Connect with us

Sarcina

Etapele recoltarii si procesarii de celule stem

Published

on

Etapele recoltarii si procesarii de celule stem

Se discuta despre recoltarea, procesarea si depozitarea celulelor stem, dar rareori avem acces la informatii detaliate despre aceste etape.
Iata cateva detalii importante despre celulele stem si procesele tehnice care au loc in banca de celule stem Cord Blood Center.
Prima etapa este recoltarea.
Recoltarea de celule stem se realizeaza astazi prin metode standardizate si se poate efectua indiferent de particularitatile nasterii, astfel ca nu implica durere sau riscuri si este extrem de simpla. Recoltarea sangelui placentar si a tesutului de cordon ombilical este efectuata de catre medicul obstetrician sau echipa care asista nasterea.
Cea de-a doua etapa este transportul celulelor prelevate.
Transportul sangelui placentar si a tesutului de cordon ombilical, efectuat de catre Cord Blood Center, direct sau prin intermediul partenerilor acestuia, se face in concordanta cu prevederile normelor ADR pentru transportul de material biologic, adica in cel mult 72 de ore de la recoltare, la temperaturi intre 2 si 22 de grade Celsius.
Intrucat transportul celulelor stem se face de catre Cord Blood Center sau de catre parteneri, dupa nastere si, respectiv, prelevarea celulelor stem, este necesar ca un membru al familiei sa anunte nasterea. Anuntul se va face in cel mai scurt timp (conform instructiunilor primite odata cu kit-ul de recoltare), pentru a putea asigura un interval de timp optim pentru transportul kit-ului de la spital spre laborator.
Cutiile in care se ambaleaza kitul sunt captusite cu material rezistent la socuri, iar modul de ambalare al probelor recoltate respecta cerinta ADR de tripla impachetaretermoizolant. Pe durata transportului, temperatura este mentinuta intre limitele admise cu ajutorul acumulatorilor termici din componenta kiturilor de recoltare.  
A treia etapa este procesarea.
In momentul de fata, exista doua procedee de conservare a sangelui placentar:

conservarea tuturor elementelor celulare din sangele placentar
separarea celulara (reducere volumetrica a grefei)

Acest tip de procesare reduce volumul materialului biologic si costul depozitarii, dar odata cu indepartarea plasmei si a hematiilor, exista posibilitatea unei pierderi de 15 – 42 % din numarul total al celulelor utilizabile pentru transplant, dar si alte categorii de celule (ex.celulele stem mezenchimale, VSELs).

Cord Blood Center a ales procesarea integrala a sangelui placentar pentru cresterea sanselor de reusita a unui eventual transplant.
In cadrul laboratorului, sangele placentar recoltat trece, succesiv, prin mai multe etape de pregatire ca grefa pentru transplant:
Din tesutul prelevat se va face separarea celulara, se vor trece datele de identificare ale mamei, unitatea de sange va fi criogenata, iar apoi se va pastra in vapori de azot, in conditii termice si de presiune stabile, la o temperatura de -196 g C.
Odata criogenate, grefele de sange recoltat  si tesut de cordon ombilical sunt depuse in stocatoare de probe biologice cu rezerva de azot lichid. Aburii degajati din azot mentin in container temperatura de aproximativ -196°C. Mai jos se pot observa containerele in care se depoziteaza celulele stem.

Sursa poze: Cord Blood Center
 

Source link

Sarcina

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

Published

on

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:

„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele

Published

on

furia în timpul sarcinii

Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”

Published

on

experiență de naștere în Suedia

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:

„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare