Copilul tau
Poluarea atinge cote alarmante în România. Cum îi afectează pe copii – Totul Despre Mame
Poluarea din București și din marile orașe ale țării a atins un nivel excesiv în ultimele zile. De la mic la mare, aerul poluat ne îmbolnăvește plămânii, inima și ne îmbătrânește înainte de vreme. Pentru copii, efectul asupra plămânilor este devastator.
Zilele acestea, platformele independente care măsoară indicele de calitate a aerului din România semnalează depășiri record cu 900-1000% peste limitele maxim admise în București, dar și în alte orașe mari ale țării. „Adevărul este că la aceste niveluri vom face boli grave. Și vom muri. Chiar dacă până la urmă scăpăm de gripă și SARS-CoV2, ne va veni de hac poluarea”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, din București, pe pagina de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii.
Efectele asupra sănătații celor mici la asemenea niveluri de poluare pot fi devastatoare. Copiii care locuiesc în vecinătatea arterelor intens circulate, unde se înregistrează frecvent depășiri ale nivelurilor de particule poluante, au un risc dublu de a suferi afecțiuni respiratorii, comparativ cu cei care trăiesc în zone cu trafic redus, semnalează un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). impactul este cu atât mai mare la copii cu cât sistemul lor respirator este încă în dezvoltare și mai sensibil la efectele mediului înconjurător.
Tot experții OMS au observat că 44% dintre cazurile de astm la copii sunt direct legate de aerul poluat pe care îl respiră. „La nivel global, între 11% și 14% dintre copiii de cinci ani suferă de astm. Estimăm că, în 44% dintre aceste cazuri, cauza este calitatea slabă a aerului. Poluarea, fumatul pasiv, mucegaiul din spațiile interioare și umiditatea favorizează și agravează astmul copiilor”, potrivit reprezentanților OMS. de vină pentru aceste probleme sunt particulele în suspensie generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor, dar și ozonul din smog.
Mai multe boli respiratorii la copii
De-a lungul anilor, medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, din București, a observat impactul pe care aerul poluat îl are asupra celor mici. „În septembrie 2010 prezentăm la Congresul ERS de la Barcelona (European Respiratory Society) această lucrare privind efectul poluării asupra bolilor respiratorii la copil.
„Am evaluat 130 de copii pe durata a 2 luni de iarnă (noiembrie – decembrie 2009) și am constatat că doar în 10 zile din cele 61 s-au observat depășiri ale NO2 sau ale altor oxizi de azot (asociați mai ales poluării din trafic). Exact în aceste zile s-a observat o creștere semnificativă statistic a spitalizărilor copiilor cu sensibilitate respiratorie (cei cu wheezing recurent). Tot în acest studiu s-a observat o corelație între depășirile PM10 și spitalizările prin exacerbare severă.
Atunci am fost încurajat de un medic din Japonia… Care zicea că suntem în zona acceptabilă a poluării. Credeam că glumește, uitându-mă la cifre. Nu credeam că se poate mai rău… Acum după 10 ani îi dau dreptate. Se poate. Vreți să vă spun că în iarna aceasta au fost de cel puțin 2 ori mai multe cazuri grave spitalizate, din motive similare?”, notează dr. Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
Citește mai multe despre cum ne afectează poluarea concret plămânii, inima și durata vieții, dar și despre cum putem preveni efectele ei în acest articol, apărut în SmartLivling.ro
DOSAR Poluarea din România. „Categoric, oamenii din orașele poluate trăiesc mai puțin”. Cum ne protejăm
Copilul tau
Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore
Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…
Copilul tau
Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!
În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.
Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…
Copilul tau
„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont
Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…