Copilul tau
5 metode de a-ți ajuta copilul să învețe de acasă în timpul pandemiei – Totul Despre Mame
Pandemia de coronavirus i-a transformat pe părinți în profesori, iar mulți dintre ei se simt depășiți de situație. Specialiștii în educație de la UNICEF oferă câteva sfaturi care să îi ajute pe părinți să-și motiveze copiii și să încurajeze procesul de învățare la distanță.
Închiderea școlilor, munca de acasă, distanțarea socială- toate acestea sunt provocări mari pentru părinți, iar lor li se adaugă și școala online a copiilor. Robert Jenkins, coordonatorul programelor de educație în cadrul UNICEF, are cinci recomandări pentru ca școala online a copiilor să fie un succes.
1. Stabiliți împreună o rutină
Asigurați-vă că activitățile de zi cu zi, precum și timpul petrecut muncind pentru școală online sau offline, este în acord cu vârsta copilului. Asigurați-vă că în programul de zi cu zi includeți joaca și timpul dedicat cititului și, pe cât posibil, transformați activitățile zilnice în oportunități de învățare.
Faceți planurile împreună cu cei mici, iar astfel vor fi mai motivați să se implice și să le respecte. Deși rutina este esențială pentru copii și tineri, veți observa că în această perioadă e nevoie să dați dovadă și de flexibilitate. Adaptați-vă situației: dacă copilul dă dovadă de agitație în timpul stabilit pentru studiu, schimbați ordinea activităților și lăsați-l să-și consume energia când simte nevoia. Raportați-vă în permanență la nevoile lor!
2. Purtați discuții deschise
Încurajați-vă copiii să vă adreseze întrebări și să își exprime sentimentele pe care le au. Ei pot reacționa în diverse feluri la stres, așa că fiți răbdători și îngăduitori. Provocați copiii să-și exprime temerile în privința perioadei pe care o traversează, discutați despre regulile care trebuie respectate și de ce și asigurați-i că se află într-un mediu sigur, în care se pot exprima. Desenatul, poveștile sau alte activități pot fi prilejuri potrivite pentru a deschide diverse discuții.
Încercați să nu evitați sau să reduceți importanța grijilor copiilor și asigurați-i că este în regulă să le fie teamă. Demonstrați-le că îi ascultați acordându-le întreaga atenție și că sunteți disponibili oricând pentru astfel de discuții. În funcție de vârstă, asigurați-vă că înțeleg diferența între informațiile alarmiste, de tip fake news, și cele din surse credibile, oficiale.
3. Aveți răbdare
Dacă cei mici nu rezistă la o sesiune de învățare de 30- 40 de minute, fie că e vorba de una online sau de una offline, începeți treptat. Permiteți-le la început sesiuni de învățare de 10 minute, iar apoi creșteți treptat timpul până la cel necesar. Combinați, în măsura în care se poate, învățarea online cu cea offline.
4. Protejați-vă copiii și când sunt online
Platformele digitale îi ajută pe copii să continue să învețe chiar dacă nu mai merg la școală și să rămână conectați cu prietenii și colegii lor. Însă accesul online presupune și un risc crescut în ceea ce privește siguranța, protecția și intimitatea. Vorbiți cu copiii despre ce înseamnă internetul și riscurile lui și asigurați-vă că știu cum să se poarte atunci când interacționează online cu profesorii, colegii și prietenii.
Stabiliți reguli despre cum, când și unde poate fi folosit internetul. Folosiți parole și programe speciale pentru limitarea accesului copiilor pe siteuri nepotrivite și puneți-le la dispoziție jouri și aplicații sigure, potrivite vârstei lor. În cazuri de bullying online sau alt tip de incidente, asigurați-vă că știți care sunt mecanismele de raportare și cum se pot soluționa problemele online.
Asigurați-vă că le vorbiți copiilor despre riscurile pe care le implică distribuirea pe internet a fotografiilor personale și a înregistrărilor video.
5. Mențineți legătura cu profesorii copiilor
În această perioadă, discutați în permanență cu profesorii, învățătorii, educatorii copiilor și cereți-le sprijinul atunci când simțiți nevoia de îndrumare. De asemenea, înscrieți-vă în grupuri de părinți interesați de educația la domiciliu și faceți schimb de idei și soluții.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:
Copilul tau
Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore
Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…
Copilul tau
Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!
În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.
Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…
Copilul tau
„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont
Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…