Connect with us

Sarcina

Sarcina pe săptămâni: la ce să te aștepți în primul trimestru?

Published

on

Sarcina pe săptămâni: la ce să te aștepți în primul trimestru?

Ai rămas însărcinată și nu știi ce ar trebui să faci mai întâi? Îți e teamă de necunoscut, dar simți o iubire incomensurabilă pentru noua viață care se dezvoltă în interiorul tău? Nu-ți face griji. Cu toate că pare greu la început și ai tendința să crezi că ești singură, trebuie să gândești rațional: sarcina este o etapă naturală care face parte din viața fiecărei femei la un moment dat.
Poti urmari distribuirea perioadei de sarcină pe săptămâni pe portalul KID.ro. Aceasta se desfășoară conform unui principiu simplu: se ține cont de săptămânile de la prima zi a ultimei menstruații, rezultând un număr de 40 de săptămâni, care, uneori, poate fi prelungit până la 43. Astfel, la întrebarea „câte săptămâni are o sarcină”, răspunsul firesc ar fi 40, cu posibilitatea de extindere până la săptămâna 43, în funcție de organismul și predispoziția genetică mămicii.
Dacă separi sarcina pe săptămâni și trimestre, vei obține: prima etapă (săptămânile 0-12), a doua etapă (săptămânile 13-25) și ultima (săptămânile 26-40). Află mai multe informații despre simptomele și procesul de evoluție a bebelușului în cadrul primului trimestru.
Sarcina pe săptămâni din cadrul primului trimestru

Săptămânile 0-3 pot trece, de multe ori, neobservate, pentru că fac parte din perioada în care are loc fertilizarea ovulului, ceea ce nu presupune multe schimbări la nivelul organismului. Cu toate acestea, te poți confrunta cu o menstruație întârziată sau care nu mai sosește deloc.
Din fericire, prima săptămână este cea în care încă te mai poți bucura de mici plăceri, cum ar fi consumarea prăjiturilor sau a unui pahar de vin fără ca bebelușul să fie afectat. Multe femei se întreabă ce simți când se fixează sarcina, însă simptomele tind să își facă apariția mult mai clar de la săptămâna a 4-a.

Bebelușul este de dimensiunea unui mac, continuând să crească în interiorul mucoasei uterului și dezvoltându-se în placentă. Stratul extern al acestuia este capabil să creeze legături cu sistemul sanguin al mamei, în timp ce stratul interior contribuie la crearea părților corpului. În ceea ce o privește pe mămică, săptămâna 4 este cea în care începe să resimtă câteva dintre simptomele obișnuite, fiind obosită, urinând des și acuzând un nivel ridicat de sensibilitate la nivelul sânilor.

Bebelușul câștigă statutul de embrion de 5 saptamani, atingând o mărime de aproape 3 mm. În ciuda dimensiunii sale, sistemul nervos începe să se formeze, apărând primele vase de sânge. Ca simptome, vei observa că oboseala, senzația de greață și vărsăturile se acutizează, fiind însoțite de o poftă de mâncare aproape greu de stăpânit.

În timpul săptămânii 6, inima și capul încep să capete contur, embrionul atingând o lungime de aproape 6 mm. Deși este încă în faza incipientă de dezvoltare, embrionul (care capătă forma de „C”) este acoperit cu un strat vizibil de piele. Astfel de schimbări își pun amprenta și asupra mămicii prin scurgeri vaginale, schimbări de dispoziție, disconfort abdominal, care solicită, de regulă, o dietă sănătoasă.

Ești curioasă să vezi și alte mămici care se află în situația ta? Din fericire, motoarele de căutare găzduiesc o multe de site-uri în care mămicile își expun părerea și experiența. Prin intermediul cuvintelor cheie „sarcina pe săptămâni poze” și „sarcina pe săptămâni video” ai acces la o gamă variată de poze și filmulețe ale mămicilor însărcinate în săptămâna a7-a.
Aceasta este perioada în care cel mic începe să-și dezvolte creierul, măduva spinării și cartilajul din zona membrelor. Printre simptomele experimentate se numără și: creșterea vizibilă a uterului și a sânilor, stări acute de oboseală, nevoia acută de a urina, greață, vărsături, sângerări ale gingiilor.

Analizele și investigațiile nu trebuie să înceteze sub nicio formă, mai ales în faza incipientă a sarcinii, pentru a se verifica poziția fătului pe săptămâni, dar și pentru a se analiza evoluția sa. În cadrul acestor săptămâni, mâinile și picioarele încep să se dezvolte, observându-se și apariția degetelor. Embrionul câștigă astfel titlul de fetus. Legat de mămică, starea de greață continuă să apară, mai ales dimineața, alături de secreții vaginale. De asemenea, infecțiile vaginale devin din ce în ce mai mult un pericol care trebuie să fie eliminat de la rădăcini cu ajutorul medicului specialist.

Creșterea copilului se accelerează, iar capul reușește să atingă o treime din lungimea sa întreagă (aproximativ 5 cm). În ceea ce privește placenta, și aceasta se dezvoltă suficient de rapid, fiind ca o casă protectivă și sigură pentru cel mic. Încep să apară oasele feței, urechile și organele genitale externe. Ca simptome specifice pentru perioada de sarcină pe săptămâni (11-12), te vei confrunta cu dureri de cap, semne ușoare de constipație, crampe abdominale.
În concluzie, primul trimestru vine la pachet cu schimbări firești, dar neplăcute, generate mai ales de modificările hormonale. Din acest motiv, este important să se țină evidența perioadei de sarcină pe săptămâni și luni, astfel încât să știi care sunt etapele pe care le vei parcurge pentru a te pregăti ca atare.

Source link

Sarcina

De ce după naștere poți experimenta frisoane?

Published

on

De ce după naștere poți experimenta frisoane?

Multe femei încep să tremure/să aibă frisoane la scurt timp după ce nasc – și chiar dacă poate părea un simptom surprinzător, frisoanele postpartum sunt ceva obișnuit, susțin specialiștii. Află aici mai multe. 
Ce sunt frisoanele postpartum? Frisoanele postpartum implică senzația intensă de frig și tremurul imediat după ce ai născut. S-ar putea să pară ca și cum ai fi stat prea mult pe afară într-o zi de iarnă înghețată, fără un pardesiu, ceea ce îți face…

Source link

Continue Reading

Sarcina

Semne de cancer la femei, inclusiv în sarcină și după naștere. Ce teste sunt recomandate

Published

on

semne de cancer la femei. Gravida se joaca cu fiul ei

Atenția la orice modificare apărută în corp, inclusiv în timpul sarcinii și imediat după naștere, este prima „investigație“ care ne poate ajuta să depistăm în stadii incipiente formele de cancer întâlnite cel mai frecvent la femei. Șansele de vindecare sunt cele mai mari atunci când boala oncologică este diagnosticată prin investigații și analize specifice și tratată în stadiile incipiente. Vestea bună este că,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Ce investigații trebuie făcute în sarcină pentru a reduce riscurile nașterii premature

Published

on

Ce investigații trebuie făcute în sarcină pentru a reduce riscurile nașterii premature

În fiecare an, la nivel mondial, aproape 15 milioane de bebeluși vin pe lume înainte de termen. Numărul nașterilor premature este în creștere, la fel și cel al sarcinilor cu risc. Un medic ginecolog și unul specializat în medicină materno-fetală, ambii de la Clinica Nativia din București, parte din Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, explică factorii de risc potențiali și profilul gravidelor care au nevoie de…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com