Connect with us

Sarcina

Cum alegi banca de celule stem?

Martha Denisa

Published

on

Cum alegi banca de celule stem?

Cum aleg banca de celule stem? Este o intrebare pe care si-o pun foarte multi parinti decisi sa recolteze celulele stem la nasterea bebelusului.
Decizia de a recolta sau nu celule stem la nasterea bebelusului trebuie luata inca din timpul sarcinii. In acest ghid vei afla care sunt intrebarile esentiale pe care trebuie sa le adresezi reprezentantilor bancilor de celule stem, ce servicii ofera cele mai cunoscute banci din Romania si in functie de ce criterii sa alegi cea mai buna varianta din ofertele de pe piata.
Inainte de a decide daca iti doresti sau nu sa apelezi la recoltarea de celule stem, informeaza-te despre modul in care sunt utilizate acestea, ce potential au si de ce trebuie sau nu trebuie sa alegi recoltarea lor. Un articol util este acesta: De ce sa alegi recoltarea de celule stem?
Cel mai important lucru atunci cand alegi o banca este sa nu iei decizia in functie de recomandarile prietenilor, distanta, recomandarile medicilor sau frumusetea prezentarii. Alege banca in functie de serviciile oferite, beneficii in raport cu costul, informatiile mentionate in contract, implicarea in procesul de transport celule si transplant daca va fi nevoie. Doar o buna informare te asigura ca ai facut cea mai buna alegere.
Criterii importante in alegerea unei banci de celule stem
Acreditarea bancii de celule stem la nivel national si international
Asigura-te ca banca de celule stem este acreditata la nivel national dar si international; vei evita astfel limitarea de a folosi celulele recoltate doar pe teritoriul tarii. Este posibil ca pe viitor tot mai multe banci deschise in Romania sa obtina aceasta acreditare, chiar daca este un proces strict si indelungat. Organizatiile care ofera astfel de acreditari sunt American Association of Blood Banks (AABB) si Foundation for the Accreditation of Cellular Therapy (FACT).
Transportul probelor catre banca si procesarea celulelor inainte de stocare 
Sangele ombilical trebuie colectat in cel mult 48 de ore de la nastere, utilizand kit-ul oferit de banca de celule stem si sa fie transportat in anumite conditii de temperatura.
Standardele internationale agreaza procesarea celulelor stem inainte de a fi depozitate. Astfel, se recomanda stocarea celulelor albe si a celulelor stem si eliminarea plasmei si a celulelor rosii. Banca pe care o vei alege stocheaza direct celulele stem sau sangele ombilical?
Banca de celule stem are experienta si este stabila pe piata
Pentru a te asigura ca metodele de transport, prelucrare si depozitare sunt printre cele mai bune, asigura-te ca banca de celule stem are suficienta experienta in domeniu, verifica daca este afiliata unei banci internationale si daca este stabila pe piata din Romania. Nu ti-ai dori sa alegi o banca ce risca sa falimenteze sau sa nu isi asume responsabilitatea in niciun fel.
Compara serviciile oferite raportate la pret
Analizeaza pretul din perspectiva serviciilor oferite de banca respectiva. Un pret mult mai mic decat media pietei poate indica lipsa unor beneficii sau omiterea prelucrarii celulelor stem (depozitarea sangelui ombilical in loc de prelucrarea lui). Un pret mult mai mare poate sa nu fie intotdeauna justificat si uneori este perceput doar pentru ca banca respectiva are o reputatie buna.
Citeste cu atentie contractul cand alegi banca de celule stem si verifica daca:
1.  Sunt incluse in contract toate serviciile prezentate in oferta (transport, prelucrarea sangelui sau a tesutului ombilical, depozitarea celulelor stem si a tesutului, depozitarea pe toata perioada agreata, etc)
2. Sunt incluse in contract toate costurile percepute (inclusiv mentiunea daca preturile contin sau nu TVA, la ce curs de schimb sunt calculate daca plata se face in valuta, ce costuri implica rezilierea contractului sau ce penalizari se percep in caz de intarzierea platii anuale).
3. Costurile sunt fixe sau variable? De obicei bancile ajusteaza taxa anuala in functie de inflatie, TVA, curs de schimb iar in contract este mentionat faptul ca au dreptul sa faca aceste modificari fara sa te instiinteze inainte.
4. Sunt specificate despagubirile in cazul in care probele sunt pierdute sau distruse accidental de banca? In toate contractele verificate de noi, banca nu isi asuma decat plata contravalorii serviciilor prestate (adica pretul pentru pachetul achizitionat si depozitarea) dar nu acorda nicio suma in plus pentru faptul ca nu poti beneficia de celulele stem. Pentru un parinte care si-a pus speranta ca va salva viata copilului dar banca il anunta ca celulele nu mai sunt disponibile, dezpagubirea respectiva nu inseamna nimic. Efortul de a gasi un donator este mult mai mare si din punct de vedere financiar (iar banca de celule stem nu isi asuma in niciun fel responsabilitatea) dar poate duce si la imposibilitatea salvarii copilului (fapt de care banca iar nu se face raspunzatoare).
5. Analizele medicale ale sangelui prelevat sau tesutului sunt asigurate de banca? In mod normal, bancile se ocupa si de testarea sangelui prelevat pentru a identifica daca exista vreo infectie sau boala transmisa de la mama (HIV, Hepatita B, Hepatita C, Citomegalovirus (CMV), Virusul limfotropic uman T, Sifilis, West Nile). Se solicita o serie de analize asemnatoare si din partea mamei sau dovada efectuarii lor in timpul sarcinii de un laborator acreditat. Costurile analizelor sunt suportate de catre parinte, doar analizele sangelui ombilical fiind incluse in pachet.
6. Ce se intampla in caz de neplata? In contract trebuie specificata si aceasta clauza unde sa fie mentionate masurile luate de banca de celule stem in caz de neplata a sumei anuale: perceperea de penalitati (ce procent, pe ce perioada), rezilierea contractului dupa cate zile.
7. Taxa de anulare a contractului. Multi parinti nu stiu ca in anumite contracte este mentionata o taxa de anulare (400-600 lei) daca la nastere au decis ca nu mai doresc sa recolteze celulele respective. Singura varianta in care nu se percepe o suma de bani este aceea in care se aduce o dovada de la spitalul unde a avut loc nasterea in care se declara motivul pentru care nu s-a putut efectua recoltarea (chiar daca parintii si-au dorit acest lucru).
8. Costul transportului la unitatea medicala unde are loc transplantul. In caz de nevoie, celulele stem trebuie transportate la spitalul unde are loc transplantul. Foarte putine banci includ in oferta acest serviciu. De aceea, in caz de transplant, in cele mai multe cazuri, parintii sunt cei care suporta costurile de transport.
Alte intrebari importante la care trebuie sa va raspunda reprezentantul unei banci de celule stem sunt:

Care este cantitatea de sange recoltat acceptat de banca pentru procesare? In general se considera suficienti minim 20 de ml de sange ombilical. Daca medicul care face recoltarea extrage mai putin, proba va fi refuzata de banca.
Proba este stocata in recipient cu mai multe compartimente? De preferat sa fie stocata in doua compartimente separate; daca o proba este contaminata va fi folosita cea de rezerva.
Depozitarea se face in azot lichid? Acesta forma pentru depozitare asigura pe termen lung valabilitatea probei respective.
Kit-ul permite si recoltarea unor probe in situatii mai dificile? In cazul nasterii premature, canitatea de sange ombilical este mai mica. Ce solutii ofera kit-ul de recoltare in acest caz pentru a obtine validitatea probelor?

Preturi si servicii pentru principalele banci de celule stem din Romania
Stem Sure

Pachet 1: 1300 Eur si taxa anula de 70 Eur + TVA (stocare celule stem din sange)
Pachet 2: 1400 Eur si taxa anuala de 85 Eur + TVA (stocare celule stem din sange si din cordon ombilical)
Pachet 3: 1700 Eur – inclusa depozitarea pe 18 ani (stocare celule stem din sange)
Pachet 4: 2400 Eur –  inclusa depozitarea pe 18 ani (stocare celule stem din sange si din cordon ombilical)

(Ian 2019)
Atentie ce prevede contractul legat de:

penalitati de intarziere a platii
renuntarea la contract inainte de nastere
renuntarea dupa prelevarea, transportul si procesarea efectuata
care este despagubirea maxima oferita de Stem Sure

Biogenis

Pachet Bebe: 3590 Ron+ Tva ; taxa depozitare 290 Ron + TVA /an (stocare celule stem din sange)
Pachet Bebe Plus: 4580 Ron + Tva; taxa depozitare 290 Ron + TVA /an (stocare celule stem din sange; semiprocesare cordon ombilical)
Pachet Bebe Premium: 5480 Ron + Tva; taxa depozitare 390 Ron + TVA/ an (stocare celule stem din sange; semiprocesare cordon ombilical; celule stem mezenchimale izolate)
Pachet Cord Blood: 2390 Ron + Tva; taxa depozitare 190 Ron + TVA/ an (stocare sange ombilical, fara procesarea lui)

(2016)
Atentie ce prevede contractul legat de:

Penalitati de intarziere a platii facturilor
Renuntarea la contract inainte de nastere
Despagubirea oferita de Biogenis daca se intampla ceva cu celulel recoltate

Cord Blood Center

CBC Classic : 2500 Ron; taxa depozitare 250 Ron / an (stocare sange ombilical)
CBC Gold : 3600 Ron; taxa depozitare 350 Ron/ an (stocare sange ombilical + stocare sange placentar)
CBC Platinum : 3500 Ron; taxa depozitare 350 Ron/ an (stocare sange ombilical + tesut ombilical)
CBC Diamond : 4600 Ron; taxa depozitare 450 Ron/ an (stocare sange ombilical + stocare sange placentar + tesut ombilical)

(ian 2019)

Verifica in ce masura clientii beneficiaza de plata serviciilor medicale necesare pentru transplant?
Este permisa plata in rate.
Solicita date despre penalitati si despagubiri, dar si alte costuri sunt disponibile in contract.

Lifeline

Pachet Standard 1350 Eur (TVA inclus) + 800 de lei taxa de inscriere
Pachet Premium 1850 Eur (TVA inclus) + 80 Eur (TVA inclus) in 11 rate pentru depozitare pe 20 de ani a celulelor stem din sangele ombilical, celulelor mezenchimale si endoteliale.
Posibilitatea de a incheia o asigurare pentru transplant.

(ian 2019)

Date despre penalitati si despagubiri, dar si alte costuri mentionate in contract.
Plata se poate face si in rate.

Regina Maria

Pachet plata integrala recoltare si procesare celule stem din sange – 3690 lei (inclusiv TVA) + taxa anuala stocare de 49 Eur + TVA/an
Pachet plata in 3 transe recoltare si procesare celule stem din sange – 1197 lei (inclusiv TVA)/ transa + taxa anuala stocare de 49 Eur + TVA/an
Pachet plata integrare recoltare, procesare si depozitare celule stem din sange – 6400 lei (inclusiv TVA)
Plata integrala recoltare, procesare si depozitare tesut din cordon ombilical –  1600 lei (TVA inclus).
Posibilitatea de a incheia o asigurare pentru transplant. 

(2017)

Aflati date despre penalitati si despagubiri, dar si alte costuri mentionate in contract.

Stem Cells Bank

Pachet de 1300 Eur pt plata intregrala recoltare, procesarea si depozitare celulelor stem pe 20 de ani.
Pachet de 1400 Eur pentru plata de 750 EUR in primele 3 luni si 50 Eur in 12 rate ( recoltare, procesarea si depozitare celulelor stem pe 20 de ani )
Pachet de 790 Eur pt recoltare si procesare celule stem. Taxa anuala pentru depozitare de 65 Eur + Tva.
Pachet de 890 Eur pt recoltare si procesare platibil in 3 rate. Taxa anuala pentru depozitare de 65 Eur + Tva.

(2017)

Aflati despre returnarea depunerilor daca proba nu este acceptata.
Date despre penalitati si despagubiri, dar si alte costuri sunt disponibile in contract.

Sunt mai multe banci care ofera pachete de servicii pentru recoltarea si depozitarea celulelor stem, dar atentie mare la tipurile de servicii oferite si contractele pe care le semnati!
In Romania nu exista in prezent si posibilitatea donarii celulelor stem din cordonul ombilical.
Este util pentru tine acest ghid? Iti recomandam si ghidul “Cum alegi maternitatea?” care te ajuta sa alegi spitalul unde vei naste, diferentele dintre mediul privat si cel public, avantajele si dezavantajele pentru fiecare tip in parte dar si cele mai importante intrebari pe care trebuie sa le adresezi maternitatii unde iti propui sa nasti.

Source link

Sarcina

Naștere în Austria. ”Mi-au dat în travaliu tot ce am vrut, cred că și șaorma îmi aduceau dacă ceream”

Gabriela Petrescu

Published

on

Mămica și fetița au fost externate după doar două zile de la naștere.
Cititoarea noastră Daniela Stoica ne-a scris povestea nașterii fetiței ei în Austria, o experiență minunată, pe care și-ar dori-o orice gravidă. Daniela a născut acum 7 ani și în România, însă spune că cele două evenimente nici nu pot fi comparate. Redăm mai jos povestea, așa cum a fost scrisă de mămică:
”Buna, mă numesc Daniela și sunt proaspăt mamică, de 4 săptămâni, a unei mogâldețe pe nume Eva-Mathea, ce s-a cam lăsat așteptată. Locuiesc în Austria de 2 ani și jumătate, cu tatăl micuței.
În 1 aprilie 2019, glumind cu al meu bărbat și încercând să desenez linile la un test de sarcină, doar nu era să las ziua să treacă fără o păcăleală, au apărut amândouă liniuțele singure și am fost amândoi “păcăliți”. Am avut o sarcină normală, controale periodice, iar  termenul era în 16 decembrie. În 22 decembrie, m-am trezit dimineața puțin umedă, m-am schimbat și am asteptat să văd dacă e apa sau alarmă falsă. Până în data de 22 aveam programare la doctor din 2 în 2 zile, pentru monitorizare, dar domnișoara nu dădea semne că ar vrea să vina, ne gandeam că va veni direct sub brad.
Naștere în Austria: camera de spital, ca cea de acasă
Cum spuneam, am așteptat câteva ore și am decis să mergem într-un final la spital, în jur de ora 12, la amiază. Ajungând acolo, am fost întâmpinați de oameni extraordinari, care ne-au asigurat că urmează nașterea pentru că se fisurase membrana. Am ajuns într-o cameră care arăta ca cea de acasă, cu un pat normal, perne, plapumă, TV și o mică bucatarie, muzică în surdină și lumină difuză, lăsând la aprecierea mea în ce culoare vreau să îmi luminez camera.
Lângă mine, în cele 4 ore de travaliu într-un spital de stat în care nu se permite mita de niciun fel, a stat o moașă, m-a masat, m-a mângâiat și mi-a adus tot ce am vrut, în timp ce micuța era monitorizată non stop. Am primit suc, biscuiți, și, probabil, aș fi primit și o shaorma dacă ceream, doar să îmi fie bine.
Naștere în Austria: Eu am fost cea care a condus nașterea
Puteau asista 2 persoane din familie, dacă doream, dar am refuzat. Aveam dreptul la anestezie cu gaz sau epidurală, am refuzat, eram pregatită. Când am simțit că e momentul să nasc, moașa a chemat doctorița și ambele, ghidate de mine, poziția mea și modul în care mă simțeam, au supravegheat nașterea, pentru că micuța a ieșit singură, fără prea mult efort.
Imediat dupa expulzie, mi-a fost dezgolit pieptul și am facut cunoștință cu minunea mea, și am rămas așa mai bine de o oră. Nu am fost tăiată și nici nu m-am rupt, au fost mirate că în România această practică e la ordinea zilei. După minunata oră, micuța a fost luată, spălată, îmbrăcată, eu, la fel, și am fost amândouă duse în salon. Acolo ne așteptau multe cadouri din partea spitalului: jucării, hăinuțe, mâncare, cărți care să te ajute în creștere și educare.
Nașterea din România nu se poate compara cu cea din Austria
Pentru mâncare, mi s-a cerut să îmi aleg meniul zilnic, aveam câte 3-4 feluri de unde să aleg și, sincer, erau foarte gustoase toate. Aveam o cameră unde puteam duce bebelușii, stăteau acolo câteva infirmiere, iar dacă mămica voia să doarmă, să facă duș sau altceva, iar bebe nu îi permitea, acolo îl putea lăsa să fie supravegheat.
Am avut parte gratis de ședință foto pentru nou născut, de consultant în alăptare și, după 2 zile, adica pe 24 decembrie, am venit acasa amândouă. Țin să menționez că am o naștere și în România, sunt aproape 7 ani de atunci, dar nu pot compara absolut nimic, nu am ce…
Pot spune cu mâna pe inimă că am avut o naștere ca-n filme, cu niște oameni minunați. Per total, totul a fost perfect și mi-as dori ca toate mămicile să aibă parte de așa ceva. Îmi e ciudă și mă simt oarecum vinovată că ele suferă acasă și eu am avut parte de așa ceva, ce probabil la noi se va întâmpla în câteva decenii.
Vă salută și vă îmbrățișează Eva, o mogâldeață de 5.300 gr la doar 4 săptămâni de la naștere”.
Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Austria, îți recomandăm să citești și:

Source link

Continue Reading

Sarcina

Naștere în Irlanda. ”Primul băiețel a avut 4,300 kg, iar al doilea, născut la 26 de săptămâni, 800 de grame”

Gabriela Petrescu

Published

on

În momentul în care mămica a scris povestea de naștere, micuțul se află în incubator și se pregătește pentru plecarea acasă.

Cititoarea noastră Sabina Niculcea ne-a scris două povești de naștere în Irlanda, țară în care locuiește de 5 ani, și unde au venit pe lumii ambii ei copii. Cel mic s-a născut prematur, iar în momentul redactării poveștii el se afla încă în incubator. Redăm mai jos poveștile de naștere în Irlanda, așa cum au fost scrise de Sabina:
”Vă urmăresc de ceva timp poveștile și mi-am făcut curaj să le scriu și eu pe ale mele. Da, sunt 2, deoarece am doi băieți. O să încep cu istoria despre David.

Deja aveam 39 de săptămâni de sarcină și David al meu nu voia să vină pe lume. Aveam toate lucrurile pregătite:hăinuțe, scaun de mașină, sterilizator etc, am fost și la salon (gândindu-mă că poate vrea să fac o schimbare), dar nimic. Nu exista niciun semn că ar vrea să vină pe lume. A început să mă îngrijoreze faptul că nu nasc și că există posibilitatea să îmi facă cezariană sau să-mi inducă sarcina. La 41 de săptămâni am fost programată pentru ceea ce îmi era frică, sarcina indusă.

Simțeam că acolo îmi este sfârșitul

Ajunsă la maternitate împreună cu soțul meu, mi s-au făcut toate formalitățile de internare și a început procedura pentru inducere. Toată treaba a început pe la ora 10:00, în data de 30.06.2018. Pentru cine nu știe, inducerea se face în 3 trepte, în urma cărora începe travaliul.

Au început contracțiile, care nu erau foarte dureroase, iar în tot acest timp bebele era monitorizat de un aparat aplicat pe burtică la mine. A 3-a treaptă a inducerii este ruperea apei. Mi-au rupt apa în jurul orei 9:00, pe data de 1.07. Atunci au început durerile insuportabile. Timp de 4 ore am simțit ca acolo îmi este sfârșitul și nu voi apuca să îmi vad copilul.

Naștere în Irlanda. Medicii nu au știut cât e de mare copilul

Teoretic, după ruperea apei durează cam 2 ore până poți opta pentru epidurală. Am cerut acest lucru cu câteva luni înainte (deci ei trebuiau să fie pregătiți), dar cu scuzele că nu sunt paturi disponibile nu s-a putut întâmpla acest lucru decât după 4 ore de chin și disperarea soțului, care nu știa ce să-mi facă, si multe rugăminți de a face ceva.

Într-un târziu, am fost dusă în sala de nașteri, unde, la 13:30, mi s-a făcut epidurala, iar în 20 minute nu am mai simțit nicio durere. Simțeam nevoia ca după 27 de ore de travaliu să dorm. Am dormit până la ora 18:00, când am fost trezită să mi se explice ce urmează.

Din cauza epiduralei nu simțeam dacă și când e nevoie să împing, de aceea mă monitorizau în permanență pentru a-mi vedea contracțiile. Într-un sfârșit, am născut la ora 20:30. Surprinderea tuturor a fost că băiatul meu cântarea 4.301 kg, iar medicii nu au știut acest lucru înainte de naștere. Probabil asta a amânat venirea pe lume a lui David.

Mulțumim Lui Dumnezeu pentru că este sănătos și voinic!

O altă sarcină la un an distanță

Povestea Învingătorului a început la un an de la nașterea lui David. Am rămas însărcinată imediat, din dorința de a crește copiii împreună. Totul bine și frumos până în săptămâna a 10-a de sarcină, când mi s-a descoperit un hematom în partea de jos a placentei. Acest lucru a îngreunat sarcina mea, care devenea din ce în ce mai riscantă.

Am trecut prin multe până la 25 de săptămâni și 5 zile. Nimic nu prevedea pe atunci că ar putea veni pe lume mai repede. Cu toate că știam că e posibil să nasc cu câteva săptămâni înainte din cauza problemelor, nu am apucat să mă pregătesc cu absolut nimic pentru Învingător.

Contracții puternice din 4 în 4 minute

În data de 29.12.19, seara, m-au luat durerile de burtă, sângerările (care au tot fost de la 10 săptămâni până atunci, dureri de cap, picioare etc). O mulțime de dureri în corpul meu, nu îmi dădeam seama  care e mai puternică. Am stat în pat cu contracții din 4 în 4 minute până în data de 31.12, ora 20:30, când m-am hotărât să chem Salvarea.

Odată venita Salvarea, durerile parcă erau mai mari. M-au stabilizat și am plecat spre spital. Soțul și copilul au rămas acasă, deoarece David era foarte agitat și nu m-ar fi putut ajuta cu nimic. Am ținut legătura cu el până pe la 23:30, după care durerile au început  să fie insuportabile și nu am mai putut. S-au adunat foarte multe asistente și medici pe lângă mine deoarece nu știau la ce să se aștepte.

Cel mai frumos plâns

Sarcina era foarte prematură și riscurile mari. Copilul era foarte agitat, iar doctorii au decis să mă bage în sala de operație. Am fost operată și la 3 dimineața, în data de 01.01.2020, l-am născut pe Învingător. Primul născut în acest an. 25 de săptămâni și 6 zile, 800 de grame. Foarte mic. Nu m-am așteptat să îl aud plângând, dar, spre surprinderea mea, am auzit cel mai frumos plâns de Învingător.

Din fericire, în momentul de față este în incubator și este sănătos. O să trebuiască să mai stea o perioadă de timp până ce doctorii o să considere că îl putem lua acasă. În primele 2 zile a scăzut în greutate până la 735 grame (ca orice copil), dar a început să bea lapte de la mami și sperăm să meargă înspre bine.

Eu am trecut printr-o cezariană, altădată nedorită, dar, știind că pentru copilul meu asta a fost cea mai bună alegere, a devenit și pentru mine o alegere bună. Nu prea am timp să mă concentrez pe durerile mele, știind că el are nevoie ca eu să fiu puternica. Nu i-am pronunțat numele, deoarece nu găsesc altul mai potrivit decât “Învingătorul”. Venirea lui ne-a luat prin surprindere și nepregătiți. E minunat să vezi cum o mână de om are viață!”

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Irlanda, te invităm să citești și:

Source link

Continue Reading

Conceptia

Tusea la copii: simptome si tratament

Gabriela Petrescu

Published

on

Tusea la copii: simptome si tratament

Tusea este un reflex de aparare normal si natural al organismului prin care se elimina substantele iritante din caile respiratorii, se curata gatul, bronhiile si plamanii de substantele nedorite si faciliteaza respiratia.

Tipuri diferite de tuse
Cele mai comune cauze care declaseaza tusea la copii
Cand mergem la medic?
Tratamentul tusei la copii
PLANTUSIN PENTRU COPII

Tipuri diferite de tuse
Sunt situatii in care tusea la copii necesita ajutorul medicului, de aceea, este foarte important sa putem deosebi tipuri diferite de tuse pentru a putea decide cand putem trata tusea acasa si cand este necesara interventia medicului.
Seaca sau uscata la inceput, apoi productiva, cu expectoratie, tusea este neplacuta atat pentru copilul care se confrunta cu acest simptom, cat si pentru cei din jur. Iar netratata corespunzator poate duce la aparitia complicatiilor.
In cazul infectiilor de cai respiratorii tusea contribuie la vindecare prin faptul ca elimina mucusul din caile respiratorii. Ea trece prin niste etape firesti, de obicei in prima faza tusea este uscata, apoi evolueaza spre tuse productiva, dar cele doua forme pot aparea si independent (doar uscata sau doar productiva), ori, in unele cazuri, poate fi tuse mixta. Exista multiple situatii in care lucrurile se complica, iar atunci trebuie sa ne prezentam la medic.
Tusea seaca/uscata
Tusea seaca, iritativa este intalnita cel mai frecvent la inceputul unei infectii respiratorii virale, cauzata de inflamatia mucoasei cailor respiratorii; de asemenea apare si la expunerea prelungita la praf, aer conditionat sau alergeni. Este obositoare si trebuie sa fie calmata.

Tusea productiva/cu expectoratie
Tusea cu expectoratie apare ca efect al drenajului mucoasei nazale in gat, fapt ce stimuleaza centrul tusei, creand reflexul de tuse. Pe masura ce creste secretia de mucus la nivelul arborelui bronsic, tusea poate deveni tot mai productiva. In acest caz, simtim ca avem nevoie de un ajutor care sa fluidifice mucusul si sa ne ajute sa expectoram.
Tusea productiva apare si cand vorbim de o suprainfectare bacteriana a cailor respiratorii, sau de o acutizare a unor afectiuni cronice respiratorii.
Cele mai comune tipuri de tuse:
• Tusea “latratoare”
• Tusea convulsiva sau tusea “magaresca”
• Tusea suieratoare sau weezing
• Stridorul
• Tusea brusca
• Tusea nocturna
• Tusea diurna
• Tusea insotita de raceala
• Tusea asociata cu febra
• Tusea cu varsaturi
• Tusea persistenta
• Tusea la sugari

Cele mai comune cauze care declaseaza tusea la copii
In general, tusea este un semn ca organismul incearca sa scape de un factor iritant, fie ca vorbim despre mucus sau chiar de un corp strain.
Raceala si gripa se numara printre cele mai comune probleme de sanatate care pot declansa tusea. Aceasta poate sa apara fie la debutul unei raceli, fie la final, persistand uneori mai mult timp decat alte simptome – tusea reziduala.
In sezonul rece, probabilitatea cea mai mare este ca tusea sa fie cauzata de o infectie respiratorie virala sau bacteriana. Ştii ca e „la pachet” cu raceala daca vine insotita de alte simptome, precum febra, rinoree sau nas infundat, dureri de gat, dureri musculare, oboseala si stare generala de rau. Se poate apela la un remediu pe baza de plante medicinale, care actioneaza atat asupra simptomelor, cat şi a cauzei.
Cele mai frecvente cauze ale tusei la copii sunt:
• Infectia: gripa, raceala sau viroza
• Refuxul: la copii boala de reflux poate include simptome precum tusea, varsaturile si arsuri la stomac.
• Astmul: tusea suieratoare (weezing-ul) care se inrautateste pe timpul noptii este unul din simptomele astmului la copii.
• Alergiile si sinuzita: aceste afectiuni pot cauza o tuse persistenta precum si secretii nazale apoase, lacrimare, durere in gat si iritatii la nivelul pielii.
• Tusea magareasca: este definita prin accese de tuse incontrolabile, care fac dificila respiratia, iar la finalul accesului de tuse, la inspitatie apare un zgomot asemanator sunetelor scoase de magari.

Cand mergem la medic?
In general, tusea nu reprezinta o urgenta medicala, insa sunt situatii in care este necesar sa apelezi la medic. Vizita la medic se impune atunci cand:
• Apare dificultatea la respiratie
• Apare cianoza (invinetirea) buzelor, limbii sau fetei
• Apare febra, in special in cazul nou-nascutilor
• Apare tusea magareasca
• Apare expectoratia cu sange
• Apare tusea “latratoare”
• Apare weezing-ul
• Se instaleaza apatia

Tratamentul tusei la copii
In cazul in care nu se impune vizita la medic, exista o serie de masuri si remedii pe care le putem folosi acasa pentru ameliorarea tusei la copii.
Principalele remedii pe care le avem la indeman si le putem folosi sunt:
• Hidratarea corespunzatoare
• Evitarea aerului uscat
• Inhalatiile cu aburi
• Somnul pe o perna mai inalta
• Remedii naturale pe baza de plante.
Cu cat actionam mai repede, inca din momentul aparitiei, cu atat grabim procesul de vindecare. Cele mai bune „arme” impotriva tusei se gasesc in natura. Exista plante medicinale cu proprietati calmante, emoliente, antiseptice, antiinflamatoare si expectorante pe care le puteti consuma sub forma de ceai, sirop sau comprimate din gama Plantusin.
Tusea nu trebuie combatuta brusc. Prima masura absolut necesara este hidratarea. Pentru aceasta efectul cel mai rapid poate fi obtinut imbinand aportul de lichide cu actiunile antitusive ale plantelor medicinale. Astfel, sunt plante medicinale cu proprietati expectorante care favorizeaza fuidizarea si eliminarea secretiilor bronsice precum scaiul vanat, iedera, podbalul, ridichea neagra, hreanul; plante emoliente, care calmeaza mucoasele iritate ale cailor respiratorii precum paltagina, teiul, lichenul de piatra, gridelia; plante cu proprietati antispastice la nivel bronsic cum este roua cerului, iedera, cimbrisorul – care linistesc tusea spastica.

PLANTUSIN PENTRU COPII
Plantusin pentru Copii este un sirop din plante medicinale cu actiune blanda si sigura in toate tipurile de tuse, ce poate fi administrat copiiilor inca din primele luni de viata.
Produsul nou, special dezvoltat pentru copii cu varsta de peste 3 luni, contine doar ingrediente active 100% naturale extrase din 11 plante medicinale: muguri de pin (Pini turiones), frunze de patlagina, (Plantaginis folium), cimbrişor (Serpylli herba), flori de tei (Tiliae flos), flori de salcam (Robiniae pseudoacaciae flos), radacina de nalba mare (Althaeae radix), trei frati patati (Violae tricoloris herba), scai vanat (Eryngii plani herba), roua cerului (Droserae herba), Grindelia (Grindeliae herba), scaiul vantului (Eryngii campestri herba), folosite in mod traditional pentru combaterea tusei.
Plantele din compozitie fluidifica secretiile bronsice, dilueaza mucusul şi ii reduc vascozitatea facandu-l mai uşor de eliminat; calmeaza iritatia mucoaselor respiratorii prin continutul de mucilagii (polizaharide) care formeaza o pelicula protectoare pe mucoasele tractului respirator, conducand la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritatiei si a durerii faringiene; elimina spasmul bronsic.
Astfel siropul Plantusin pentru Copii linisteste tusea fara a o suprima, fara a deprima centrul respirator.
Mugurii de pin, alaturi de scaiul vantului si cimbrisor fluidifica secretiile bronsice, favorizand expectoratia in tusea productiva.
Florile de salcam, alaturi de grindelia, florile de tei, patlagina si nalba mare calmeaza iritatiile de la nivelul mucoaselor si le protejeaza in tusea seaca, iritativa.
Roua cerului, grindelia si teiul au actiune spasmolitica pe caile respiratorii, ajutand in tusea spastica.
Trei frati patati adauga componenta antialergica.
Scaiul vanat din compozitie reprezinta un remediu popular romanesc cu efect expectorant datorita saponinelor care cresc secretiile bronşice, fluidizeaza consistenta mucusului şi stimuleaza expulzarea sa din plamani, fiind recomandat in tusea productiva.
Astfel, siropul Plantusin pentru Copii are in compozitie extracte concentrate din plante, in proportii atent studiate pentru a obtine relatiile de sinergism care asigura eficienta pentru orice tip de tuse. Iar tehnologia proprie de prelucrare a plantelor medicinale asigura o extractie maxima a principiilor active de interes.
Siropul este indulcit natural, doar cu fructoza, si nu contine adaosuri de arome sau coloranti sintetici. Gustul bun este dat de plantele din compozitie si poate fi folosit pentru copii foarte mici, de la varsta de 3 luni, in sarcina si alaptare.
Un flacon de sirop Plantusin pentru Copii asigura cantitatea necesara pentru remiterea tusei.
Gama Plantusin
Plantusin este una dintre cele mai vechi retete romanesti consacrata in tuse, cu eficienta dovedita in peste 25 de ani de utilizare pentru orice tip de tuse.
Plantusin reprezinta gama complexa de fitopreparate, rezultatul muncii echipei de medici, farmacisti si biologi pe parcursul celor peste 25 de ani. Sunt folosite doar plante medicinale de calitate superioara, iar tehnologiile sunt certificate la standarde internationale, ISO 22000.
Surse: webmd.com; kidshealth.org, babycenter.com

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com