Connect with us

Familia

Nuditatea în fața copilului. DA sau BA?

Published

on

Nuditatea în fața copilului. DA sau BA?


Nuditatea în fața copilului. Opinia specialiștilor
Terapeutul de familie Dr. Lisa Moses spune că “întrebarea nu este la ce vârstă ar trebui să înceteze un adult să se dezbrace în fața copiilor, ci modul în care stă dezbrăcat. Nu este vorba despre nuditate în sine ca principală problemă, ci implicațiile și atitudinile sociale despre nuditate. Cea mai importantă problemă este stabilirea unor limite bune, ceea ce înseamnă să nu pui copiii în situații inconfortabile sau nepotrivite. Este o mare diferență, de exemplu, între un copil care își observă părintele îmbrăcându-se pentru a pleca la serviciu și unul care observă un părinte care își expune nuditatea sau o folosește într-o manieră sexuală. Este important totuși ca cei mici să se simtă confortabil cu corpurile lor și să nu asocieze nuditatea cu rușinea. Trebuie să îi învățăm cum să mențină limitele corespunzătoare astfel încât să se poată proteja odată ce pleacă de acasă. Copiii mai mici au într-adevăr tendința de a fi mai curioși cu privire la corpul dezbrăcat deoarece încă învață despre propriul corp, dar odată ce ajung la pubertate sunt șanse mai mari să privească un părinte dezbrăcat ca pe o violare a intimității. Cheia este să îți asculți copilul. Dacă își exprimă disconfortul deoarece ești dezbrăcat într-o cameră cu el, îmbracă-te. În acest fel îi arăți că are un cuvânt de zis cu privire la protejarea propriilor granițe și le întărești abilitatea de a se afirma. Curiozitatea copiilor reprezintă însă un aspect natural.”
Iată și opinia unui expert care consideră că există o vârstă clară când nu te mai poți dezbrăca în fața copiilor, Dr. Fran Walfish, psihoterapeut de familie și relații “Fiecare copil este diferit, dar este mai sigur să spui că până la vârsta de 5 ani ar trebui să încetezi să te dezbraci în fața copiilor. Aici se include și îmbăierea și dușul împreună, dezbrăcarea în fața copilului și mersul prin casă dezbrăcat. Chiar și copiii de 3-4 ani pot prezenta un nivel ridicat de provocare și excitare. Ei pot fi gâdilați și chiar erotizați prin îmbăierea alături de mamă și atingerea intenționată sau accidentală a mameloanelor, de exemplu. Recomand părinților aceștia să înceteze să se dezbrace în fața copiilor și să stabilească o limită când observă o schimbare în comportamentul copilului. Există o dermarcație între curiozitatea naturală și excitare, iar aceste incidente oferă părinților ocazia să evalueze dacă trebuie să nu mai facă baie împreună sau să meargă dezbrăcați în prezența copiilor.”
Profesorul Paul Abramson, specializat pe sexualitate umană la UCLA spune că “nu este nimic inerent greșit în nuditatea față de membrii familiei. Deși cercetările în acest sens sunt puține, un studiu a descoperit că expunerea la nuditatea parentală nu a condus la niciun efect nociv pentru copiii cu vârsta 3-6 ani.“

Sfaturi pentru nuditatea în fața copilului
– Stabilește limite cu privire la nuditate. Părintele este cel care decide să apeleze la nuditate în cămin. Dar este importantă stabilirea unor reguli clare. Clarifică față de copil faptul că mersul fără haine se aplică doar la voi în casă și că alte familii pot avea alte reguli. Și subliniază că dezbrăcarea este un lucru pe care îl faci alături de familie și că trebuie să porți haine de față cu alți oameni deoarece aceștia pot să nu se simtă confortabil, spune Amy Lang, educator în sănătate sexuală. Dacă te simți confortabil să stai dezbrăcat în fața copiilor tăi, atunci fă acest lucru. În caz contrar, păstrează hainele pe tine. Atâta timp cât mesajul este despre intimitate și nu despre rușine sau orice lucru negativ.
– Arată-te deschis să răspunzi la întrebări. Pe măsură ce copiii se apropie de vârsta de 3 ani, încep să devină curioși cu privire la corpurile lor, cum arată și cum funcționează. Acest lucru se aplică degetelor de la picioare, abdomenelor și nasurilor, dar și altor părți ale corpului acoperite de obicei de lenjerie sau de costum de baie. Atunci când copiii observă un om dezbrăcat, intenționat sau nu, este normal să aibă întrebări. Expertul Amy Lang este de părere că abordarea pozitivă constă în păstrarea calmului și răspunsul la întrebări. Dacă poți comunica cu copiii de pe acum, sunt șanse mai mari să vină la tine când au o problemă cu corpul lor. Cu toate bunele intenții ale părintelui, copilul va ajunge expus la imagini de adulți dezbrăcați sau semidezbrăcați, motiv pentru care este o bună idee inițierea timpurie a discuției. Lucrătorul social specializat în imaginea corpului și Aviva Braun spune că “trebuie să învățăm copiii de la o vârstă mică că suntem imperfecți prin natură și că corpurile noastre trec prin transformări și tranziții. Nu trebuie să discutați prea mult, însă oferiți răspunsuri clare.”

– Ai grijă la sentimentele copilului tău. Indiferent de ceea ce crezi, nu uita că atitudinea copilului față de nuditatea familială se poate schimba pe măsură ce crește. Directorul Centrului de Parenting Yale, Alan Kazdin spune că “lecția generală pentru cei care sunt părinți este că cel mic reprezintă de obicei un ghid foarte bun. Copilul poate începe să închidă ușa de la cameră când se schimbă sau să se întoarcă când te îmbraci. Ai grijă să verifici dacă copilul este de acord cu abordarea nudității în familia voastră, în special în apropierea pubertății, în jurul vârstei de 10 ani. Este o perioadă vulnerabilă cea în care corpurile copiilor încep să se schimbe. Ar putea dori să se acopere și să nu fie foarte deschiși. Dacă este cazul, părinții ar trebui să își propună să asculte. Este imperativ să respecți dorințele copilului tău când vine vorba despre acoperit sau de ce are nevoie în termeni de intimitate. Îți dorești să știe că un adult de încredere respectă limitele copilului.”
Surse:www.parents.com,www.romper.com,https://edition.cnn.com/

Source link

Familia

Veste bună pentru români! Se vor mări salariile în 2020

Published

on

Veste bună pentru români! Se vor mări salariile în 2020


Președintele Klaus Johannis anunțase recent că nu sunt fonduri pentru majorarea pensiilor în anul 2020, dar că este necesar să existe posibilitatea majorării salariului minim brut pe economie. Acesta a transmis următorul mesaj: „Creşterea salariului minim este nu doar o solicitare a sindicatelor, este o necesitate şi se va realiza. Despre aceste detalii vă vor spune mai multe lucruri cei din Guvern, care se ocupă concret de aceste chestiuni. Dar le-am discutat, în sensul că am dosit să fiu informat de la sursă despre aceste lucruri”.
Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, a menționat că au fost elaborate trei scenarii posibile pentru ca salariul minim pe economie să poată crește de la 2080 lei, cât este în prezent, la 2230 lei (brut). Această creștere (cu 7, 2%) ar conduce la o suplimentare a veniturilor nete cu 83 de lei pe lună. 

Scenariile care țin de mărirea salariului sunt următoarele:
Scenariul de bază- Salariul minim brut crește cu nivelul ratei inflației de la finele lunii octombrie 2019, respectiv 3, 4%, la care se adaugă indicele de productivitate pentru anul 2018, respectiv 3,7%, ceea ce va duce la o mărire a salariului minim brut cu 7,2% respectiv de la 2.080 de lei la 2230 de lei
Scenariul al II-lea- Coeficientul de corecție ține cont de dinamica creşterii economice astfel încât, atunci când se constată o diferenţă între creşterea economică prognozată pentru anul următor şi creşterea economică estimată pentru finalul anului în care se ia decizia mai mică sau mai mare de 0,5 puncte procentuale, este zero. Pentru ceea ce depășește acest procent de 0 plus minus 0,5 puncte procentuale până la 1,5 puncte procentuale, coeficientul de corecţie este un coeficient negociat cu partenerii sociali, dar nu poate depăşi un punct procentual
Scenariul al III-lea- Se ia în calcul nivelul dezechilibrelor de pe piaţa muncii, iar coeficientul de corecţie este calculat între rata şomajului efectiv şi rata naturală a şomajului, potrivit metodologiei europene. Mecanismul este similar scenariului anterior, aplicându-se o corecție acolo unde există o variație de peste 0,5 puncte procentuale
De creșterea salariului minim vor beneficia mai mult de 1,3 milioane de angajați, dintre care peste 216.000 lucrează în comerțul cu amănuntul, iar 21.464 lucrează în domeniul administrației publice și în apărare.
Potrivit Ministrului Muncii, Violeta Alexandru, o decizie fermă în privința creșterii salariului minim pe economie va fi luată săptămâna viitoare, după consultările cu partenerii sociali. Alt anunț al Violetei Alexandru a fost că salariul minim nu se va diminua pe viitor (din 2021), scenariul pesimist fiind să stagneze.
Surse: avocatnet.ro, observator.tv, stirimondene.fanatik.ro

Source link

Continue Reading

Familia

Cele mai importante cheltuieli pe care trebuie sa le faci pentru un copil de gradinita

Published

on

Cele mai importante cheltuieli pe care trebuie sa le faci pentru un copil de gradinita


Specialistii KID.ro au realizat un top al celor mai importante cheltuieli ce trebuie facute pentru micutii de gradinita, in ideea in care cei mici sa se poata bucura in voie de varsta pe care o au si de invatarea tuturor abilitatilor care sa ii ajute mai tarziu in viata!

Costurile pentru achitarea gradinitei
Parintii trebuie sa stie ca lunar vor avea de platit o anumita suma pentru gradinita, in functie de tipul de institutie pe care o aleg. De exemplu, daca decid sa isi inscrie micutii la gradinite private, in fiecare luna vor fi nevoiti sa scoata din buzunar peste 1000 de lei, bani care acopera ingrijirea copiilor, desfasurarea activitatilor zilnice, inclusiv ore de limba straina, muzica etc si chiar mesele incluse in program. In schimb, la gradinitele de stat, costurile lunare aferente sunt mai mici, pentru ca parintii vor achita doar mesele pe care le primesc micutii – desi, in unele situatii, nu este cazul, copiii mergand inca la gradinita cu pachetel de acasa. In acest caz, parintii vor plati in jur de 300 de lei.
Imbracaminte si incaltaminte
Parintii trebuie sa se asigure ca inainte de inceperea gradinitei, le cumpara copiilor imbracaminte si incaltaminte de calitate, in care micutii sa se simta bine din punct de vedere fizic. Mai mult, una dintre regulile unor gradinite este aceea ca micutilor sa li se aduca haine si incaltaminte de schimb. Accesul in fiecare grupa nu se face niciodata cu pantofii de strada, pe care copiii ii poarta si afara. Aceasta regula a fost instituita tocmai pentru siguranta copiilor, cu scopul de a-i feri de boli transmise de virusi si bacterii.

Cursuri adiacente
Exista gradinite unde copiii invata inca de la varste fragede si o limba straina. Parintii trebuie sa aiba in vedere faptul ca astfel de cursuri se platesc in plus, in functie de preturile solicitate de profesorii care se deplaseaza special la gradinite o data sau de doua ori pe saptamana. Pe termen lung, investitia merita, intrucat in prezent, toti tinerii au sanse mult mai mari de a dezvolta pe toate planurile atunci cand cunosc cel putin o limba straina si astfel se pot descurca oriunde in lume.
Dincolo de cursurile de limbi straine, la gradinite se pot organiza si cursuri de muzica, de olarit, sau de desen. In functie de modul in care se desfasoara acestea, parintii trebuie sa fie pregatiti sa scoata din buzunar o anumita suma si pentru ele.
Activitati de grup in afara gradinitei
Din cand in cand, educatoarele planuiesc iesiri la teatru sau la muzeu impreuna cu cei mici. Este vorba despre activitati interesante, care scot copiii din zona lor de confort si cu ajutorul carora pot invata cum trebuie sa se comporte pe strada, cum sa fie atenti la trecerile de pieton, dar si cum sa asculte indicatiile pe care educatoarele le ofera. Toate aceste tipuri de iesiri se realizeaza pe cheltuiala parintilor. In general, este vorba despre sume modice, dar care conduc la experiente extrem de importante pentru copii.
Serbarea de Craciun sau de final de an
De cel putin de ori pe an, de Craciun si la finalul anului, in toate gradinitele se organizeaza serbari pentru copii. Este vorba despre momente cheie, in care cei mici pregatesc spectacole pentru parinti. Parintii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar bani pentru pregatirea costumelor, in functie de tematica spectacolelor, dar si sume aferente cadourilor pe care cei mici le primesc de la Mos Craciun, de exemplu. In general, serbarile sunt momentele pe care toata lumea le tine minte de la gradinita, motiv pentru care parintii trebuie sa aloce sumele necesare pentru o buna desfasurare a acestor evenimente.
Cheltuielile mentionate anterior trebuie sa se numere intotdeauna pe lista prioritatilor parintilor atunci cand au copii la gradinita. Ideal este ca cei mici sa nu simta lipsuri si nici sa nu se simta exclusi din anumite activitati, doar pentru ca parintii lor nu dispun de suficienti bani pentru a acoperi costurile aferente. Intrucat isi doresc tot ce este mai bun pentru puii lor, parintii fac intotdeauna sacrificii si eforturi supraomenesti, din iubire si dorinta de a le oferi copiilor o educatie excelenta!

Source link

Continue Reading

Familia

S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când

Published

on

S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când


Potrivit proiectului, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între
2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.
Deputații au avut pe ordinea de zi de azi, pentru dezbateri și vot final, mai multe proiecte de lege, printre care și dublarea alocațiilor, reducerea TVA de la 19% la 16% și eliminarea pensiilor speciale. Cele două măsuri adoptate, reducerea TVA și dublarea alocațiilor ar crește deficitul pentru anul viitor la 5%, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.
„Impactul la buget în cazul alocațiilor pentru copii este de 6 miliarde de lei, ceva mai mult de un miliard de euro. În cazul TVA-ului va fi de 11,8 miliarde. Asta înseamnă, doar din alocații deficitul să se ducă la 4,13 la sută și împreună cu reducerea TVA ne ducem cu deficitul înspre 5 la sută.”, a declarat Florin Cîțu.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu susține reducerea TVA. „În acest moment bugetul României nu își permite o reducere pe TVA În anii ce vor veni e posibil să discutăm dacă economia merge bine dar acum de azi pe mâine să reducem TVA nu mi se pare o măsură bună.”, a afirmat preşedintele.
Surse: Hotnews, Digi24

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare