Connect with us

Sarcina

Dieta in caz de diabet gestational

Published

on

Dieta in caz de diabet gestational

Dieta pentru diabetul gestational este importanta pentru tine, daca esti gravida, fiindca diabetul poate afecta sanatatea ta si a bebelusului. Chiar daca nu ai nevoie de tratament, trebuie sa respecti un regim alimentar pentru diabetul de sarcina. Regula de baza este ca alimentatia sa includa proteine, iar grasimile si carbohidratii sa fie in anumite limite. 
Am diabet gestaţional. Trebuie să fiu atentă la dieta?
Da. O alimentatie buna le ajuta pe toate femeile sa se mentina sanatoase in timpul sarcinii. Dar daca ai diabet gestational, alegerea alimentelor potrivite pentru consum este si mai importanta. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe femei cu diabet gestational isi pot gestiona afectiunea, prin urmarea unui plan de alimentatie sanatoasa, monitorizarea zaharului din sange, si prin exercitii fizice mod regulat.
Mentinerea unui nivel stabil de zahar in sange prin consumul de alimente sanatoase si exercitii fizice face mai putin probabila nevoia de tratament prin medicatie pentru a-ti controla conditia. Tu si bebelusul tau sunteti mai putin susceptibili de a avea si alte complicatii din cauza afectiunii tale.
A fi atenta la ceea ce mananci te ajuta sa mentii o greutate sanatoasa pe durata sarcinii. Daca ai fost supraponderala, inainte de a ramane gravida, medicul tau iti poate recomanda limitarea caloriilor astfel incat sa nu iei prea mult in greutate pe masura ce creste bebelusul tau.
Ce regim alimentar trebuie sa adopt in cazul diabetului gestational?
Da. Cantitatea si tipul de carbohidrati (amidon si zaharuri naturale) din alimente afecteaza nivelul de zahar din sange. Si la diabetul gestational, va trebui sa urmaresti aportul de carbohidrati in special.
Stabilirea unei limite a cantitatii de carbohidrati pe care ii consumi, la fiecare masa, este primul pas in gestionarea zaharului din sange. Medicul tau iti va recomanda probabil reducerea totalului de carbohidrati la aproximativ 40% din caloriile zilnice.
Incearca sa consumi carbohidrati care sunt bogati in fibre. Alimentele cu fibre sunt mai greu de digerat.
Cerealele integrale sunt bogate in fibre, deci alegerea orezului brun si a painii din cereale integrale in loc de versiuni rafinate (paine alba si orez) inseamna ca va dura mai mult pentru a le digera si a elibera mai lent zaharul in sange. Legumele, fasolea, lintea, si nautul sunt, de asemenea, bogate in fibre si elibereaza incet zaharul in sangele tau.
Evita alimentele si bauturile care au un continut ridicat de zaharuri, cum ar fi bomboane, prajituri, si sucuri. Daca doresti ceva dulce, indulcitorii artificiali, cum ar fi Aspartam (NutraSweet si Equal) si Sucraloza (Splenda) sunt siguri cu moderatie.
Proteinele slabe ar trebui sa reprezinte aproximativ 20% din ceea ce mananci in fiecare zi. Peste, carne slaba, lapte cu continut scazut de grasimi si produse lactate sunt alegeri sanatoase de proteine.
Restul caloriilor trebuie sa provina din grasimi sanatoase (nesaturate), cum ar fi uleiul de masline. Adica aproximativ 40% din caloriile tale zilnice.
Evita grasimile nesanatoase (saturate), cum ar fi untul si grasimile trans (hidrogenate), precum si cele intalnite in alimentele procesate. Alimentele precum untul de arahide natural sunt bogate in grasimi sanatoase si sunt o sursa buna de proteine, insa verifica etichetele deoarece untul de arahide poate contine grasimi trans.
Daca toate acestea iti par coplesitoare, sa stii ca nu trebuie sa faci aceste schimbari pe cont propriu. Medicul tau iti poate oferi o multime de informatii care te vor ghida cu privire la alegerea alimentelor. De asemenea, te poate indruma catre un nutritionist pentru a te ajuta in planificarea meselor.

Citeste si despre Alimente interzise sau nerecomandate in sarcina

Cum pot sa evit cresterea glicemiei?
Cand incerci sa-ti controlezi diabetul gestational, ceea ce mananci nu este singurul factor de luat in considerare. Cum si cand mananci este important, de asemenea.
Scopul este sa-ti pastrezi stabil nivelul de zahar din sange si sa eviti cresterea glicemiei. Acest lucru este si mai important daca trebuie sa iei medicamente pentru a-ti controla diabetul.
A consuma unele proteine la fiecare masa poate ajuta la echilibrul zaharului din sange. De exemplu, consumul unei mici portii de cereale integrale (cum ar fi fulgi de ovaz), cu un ou sau iaurt la micul dejun, iti poate echilibra masa si poate impiedica cresterea nivelului de zahar din sange. Untul natural de arahide pe o felie de paine, din cereale integrale, este o alta optiune buna.
Este indicat sa ai trei mese mici, plus doua pana la patru gustari sanatoase, in fiecare zi, pentru a-ti mentine nivelul de zahar din sange stabil. Incearca sa le spatiezi, in mod egal, astfel incat sa mananci ceva la fiecare doua – trei ore. Este deosebit de important sa ai o gustare, inainte de culcare, pentru a-ti mentine nivelul de zahar din sange peste noapte.
Repetarea nivelurilor crescute de zahar din sange inseamna un diabet gestational necontrolat, ceea ce poate duce la probleme de sanatate pentru tine si bebelusul tau.

Citeste si despre Alimentatie echilibrata in timpul sarcinii

Ce alimente trebuie sa consum sau nu in aceasta dieta?
Indicele glicemic (IG) clasifica alimentele care contin carbohidrati in functie de cat de repede ele elibereaza energia, sub forma de glucoza, in sangele tau.
Alimentele cu un indice glicemic scazut ofera o eliberare sustinuta de energie. Pentru ca au nevoie de timp pentru digerare si trec treptat la glucoza, produsele alimentare cu indice glicemic scazut sunt mai putin susceptibile de a provoca cresterea nivelului de zahar in sange si pot ajuta la controlul nivelului de zahar din sange.
Pe de alta parte, alimentele cu indice glicemic ridicat sunt digerate rapid si se transforma in glucoza mai repede. Acest lucru poate determina cresterea glicemiei imediat dupa mese.
A cunoaste IG-ul unor alimente te poate ajuta sa-ti planifici mesele atunci cand esti insarcinata. Dar IG-ul alimentelor poate fi afectat de multe lucruri, cum ar fi procesul de fabricatie, combinatia de ingrediente, maturare, sau de cat de mult sunt gatite.
In general, alimentele care sunt foarte procesate sau gatite sunt mai susceptibile de a avea un IG mai mare, iar alimentele care sunt raw (crude) sau bogate in fibre au un IG mai mic. Alimentele foarte procesate sunt cea mai mare preocupare pentru ca au tendinta de a fi incarcate cu amidon si cu zahar adaugat.
Planurile IG pot fi complicate de urmat, si nu toata lumea este de acord cu faptul ca te ajuta daca ai diabet gestational. Dar daca esti interesata sa afli mai multe, adreseaza-te medicului tau pentru sfaturi.
Alimente cu indice glicemic scazut includ:

Cele mai multe fructe, in special mere, portocale, pere, piersici, si mango
Legume verzi, cum ar fi broccoli, fasole verde, mazare, ignama, salata, varza, si morcovi
Legume, cum ar fi fasole, naut, si linte
Orez brun
Cereale integrale si cereale pe baza de ovaz, cum ar fi terci de ovaz, tarate de ovaz, muesli, si granola
Paine multicereale

Alimente cu indice glicemic ridicat includ:

Suc de fructe
Cereale rafinate
Pizza
Sifon
Paine alba
Orez alb cu bob scurt
Cartofi rosii
Cereale instant pentru micul dejun
Macaroane cu branza
Biscuiti sarati
Prajituri de orez
Covrigi

Planul alimentar recomandate de nutritionist
Nutritionistul iti va oferi un plan de alimentatie personalizat, in functie de greutatea ta si de cate calorii ai nevoie in fiecare zi. Vei afla astfel:

Cum sa calculezi carbohidratii
De cati carbohidrati ai nevoie zilnic
Cand sa consumi carbohidratii
Sincronizarea insulinei cu consumul de alimente
Impactul exercitiilor asupra dietei si insulinei
Cum sa obtii vitaminele si mineralele necesare unei sarcini sanatoase

Pe masura ce sarcina progreseaza, nutritionistul tau poate aduce modificari in planul de alimentatie personalizat pe baza rezultatelor monitorizarii zaharului din sange si a greutatii pe care ai castigat-o. Daca trebuie sa incepi sa iei insulina, tot va trebui sa urmezi un plan de alimentatie, dar un dietetician va face probabil anumite modificari si va tine cont de tratamentul tau.

Citeste si despre Preeclampsia

Source link

Sarcina

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

Published

on

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:

„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele

Published

on

furia în timpul sarcinii

Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”

Published

on

experiență de naștere în Suedia

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:

„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare