Connect with us

Sarcina

Cum alegi banca de celule stem?

Published

on

Cum alegi banca de celule stem?

Cum aleg banca de celule stem? Este o intrebare pe care si-o pun foarte multi parinti decisi sa recolteze celulele stem la nasterea bebelusului.
Decizia de a recolta sau nu celule stem la nasterea bebelusului trebuie luata inca din timpul sarcinii. In acest ghid vei afla care sunt intrebarile esentiale pe care trebuie sa le adresezi reprezentantilor bancilor de celule stem, ce servicii ofera cele mai cunoscute banci din Romania si in functie de ce criterii sa alegi cea mai buna varianta din ofertele de pe piata.
Inainte de a decide daca iti doresti sau nu sa apelezi la recoltarea de celule stem, informeaza-te despre modul in care sunt utilizate acestea, ce potential au si de ce trebuie sau nu trebuie sa alegi recoltarea lor. Un articol util este acesta: De ce sa alegi recoltarea de celule stem?
Cel mai important lucru atunci cand alegi o banca este sa nu iei decizia in functie de recomandarile prietenilor, distanta, recomandarile medicilor sau frumusetea prezentarii. Alege banca in functie de serviciile oferite, beneficii in raport cu costul, informatiile mentionate in contract, implicarea in procesul de transport celule si transplant daca va fi nevoie. Doar o buna informare te asigura ca ai facut cea mai buna alegere.
Criterii importante in alegerea unei banci de celule stem
Acreditarea bancii de celule stem la nivel national si international
Asigura-te ca banca de celule stem este acreditata la nivel national dar si international; vei evita astfel limitarea de a folosi celulele recoltate doar pe teritoriul tarii. Este posibil ca pe viitor tot mai multe banci deschise in Romania sa obtina aceasta acreditare, chiar daca este un proces strict si indelungat. Organizatiile care ofera astfel de acreditari sunt American Association of Blood Banks (AABB) si Foundation for the Accreditation of Cellular Therapy (FACT).
Transportul probelor catre banca si procesarea celulelor inainte de stocare 
Sangele ombilical trebuie colectat in cel mult 48 de ore de la nastere, utilizand kit-ul oferit de banca de celule stem si sa fie transportat in anumite conditii de temperatura.
Standardele internationale agreaza procesarea celulelor stem inainte de a fi depozitate. Astfel, se recomanda stocarea celulelor albe si a celulelor stem si eliminarea plasmei si a celulelor rosii. Banca pe care o vei alege stocheaza direct celulele stem sau sangele ombilical?
Banca de celule stem are experienta si este stabila pe piata
Pentru a te asigura ca metodele de transport, prelucrare si depozitare sunt printre cele mai bune, asigura-te ca banca de celule stem are suficienta experienta in domeniu, verifica daca este afiliata unei banci internationale si daca este stabila pe piata din Romania. Nu ti-ai dori sa alegi o banca ce risca sa falimenteze sau sa nu isi asume responsabilitatea in niciun fel.
Compara serviciile oferite raportate la pret
Analizeaza pretul din perspectiva serviciilor oferite de banca respectiva. Un pret mult mai mic decat media pietei poate indica lipsa unor beneficii sau omiterea prelucrarii celulelor stem (depozitarea sangelui ombilical in loc de prelucrarea lui). Un pret mult mai mare poate sa nu fie intotdeauna justificat si uneori este perceput doar pentru ca banca respectiva are o reputatie buna.
Citeste cu atentie contractul cand alegi banca de celule stem si verifica daca:
1.  Sunt incluse in contract toate serviciile prezentate in oferta (transport, prelucrarea sangelui sau a tesutului ombilical, depozitarea celulelor stem si a tesutului, depozitarea pe toata perioada agreata, etc)
2. Sunt incluse in contract toate costurile percepute (inclusiv mentiunea daca preturile contin sau nu TVA, la ce curs de schimb sunt calculate daca plata se face in valuta, ce costuri implica rezilierea contractului sau ce penalizari se percep in caz de intarzierea platii anuale).
3. Costurile sunt fixe sau variable? De obicei bancile ajusteaza taxa anuala in functie de inflatie, TVA, curs de schimb iar in contract este mentionat faptul ca au dreptul sa faca aceste modificari fara sa te instiinteze inainte.
4. Sunt specificate despagubirile in cazul in care probele sunt pierdute sau distruse accidental de banca? In toate contractele verificate de noi, banca nu isi asuma decat plata contravalorii serviciilor prestate (adica pretul pentru pachetul achizitionat si depozitarea) dar nu acorda nicio suma in plus pentru faptul ca nu poti beneficia de celulele stem. Pentru un parinte care si-a pus speranta ca va salva viata copilului dar banca il anunta ca celulele nu mai sunt disponibile, dezpagubirea respectiva nu inseamna nimic. Efortul de a gasi un donator este mult mai mare si din punct de vedere financiar (iar banca de celule stem nu isi asuma in niciun fel responsabilitatea) dar poate duce si la imposibilitatea salvarii copilului (fapt de care banca iar nu se face raspunzatoare).
5. Analizele medicale ale sangelui prelevat sau tesutului sunt asigurate de banca? In mod normal, bancile se ocupa si de testarea sangelui prelevat pentru a identifica daca exista vreo infectie sau boala transmisa de la mama (HIV, Hepatita B, Hepatita C, Citomegalovirus (CMV), Virusul limfotropic uman T, Sifilis, West Nile). Se solicita o serie de analize asemnatoare si din partea mamei sau dovada efectuarii lor in timpul sarcinii de un laborator acreditat. Costurile analizelor sunt suportate de catre parinte, doar analizele sangelui ombilical fiind incluse in pachet.
6. Ce se intampla in caz de neplata? In contract trebuie specificata si aceasta clauza unde sa fie mentionate masurile luate de banca de celule stem in caz de neplata a sumei anuale: perceperea de penalitati (ce procent, pe ce perioada), rezilierea contractului dupa cate zile.
7. Taxa de anulare a contractului. Multi parinti nu stiu ca in anumite contracte este mentionata o taxa de anulare (400-600 lei) daca la nastere au decis ca nu mai doresc sa recolteze celulele respective. Singura varianta in care nu se percepe o suma de bani este aceea in care se aduce o dovada de la spitalul unde a avut loc nasterea in care se declara motivul pentru care nu s-a putut efectua recoltarea (chiar daca parintii si-au dorit acest lucru).
8. Costul transportului la unitatea medicala unde are loc transplantul. In caz de nevoie, celulele stem trebuie transportate la spitalul unde are loc transplantul. Foarte putine banci includ in oferta acest serviciu. De aceea, in caz de transplant, in cele mai multe cazuri, parintii sunt cei care suporta costurile de transport.
Alte intrebari importante la care trebuie sa va raspunda reprezentantul unei banci de celule stem sunt:

Care este cantitatea de sange recoltat acceptat de banca pentru procesare? In general se considera suficienti minim 20 de ml de sange ombilical. Daca medicul care face recoltarea extrage mai putin, proba va fi refuzata de banca.
Proba este stocata in recipient cu mai multe compartimente? De preferat sa fie stocata in doua compartimente separate; daca o proba este contaminata va fi folosita cea de rezerva.
Depozitarea se face in azot lichid? Acesta forma pentru depozitare asigura pe termen lung valabilitatea probei respective.
Kit-ul permite si recoltarea unor probe in situatii mai dificile? In cazul nasterii premature, canitatea de sange ombilical este mai mica. Ce solutii ofera kit-ul de recoltare in acest caz pentru a obtine validitatea probelor?

Preturi si servicii pentru principalele banci de celule stem din Romania
Stem Sure

Pachet 1: 1300 Eur si taxa anula de 70 Eur + TVA (stocare celule stem din sange)
Pachet 2: 1400 Eur si taxa anuala de 85 Eur + TVA (stocare celule stem din sange si din cordon ombilical)
Pachet 3: 1700 Eur – inclusa depozitarea pe 18 ani (stocare celule stem din sange)
Pachet 4: 2400 Eur –  inclusa depozitarea pe 18 ani (stocare celule stem din sange si din cordon ombilical)

(Ian 2019)
Atentie ce prevede contractul legat de:

penalitati de intarziere a platii
renuntarea la contract inainte de nastere
renuntarea dupa prelevarea, transportul si procesarea efectuata
care este despagubirea maxima oferita de Stem Sure

Biogenis

Pachet Bebe: 3590 Ron+ Tva ; taxa depozitare 290 Ron + TVA /an (stocare celule stem din sange)
Pachet Bebe Plus: 4580 Ron + Tva; taxa depozitare 290 Ron + TVA /an (stocare celule stem din sange; semiprocesare cordon ombilical)
Pachet Bebe Premium: 5480 Ron + Tva; taxa depozitare 390 Ron + TVA/ an (stocare celule stem din sange; semiprocesare cordon ombilical; celule stem mezenchimale izolate)
Pachet Cord Blood: 2390 Ron + Tva; taxa depozitare 190 Ron + TVA/ an (stocare sange ombilical, fara procesarea lui)

(2016)
Atentie ce prevede contractul legat de:

Penalitati de intarziere a platii facturilor
Renuntarea la contract inainte de nastere
Despagubirea oferita de Biogenis daca se intampla ceva cu celulel recoltate

Cord Blood Center

CBC Classic : 2500 Ron; taxa depozitare 250 Ron / an (stocare sange ombilical)
CBC Gold : 3600 Ron; taxa depozitare 350 Ron/ an (stocare sange ombilical + stocare sange placentar)
CBC Platinum : 3500 Ron; taxa depozitare 350 Ron/ an (stocare sange ombilical + tesut ombilical)
CBC Diamond : 4600 Ron; taxa depozitare 450 Ron/ an (stocare sange ombilical + stocare sange placentar + tesut ombilical)

(ian 2019)

Verifica in ce masura clientii beneficiaza de plata serviciilor medicale necesare pentru transplant?
Este permisa plata in rate.
Solicita date despre penalitati si despagubiri, dar si alte costuri sunt disponibile in contract.

Lifeline

Pachet Standard 1350 Eur (TVA inclus) + 800 de lei taxa de inscriere
Pachet Premium 1850 Eur (TVA inclus) + 80 Eur (TVA inclus) in 11 rate pentru depozitare pe 20 de ani a celulelor stem din sangele ombilical, celulelor mezenchimale si endoteliale.
Posibilitatea de a incheia o asigurare pentru transplant.

(ian 2019)

Date despre penalitati si despagubiri, dar si alte costuri mentionate in contract.
Plata se poate face si in rate.

Regina Maria

Pachet plata integrala recoltare si procesare celule stem din sange – 3690 lei (inclusiv TVA) + taxa anuala stocare de 49 Eur + TVA/an
Pachet plata in 3 transe recoltare si procesare celule stem din sange – 1197 lei (inclusiv TVA)/ transa + taxa anuala stocare de 49 Eur + TVA/an
Pachet plata integrare recoltare, procesare si depozitare celule stem din sange – 6400 lei (inclusiv TVA)
Plata integrala recoltare, procesare si depozitare tesut din cordon ombilical –  1600 lei (TVA inclus).
Posibilitatea de a incheia o asigurare pentru transplant. 

(2017)

Aflati date despre penalitati si despagubiri, dar si alte costuri mentionate in contract.

Stem Cells Bank

Pachet de 1300 Eur pt plata intregrala recoltare, procesarea si depozitare celulelor stem pe 20 de ani.
Pachet de 1400 Eur pentru plata de 750 EUR in primele 3 luni si 50 Eur in 12 rate ( recoltare, procesarea si depozitare celulelor stem pe 20 de ani )
Pachet de 790 Eur pt recoltare si procesare celule stem. Taxa anuala pentru depozitare de 65 Eur + Tva.
Pachet de 890 Eur pt recoltare si procesare platibil in 3 rate. Taxa anuala pentru depozitare de 65 Eur + Tva.

(2017)

Aflati despre returnarea depunerilor daca proba nu este acceptata.
Date despre penalitati si despagubiri, dar si alte costuri sunt disponibile in contract.

Sunt mai multe banci care ofera pachete de servicii pentru recoltarea si depozitarea celulelor stem, dar atentie mare la tipurile de servicii oferite si contractele pe care le semnati!
In Romania nu exista in prezent si posibilitatea donarii celulelor stem din cordonul ombilical.
Este util pentru tine acest ghid? Iti recomandam si ghidul “Cum alegi maternitatea?” care te ajuta sa alegi spitalul unde vei naste, diferentele dintre mediul privat si cel public, avantajele si dezavantajele pentru fiecare tip in parte dar si cele mai importante intrebari pe care trebuie sa le adresezi maternitatii unde iti propui sa nasti.

Source link

Sarcina

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

Published

on

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:

„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele

Published

on

furia în timpul sarcinii

Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”

Published

on

experiență de naștere în Suedia

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:

„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare