Connect with us

Copilul tau

Cel mai mic bolnav de coronavirus are 3 luni. Cum ne protejăm de COVID-19

Published

on

coronavirus

O fetiță de numai 3 luni din Vietnam este cel mai tânăr pacient din lume infectat cu coronavirus. Ea a fost tratată în spital și se află acasă unde se recuperează. Date noi despre copiii infectați cu noul coronavirus au fost făcute publice și analizate de experți. 
Fetița locuiește în provincia Vinh Phuc din nordul Vietnamului. A contactat virusul de la bunica ei cu care a stat timp de 4 zile. Aceasta intrase anterior în contact cu un vecin de 25 de ani care se întorsese de la un training din orașul Wuhan, din China, de unde a și izbucnit epidemia.
Bebelușul a fost testat de două ori și de fiecare dată rezultatele au fost pozitive. În data de 11 februarie a fost internată împreună cu mama ei în Spitalul Național pentru Copii din Hanoi, capitala Vietnamului. A răspuns bine tratamentului, iar pe 14 și 17 februarie a fost testată din nou, iar rezultatele s-au dovedit a fi negative. Copilul a fost trimis acasă unde va sta în carantină mai multe zile.
Fetița de 3 luni, în timpul spitalizării SURSA FOTO: Tuoi Tre
Împreună cu fetița a stat în spital și mama ei care nu a fost infectată cu coronavirus. Ea a fost testată de 3 ori și de fiecare dată rezultatele au fost negative.
Numărul infectărilor la copii este mic și nu există decese
Coronavirusul, numit COVID-19 de către Organizația Mondială a Sănătății, a îmbolnăvit peste 75.000 de oameni la nivel global și a ucis 2126 din decembrie 2019, de când a fost depistat primul caz în orașul Wuhan din China.
Aceste date au fost oferite de cercetători din SUA și au fost publicate în Jurnalul Asociației Medicale din America, JAMA, în data de 24 februarie 2020, după  analizarea a 72.314 cazuri de cazuri. Aceștia specifică faptul că dintre toate îmbolnăvirile, doar 2% au fost în rândul copiilor.
În grupa de vârstă 0-10 ani s-au îregistrat 416 cazuri, iar între 10 și 19 ani 549 de infectări cu coronavirus. Dintre aceștia niciunul nu a murit și nici nu a suferit forme grave ale bolii.
Coronavirus nu se transmite de la gravidă la făt
Nu au avut de suferit nici bebelușii născuți din mame purtătoare de coronavirus. O echipă de cercetători chinezi a testat bebelușii născuți de 9 femei, în perioada 20-31 ianuarie în Wuhan, China.
Toate au născut prin cezariană și erau în ultimul trimestru de sarcină. Rezultatele studiului, publicate în publicația medicală The Lancet, arată că, deși femeile aveau simptome evidente (febră, dureri de gât, dureri musculare, tuse), virusul nu a fost transmis bebelușilor. Mamele au vârste cuprinse între 26 și 40 de ani și niciuna nu suferea de maladii cronice.
8 dintre cei 9 bebeluși au avut greutate peste 2.500 g, iar unul 1.880 însă s-a născut prematur. Toți au primit note peste 9, chiar și cel născut la 36 de săptămâni. Prezența coronavirusului a fost testată atât în lichidul amniotic, cordonul ombilical și în laptele matern și nu s-a constatat prezența acestuia.
Igiena riguroasă este soluția, nu panica!
În condițiile actuale, în care riscurile transmiterii virusului crește de la o zi la alta, medicul pediatru Mihai Craiu îi sfătuiește pe părinți să nu intre în panică. „Nu este cazul să luăm măsuri ciudate și să cheltuim sume astronomice pe remedii dubioase sau măști chirurgicale destinate unei protecții îndoielnice.
Ce merge sigur? Spălatul corect pe mâini (90% dintre noi o facem incorect și în grabă, mai puțin de 20 secunde) cu apă și săpun sau cu soluții alcoolizate speciale, evitarea atingerii ochilor, feței și a gurii cu mâinile nespălate și evitarea aglomerațiilor, mai ales în spații închise.
Ce ar mai putea merge? Să vorbim cu ai noștri copii. Să le spunem ca e normal să fie îngrijorați și să îi întrebăm ce simt. Să îi învățăm eticheta tusei (cu tușitul în cot sau în șervetel/batista de hârtie de unică folosință) și să se spele corect pe mâini, după ce ating suprafețe comune – clanțe, balustrade, obiecte de la locul de joacă, din parc etc.
Să ne comportăm normal, fără să țipăm sau să ne vărsăm nervii și emoțiile în fața lor, sau pe ei!! Nu vor întelege de ce mama și tata s-au transformat radical în comportament în ultimele zile.
Urmăriți surse oficiale, nu știri de senzație sau site-uri obscure, specializate în teoria conspirației.”
Sfaturi de la UNICEF. Cum protejăm copiii de coronavirus
În cazul în care suspectați că micuțul dvs are simptome de infecție cu coronavirus este bine să urmați sfaturile oferite de UNICEF:

Adresaţi-vă medicului, dar amintiți-vă că este sezonul gripei în emisfera nordică, iar simptomele COVID-19, cum ar fi tuse sau febră, pot fi similare cu cele ale gripei sau răcelii obișnuite – care sunt mult mai frecvente.
Continuați să urmați practicile bune de igienă a mâinilor și a căilor respiratorii, precum spălarea periodică a mâinilor și mențineți-vă copilul la zi cu vaccinările – astfel încât copilul dvs. să fie protejat împotriva altor virusuri și bacterii care provoacă boli.
La fel ca în cazul altor infecții respiratorii precum gripa, vorbiţi cu medicul din timp dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome și încercați să evitați să mergeți în locuri publice (loc de muncă, școli, transport în comun), pentru a preveni răspândirea către alții.

Măsuri speciale în școlile din România
Pentru prevenirea apariției cazurilor de infectare cu coronavirus printre copiii din România și Ministerul Educației a cerut școlilor să ia câteva măsuri:

 Limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităților care implică deplasări în străinătate. În condițiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul școlar are obligația de a informa Direcția județeană de sănătate publică, anterior revenirii în țară, cu privire la destinație, durata deplasării și numele persoanei/persoanelor. Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unitățile de învățământ, certificat medical/adeverință medicală care să ateste că sunt clinic sănătoase.
Limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare (simpozioane, conferințe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau național).

Ministerul Educației și Cercetării recomandă ca activitățile planificate în cadrul Săptămânii „Școala altfel” să se desfășoare în sediul/incinta unităților de învățământ, evitând în acest mod riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri.
Sfaturi de la Ministerul Sănătății care trebuie urmate de toată populația
Ministerul Sănătății are câteva recomandări cu privire la modul în care trebuie să ne protejăm de coronavirus:

Spălați-vă mâinile de multe ori pe zi.
Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute.
Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile.
Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți.
Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul.
Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.
Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave.
Produsele ”MADE în CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase.
Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile.
Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Dacă acest articol ți s-a părut interesant și util, își recomandăm să mai citești și altele pe tema coronavirusului:

Source link

Copilul tau

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Published

on

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!

Published

on

baieții și armele

În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.

Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont

Published

on

Aparate dentare la copii

Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare