Connect with us

Copilul tau

Poluarea atinge cote alarmante în România. Cum îi afectează pe copii – Totul Despre Mame

Published

on

Poluarea atinge cote alarmante în România. Cum îi afectează pe copii - Totul Despre Mame

Poluarea din București și din marile orașe ale țării a atins un nivel excesiv în ultimele zile. De la mic la mare, aerul poluat ne îmbolnăvește plămânii, inima și ne îmbătrânește înainte de vreme. Pentru copii, efectul asupra plămânilor este devastator.
Zilele acestea, platformele independente care măsoară indicele de calitate a aerului din România semnalează depășiri record cu 900-1000% peste limitele maxim admise în București, dar și în alte orașe mari ale țării. „Adevărul este că la aceste niveluri vom face boli grave. Și vom muri. Chiar dacă până la urmă scăpăm de gripă și SARS-CoV2, ne va veni de hac poluarea”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, din București, pe pagina de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii.
Efectele asupra sănătații celor mici la asemenea niveluri de poluare pot fi devastatoare. Copiii care locuiesc în vecinătatea arterelor intens circulate, unde se înregistrează frecvent depășiri ale nivelurilor de particule poluante, au un risc dublu de a suferi afecțiuni respiratorii, comparativ cu cei care trăiesc în zone cu trafic redus, semnalează un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). impactul este cu atât mai mare la copii cu cât sistemul lor respirator este încă în dezvoltare și mai sensibil la efectele mediului înconjurător.
Tot experții OMS au observat că 44% dintre cazurile de astm la copii sunt direct legate de aerul poluat pe care îl respiră. „La nivel global, între 11% și 14% dintre copiii de cinci ani suferă de astm. Estimăm că, în 44% dintre aceste cazuri, cauza este calitatea slabă a aerului. Poluarea, fumatul pasiv, mucegaiul din spațiile interioare și umiditatea favorizează și agravează astmul copiilor”, potrivit reprezentanților OMS. de vină pentru aceste probleme sunt particulele în suspensie generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor, dar și ozonul din smog.
Mai multe boli respiratorii la copii
De-a lungul anilor, medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, din București, a observat impactul pe care aerul poluat îl are asupra celor mici. „În septembrie 2010 prezentăm la Congresul ERS de la Barcelona (European Respiratory Society) această lucrare privind efectul poluării asupra bolilor respiratorii la copil.
„Am evaluat 130 de copii pe durata a 2 luni de iarnă (noiembrie – decembrie 2009) și am constatat că doar în 10 zile din cele 61 s-au observat depășiri ale NO2 sau ale altor oxizi de azot (asociați mai ales poluării din trafic). Exact în aceste zile s-a observat o creștere semnificativă statistic a spitalizărilor copiilor cu sensibilitate respiratorie (cei cu wheezing recurent). Tot în acest studiu s-a observat o corelație între depășirile PM10 și spitalizările prin exacerbare severă.
Atunci am fost încurajat de un medic din Japonia… Care zicea că suntem în zona acceptabilă a poluării. Credeam că glumește, uitându-mă la cifre. Nu credeam că se poate mai rău… Acum după 10 ani îi dau dreptate. Se poate. Vreți să vă spun că în iarna aceasta au fost de cel puțin 2 ori mai multe cazuri grave spitalizate, din motive similare?”, notează dr. Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
Citește mai multe despre cum ne afectează poluarea concret plămânii, inima și durata vieții, dar și despre cum putem preveni efectele ei în acest articol, apărut în SmartLivling.ro
DOSAR Poluarea din România. „Categoric, oamenii din orașele poluate trăiesc mai puțin”. Cum ne protejăm

Source link

Copilul tau

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Published

on

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Sute de mii de copii români trăiesc în afara țării, diaspora românească fiind a cincea în topul celor mai mari din lume. Unii dintre ei s-au născut acolo, având unul sau ambii părinți români, iar integrarea lor în comunitate a fost naturală și facilă. La fel și a copiilor care au ajuns la vârste mici în țara adoptivă. Ce se întâmplă, însă, cu copiii mai mari care au plecat din România lăsând în urmă prieteni…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Published

on

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Vârsta de 8 ani a copilului nu-i așa ușoară precum pare! Copii mici – griji mici, copii mari – griji mari! Parcă așa suna o vorbă din bătrâni, nu? Cert este că fiecare vârstă are provocările sale, dar, oare, care să fie cea mai dificilă dintre toate? Întrebarea aceasta și-a pus-o cel mai urmărit site de parenting din Statele Unite, care a realizat un amplu sondaj printre cititorii săi. Se pare că atunci când ajung la…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Published

on

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Am început grădiniţa de atâtea ori de parcă aş avea o echipă de fotbal în ogradă, nu doar doi băieţoi năbădăioşi. Fiecare început de a însemnat, de fapt, o nouă adaptare la grădiniță pe care a trebuit să o pregătesc din timp pentru ca noi să nu plângem prea mult. Am început grădiniţa la un an şi zece luni, la doi ani am schimbat-o şi abandonat-o peste doar o lună, la trei ani am încercat din nou fără succes,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com