Connect with us

Psihologie

19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul

Published

on

19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul

1. Dacă nu te comporți cum trebuie, nu te va iubi nimeni
“Când eram mică, tatăl și mama mea vitregă mi-au spus atât de multe lucruri, încât nici nu știu de unde să încep. Dar iată unul pe care îl consider că a fost cel mai dăunător. Dacă nu te comporți cum trebuie nu o să te vrea și nu te va iubi nimeni. Până în ziua de astăzi, la distanță de 40 de ani, încă cred că sunt nedorită și neiubită, în special dacă fac ceva greșit.”
2. Plec și te las aici
“O amenințare la care apelează majoritatea părinților. Este momentul să pleci din parc și copiii nu vor. Fug, se ascund, refuză și ajungi să devii tot mai frustrată și nervoasă. Este tentant să apelezi la aceste vorbe când nu reușești să îi mobilizezi indiferent ce ai face, în special dacă fac și vreo criză de tantrum, dar amenințarea cu abandonul nu este niciodată potrivită și poate cauza probleme iremediabile copiilor.”

3. Nu ești copilul pe care mi l-am dorit
“Nu ești fiica pe care am dorit-o. Mama mea îmi repeta acest lucru constant. Sunt adoptată, așa că aceste vorbe mi-au sfâșiat inima și m-au făcut să devin deprimată și anxioasă. Nu mai vorbesc cu ea. Dacă nu sunt dorită, păstrez distanța”.
4. Să nu fii o povară pentru nimeni
“Pare un sfat bun, dar am ajuns să cresc și să țin totul în mine, încercând să ajut pe toată lumea. Când o persoană făcea ceva frumos pentru mine, mă simțeam obligată să îi întorc favoarea, să nu îmi doresc să fiu o povară, gândind că eram o povară.“
5. Nu fă ce face eu, ci ce zic eu
“Foarte multe cercetări demonstrează că nu funcționează ce zici, ci ceea ce faci pentru că cei mici învață din exemplul pe care îl observă, este extrem de simplu. Copii asimilează totul din jur și se comporttă ca niște bureți când vine vorba de a învăța și a oglindi atât comportamente bune, cât și nocive încă de la vârste fragede.“
6. Nu mai face drame
“Ești o regină a dramei, auzeam de fiecare dată când emoțiile mele nu erau pe placul mamei mele vitrege. Am ajuns să îmi reprim emoțiile până în prezent din cauza acelei senzații de frică. Întreaga mea copilărie, de fiecare dată când mi-am exprimat o emoție, mi s-a spus că fac drame, așa că atunci când am ajuns să fie abuzată și atacată nu mi-am putut da seama pentru că părinții mei erau de părere că fac drame. Acest lucru mi-a influențat toată viața și m-am luptat să îmi exprim emoțiile din cauza sa.”
7. Uneori îmi doresc să nu fi avut copii
“Uneori îmi doresc să nu vă fi avut pe voi. Asta obișnuia să spună mama mie și fraților și surorilor mele.”
8. Ești copilul meu perfect
“Ai fost mereu copilul meu perfect. Mama mea obișnuia să îmi spună că mă preferă față de ceilalți frați.”
9. De ce nu poți fi la fel ca frații tăi?
“De ce nu poți fii la fel ca sora ta? Suntem două persoane distincte. Dacă nu am semăna fizic, nu ți-ai da seama că suntem rude. Mama mea controla aspectul meu fizic până când am ajuns să mă angajez și să fac ce îmi doresc. Atunci i-am scăpat din mână. Insultele cu care m-am obișnuit acum au început atunci.“

10. Parcă nu-ți dorești să fii fericită
“Poți alege să fii fericită, dar nu-ți dorești cu adevărat asta. Am auzit aceste vorbe chiar din gura mamei mele în timp ce încercam să cer ajutor într-o tentativă de sinucidere.”
11. Ar trebui să fii recunoscătoare
“Această expresie obișnuia să mi-o spună mama mea de fiecare dată când mă confruntam cu episoade depresive. Ar trebui să fii recunoscătoare. Ai supraviețuit liceului. Au mâncare, bani și o casă. Ne ai pe noi. Surorile tale te iubesc. Așa că nu ai niciun motiv să fii deprimată. Ești doar mâhnită din cauză că o persoană pe care o placi te-a respins. Deși pot părea niște vorbe inofensive pentru mine, chiar dacă am trecut prin toate, nu am depășit încă depresia și pare că nu o voi face curând.”
12. Ești cel mai trist copil care a trăit vreodată
“Mama mea obișnuia să îmi zică că sunt cel mai trist copil care a trăit vreodată. Mi-a spus acest lucru chiar și în ziua nunții. I-am răspuns atunci că este în regulă pentru că după ziua aceea nu va trebui să își mai facă griji. La câțiva ani distanță am confruntat-o și mi-a spus – Glumeam, nu ți-ai dat seama de asta? Eram doar un copil. Cum aș fi putut să o fac?!”
13. Ai fost mereu atât de dificilă
“Ai fost mereu dificilă, auzeam de fiecare dată când se ivea o divergență de opinie.”
14. Este doar o fază
“Este doar o fază. Mama vorbea așa despre atacurile mele de panică cu care mă confruntam de când am fost adoptată și pe care încă le am. Când va dispărea această fază mă întreb?“
15. Trebuie să te porți conform vârstei pe care o ai
“Poartă-te conform vârstei, nu IQ-ului tău. Obișnuia să îmi spună în fața prietenilor când aveam 11 ani. Am simțit cum îmi străpunge inima.“
16. Strici mereu totul
“Mi se spunea că stric totul începând de la mâncarea pe care o preparam în bucătărie și până la scrisul de mână din caietul de teme.“
17. Este o prostie, nu ar trebui să te simți așa
“Când eram copil (și chiar în perioada de adult) de fiecare dată când aveam curajul să îi spun mamei mele ceva, mă făcea să mă simt ca și cum ce simțeam este greșit și preciza că este o prostie, explicându-mi de ce nu ar trebui să mă simt în felul respectiv. Mă făcea să mă simt prost atunci ca și astăzi, așa că am încetat să îi mai povestesc lucruri.”
18. Ești sigur că ești în stare să faci asta
“Nu cred că ai abilitățile pentru această carieră. Ești sigură că vrei să faci asta? Această meserie este foarte dificilă obișnuiau să îmi spună părinții. Acum am probleme în găsirea carierei profesionale potrivite deoarece îmi răsună în minte cuvintele lor.“
19. Crezi că e o idee bună să mănânci asta?
“Mâncarea nu este prietena ta. Mama mea îmi spunea asta când am început să mă îngraș după ce am trecut printr-o despărțire și o perioadă grea în viață. Poate că băieții nu te plac din cauza felului în care arăți. Nu spun că ar trebui să slăbești, dar știi cum sunt băieții…Tatăl meu îmi spunea aceste vorbe.”

Surse: https://themighty.com,www.theatlantic.com, www.insider.com

Source link

Psihologie

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

Published

on

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

În plus, Ela a pregătit un tort imens, de doi metri înălțime, pe care îl va împărți cu toți invitații. Nicholas va fi și el prezent la eveniment, mai ales că micuțul este adorat de cei care îi urmăresc paginile de socializare ale mamei lui.
„Nicholas a împlinit de curând un anișor, însă am amânat petrecerea aniversară pentru începutul lunii noiembrie, pentru ca să îl sărbătorim într-un alt mod. Am pregătit un eveniment foarte frumos, sâmbăta aceasta, de la ora 16.
Ne vom întâlni în Promenada Mall cu mămicile și copiii care ne urmăresc online și care ne-au spus de atâtea ori că vor să ne cunoască personal. Acolo le voi prezenta și noua mea carte, ‚12 luni fără griji’, pe care am scris-o despre primul an de maternitate cu Nicholas. Vor fi și vedete cunoscute alături de copiii lor, vom avea tombole cu premii, cadouri, dar și un tort imens, de doi metri, ca să ajungă pentru toți invitații. Abia aștept să îl sărbătorim pe Nicholas!”, declară Ela Crăciun.

Ela Crăciun va lansa, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.
Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.
Cartea este structurată în 9 capitole:
1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Cartea „12 luni fără griji” va fi disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.
Credit foto: Little Sunshine Studio

Source link

Continue Reading

Psihologie

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

Published

on

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi normal. Din acest motiv ajung deseori să li se adreseze pe un ton care depășește nivelul lor de dezvoltare. Află aici și alte lucruri pe care nu trebuie să le faci.
Uneori te poți simți copleșit când vine vorba de calmarea copilului tău. Există o mulțime de recomandări și informații despre ce ar trebui să faci încât este ușor să te simți confuz și nesigur pe propriile tale abilități de părinte. Nu există un regulament universal valabil pentru a fi părinte. Iar singurul expert cu adevărat în creșterea copilului tău ești…chiar tu. Poate fi dificil să ai încredere în instinctul de părinte când copilul tău are o criză de tantrum în mijlocul magazinului. Dar, o parte din transformarea ta în cea mai bună versiune posibilă de părinte este să începi să dezvolți abilități de parenting care combină intuiția, punctele tale forte și valorile tale principale. În acest timp vei ajunge să încerci unele metode care vor funcționa, dar și să le abandonezi pe cele care nu oferă niciun rezultat. Iar pe parcurs vei înțelege ce funcționează cel mai bine pentru familia ta. O parte din descoperirea soluției care funcționează pentru tine este să înveți ce să nu faci când încerci să calmezi o criză de furie a unui copil. Se poate dovedi confuz deoarece o mare parte din sfaturile de parenting se bazează pe ce ar trebui să faci. Află în continuare mai multe.

Source link

Continue Reading

Psihologie

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie

Published

on

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie


Un băieţel din statul american Michigan, Michael, are 5 ani şi recent s-a aflat alături de părinţii săi adoptivi la procesul prin care adopţia sa se finaliza. Dave Eaten şi Andrea Melvin au hotărât să-l adopte pe Michael acum 1 an.

Ziua în care s-a luat hotărârea definitivă în privinţa adoptării lui Michael a fost o zi specială în cadrul. Judecătoriei din Kent, Michigan, fiind cea de-a 23-a ediţie anuală a Zilei Adopţiilor. El a fost cel de-al 36-lea copil adoptat oficial în acea zi, dintr-un total de 37.
Colegii de grădiniţă ai lui Michael au fost primiţi în sala tribunalului, chiar judecătoarea urându-le bun venit. A fost păstrată liniştea deplină când băiatul de 5 ani le-a spus judecătorilor cât de mult îşi iubeşte părinţii.
La un moment dat, copiii au fost rugaţi să se prezinte şi fiecare  a spus ce înseamnă Michael pentru el. De exemplu, unul dintre ei a mărturisit: „Michael este cel mai bun prieten al meu!”.
În timpul discursului lui Michael, copiii stăteau în spatele sălii şi ţineau în mână inimioare de hârtie pe băţ.
Profesoara care i-a însoţit pe elevi a menţionat şi ea că  toţi ţin foarte mult la Michael, că sunt o adevărată familie la grădiniţă, în timp ce Michael însuşi a explicat motivul pentru care a ţinut ca şi ei să-i fie alături în acea zi importantă: „Ştiţi, clasa este pentru mine ca o familie”.
După ce a ieşit din tribunal, Michael a declarat: „Îmi iubesc tatăl!”
Imaginea cu Michael şi cu colegii lui a strâns peste 100.000 de distribuiri pe reţelele de socializare.
Surse: bbc.com, breitbart.com, facebook.com

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare