Connect with us

Familia

Constituția explicată pe înțelesul copiilor

Published

on

Constituția explicată pe înțelesul copiilor


Legile și Constituția pe înțelesul copiilor

Profesorul de psihologie Paul Bloom a concluzionat în cadrul unui articol că simțul dreptății există încă de la bebeluși mai mici de 1 an, iar înțelegerea pe care o are un copil asupra justiției poate fi modelată de către părinții săi. Astfel, îi poți învăța în primul rând care este diferența dintre reguli și legi, precum și rolul pe care îl joacă acestea din urmă în viețile noastre și în lume.


Pentru început, regulile sunt standarde de comportament ce trebuie urmate în anumite medii sau situații, aparțin familiilor și organizațiilor/cluburilor, fiind create pentru a ne ghida alegerile și acțiunile. Majoritatea regulilor au consecințe, mai puțin grave decât legile, precum pierderea anumitor beneficii sau privilegii. În schimb, legile sunt create de guverne și implementate de poliție și de sistemul de justiție, sunt votate și au implicații când sunt încălcate, precum amendă sau chiar închisoare. 


Motivul pentru care acestea există este de a servi drept bază pentru valori și principii, de a menține oamenii în siguranță și de a împiedica haosul social. Copiii trebuie să învețe că sistemele de justiție se bazează pe diferența dintre bine și rău și pe faptul că principiile se aplică tuturor. Pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine, ajută dacă oferi copiilor exemple din sport sau jocuri cunoscute, despre cum funcționează regulile de trafic.


Constituția este tot un set de reguli, la nivel înalt, care ne guvernează viețile. Aparține tuturor românilor și detaliază modul de lucru al conducerii unei țări (sistemul legislativ, executiv și judecătoresc), fiind concepută de către comunitate. Ea cuprinde câteva drepturi cheie, care aparțin tuturor. Noi respectăm regulile și legile pentru a evita consecințele negative, care pot fi destul de severe, menite să împiedice o persoană să repete o infracțiune și să îi descurajeze pe cei care intenționează să o facă. 


Regulile îi ajută pe copii să fie pregătiți de viața de adult și de traiul într-o comunitate. Îi învață să respecte regulile și autoritatea. Din acest motiv este important să îi implici pe copii în stabilirea regulilor casei; cu cât participă mai mult în proces, cu atât sunt mai înclinați să înțeleagă și să urmeze regulile mai mult.



Avocat Alina Dumitrașcu completează:


“Cred că orice concept, indiferent de complexitatea acestuia, inclusiv unul juridic, poate fi simplificat și transpus pe înțelesul copiilor și, de fapt, pe înțelesul oricui. Dacă nu poate fi simplificat și accesibil oricui înseamnă că există o problemă.

De exemplu, în cartea a cărei autoare sunt – “Ce este Constituția? Joacă-te și vei afla!”, publicată de Editura Curtea Veche Publishing, copiii sunt stimulați să înțeleagă mesajul educațional dincolo de cuvinte, prin joc, amuzament, imagini, culoare și creativitate.

Este esențial și util ca noi, adulții, să reușim să ne simplificăm mesajele, atât în relația cu copiii, cât și în relația cu toți cei cu care comunicăm și chiar cu noi înșine.

Revenind la carte, soluția constă în amestecul omogen de imagini, personaje haioase, jocuri și activități, peste care se suprapun dialogul jucăuș din timpul orelor de clasă și clipul video de prezentare a cărții, pe care copiii îl vizualizează cu mare plăcere.

Bineînțeles că o altă soluție eficientă o constituie proiectele digitale, atât de îndrăgite de cei mici.

Copiii au nevoie de emoții și de visare, deci, indiferent de domeniu, trebuie găsite acele soluții ludice care să îi atragă, să îi facă să se simtă bine acumulând în același timp cunoștințe, fiindu-le greu să abandoneze o anumită activitate care, în alte condiții, ar putea fi percepută ca aridă și greoaie.



Din punctul meu de vedere, este esențial să contribuim măcar cu un micron la formarea unei generații tinere care să aibă valori sănătoase și încredere de sine, să-și cunoască drepturile, să știe să și le exercite, să creadă în puterea legii, în statul de drept, să aibă certitudinea că “se poate”, că lucrurile se pot schimba în bine și că orice acțiune are sens și poate face diferența, fiind de preferat pasivității.

Toate aceste idei se regăsesc în Constituție, dincolo de principiile fundamentale de drept și, din acest motiv, Constituția ar trebui să fie studiata de timpuriu, încă din clasele primare, într-o formă simplificată și jucăușă, raportat la nivelul de înțelegere al tinerilor cetățeni aflați la început de drum.

Avem nevoie de o generație care să nu se simtă mică și neînsemnată.

Avem nevoie de o generație care să creadă în propriile puteri și în faptul că poate genera schimbare.

Avem nevoie de o generație educată juridic, pregătită să ia decizii și responsabilă.

Avem nevoie de o generație corectă, pozitivă și implicată în societate.

Avem nevoie de o generație care să acționeze cu bun simț, respect și curaj.

Avem nevoie de o generație care, înainte de orice, să se gândeasca la “fapte bune”, la “viitorul comun” și să își dorească asemenea lui Harry Potter: “să facă totul așa cum se cuvine”.

Și când oare ar fi cel mai potrivit să vorbești tinerei generații despre valori, despre corectitudine, despre onestitate și încredere, despre curaj și entuziasm, despre bunătate și înțelegere, despre decență și bun simț?

Răspunsul meu este că acest moment ar trebui să coincidă cu startul, adică cu primii pași în școală, cu primele experiențe din clasă, atunci când se pun bazele viitorului om de caracter și cetățean activ, pentru care a face lucrurile “așa cum se cuvine” reprezintă normalitatea.

Acesta este și motivul pentru care proiectul de alfabetizare constituțională pe care îl derulez în școli împreună cu echipa Smartastic lab se numește “Începe cu Dreptul” cred în importanța fiecărui pas, iar startul este la fel de important în educație, ca și în sport.

Așadar, clasele primare reprezintă un moment bun pentru prima interacțiune cu valorile fundamentale.

Îmi place să cred că școala este mai mult decat o programă, mai mult decat un șablon în care se regăsește o întreagă generație, mai mult decât un set de informații și teste standard.

Discutând despre Constituție, dacă veți răsfoi cartea, veți remarca principalele noțiuni la care m-am gândit ca fiind esențiale: educație, egalitate în drepturi, mediu sănătos, libertatea de exprimare, accesul la justiție, sănătate publică, rolul puterilor în stat.

Reacția entuziastă și aplicată a copiilor în cadrul atelierelor de alfabetizare constituțională demonstrează că niciodată nu este prea devreme pentru a-ți cunoaște drepturile și pentru a face un prim exercițiu de imaginație în direcția exercitării acesora.”

De reținut 

“În locul unei recomandări aș puncta faptul că noi toți – părinți, prieteni, dascăli – avem responsabilitatea de a-i învăța pe copii cum să privească lumea, de a-i inspira, de a le fi modele, de a le forma caractere solide, de a le dezvolta activ mintea, sufletul și imaginația.

Cred că este important să petrecem timp de calitate cu cei mici, să-i observăm și să-i inspirăm în direcția potrivită, fie că ne aflăm într-un mediu formal sau informal.

Și, nu în ultimul rând, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a forma caractere care să permita ulterior o construcție durabilă, în sensul formării unei generații capabile să genereze schimbări, fiindcă “înainte de a face trebuie să fim și nu putem face decât în măsura în care suntem”.

Din fericire, proiectul Smartastic lab și interacțiunea directă cu dascălii și cu părinții, mi-au confirmat interesul real pentru educația juridică timpurie, precum și deschiderea pentru proiecte non-formale atât de necesare configurării universului acestei generații, al cărei entuziasm ne încarcă și ne motivează cu fiecare ocazie”, concluzionează avocat Alina Dumitrașcu. 


Surse: https://living.thebump.com; www.usconstitution.net; www.readinga-z.com


 


Avocat Alina Dumitrașcu este Coordonator al Departamentului juridic
din cadrul unei corporații, Autoare a cărții “Ce este Constituția?
Joacă-te și vei afla!”, publicată de Editura Curtea Veche Publishing,
Cofondatoare a Asociației Smartastic lab (
http://smartasticlab.com/povestea-noastra/), VP Legal a Asociației Professional Women Network (https://pwnbucharest.net/). 


 

Source link

Familia

Veste bună pentru români! Se vor mări salariile în 2020

Published

on

Veste bună pentru români! Se vor mări salariile în 2020


Președintele Klaus Johannis anunțase recent că nu sunt fonduri pentru majorarea pensiilor în anul 2020, dar că este necesar să existe posibilitatea majorării salariului minim brut pe economie. Acesta a transmis următorul mesaj: „Creşterea salariului minim este nu doar o solicitare a sindicatelor, este o necesitate şi se va realiza. Despre aceste detalii vă vor spune mai multe lucruri cei din Guvern, care se ocupă concret de aceste chestiuni. Dar le-am discutat, în sensul că am dosit să fiu informat de la sursă despre aceste lucruri”.
Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, a menționat că au fost elaborate trei scenarii posibile pentru ca salariul minim pe economie să poată crește de la 2080 lei, cât este în prezent, la 2230 lei (brut). Această creștere (cu 7, 2%) ar conduce la o suplimentare a veniturilor nete cu 83 de lei pe lună. 

Scenariile care țin de mărirea salariului sunt următoarele:
Scenariul de bază- Salariul minim brut crește cu nivelul ratei inflației de la finele lunii octombrie 2019, respectiv 3, 4%, la care se adaugă indicele de productivitate pentru anul 2018, respectiv 3,7%, ceea ce va duce la o mărire a salariului minim brut cu 7,2% respectiv de la 2.080 de lei la 2230 de lei
Scenariul al II-lea- Coeficientul de corecție ține cont de dinamica creşterii economice astfel încât, atunci când se constată o diferenţă între creşterea economică prognozată pentru anul următor şi creşterea economică estimată pentru finalul anului în care se ia decizia mai mică sau mai mare de 0,5 puncte procentuale, este zero. Pentru ceea ce depășește acest procent de 0 plus minus 0,5 puncte procentuale până la 1,5 puncte procentuale, coeficientul de corecţie este un coeficient negociat cu partenerii sociali, dar nu poate depăşi un punct procentual
Scenariul al III-lea- Se ia în calcul nivelul dezechilibrelor de pe piaţa muncii, iar coeficientul de corecţie este calculat între rata şomajului efectiv şi rata naturală a şomajului, potrivit metodologiei europene. Mecanismul este similar scenariului anterior, aplicându-se o corecție acolo unde există o variație de peste 0,5 puncte procentuale
De creșterea salariului minim vor beneficia mai mult de 1,3 milioane de angajați, dintre care peste 216.000 lucrează în comerțul cu amănuntul, iar 21.464 lucrează în domeniul administrației publice și în apărare.
Potrivit Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, o decizie fermă în privința creșterii salariului minim pe economie va fi luată săptămâna viitoare, după consultările cu partenerii sociali. Alt anunț al Violetei Alexandru a fost că salariul minim nu se va diminua pe viitor (din 2021), scenariul pesimist fiind să stagneze.
Surse: avocatnet.ro, observator.tv, stirimondene.fanatik.ro

Source link

Continue Reading

Familia

Cele mai importante cheltuieli pe care trebuie sa le faci pentru un copil de gradinita

Published

on

Cele mai importante cheltuieli pe care trebuie sa le faci pentru un copil de gradinita


Specialistii KID.ro au realizat un top al celor mai importante cheltuieli ce trebuie facute pentru micutii de gradinita, in ideea in care cei mici sa se poata bucura in voie de varsta pe care o au si de invatarea tuturor abilitatilor care sa ii ajute mai tarziu in viata!

Costurile pentru achitarea gradinitei
Parintii trebuie sa stie ca lunar vor avea de platit o anumita suma pentru gradinita, in functie de tipul de institutie pe care o aleg. De exemplu, daca decid sa isi inscrie micutii la gradinite private, in fiecare luna vor fi nevoiti sa scoata din buzunar peste 1000 de lei, bani care acopera ingrijirea copiilor, desfasurarea activitatilor zilnice, inclusiv ore de limba straina, muzica etc si chiar mesele incluse in program. In schimb, la gradinitele de stat, costurile lunare aferente sunt mai mici, pentru ca parintii vor achita doar mesele pe care le primesc micutii – desi, in unele situatii, nu este cazul, copiii mergand inca la gradinita cu pachetel de acasa. In acest caz, parintii vor plati in jur de 300 de lei.
Imbracaminte si incaltaminte
Parintii trebuie sa se asigure ca inainte de inceperea gradinitei, le cumpara copiilor imbracaminte si incaltaminte de calitate, in care micutii sa se simta bine din punct de vedere fizic. Mai mult, una dintre regulile unor gradinite este aceea ca micutilor sa li se aduca haine si incaltaminte de schimb. Accesul in fiecare grupa nu se face niciodata cu pantofii de strada, pe care copiii ii poarta si afara. Aceasta regula a fost instituita tocmai pentru siguranta copiilor, cu scopul de a-i feri de boli transmise de virusi si bacterii.

Cursuri adiacente
Exista gradinite unde copiii invata inca de la varste fragede si o limba straina. Parintii trebuie sa aiba in vedere faptul ca astfel de cursuri se platesc in plus, in functie de preturile solicitate de profesorii care se deplaseaza special la gradinite o data sau de doua ori pe saptamana. Pe termen lung, investitia merita, intrucat in prezent, toti tinerii au sanse mult mai mari de a dezvolta pe toate planurile atunci cand cunosc cel putin o limba straina si astfel se pot descurca oriunde in lume.
Dincolo de cursurile de limbi straine, la gradinite se pot organiza si cursuri de muzica, de olarit, sau de desen. In functie de modul in care se desfasoara acestea, parintii trebuie sa fie pregatiti sa scoata din buzunar o anumita suma si pentru ele.
Activitati de grup in afara gradinitei
Din cand in cand, educatoarele planuiesc iesiri la teatru sau la muzeu impreuna cu cei mici. Este vorba despre activitati interesante, care scot copiii din zona lor de confort si cu ajutorul carora pot invata cum trebuie sa se comporte pe strada, cum sa fie atenti la trecerile de pieton, dar si cum sa asculte indicatiile pe care educatoarele le ofera. Toate aceste tipuri de iesiri se realizeaza pe cheltuiala parintilor. In general, este vorba despre sume modice, dar care conduc la experiente extrem de importante pentru copii.
Serbarea de Craciun sau de final de an
De cel putin de ori pe an, de Craciun si la finalul anului, in toate gradinitele se organizeaza serbari pentru copii. Este vorba despre momente cheie, in care cei mici pregatesc spectacole pentru parinti. Parintii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar bani pentru pregatirea costumelor, in functie de tematica spectacolelor, dar si sume aferente cadourilor pe care cei mici le primesc de la Mos Craciun, de exemplu. In general, serbarile sunt momentele pe care toata lumea le tine minte de la gradinita, motiv pentru care parintii trebuie sa aloce sumele necesare pentru o buna desfasurare a acestor evenimente.
Cheltuielile mentionate anterior trebuie sa se numere intotdeauna pe lista prioritatilor parintilor atunci cand au copii la gradinita. Ideal este ca cei mici sa nu simta lipsuri si nici sa nu se simta exclusi din anumite activitati, doar pentru ca parintii lor nu dispun de suficienti bani pentru a acoperi costurile aferente. Intrucat isi doresc tot ce este mai bun pentru puii lor, parintii fac intotdeauna sacrificii si eforturi supraomenesti, din iubire si dorinta de a le oferi copiilor o educatie excelenta!

Source link

Continue Reading

Familia

S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când

Published

on

S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când


Potrivit proiectului, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între
2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.
Deputații au avut pe ordinea de zi de azi, pentru dezbateri și vot final, mai multe proiecte de lege, printre care și dublarea alocațiilor, reducerea TVA de la 19% la 16% și eliminarea pensiilor speciale. Cele două măsuri adoptate, reducerea TVA și dublarea alocațiilor ar crește deficitul pentru anul viitor la 5%, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
„Impactul la buget în cazul alocațiilor pentru copii este de 6 miliarde de lei, ceva mai mult de un miliard de euro. În cazul TVA-ului va fi de 11,8 miliarde. Asta înseamnă, doar din alocații deficitul să se ducă la 4,13 la sută și împreună cu reducerea TVA ne ducem cu deficitul înspre 5 la sută.”, a declarat Florin Cîțu.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu susține reducerea TVA. „În acest moment bugetul României nu își permite o reducere pe TVA În anii ce vor veni e posibil să discutăm dacă economia merge bine dar acum de azi pe mâine să reducem TVA nu mi se pare o măsură bună.”, a afirmat preşedintele.
Surse: Hotnews, Digi24

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare