Connect with us

Psihologie

Dezvoltarea abilitatilor de citit la copii

Published

on

Dezvoltarea abilitatilor de citit la copii


Lucrurile cele mai firesti sunt si cele mai eficiente. Vorbeste cu el. Chiar daca el inca nu poate vorbi cu tine. Oamenii de stiinta au descoperit ca bebelusii sunt avizi sa invete, asa ca absorb din privelistile si sunetele care ii inconjoara mult mai multe decat se banuia. Gandeste-te numai la modul cum incearca sa imite sunetele pe care le faci. Acum te-ai convins?… El “citeste” deja privirile si miscarile tale, asa ca este important sa ii comunici: prin gesturi si prin zambet, dar si verbal. Se va deprinde sa indrageasca limbajul si cuvintele, la fel de mult cum te indrageste pe tine.

Continua pe masura ce creste. Implica-l pe copil intr-un schimb continuu de sentimente si atitudini verbalizate. Adica provoaca-l, cere-i sa iti explice, pune-i intrebari. Despre lucrurile pe care le face. Despre personajele si intamplarile din povestile pe care le cititi impreuna. Cand il imbaiezi, cand mananca, atunci cand il imbraci, in timp ce va plimbati. Intreaba-l numele obiectelor, al hainelor, al culorilor, al formelor, intreaba-l ce ii place si de ce. Si asculta-l cu atentie cand iti raspunde.

Ajuta-l sa isi dezvolte abilitatile pentru citit: cititi impreuna



Este unul din cele mai importante lucruri pe care le poti face ca sa ii invoci placerea si dorinta pentru citit. Cand inca este un bebe mic, citeste-i cu voce tare. Fa din asta o rutina zilnica. Alege un moment linistit, de exemplu inainte sa il pregatesti de culcare. Transforma-l intr-un ritual de deconectare de la perioada activa a zilei. Poti sa il tii pe bebe in poala sau in brate: va asocia cititul cu senzatia de confort si siguranta.
 


Pe masura ce mai creste si devine activ, o sa-ti fuga din brate, agitandu-se putin prin jur inainte sa adoarma. Daca a obosit sau, din contra, vezi ca ii fuge somnul, te opresti. Ideea este sa trasformi momentul acesta intr-unul relaxant, previzibil si atat de placut, incat micutul sa il astepte in fiecare seara. Bebelusul recunoaste vocea si fata mamei si asociaza ritualul cititului cu vocea si caldura ei. 


Incearca sa petreci macar 30 de minute asa cu el, in fiecare zi. Ia-o usor: la inceput, citeste-i cateva minute in sir, de mai multe ori pe zi. In parc, in autobuz, la micul dejun si mai ales la culcare. Nu tot odata. Cand mai creste, o sa iti dai seama cand anume asteapta de la tine sa continui. Se mai intampla sa sariti peste o zi, sa nu va respectati rutina. Nu-i nimic, revii asupra ei cat de curand. Important este sa perseverezi si sa mentii acest ritual placut, relaxant si previzibil.

Carti pentru simturi de copii


Stii cat de sensibil este la toti stimulii din mediu, nu-i asa? Micutul intra in contact si face cunostinta cu mediul – pentru prima oara – prin simturi. Stimuleaza-i-le. Da-i carti speciale pentru bebelusi: cu pagini groase, coperti din carton, cu extensii si accesorii din material textil placut la atingere, carti muzicale, carti viu colorate, cu decupaje care il instiga sa traga de ele si care ascund surprize, cu desene in relief. Alege carti cu imagini mari, clare, cat mai simple si prietenoase, si care sa ilustreze lucruri pe care le intalneste in fiecare zi, sau adeseori: fetite, parinti cu copii, jucarii, vase din bucatarie, animale pe care le cunoaste sau pe care le priveste si la TV. 






 


Da-i voie sa le pipaie, sa le mestece, sa le arunce – asa se acomodeaza si capata siguranta. Citeste-i sau vorbeste-i cu entuziasm despre ce se intampla in carti, in timp ce ii indici imaginile cu degetul si le spui pe nume. Copilul comunica prin emotii. Va intelege ca intre cuvinte si imagini exista o legatura: primele vor capata mai mult sens, chiar daca nu le intelege.


 


In plus, incantarea ta il va stimula si pe el, chiar daca efectul imediat va fi sa rada, sa devina si mai distrat si sa mototoleasca inflacarat o pagina intreaga. Fii sigura ca pe masura ce va creste, te va conduce chiar el sa ii alegi cartile din care vrea sa ii citesti.

Ajuta-l sa isi dezvolte abilitatile pentru citit: putin mai tarzu…

De pe la vreo 3 anisori, schimba macazul: cumparati impreuna carti cu povesti mai lungi si cu ceva mai multe cuvinte pe pagina. Frazele si cuvintele care se repeta sunt perfecte – va incepe sa le recunoasca atunc cand le vede. Cand o sa ajunga in clasa intai, o sa ii cumperi si carti scurte care deja sunt structurate pe capitole, sau care ofera imagini si informatii reale, nu imaginate.


Deocamdata, retine ca cei mici prefera sa afle si sa asculte intamplari despre oameni, locuri si lucruri familiare, care seamana cu ceea ce ei deja cunosc bine. Ia-i carti despre masini, daca aveti masina; despre haine; despre vacante care seamana cu ale voastre; despre animale, daca mergeti din cand in cand la zoo – sau daca planuiti sa mergeti in week-end! Ia-i carti despre orice ce il pasioneaza pe el: soldati, dinozauri, balerine…

Da’ tu, mami?





 


Bineinteles ca si tu. Sa vada ca si tu citesti! Cumpara o carte si pentru tine atunci cand ii cumperi lui. Copiii gandesc concret si invata prin exemple si emotii. Nu prin vorbe. Indeamna-ti copilul sa isi ia una dintre carti si sa isi faca de treaba linistit langa tine, cat timp citesti tu cateva pagini din carte, sau chiar ziarul.


 


La fel de important este sa te vada ca cercetezi in carti atunci cand nu stii raspunsul la intrebarile lui – si o sa tot ai ocazia. (Nu-i la fel de necesar sa te vada cum cauti pe net, asta oricum o sa o deprinda rapid si fara exemplul tau…) Va intelege cat se poate de clar cat de importante sunt cartile. Si pe masura ce i se vor inmulti intrebarile, ii va spor si dorinta sa poata afla el singur, de acolo, ce si cum.

 
 

Source link

Psihologie

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

Published

on

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

În plus, Ela a pregătit un tort imens, de doi metri înălțime, pe care îl va împărți cu toți invitații. Nicholas va fi și el prezent la eveniment, mai ales că micuțul este adorat de cei care îi urmăresc paginile de socializare ale mamei lui.
„Nicholas a împlinit de curând un anișor, însă am amânat petrecerea aniversară pentru începutul lunii noiembrie, pentru ca să îl sărbătorim într-un alt mod. Am pregătit un eveniment foarte frumos, sâmbăta aceasta, de la ora 16.
Ne vom întâlni în Promenada Mall cu mămicile și copiii care ne urmăresc online și care ne-au spus de atâtea ori că vor să ne cunoască personal. Acolo le voi prezenta și noua mea carte, ‚12 luni fără griji’, pe care am scris-o despre primul an de maternitate cu Nicholas. Vor fi și vedete cunoscute alături de copiii lor, vom avea tombole cu premii, cadouri, dar și un tort imens, de doi metri, ca să ajungă pentru toți invitații. Abia aștept să îl sărbătorim pe Nicholas!”, declară Ela Crăciun.

Ela Crăciun va lansa, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.
Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.
Cartea este structurată în 9 capitole:
1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Cartea „12 luni fără griji” va fi disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.
Credit foto: Little Sunshine Studio

Source link

Continue Reading

Psihologie

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

Published

on

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi normal. Din acest motiv ajung deseori să li se adreseze pe un ton care depășește nivelul lor de dezvoltare. Află aici și alte lucruri pe care nu trebuie să le faci.
Uneori te poți simți copleșit când vine vorba de calmarea copilului tău. Există o mulțime de recomandări și informații despre ce ar trebui să faci încât este ușor să te simți confuz și nesigur pe propriile tale abilități de părinte. Nu există un regulament universal valabil pentru a fi părinte. Iar singurul expert cu adevărat în creșterea copilului tău ești…chiar tu. Poate fi dificil să ai încredere în instinctul de părinte când copilul tău are o criză de tantrum în mijlocul magazinului. Dar, o parte din transformarea ta în cea mai bună versiune posibilă de părinte este să începi să dezvolți abilități de parenting care combină intuiția, punctele tale forte și valorile tale principale. În acest timp vei ajunge să încerci unele metode care vor funcționa, dar și să le abandonezi pe cele care nu oferă niciun rezultat. Iar pe parcurs vei înțelege ce funcționează cel mai bine pentru familia ta. O parte din descoperirea soluției care funcționează pentru tine este să înveți ce să nu faci când încerci să calmezi o criză de furie a unui copil. Se poate dovedi confuz deoarece o mare parte din sfaturile de parenting se bazează pe ce ar trebui să faci. Află în continuare mai multe.

Source link

Continue Reading

Psihologie

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie

Published

on

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie


Un băieţel din statul american Michigan, Michael, are 5 ani şi recent s-a aflat alături de părinţii săi adoptivi la procesul prin care adopţia sa se finaliza. Dave Eaten şi Andrea Melvin au hotărât să-l adopte pe Michael acum 1 an.

Ziua în care s-a luat hotărârea definitivă în privinţa adoptării lui Michael a fost o zi specială în cadrul. Judecătoriei din Kent, Michigan, fiind cea de-a 23-a ediţie anuală a Zilei Adopţiilor. El a fost cel de-al 36-lea copil adoptat oficial în acea zi, dintr-un total de 37.
Colegii de grădiniţă ai lui Michael au fost primiţi în sala tribunalului, chiar judecătoarea urându-le bun venit. A fost păstrată liniştea deplină când băiatul de 5 ani le-a spus judecătorilor cât de mult îşi iubeşte părinţii.
La un moment dat, copiii au fost rugaţi să se prezinte şi fiecare  a spus ce înseamnă Michael pentru el. De exemplu, unul dintre ei a mărturisit: „Michael este cel mai bun prieten al meu!”.
În timpul discursului lui Michael, copiii stăteau în spatele sălii şi ţineau în mână inimioare de hârtie pe băţ.
Profesoara care i-a însoţit pe elevi a menţionat şi ea că  toţi ţin foarte mult la Michael, că sunt o adevărată familie la grădiniţă, în timp ce Michael însuşi a explicat motivul pentru care a ţinut ca şi ei să-i fie alături în acea zi importantă: „Ştiţi, clasa este pentru mine ca o familie”.
După ce a ieşit din tribunal, Michael a declarat: „Îmi iubesc tatăl!”
Imaginea cu Michael şi cu colegii lui a strâns peste 100.000 de distribuiri pe reţelele de socializare.
Surse: bbc.com, breitbart.com, facebook.com

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare