Connect with us

Sanatate

Neuropatia periferica – cauze, simptome si tratament

Published

on

Neuropatia periferica - cauze, simptome si tratament


Ce este neuropatia periferica

Neuropatia periferica este o tulburare a nervilor care se afla in afara creierului si maduvei spinarii. Pacientii cu neuropatie periferica pot experimenta furnicaturi, amorteala, slabiciune, durere sau senzatia de arsura in zonele afectate. Deseori, simptomele sunt simetrice si implica ambele maini si picioare, de exemplu.


Neuropatia periferica poate implica diferite tipuri de nervi, inclusiv motori, senzoriali, dar si nervi autonomi. Neuropatia periferica poate fi, de asemenea, clasificata in functie de marimea fibrelor nervoase implicate, mari sau mici.


Neuropatia poate prezenta simptome diferite, inclusiv amorteala, dureri de diferite tipuri, slabiciune sau pierderea echilibrului, in functie de tipul de nervi afectati. Pentru ca nervii autonomi controleaza functii ale corpului cum ar fi digestia, bataile inimii si golirea intestinelor si a vezicii urinare, neuropatia vegetativa se manifesta cu simptome care afecteaza pierderea controlului acestor functii. Astfel ca pot sa apara simptome precum probleme cu tensiunea arteriala sau cu ritmul cardiac, diaree sau constipatie, transpiratie abundenta.


Neuropatia cerebrala este similara cu neuropatia periferica, exceptand faptul ca, in acest caz, sunt implicati nervii cranieni. Una dintre cele mai comune cauze ale neuropatiei cerebrale este pierderea fluxului sanguin din artera optica a nervului optic – neuropatie optica ischemica. Amiloidoza este una dintre cele mai comune cauze ale acestei afectiuni rare.


Revenind la neuropatia periferica, atunci cand un anumit nerv periferic este afectat, simptomele apar in zona specifica acestui nerv. Cel mai frecvent nerv implicat in neuropatia periferica este nervul, cordon cilindric albicios situat la incheietura mainii. Un alt nerv ce poate sa fie lezat, producand semnele si simptomele neuropatiei periferice, este nervul ulnar, situat la nivelul cotului.

In esenta, orice nerv periferic poate fi implicat si poate provoca simptome de neuropatie – nervul peronier, expus la partea exterioara a genunchiului; nervul pudendal (genital) poate provoca dureri in perineu; nervul cutanat femural (meralgia paresthetica )produce senzatie de amorteala in partea exterioara a coapsei.


Dr. Sanda Patrichi, manager Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, a declarat pentru sanatateatv.ro ca: “Neuropatia periferica este o patologie a nervilor periferici, respectiv a nervilor care pornesc spre corp, fie spre regiunea capului si a fetei, fie spre restul corpului. Spre deosebire de nevralgie, un concept foarte apropiat ca si grad de rudenie cu neuropatia, pe langa senzatia de durere care poate sau nu sa apara, in cazul neuropatiei periferice vorbim despre o leziune care provoaca si alte simptome – semne de deficit. Asadar neuropatia periferica este mai mult decat o iritatie a nervilor; este o leziune.”

Neuropatia periferica – cauzeExista mai multe cauze ale neuropatiei periferice, cum ar fi:
• Diabetul zaharat
• Zona zoster (nevralgie postherpetica)
• Deficit de vitamine, in special B12 si B9 (acid folic)
• Consumul exagerat de alcool
• Boli autoimune, inclusiv lupusul , artrita reumatoida sau sindromul Guillain-Barre
• SIDA , fie boala in sine, fie tratamentul acesteia, sifilis si insuficienta renala
• Tulburari mostenite, cum ar fi polineuropatie amiloid sau boala Charcot-Marie-Tooth
• Expunerea la toxine, cum ar fi metale grele, compusi cu aur, plumb , arsenic , mercur si pesticide organofosforice
• Compresii nervoase produse de aparate ghipsate, proteze, carje
• Medicamente care trateaza cancerul, cum ar fi vincristina si alte medicamente, cum ar fi antibioticele, inclusiv metronidazol si izoniazida
• Rareori, neurofibromatoza poate duce la neuropatie periferica. Alte neuropatii congenitale rare, includ boala Fabry , boala Tangier, neuropatie vegetativa senzoriala ereditara, si amiloidoza ereditara.
Chiar daca diabetul si nevralgia postherpetica sunt cele mai comune cauze ale neuropatiei periferice, de multe ori nu exista o cauza evidenta a acestei afectiuni. In aceste situatii, specialistii vorbesc de neuropatie periferica idiopatica.
Purtarea de manusi sau sosete poate sa agraveze simptomele neuropatiei periferice.
Neuropatia periferica – simptome

Simptomele neuropatiei periferice depind oarecum de cauza. De obicei, neuropatia periferica afecteaza nervii senzatiei, ca urmare, pecientii experimenteaza durere periferica, arsura, furnicaturi, amorteala si alte senzatii neobisnuite. Cel mai frecvent, simptomele apar in zona membrelor (maini si picioare, inclusiv degetele pot fi afectate).

Cand zona zoster cauzeaza neuropatie periferica, nervul special afectat provoaca o senzatie de arsura si mancarime in zona laterala pieptului, fetei, fese etc.

De asemenea, neuropatia periferica poate fi semnalata si prin incapacitatea de a distinge stimulii tactili; de a simti pozitia articulatiilor in spatiu, sau hiperestezii (probleme in a atinge anumite suprafete). In plus, pot sa apara pierderea dexteritatii, crampe musculare, hipotrofie musculara (caracterizata printr-o dezvoltare insuficienta a volumului unui muschi) si chiar o stare de slabiciune generalizata a corpului.


Dr. Sanda Patrichi, manager Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca spune ca: “Neuropatia periferica poate incepe cu acel sindrom iritativ in care apare tulburarea de sensibilitate manifestata prin durere sau prin senzatii anormale – furnicaturi, amorteala, arsura, lipsa de sensibilitate, prin scaderea sensibilitatii. Pe langa aceasta patologie care vizeaza componenta senzitiva, in neuropatie exista si o patologie care vizeaza componenta motorie, care inseamna o lipsa de putere, o lipsa de coordonare. In plus pot sa apara si tulburari vegetative (tulburare de vascularizare, o tulburare de sudoratie) si nu in ultimul rand sudoratie trofica, aceasta insemnand atrofie musculara, leziuni trofice la nivelul membrului afectat sau al zonei afectate, leziuni ale tegumentelor, ale pielii, ale unghiilor, articulatiilor. Primul pas care trebuie facut in momentul in care simtim primele simptome ale unei neuropatii periferice este sa ne prezentam la medicul de familie care ne va da o recomandare catre medicul neurolog. ”

Neuropatia periferica – diagnosticPentru ca neuropatia periferica are atat de multe cauze si atat de multe prezentari, primul pas pentru diagnosticare este examenul fizic, ce include teste de monofilament si vibratii, insotit de prezentarea istoricului medical amanuntit al persoanei in cauza.
Poate fi necesara si efectuarea unor teste de sange pentru a determina o eventuala expunere la toxine. De asemenea, se pot face studii de conducere nervoasa (NCS) si o electromiografie(EMG), eficiente in depistarea neuropatiei periferice de la nivelul fibrelor nervoase mari. Aceste teste nu sunt utile in cazul neuropatiei la nivelul fibrelor mici; pentru acestea sunt necesare alte teste , cum ar fi testele QSART ( teste care masoara nervii autonomi prin stimularea electrica usoara, folosind acetilcolina pentru a stimula glandele sudoripare) sau o biopsie a pielii.
Neuropatia periferica – tratament

Tratamentul de neuropatie periferica depinde de cauza sa. Asadar, primul pas in tratamerea acestei afectiuni este identificarea cauzei.

Deficienta de vitamine poate fi corectata.

Diabetul poate fi controlat, desi controlul nu poate inversa neuropatia. Scopul principal este depistarea precoce a diabetului si prevenirea aparitiei neuropatiei.

Neuropatiile asociate cu bolile autoimune pot fi ameliorate prin tratamentul corect administrat pentru bolile respective.

Terapia fizica, preparate injectabile sau interventiile chirurgicale specifice pot trata neuropatia periferica cauzata de blocarea nervilor.

Daca neuropatia periferica apare ca un efect secundar al chimioterapiei suplimentele de vitamina B6 si acid alfa-lipoic pot ameliora simptomele.

Tratamentul prompt cu injectii specifice poate reduce riscul de aparitie a neuropatiei postherpetica.

Daca nu se cunoaste cauza neuropatiei periferice, simptomele acestei afectiuni pot fi tinute sub control cu medicamente pe baza de acetaminofen, ibuprofen sau aspirina, antidepresive triciclice(cum ar fi amitriptilina -Elavil – sau nortriptilina – Pamelor, creme sau plasturi pe baza de capsaicina, pregabalina si duloxetina, eficiente in tratarea neuropatiei provocate de diabet (pregabalina poate fi utila si in neuropatia periferica postherpetice).


Dr. Sanda Patrichi, manager Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, adauga: “In diagnosticarea neuropatiei periferice un rol foate important il are investigatia denumita electromiografie sau electroneurografie care stabileste locul unde a fost afectat nervul, uneori stabileste si prognosticul. Tratamentul neuropatiei periferice cuprinde o igiena a vietii de zi cu zi (o viata activa), o igiena a alimentatiei, chiar si o igiena psihologica. Pe langa o viata sanatoasa, in centrele de recuperare se efectueaza pentru tratamentul neuropatiei periferice o serie de proceduri precum masaj, hidroterapie, electroterapie. Nervul periferic are o putere de recuperare, in medie, de 2 mm pe zi. In functie de boala de baza, de gravitatea leziunii, de momentul in care s-a ajuns la medic, sansele de recuperare in cazul unei neuropatii periferice sunt de la nule la 100%.”


Surse: medicinenet.com; sanatateatv.ro; healthline.com; ninds.nih.gov.

Source link

Sanatate

Cum să motivezi copilul să facă mișcare?

Published

on

Cum să motivezi copilul să facă mișcare?

Dacă interacționezi cu copiii mici sau, pur și simplu, dacă stai să-i urmărești, cu siguranță vei spune că sunt cele mai energice ființe din lume, că au baterii inepuizabile și chef de cățărat, de jucat cu mingea, de dat pe tobogane și alergat, numai să nu stea locului o clipă. Lucrurile se mai liniștesc odată cu timpul, când mai cresc, iar asta se întâmplă pentru că apar tot mai multe sarcini legate de școală, din cauza sentimentului pe care îl pot avea unii…

Source link

Continue Reading

Sanatate

Importanța fibrelor în alimentația copiilor

Published

on

Importanța fibrelor în alimentația copiilor

Fibrele alimentare (un anumit tip de carbohidrați) sunt componente esențiale ale unei diete sănătoase și joacă un rol crucial în menținerea sănătății copiilor. Ele sunt substanțe găsite în plante, în anumite băuturi și care nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv. Există două tipuri principale de fibre: solubile și insolubile, fiecare aducând beneficii specifice pentru sănătate.
Fibre solubile vs. insolubile

Fibre solubile: Acestea se dizolvă în apă și…

Source link

Continue Reading

Sanatate

Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici

Published

on

Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici

Dacă tot se vor schimba dinții de lapte, oare chiar este așa important să fie tratați dacă au carii? Laptele matern poate să ducă la apariția cariilor la copii? Este fluorul din pasta de dinți periculos pentru copiii mici? Află aici care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici de la Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu
”Cele…

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare