Connect with us

Sarcina

Reguli de baza in alimentatie pentru perioada sarcinii

Published

on

Reguli de baza in alimentatie pentru perioada sarcinii

Regulile de baza in alimentatie pentru perioada sarcinii sunt importante daca te gandesti la sanatatea ta si a bebelusului tau.
De-a lungul celor noua luni de sarcina organismul mamei este supus multor schimbari. Modificarile cresc de la un termen la altul si fac parte din intreg procesul de graviditate. In timp ce mama isi vede burtica cum se mareste de la o luna la alta, in acest timp bebelusul creste si el. Raspunderea mamei este una mare, aceasta trebuie sa aiba grija atat de sanatatea ei dar si a micutului din burtica.
Ce alimente nu sunt permise
Sarcina este o perioada delicata pentru viitoarele mamici. Nu numai ca alimentele nu trebuie luate de oriunde sau consumate oricum ar fi, dar exista si o lista de alimente care pot afecta sarcina.

Trebuie evitate bauturile de tip cola, bauturile carbogazoase care baloneaza rau si au un continut ridicat de zahar.
Se recomanda evitarea mezelurilor care au au un procent ridicat de sare, E-uri și conservanti.
Dulciurile din comert, alcoolul, produsele care includ cofeina (ceai, ciocolata etc) sunt si ele nerecomandate.
Trebuie evitate branzeturile nepasteurizate, cumparate din piata. Nici sortimentele de branzeturi frantuzesti (gorgonzola, camembert, blue cheese) nu sunt o alegere potrivita.
Meniurile pe baza de ou crud trebuie evitate, existand pericolul infectarii cu bacterii.
La fel de periculoase sunt si diverse sortimente de peste care au mercur (rechin, peste spada, pangasius, macrou etc).
Daca viitoarea mamica se stie a fi alergica la diverse alimente, de exemplu oleaginoase (arahide, alune, nuci etc), va fi atenta la produsele gata preparate din comert sau din restaurant.
Evitati consumarea de specialitati asiatice pe baza de peste crud (sushi). Acelasi risc ridicat de contaminare cu bacterii il inregistreaza si o portie de friptura de vita in sange.

Cu alte cuvinte, preparatele pe baza de carne trebuie supuse temperaturii ridicate, gatite corect, diminunand astfel orice risc de imbolnavire (ex: toxoplasmoza este periculoasa fiindca poate provoca malformatii grave fatului)
Tot la categoria alimente nepermise se inscriu produsele de tip fast food, dulciurile din comert si produsele de patiserie. Acestea au conservanti, chimicale, E-uri si nu reprezinta o alegere corecta nici macar pentru o gustare. Gravida isi poate satisface poftele din sarcina de a manca dulce servind fructe.
Masa pentru unu sau doi
Ati auzit de ideea ca o gravida trebuie sa manance cat pentru doi oameni. Acest lucru nu este adevarat. Daca viitoarea mama ar pune in practica aceasta vorba nu numai ca ar acumula mai multe kilograme decat in mod normal (12-16 kilograme în 40 de saptamani de sarcina), dar dupa nastere ii va fi greu sa scape de ele. Pe langa acest lucru se adauga pericolul ca mama sa transmita copilului predispozitia spre obezitate. Gravida trebuie sa se hranesca corect si sa serveasca meniuri cat mai variate.
Ce ne facem cu greturile de dimineata
Greturile in sarcina sunt absolut normale in primul trimestru. Dar pentru multe gravide servirea meselor este imposibila. Gravidele care au astfel de probleme li se recomanda sa manance dimineata cativa biscuiti sau crovrigi, dupa care sa se dea jos din pat. Tot pentru a scapa de neplacutele greturi specialistii recomanda sa se serveasca portii mici si dese.
Viciile nu au ce sa caute in sarcina
Nicotina si alcoolul nu sunt permise in sarcina deoarece cresc riscul de retard mintal, malformatii congenitale si incetinirea dezvoltarii (greutate mica la nastere) fatului.
Consumul de lichide in sarcina
Gravidutele trebuie sa consume zilnic undeva la 10 pahare de lichide. Acest lucru se traduce prin 2 litri, 2 litri si jumatate de lichide intr-o zi. Sunt permise ca si lichide: apa plata, ceaiul (ceaiul verde si ceaiul negru contin cofeina, deci mai bine sa fie evitate), sucurile de legume, laptele si sucurile de fructe proaspete.
Nu sunt recomandate pe perioada sarcinii sucurile achizitionate din comert, chiar si cele care spun ca au continut natural sau pulpa. Sunt indulcite cu foarte mult zahar si nu aduc vreun beneficiu organismului.
Simptomele neplacute din sarcina
Pentru a combate arsurile stomacale este bine sa se evite alimentele care au cofeina, carne nepreparata bine, rosiile si prajelile.
Pentru a tine constipatia departe este recomandat sa se consume suficiente lichide, curmale., stafide, pere. Iar pentru a scapa de diaree trebuie sa se includa in alimentatie mai multe fibre (cereale integrale).
Vitaminele si mineralele din meniul de gravida
Viitoarea mamica trebuie sa fie foarte atenta la ceea ce mananca. Se vor consuma alimente proaspete, gatite corect. Este bine ca zi de zi sa se consume altceva pentru a aduce organismului o doza suficienta de vitamine si minerale.
O mamica are nevoie cand este insarcinata de calciu, fier, vitamina D, acid folic (vitamina B9), vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina A etc. Toate vitaminele si mineralele sunt necesare in perioada de graviditate. De exemplu, lipsa acidului folic duce la malformatii ale fatului (defecte de tub neural-spina bifida).
Doza zilnica de acid folic poate fi asigurata daca se consuma alimente precum: spanac, broccoli, urzici, salata, varza, sparanghel, portocale, cereale integrale, linte, arahide si alte legume cu frunze verzi.
Calciul este un mineral esential pentru buna dezvoltare a fatului dar si pentru sanatatea mamei. Prezent in oase si dinti, lipsa de calciu din meniu poate creste riscul de probleme cu sarcina. Lipsa de calciu ii declanseaza mamicii crampe musculare si ceva mai tarziu, osteoporoza.
Cele mai importante surse de calciu sunt lactatele (lapte, branza, unt, iaurt etc); calciul se gaseste si in semintele de susan, broccoli si kiwi.
Vitaminele din complexul B sunt necesare si ele pentru o buna dezvoltare a sarcinii. Se gasesc in special in cerealele integrale, legume cu frunze, lapte si oua.
Vitamina D trebuie inclusa in meniu fie prin alimentatie, fie prin administrarea de suplimente nutritive. Aceasta vitamina are rolul de asimilare a calciului in oase. Lipsa sau excesul de vitamina D cauzeaza serioase probleme de sanatate atat mamei cat si fatului.
Fierul joaca si el un rol major in buna dezvoltare a sarcinii. Intra in sinteza hemoglobinei, in funcționarea muschilor si asigura transportul necesar de oxigen in corp. Carnea rosie (porc, vita, organe) contine fier. Riscul sa nu se asimileze suficient fier in organism este foarte mare, de aceea se recomanda sa se consulte medicul in vederea eliberarii de suplimente nutritive.
Vitamina C este esentiala in fixarea fierului. Este regasita in multe fructe si legume in special in fructele de padure si citrice.
Vitamina A ajuta in cresterea si dezvoltarea membranelor celulare. Lipsa de vitamina A duce la malformatii ale fatului, in timp ce excesul creste riscul de anomalii congenitale.
Fructele, legumele galbene si portocalii contin vitamina A (morcov, dovleac, rosii galbene etc).
Cum trebuie sa arate un meniu zilnic
Accentul trebuie pus pe fructe si legume proaspete, carne proaspata si cereale integrale. Zilnic trebuie servite alte alimente decat cele din ziua precedenta.
Mesele nu trebuie sa fie imbelsugate in grasimi sau dulciuri. Portiile cu mancare trebuie sa fie mici si echilibrate din punct de vedere nutritional.
Se vor consuma zilnic intre 2 si 4 portii de fructe proaspete pe zi. Meniul trebuie completat cu 4 portii zilnice de legume. Gustarile pot sa contina seminte, fructe uscate, prajituri raw-vegane.
Lactatele nu trebuie uitate nici ele. Se vor servi 2 portii pe zi. Pestele, ouale, semintele, nucile, migdalele, carnea de porc si de vita se vor consuma in cantitati mici, doar 1-2 portii pe zi.

Citeste si despre Sarcina si cresterea in greutate

Source link

Sarcina

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

Published

on

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:

„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele

Published

on

furia în timpul sarcinii

Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”

Published

on

experiență de naștere în Suedia

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:

„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare