Copilul tau
Jocuri inteligente pentru copiii de 5 ani. 20 de variante – Totul Despre Mame
Jocurile inteligente trebuie să îmbine educația cu distracția
Jocuri inteligente. Vrei să ai un copil sănătos și inteligent. Toate mămicile vor asta. Nimic mai simplu! Trebuie să ai grijă de corpul și de mintea lui în egală măsură. Sunt infinit de multe posibilități ca să faci asta. La 5 ani, copilul absoarbe informațiile ca un burețel. Trebuie doar să le alegi pe cele potrivite vârstei sale și să i pe predai mereu sub formă de joc!
1. La ce obiect m-am gândit?
Te gândești la un obiect, iar apoi copilul trebuie să-l ghicească folosind întrebările. Spui „da” sau „nu” în funcţie de corectitudinea întrebării.
De exemplu: te-ai gândit la un măr. Copilul întreabă: „este mare?” Îi vei răspunde: „nu”; copilul: „este de mâncat?”; răspunsul va fi validat cu: „da”…etc.
După ce a înțeles cum se joacă, puteți face schimb de roluri!
2. Cutia cu surprize
Ai nevoie de o cuie în care pui diferite obiecte la alegere în ea. Leagă copilul la ochi și roagă-l să aleagă un obiect pe care va trebui să îl denumeasă după ce l-a pipăit înainte. Acesta pe fi singurul simț folosit! Pentru fiecare obiect identificat va primi câte un punct, iar dacă greșește, dă-i o pedeapsă haioasă!
3. Continuă povestea
Confecționează cu copilul tău, îninte de începerea acestui joc, jetoane care reprezintă locuri, personaje, animale, obiecte de mobilier, mijloace de transport, fructe și legume.
Așază-le pe masă, cu fața în joc și începe jocul cu „a fost odată ca niciodată”. Trageți pe rând câte un jeton, pe care va trebui să-l includeți în poveste în cel mai cretiv mod posibil. Continuați jocul până ce în poveste vor fi incluse toate jetoanele de pe masă!
4. Mica petrecere
Este deja ştiut cât de mult le place celor mici să-i imite pe adulţi. Aşezaţi pe o păturică, cu ceşcuţe de jucărie, scăunele şi o măsuţă adaptate vârstei, cei mici pot improviza o petrecere unde vor servi ceai, cafea (de fapt, apă, ceai sau suc de fructe), cum fac oamenii mari. Pot avea şi un invitat special la petrecere: căţelul sau pisica din curte. În timpul petrecerii exersați împreună bunele maniere care se impun atunci când avem invitați. Învață-l cum să se exprime politicos, cum să manânce folosind tacâmuri, cum să țină cont de prezența altor persoane!
5. Jocuri pentru memorie.
Spune-i copilului să se ducă în altă cameră decât cea în care eşti tu şi să numere până la 10. În acest timp, în bucătărie pune pe masă câteva obiecte (o lingură, o farfurie etc.). Când cel mic termină de numărat, cheamă-l şi spune-i să privească, timp de 30 de secunde, obiectele. Apoi, acoperă-le cu un prosop şi roagă-l să-ţi spună ce obiecte erau pe masă şi ce culoare avea fiecare. Dacă ezită, leagă-l la ochi şi lasă-l să pipăie obiectele. Un copil de 5-6 ani poate memora 4 obiecte.
6. Iniţiere în lectură
Dacă cel mic nu ştie încă să citească, alege un text şi arată-i o literă. Cere-i apoi să caute în text toate literele identice cu cea arătată de tine. Observă cum le caută şi ajută-l să le găsească mai uşor spunându-i să le caute de la stânga la dreapta. Profită şi pentru a-l învăţa denumirea literelor. Acest joc poate fi realizat şi cu cifre.
7. Să aflăm cum vine ploaia
Pune cam trei sferturi de apă într-un pahar, spumă de ras într-un recipient, adu alături acuarelă tempera albastră și un pai. Așază spuma de ras deasupra apei din pahar și explică-i copilului că, atunci când apa se încălzește, ea se evaporă și se transfomă în norișori care plutesc deasupra pământului. Apoi, picăturile se formează la loc și devin din ce în ce mai grele și încep să cadă pe pământ. Acesta este momentul în care vei lua cu o pensulă puțină acuarelă și o vei pune peste spuma de ras, pentru a crea o imagine cât mai clară asupra acestui fenomen al naturii. Iată mai jos un scurt filmuleț care te va ajuta să organizezi și mai bine acest experiment.
Jocuri inteligente pentru copiii de 5 ani. Stimularea atenției și creativității
8. Desene din aluat
Prepară, împreună cu puiul tău, un aluat din: 2 pahare cu făină, sare, 1 pahar cu apă şi colorant alimentar. Amestecă şi întinde aluatul. Dă frâu liber imaginaţiei copilului şi propune-i să deseneze pe aluat animale, forme geometrice. Poate folosi câteva machete. Pentru a păstra aceste opere de artă, coace-le la cuptor.
9. Cutiile magice
Ia câteva cutii goale (de cafea, de exemplu) şi umple-le cu orez, sare grunjoasă, paste în diferite forme etc. Câteva cutii trebuie să aibă acelaşi ingredient. Copilul trebuie să le recunoască pe acestea. Cei mai mici pot zornăi cutiile să audă zgomotele produse.
10. Găsește diferențele
Acest joc îi va stimula cu siguranță atenția și concentrarea! Gasești pe internet foarte multe fișe pe care le poți printa și vă puteți bucura împreună de găsirea difentențelor! Alege fișe potrivite pentru vârsta sa, pentru a nu fi nici prea simple, nici prea complicate! Iată un exemplu pe care ți-l propunem noi.
https://www.shutterstock.com/image-vector/cartoon-illustration-finding-seven-differences-between-1028300272
11. Să descoperim Sistemul Solar
Suportul vizual este extrem de important la această vârstă, atunci când vrei să-i prezinți noi noțiuni. Copiii sunt fascinați de Univers, de aceea o călătorie virtuală în afara planetei noastre va fi o bună ocazie să învețe cu plăcere! Primiți împreună filmulețul în care simpaticul Paxi dezvăluie tainele Sistemului nostru Solar și, la final, pune-i întrebări despre filmuleț, pentru a te asigura că „lecția” de științe și-a atins scopul!
12. Cu ce sunet începe cuvântul?
Acest joculeț poate fi exersat oricând și-l va ajuta și când va ajunge la școală, în dobândirea deprinderilor specifice de comunicare. Alege cuvinte care descriu personajele lui preferate, mâncarea, numele prietenilor său. Dacă apare și elementul afectiv, învățarea va fi mult mai plăcută!
Jocul este elementul de bază în educația preșcolarilor
13. Învață literele prin…pulverizare
La acestă vârstă, învățarea se realizează cel mai bine prin joacă. Ai nevoie doar de cretă și un recipient cu pulverizator umplut cu apă. Scrie pe asfaltul din fața blocului literele mari, de tipar, din alfabet și roagă-l pe cel mic să le pulverizeze pe rând. Nu le va uita prea curând! Privește filmulețul de mai jos, pentru a înțelege cât de distractivă și eficientă poate fi această activitate!
15. Să refacem corpul uman
Desenează sau printează imaginea cât mai fidelă a unui corp uman și pune toate bucățelele într-un plic. Arată-i înainte imaginea finală care va trebui să fie realizată și dă-i o limită de timp pentru a spori suspansul! Pornește cronometrul și încurajează-l pe cel mic pentru a-și îndeplini cât mai bine sarcina primită! Pregătește din timp un premiu simbolic, pentru ca bucuria de la final să fie și mai mare!
16. Desparte cuvintele în silabe
A mai făcut asta la grădiniță, dar noțiunile predate, dacă nu sunt exersate, se vor pierde în timp! Începe jocul de la cuvinte altcătuite din două silabe. Pentru a înțelege mai bine, trebuie să aveți contact vizual permanent. Fiecare silabă poate fi însoțită de o bătaie din palme sau de un clinchet de clopoțel. Elementul sonor îl va ajuta pe cel mic să rețină și mai bine numărul de silabe dintr-un cuvânt.
17. Labirintul
Copiii adoră fișele de timp labirint. Le găsești în revistele pentru copii, iar site-urile de specialitate sunt pline de astfel de fișe. Descarcă mai multe și, dacă nu ai acasă o imprimantă, mergi la un centru de imprimare. Este o soluție ideală când cel mic stă acasă și vrei să-l ții departe de tehnologie!
18. Adunări/scăderi simple
Când copilul are cinci ani matematica are nevoie de suport concret! Dacă vrei să vă apucați de exerciții, pregătește mai întâi 10 bomboane, bețișoare, mere, ori alt lucruri ușor de manevrat. Atunci când îl pui să calculeze de exemplu 3 plus 2, însoțește cerința de o mică poveste:
„dacă tu ai 3 mere și mami îți dă încă 2, câte vei avea acum?” În timp ce spui asta, realizează acțiunea în sine- alătură 2 mere lângă cele 3. El le va număra împreună și va înțelege noțiunea de „total sau sumă”.
19. Ghicește litera/cifra!
Pune copilul să se întoarcă cu spatele la tine. Cu degetul arătător, „desenează-i” pe spate o literă sau o cifră pe care el va trebui să o ghicească. Dacă reușește, el va fi cel care va desena litera pe spatele tău! La final, vei ști dacă stăpânește deja cifrele și literele, mai ales dacă le-a recunoscut pe…nevăzute!
20. Cum să ne protejăm de Coronavirus
Iată o temă care va fi de actualitate mult timp de acum înainte. Și cum să o înțeleagă mai bine un copil de 5 ani, decât atunci când îi este explicată de un alt copil! Iată un filmuleț în care o puștoaică de vârsta micuțului tău va explica cu lux de amănunte cum se pot feri dei mici de infectarea cu noul coronavirus!
Copilul tau
Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore
Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…
Copilul tau
Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!
În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.
Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…
Copilul tau
„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont
Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…