru baie (spumă de baie), petale de flori sau multă spumă. Va fi și mai plăcută experiența sa dacă va asculta melodiile sale preferate în timp ce se spală.
6. Priviți împreună apusul/răsăritul
Privind modul în care cerul se schimbă la apus și la răsărit veți împărtăși un moment incredibil. În funcție de locul unde vă aflați și de tiparul de somn al copilului tău, poți opta pentru un apus memorabil sau un răsărit tumultos. Dacă vremea vă permite, poți pregăti chiar un mic picnic. La fel de frumos este și să priviți împreună cerul înstelat. Puteți descoperi stele căzătoare.
7. Fă-i complimente
Spune-i că este cu adevărat bun într-un anumit domeniu și folosește-te de cuvinte pentru a-i transmite cât de grozav îl consideri. Fii clar și specific în lauda ta. Oferă-i complimente în fiecare zi. Astfel îi vei clădi încrederea în sine și îl vei învăța să se iubească pe sine. Aceste lucruri se învață acasă.
8. Mulțumește-i
Arată-i că te bucuri când te ascultă, când se comportă frumos cu fratele/sora sa, când își cere scuze. Mulțumește-i pentru că este copilul tău grozav. Ajută-l să se simtă apreciat și să aibă o imagine bună de sine.
9. Faceți împreună exerciții fizice
Așa cum și adulții au nevoie să facă exerciții fizice și copiilor le place. Însă ei le percep mai mult ca pe un joc decât ca pe o necesitate. Puteți să practicați yoga în parc, să jucați fotbal sau cricket, baschet, să mergeți cu bicicleta sau să practicați împreună orice sport îi face plăcere. Experiența aceasta nu doar îi arată că îl iubești, ci îl și ajută să se conecteze cu tine.
10. Jucați un joc de societate sau cărți
În era digitală este uneori plăcut să renunți la tablete, telefoane sau computere, să stai pur și simplu pe canapea sau în pat și să joci un joc de societate. Te vei distra cu copilul tău, îl vei învăța ce înseamnă regulile sănătoase și cum uneori jocurile se bazează pe noroc și nu pe o abilitate. Majoritatea adulților își amintesc de altfel cu plăcere de vremurile în care se jucau cărți sau Monopoly și Scrabble.

11. Culegeți împreună flori
Surprinde-ți copilul cu o plimbare la pădure sau la iarbă verde unde puteți culege împreună flori. Așezați-le apoi într-o vază pe care o puteți pune pe masă sau într-un loc special. Dacă nu găsiți flori, există o mulțime de plante frumoase care vă vor bucura ochii.
12. Pupici și îmbrățișări nelimitate
Atunci când îți îmbrățișezi, îți ții de mână copilul și îl pupi se creează o legătură de apropiere din care reiese siguranța, confortul și iubirea. Chiar dacă nu îi vei spune cât de mult îl iubești, va simți cu siguranță cât de mult ții la el.
13. Păstrați un moment doar pentru voi înainte de culcare
Înainte de a merge la culcare, recapitulați evenimentele zilei. Întreabă-l care este partea preferată din ziua sa. Povestește-i care a fost a ta. Astfel de mici momente îi vor arăta că poate vorbi mereu cu tine. În plus, îi va face plăcere.
14. Imortalizează fotografii ale momentelor voastre plăcute
Captând astfel de momente, fie că este vorba despre un moment aparent banal sau de un simplu selfie, le vei aprecia cu siguranță mai târziu. Va veni o vreme când copilul tău va crește și vei putea retrăi aceste momente prețioase privind fotografiile. De altfel, chiar dacă acum poate nu se arată atât de încântat, îi va plăcea mai târziu să își amintească de vremea copilăriei, cu atât mai mult cu cât va fi vorba și despre povești frumoase asociate pozelor.
15. Învață-l ceva
Introdu concepte noi în viața sa. Povestește-i despre meseria ta. Dacă observi că pare interesat de dinozauri, cumpără o carte și explică-i diverse informații. Vorbiți despre diverse păsări sau copaci pe care le observați în plimbarea voastră. Există oportunități de a învăța pretutindeni, trebuie doar să deschidem ochii.
16. Inventați un joc
Găsiți împreună lucruri creative de făcut. Petrecerea timpului este o modalitate simplă de a vă conecta unul cu altul. Puteți juca jocuri ce implică cuvinte, șotron sau orice altceva ce îți trece prin cap.
Relația dintre tine și copilul tău depinde doar de tine. Cu puțin efort și imaginație poți pune bazele unor amintiri frumoase și de durată. Gândește-te la ce ți-a plăcut să faci cu părinții tăi sau ce ți-a lipsit în copilărie și pune în practică cu copiii tăi. Arată-te interesat de pasiunile copiilor tău arătând pasiune și interes în lucrurile cărora le fac plăcere. Este posibil să îți arăți afecțiunea și interesul în el fără să îi cumperi vreun cadou. Și cu siguranță te va aprecia mai mult decât îți imaginezi.
Surse: https://medium.com,www.mother.ly,www.yourmodernfamily.com/

Source link

Psihologie

Dezvoltarea emoţională a bebeluşilor. Modalități la îndemână ca să o stimulați

Ana Voiculescu

Published

on

Autor: Marina Rosenfeld

Când ne gândim la dezvoltarea copilului în primul an de viaţă, ne gândim la mers şi la limbaj ca fiind cele mai importante aspecte care vor influenţa pe viaţă capacitatea de învăţare, abilitatea de a trece peste frustrări şi de a avea încredere în alţi oameni, spune Rahil Brigs, director al programului “Paşi spre sănătate” al Spitalului Montefiore din Bronx, New York.

În afară de predispoziţia genetică, relaţiile şi experienţa sunt responsabile de dezvoltarea creierului. Părinţii vor fi fericiţi să afle că toate lucrurile de care are nevoie un copil să se dezvolte sunt mereu la îndemână, spun specialiştii de la parents.com, care au următoarele recomandări:

Dezvoltarea emoţională a bebeluşilor. Controlul

Sţiaţi că răspunsul imediat al părintelui la plânsul bebeluşului poate avea consecinţe aşa de profunde asupra dezvoltării lui? Sigur că-l vom hrăni când îi e foame şi-l vom schimba de scutec. Dacă acestea nu funcţionează, îl vom ţine în braţe, îl vom legăna, orice numai să nu mai plângă. Faptul că vă ocupaţi de el cum plânge, îl învaţă pe bebeluş că se poate adapta, că poate depăşi situaţii dificile.

Dar începând cu vârsta de 6 luni, copilul nu mai este depedent de părinți ca să-l alinaţi, el începe să internalizeze capaciatea de auto-liniştire, spune Broggs. Bebeluşii care au un părinte iubitor şi responsabil nu doar că învaţă mai repede să se liniştească singuri, dar sunt mult mai curajoşi în explorarea lumii. Dacă bebeluşul nu e îngrijorat că are cine să îl aline sau nu, se poate concentra pe explorarea lumii înconjurătoare, va învăţa să se rostogolească, să guste obiecte, să exploreze texturi.

 Cum îl puteți ajuta

 • Nu vă îngrijoraţi că „răsfăţaţi” copilul, cu cât primeşte mai multă atenţie cu atât va fi mai descurcăreţ mai târziu.
 • Creaţi rutină de-a lungul zilei, când copilul ştie când e timpul pentru masă sau somn, se simte mai în siguranţă.
 • Pe măsură ce creşte copilul, nu mai răpundeţi din prima secundă la plânsul lui ca să înveţe să se şi auto-liniştească.

Dezvoltarea emoţională a bebeluşilor. Atenţia

Nu este foarte evident dar tot ce învaţă bebeluşul, toată experienţa lui decide modul în care el se va concentra pe obiecte şi oameni. Experienţele copilului din primul an de viaţă decid felul în care creierul se va conecta, spune Jill Stamm, cofondator al Institutului pentru Dezvoltarea Creierului la copil si autor al cărţii ”Isteţ de mic”.

La început lumea este doar un cumul de zgomote și imagini. În mijlocul acestui haos, bebeluşul se concentrează pe tot ce îi este familiar cum ar fi vocea pe care a auzit-o atâtea luni din pântec sau chipui mamei. De fiecare dată când râdeţi cu copilul, când vă strâmbaţi sau e atent la o jucărie pe care o zornăiţi, în creierul lui se formează noi conexiuni.

Cum îl puteţi ajuta:

 • Limitaţi timpul pe care îl petreceţi în faţa unui ecran de telefon sau de laptop
 • Puneţi copilul în aşa fel încât să vadă tot ce se petrece. Dacă sună cineva la uşă, e bine să vadă că mama deschide şi intră cineva. În acelaşi timp verbalizaţi: „Iată, a sunat cineva”. Ajutaţi copilul să înţeleagă ce se întâmplă, verbalizaţi fiecare acţiune.

Dezvoltarea emoţională a bebeluşilor. Limbajul.

Gândiţi-vă la primele cuvinte pe care i le-aţi spus copilului când l-aţi ţinut prima dată în braţe. Încercaţi să i le spuneţi din nou, cel mai probabil o veţi face cu o voce exagerată sau veţi pronunţa accentuând vocalele. Ştiinţa a arătat că e important să vorbiţi normal nici prea repede, nici prea lent. Nu contează că bebeluşul nu înţelege nici o vorbă din ce spuneţi. Auzindu-vă mereu va învăţa care e ritmul normal de vorbire şi va înţelege în timp. Va învăţa unde începe şi unde se termină un cuvânt. Undeva între 6 şi 12 luni, creierul învaţă să distingă silabe.

Ce puteţi face:

 • Indicaţi mereu, folosiţi degetul ca să ilustraţi ceea ce spuneţi, copilul va începe să înţeleagă.
 • Limitaţi timpul petrecut în faţa televizorului. „Copiii nu învaţă să vorbească bine de la televizor pentru că nu îl poate întrerupe pe cel ce vorbeşte”, spune Julie Stamm.

Invăţarea relaţiei cauză-efect

Pe măsură ce copiii învaţă limbajul recunoscând modele, el controlează lumea asociind cuvinte cu obiecte. Pe măsură ce i se dezvoltă abilitităţile motorii va ciocni obiecte unele de celelate. Va face experimente şi va arunca repetitiv lingura pe jos. Îşi va da seama că lingura face zgomot pe când o boabă de mazăre nu.

Ce puteţi face:

 • Citiţi de mai multe ori aceeaşi carte dacă aveţi un copil care cere asta, va ştii mereu ce se întâmplă şi va simţi că deţine controlul.
 • Jucaţi-vă împreună cu el, jocul de aruncat obiecte pe jos.
 • Impuneţi limite. Nu trebuie să permiteţi bebeluşului să arunce mâncarea pe jos.

Cum ajutaţi copilul dinainte să se nască

Consumul de acizi graşi de tipul DHA poate ajuta creierul să se dezvolte. IQ-ul copiilor ale căror mame consumaseră în sarcină DHA era mai mare la 4 ani ani ca cel al copiilor cu mame ce nu primiseră astfel de suplimente. Se recomandă cam 300 mg pe zi. Problema este că peştele care conţine DHA este în general contaminat cu mercur, aşa că mai bine luaţi DHA ca supliment.

Jucării ce vă pot fi de ajutor

Jocul este modalitatea de învăţare a copiilor, iar Jill Stamm a identificat 5 tipuri de jucării de care aveţi nevoie

Cărţi. Când îi citiţi copilului nu învaţă doar cuvinte, ci vă aude şi vocea, în plus vă simte şi căldura corpului.

Păpuşi cu texturi diverse – acestea îl ajută pe copii să îşi dezvolte motricitatea fină.

Jucării vizuale – contrastul culorilor puternice îi atrage pe copii. Saltelutele de activităţi sunt foarte bune, o oglindă de plastic e la fel de recomandată, chiar dacă pâna la 9 luni nu îşi dă seamă că în imagine este el.

Jucării pentru imitaţie – există telefoane mobile de jucărie sau bucătarii în miniatură.

Nu în ultimul rând trebuie să aveţi grijă să nu stimulaţi prea mult copilul pentru că asta poate dăuna, spune Linda Gilkerson, specialist în dezvoltarea copilului la Erikson Institute din Chicago (SUA). Oricum copiii se plictisesc la un moment dat şi atunci e cazul să-i oferiţi ceva nou.

Source Link


Continue Reading

Psihologie

Implicațiile poveștilor în dezvoltarea emoțională a copiilor

Ana Voiculescu

Published

on

Poate o să vi se pară extrem, dar este important pentru dezvoltarea armonioasă a fătului încă din burtică să se familiarizeze cu vocea mămicii și să îi asculte glasul liniștitor. Și cum poți povesti jumătate de oră fără întrerupere? Alegând o carte pentru copii, cu multe povești! Poți citi în fiecare seară o poveste nouă sau poți citi în fiecare seară aceeași poveste, pentru a-l obișnui pe copil cu melodicitatea textului. Când bebe se va naște și îi vei citi pentru prima dată aceeași poveste, față în față, vei vedea reacția bebelușului tău, care imediat va recunoaște povestea și se va liniști, exact așa cum facea și în burtică.

De ce să le citim copiilor?

Pentru că cititul de povești are o mulțime de beneficii pentru copii:

 • În primul rând, copilul se bucură de prezența totală a părintelui. Dacă peste zi părinții au fost la serviciu și apoi au fost prinși cu treburile casei, când vine ora de somnic și, implicit, de citit povești, părintele este acolo, prezent, focusat la poveste și la copil. Nu mai este distras de alte 10 lucruri de făcut odată și copilul savurează apropierea fizică și emoțională cu părintele. Poveștile înainte de culcare reprezintă momentul de conexiune dintre părinți și copii, de care ambii au atâta nevoie!
 • Din poveștile potrivite copiii își extrag multe învățăminte. De regulă, poveștile au mesaje frumoase, puternice, pozitive, au niște morale care îi învață pe copii cum să procedeze în anumite situații, le transmit niște modele pe care ei încearcă să le copieze și deci să replice exemplele bune din jurul lor.
 • Poveștile îi fac pe copii să viseze. Poveștile le deschid copiilor imaginația, făcându-i să acceseze niște lumi magice, unde totul este posibil.
 • Din povești copiii își îmbogățesc vocabularul, cu implicații directe către exprimarea scrisă și orală din școală și grădiniță.

Atenție la poveștile nepotrivite!

Există o mulțime de povești care nu sunt potrivite copiilor, cu atât mai mult unor copii de vârste mici și aici trebuie să intervină vigilența părinților. De preferat ar fi ca părinții să citească povestea înainte de a o citi cu voce tare copiilor sau măcar să o frunzărească puțin pentru a vedea dacă sunt sau nu semnale de alarmă.

Multe povești conțin cuvinte nepotrivite pentru copii sau elemente violente, pe care părintele ar fi bine să le evite, fie alegând o altă poveste, fie sărind peste paragrafele nepotrivite sau adaptând rapid povestea, cât să fie potrivită pentru copiii de toate vârstele.

Multe dintre poveștile clasice, pe care copiii le iubesc atât de mult, în variantele lor originale sunt destul de violente, iar un exemplu elecvent în acest sens este chiar povestea cu Cenușăreasa. Mai exact, când surorile Cenușăresei probau pantoful de cristal, când, încercând să le vină bine își… tăiau din degete!!, doar pentru a reuși să încalțe pantoful. Probabil că, într-un sens oarecum ciudat, acest lucru nu șoca acum câteva sute de ani, când a fost scrisă povestea, noroc că între timp, în timpurile noastre moderne, poveștile au fost adaptate și nuanțate, cât să se înlăture aceste atrocități și să rămână o poveste plăcută, diafană și potrivită pentru copii.

Să revenim la poveștile potrivite pentru copii și la beneficiile acestora:

 • Poveștile le dezvoltă copiilor curiozitatea și contribuie la dezvoltarea creierului prin înmagazinarea desenelor minunate din ilustrațiile cărților pentru copii;
 • Lumea poveștilor, cu toate întâmplările sale reale sau fanteziste, îi face pe copii să distingă diferența dintre elementele reale și ireale și drept urmare îi ajută să se adapteze mai bine situațiilor de zi cu zi;
 • Poveștile pot fi un mediu sigur de a explora anumite sentimente, emoții, de a se obișnui, de a înțelege și de a se pregăti pentru etape importante în viața unui copil, cum ar fi: mersul la grădiniță – de ce merg copiii la grădiniță?, mersul la dentist – ce se întâmplă acolo și de ce este important să avem grijă de dinții noștri etc;
 • Poveștile stimulează creativitatea copiilor, ajutându-i să aibă abordări originale, creative în orice situație dată;
 • Poveștile citite împreună cu părinții le creează o asociere pozitivă cu cărțile, dezvoltându-le afinitatea pentru cărți și citit mai târziu, când acest lucru le va oferi un avantaj într-un mediu academic competitiv.

Poveștile, timp de calitate magic cu copiii voștri!

Cele de mai sus sunt doar câteva elemente punctate, deoarece lista cu beneficiile poveștilor și a lecturilor poate continua cu ușurință. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, vreau doar să subliniez căldura momentului. Imaginați-vă următoarea scenă ce se poate petrece în orice familie: mami sau tati sau chiar ambii, de ce nu?, cuibăriți lângă puiul sau puii lor, copiii băgați în pat, înveliți cu păturica lor norocoasă și strângând în brațe jucăria preferată și apoi pornind povestea magică. Acestea sunt clipele de prețuit în familie, sunt momente magice desprinse din magia poveștilor!

Text Cristina Niculescu

Source Link

Continue Reading

Psihologie

10 sfaturi pentru parinti in cresterea copiilor

Ana Voiculescu

Published

on

1. Respecta-ti copilul in toate aspectele vietii sale

Pune-te in locul lui, de ce a facut asta? De ce plange? Poate s-a trezit indispus, asa cum ni se intampla si noua, adultilor. Imbratiseaza-l mai mult.

Daca ai fi tinut intr-o camera sau intr-un spatiu limitat si tu te-ai supara pentru ca nu ai avea libertate de miscare. Respecta faptul ca nu vrea sa manance uneori, si noi avem zile cand nu avem pofta de mancare.

Respecta faptul ca si el are nevoi la fel ca noi. Respectandu-i nevoile il inveti sa respecte la randul lui, oferindu-i un bun exemplu. Fii binevoitor si amabil cu copiii tai, precum si cu altii. Asa invata cel mai bine, daca invata de la altii. Acest respect se poate transmite altor copii, adulti sau fiinte. Daca le aratam copiilor cum trebuie sa le pese de lucrurile din jur, ei invata sa le pese si isi insusesc acest tip de comportament inca de la o varsta frageda.

2. Libertatea miscarii

Da-i spatiu si sansa de a se misca liber. Nu il “incatusa” intr-un spatiu limitat fara a putea sa exploreze mediul sau sa incerce noi posibilitati de miscare. Pe masura ce copilul creste da-i ocazia sa se catere in locuri sigure. Pe masura ce copilul invata sa se miste, cresc posibilitatile de a invata prin explorarea libera a mediului.

3. Libertatea alegerii

Da-i intotdeauna de ales. Asa este cel mai bine cand copilul este mic si are loc o lupta de putere. Da-i doar doua optiuni in cazul lucrurilor ce il implica. Poate servi cina acum sau mai tarziu alaturi de ceilalti, poate purta pantalonii albastri sau rosii cu bluza verde.

4. Invata-l sa fie independent

Da-i ocazia sa faca singur anumite lucruri. Copiii nu trebuie tratati ca fiind mici adulti ce pot face totul singuri, dar cu toate astea nu sunt fiinte umane neajutorate. Simplifica-i sarcinile astfel incat sa poata face intr-adevar anumite lucruri singur. De exemplu, da-i pantaloni elastici pentru a-l incuraja sa se imbrace singur decat sa fie nevoit sa te roage pe tine sa ii tragi fermoarul la blugi. Inca de mic permite-i sa se hraneasca singur, chiar daca face mizerie, ii dai astfel ocazia sa exerseze.

5. Comunicarea

Vorbeste-i intotdeauna corect, cu o voce articulata clar. Denumeste-i obiectele din jur pentru a-i imbogati vocabularul. Vorbindu-i, ii antrenezi comunicarea cu alti adulti precum si capacitatea de a asculta. Fii respectuos cand ii vorbesti. Nu ii comunica doar ce sa faca sau ce sa nu faca, ci poarta mereu conversatii despre cum si-a petrecut ziua.

6. Invata-l prin modelare, nu prin corectare

Nu il critica pe copil pentru a-l invata ca a facut ceva bine sau ca a gresit. Daca a facut o greseala, arata-i cum se procedeaza corect. Nu exagera gravitatea situatiei, fa-l sa realizeze greseala intr-un mod subtil. In limbaj, daca pronunta incorect, repeta ce a spus si apoi pronunta corect. Nu trebuie sa spui ca a gresit, arata-i doar cum ar trebui sa faca.

7. Ofera-i materiale / jucarii simple, din natura

Nu este nevoie de jucarii pretentioase sau sclipitoare ce nu stimuleaza copilul in niciun fel, ci doar il distreaza pentru o perioada scurta de timp. Jucariile trebuie sa-i incurajeze pe copii sa isi foloseasca mainile, sa arunce o minge intr-o cutie sau sa aseze inele intr-o gramada pentru a indeplini o sarcina. Ii poate antrena pe perioade mari de timp intrucat repeta activitatea la nesfarsit. Nu ii lua jucarii ce presupun doar apasarea unui singur buton, si atat. Ofera-i materiale ce il fac pe copil sa se concentreze pentru mai mult de 2 secunde! Televizorul poate ca ii mentine atentia pentru mai mult timp dar nu presupune interactiune / manipulare. Montessori sustinea ca lucrul cu mainile este foarte important in dezvoltarea copilului. Ofera-i jucarii ce presupun manipularea obiectelor.

8. Da dovada de bun simt

Nu e vorba de o mare filozofie in cresterea unui copil; unele lucruri trebuie doar sa implice bun simt, chiar daca unora le lipseste. Ai incredere ca faci ceea ce trebuie, daca simti ca este bine. Majoritatea principiilor Montessori implica doar bun simt si gandire rationala.

9. Rabdarea

Ce il inveti acum pe copil te va ajuta pe termen lung. Nu ceda doar pentru cateva momente de liniste, pentru ca in schimb sa te lovesti de aceeasi problema in fiecare zi. Chiar daca poate dura mai mult sa inveti un copil ceva, atunci cand reuseste, nu mai constituie o problema. La somn, nu-l face pe copil sa devina dependent de tine pentru a-l legana sau mangaia, nu folosi plusuri, e posibil sa dureze pana se va obisnui sa doarma singur dar pe termen lung nu va trebui sa petreci mult timp pentru a-l culca.

10. In cele din urma, iubire si sprijin

Daca faci asta, nu poti da gres cu niciun stil de crestere a copilului pe care il practici! Va fi suficient de bun, tine minte ca nimic nu poate fi perfect iar greselile si esecurile fac parte din procesul de crestere.

Source Link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com