Connect with us

Sarcina

Banca de celule stem: sfaturi pentru alegerea potrivită!

Published

on

Decizia de a recolta celule stem la nașterea bebelușului trebuie luată încă din timpul sarcinii. Fiindcă este o decizie importantă, ce poate avea impact asupra vieții bebelușului tău, trebuie să te informezi înainte de a decide, care este banca potrivită pentru stocarea lor, în ce condiții se recoltează și care sunt avantajele și riscurile stocarii celulelor stem din cordonul ombilical.
Iată mai jos un material foarte interesant despre ce sunt de fapt celulele stem și cum se realizează prelevarea și stocarea acestora. 

Interviu realizat de Ruxandra Luca cu Dl. Dr. Tudor Panu, director Regina Maria – Banca Centrala de Celule Stem.
De ce este recomandat să recoltezi celule stem la nașterea bebelușului?
Cordonul ombilical reprezintă una dintre cele mai bogate surse de celule stem din organism, care pot fi recoltate chiar în momentul nașterii. Măduva osoasă și sângele periferic (în urma unui tratament de mobilizare) conțin, de asemenea, celule stem în cantitate considerabilă, însă recoltarea lor se poate face din organismul adult, după ce acesta a fost expus factorilor de mediu și diverselor afecțiuni.
Din cordonul ombilical se poate recolta sânge de cordon ombilical bogat în celule stem hematopoietice și țesut de cordon ombilical bogat în celule stem mezenchimale.
În cei 30 de ani care au trecut de la primul transplant cu sânge din cordonul ombilical, au avut loc 40.000 de transplanturi cu celule stem provenite din această sursă, pentru tratarea a peste 80 de boli grave cu frecvență rară în populație, în terapii standard. în plus, în ultimii 10 ani, în cadrul medicinei regenerative, sunt în plină desfășurare multe studii în care copii cu afecțiuni neurologice (cum ar fi autismul și paralizia cerebrală) sunt tratați cu celule stem din sângele cordonului ombilical, iar rezultatele sunt promițătoare. De asemenea, există studii în care sunt tratați adulți cu celule stem din sânge de cordon ombilical pentru diverse afecțiuni cum ar fi accidentul vascular sau scleroza multiplă.
Celulele stem mezenchimale din țesutul cordonului ombilical fac obiectul studiilor pentru tratarea bolilor autoimune, bolilor cardiace, afecțiunilor articulare.
Cum alegi banca potrivită de celule stem?
Banking-ul de celule stem din cordon ombilical presupune procese complexe, de la prelevare până la stocare și la potențiala eliberare a celulelor pentru transplant/ terapie celulară.
Atunci când decizi să alegi o bancă de celule stem, recomandăm să ai în vedere o serie de criterii care să elimine cât mai mult din riscuri și să îți ofere garanția siguranței și a calității.
Este important ca probele, odată prelevate, să fie ambalate corespunzător pentru a fi menținute la temperaturi specifice de transport. Ele trebuie să ajungă în timp util în banca de celule stem, pentru a putea fi prelucrate și stocate în maximum 48 de ore de la naștere. Cu cât sunt procesate mai repede, cu atât viabilitatea celulară (numărul de celule vii din unitate) este mai mare. O bancă de celule stem trebuie să garanteze prin contract intervalul maxim scurs de la nașterea copilului până la stocarea celulelor.
Să vă asigurați că laboratorul băncii este funcțional 365 zile pe an și procesează probele inclusiv duminica.
Ce fel de produse finale se stochează în banca respectivă și cum sunt ele obținute? Întrebaări tehnice desigur, dar importante pentru astfel de servicii.
Banca folosește echipamente de ultimă generație și consumabile/ reactivi de calitate? Și care sunt măsurile de siguranță pe care o bancă le ia pentru protecția acestor prețioase celule? Întrebați la mai multe bănci și comparați, înainte de a alege banca de celule stem.
Nu uitați să întrebați dacă banca oferă o testare corespunzătoare cu cele mai noi cerințe internaționale și dacă părinții sunt informați în mod transparent în privința rezultatelor de la testele efectuate, atât pe sângele din cordonul ombilical, cât și pe cel matern.
Alegeți o bancă solidă cu experiență, cu personal suficient și bine pregătit în acest domeniu.
Care este banca de celule stem recomandată ?
Pentru că am fost conviși de standardele de calitate și de măsurile de siguranță ale Băncii Centrale de Celule Stem Regina Maria, vă recomandăm această bancă, membră a prestigioasei Cord Blood Association.
Viabilitatea medie a unităților de celule stem stocate este de 95%, deoarece probele prelevate din cordonul ombilical sunt procesate într-un interval foarte scurt de timp de la nașterea copilului (o medie de 24 de ore, un maxim de 48 de ore).
Unitățile de sânge de cordon ombilical sunt stocate în sistem triplu de ambalare: pungă de stocare, un overwrap – respectiv încă o pungă de protecție și o casetă metalică din aluminiu, toate de proveniență americană.
Banca dispune de sistem integrat de alarmă pentru nivelul de azot din tancurile de stocare și pentru temperatura din tancuri, prevăzut inclusiv cu alarmare la distanță pe telefoanele personalului de laborator. Are generator, echipamente de back-up și UPS-uri, în plus, derulează un program de mentenanță complex și de verificare periodică a echipamentelor de către companii specializate.
Regina Maria garantează disponibilitatea imediată a celulelor stem stocate, organizând transportul acestora către oricare dintre destinaţiile indicate de părinţi, atât locale cât şi internaționale.
Desigur, celulele stem nu vindecă orice boală, dar pot apărea situații în viață când aceste celule prelevate la naștere și stocate în bancă pot salva viața copilului tău sau a unui alt membru compatibil din familie.

Source link

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sarcina

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

Published

on

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:

„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele

Published

on

furia în timpul sarcinii

Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”

Published

on

experiență de naștere în Suedia

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:

„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare