Connect with us

Copilul tau

Școala online a devenit obligatorie. Vor sau nu, părinții și profesorii sunt obligați să asigure lecții la distanță

Published

on

Vor, nu vor, profesorii și părinții sunt obligați să asigure copiilor învățământ la distanță până la toamnă.
Școala online, care a funcționat cu notă de recomandare de la instituirea stării de urgență și până acum, a devenit de azi, 27.04. 2020, obligatorie. Unii părinți și profesori răsuflă ușurați și speră că această reglementare va aduce disciplină și eficiență în sistemul de învățare la distanță, alții se plâng că nu au aparatură potrivită sau deloc/ că nu știu/ nu pot/ nu vor să o lase pe mâna copiilor sau, în cazul profesorilor, să o folosească în interes de serviciu.
Conform unui ordin publicat deja în Monitorul Oficial, care reglementează activitățile de învățare online, părinții sunt ogligați să asigure accesul și participarea elevilor la activitățile de învățare online, elevii au obligația de a participa la cursuri, iar profesorii sunt obligați să le organizeze și să monitorizeze activitatea elevilor.
Intrarea în vigoare a ordinului a coincis cu momentul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile și grădinițele vor rămâne închise în acest an școlar. Acest lucru reprezintă, fără îndoială, o presiune asupra profesorilor și a părinților, însă este măsura prin care autoritățile se asigură că, în următoarea perioadă, răspândirea coronavirusului nu va scăpa de sub control.
Iată prevederile Ordinului de Ministru:

Ce se întâmplă cu familiile și profesorii fără acces la tehnologie?
Ordinul ministrului a stârnit o serie de reacții, atât din partea părinților, cât și a cadrelor didactice. Unele de revoltă, altele de mulțumire. Pe de o parte, există părinți care așteptau ca profesorii copiilor lor să se mobilizeze și să organizeze cursuri online, pe de altă parte există profesori care susțin că nu stăpânesc suficient tehnologia și nici nu au fost învățați să organizeze lecții la distanță. Iar o nemulțumire constantă a tuturor este legată de lipsuri: profesori care nu au laptopuri/ tablete/ internet, dar și familii care nu dețin aparatură potrivită sau suficientă pentru toți elevii sau le este greu să înțeleagă cum să instaleze și să folosească diverse aplicații.
În cazul profesorilor fără laptop și al familiilor care nu pot pune la dispoziție copiilor aparatura necesară, școlile, cu ajutorul inspectoratelor școlare și al administrațiilor publice locale, trebuie să găseasă soluții. Unele școli au anunțat că oferă laptopuri în custodie, în altele se fac deocamdă liste cu copiii care nu se pot conecta și se caută soluții. În situațiile în care nu există nicio soluție de organizare a învățământului online, recuperarea materiei se va face odată cu revenirea la școală.
Mai multe sindicate, precum și reprezentanți ai elevilor, susțin că obligativitatea educației online este discriminatorie față de elevii care nu au resursele necesare pentru aceasta. ”Se limitează dreptul la educație nu doar pentru cei 300.000 de elevi din comunitățile social-dezavantajate, ci pentru toți elevii care nu au confortul de a participa la cursurile online din diverse motive cât se poate de obiective: într-o familie cu un singur calculator în casă, cu părinți ce îl utilizează pentru a realiza telemunca, școala online devine o utopie”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor.
De voie, de nevoie, toți profesorii s-au mobilizat
Dincolo de discuțiile principiale, de nevoie, școlile s-au mobilizat, iar în weekendul care a trecut s-au făcut conturi online pe diverse platforme pentru profesori și elevi, s-au elaborat orare noi, iar profesorii care nu s-au conectat online până acum au început predarea. Lecțiile durează 30- 40 de minute, iar profesorii completează rapoarte cu activitatea desfășurată. Plata salariilor se face pe baza acestor ore, inclusiv în cazul celor plătiți cu ora.
Într-o scrisoare adresată elevilor și părinților, un director de școală din București explică modul în care a fost adaptată predarea pentru online, cum s-a stabilit orarul și de ce este importantă participarea la lecții. ”Am ținut cont de: profilul clasei, de prioritățile clasei (în cazul claselor a XII-a pregătirea Examenului de Bacalaureat), de recomandările medicilor și psihologilor (de a petrece un număr rezonabil de ore în fața calculatorului), dar și de nevoia de a avea un program clar (psihologii recomandă ca în această perioadă de incertitudini să respectăm o rutină zilnică, să ne fixăm obective și activități clare)”, se arată în scrisoarea semnată de Reka Vadasz, director al Liceului Teoretic ”Alexandru Ioan Cuza”. Scrisoarea poate fi citită integral aici: Scrisoare-catre-parinti_elevi.
Experiența primei zile cu învățământ online obligatoriu, dar și a perioadei anterioare, arată că, de cele mai multe ori, acolo unde se dorește cu adevărat, se poate. Chiar dacă învățământul online îi face pe copii să stea mai mult decât până acum cu ochii în ecrane, chiar dacă este stresant pentru părinți și pentru profesori, este singura soluție identificată deocamdată pentru menținerea contactului cu școala până în septembrie.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Source link

Copilul tau

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Published

on

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Sute de mii de copii români trăiesc în afara țării, diaspora românească fiind a cincea în topul celor mai mari din lume. Unii dintre ei s-au născut acolo, având unul sau ambii părinți români, iar integrarea lor în comunitate a fost naturală și facilă. La fel și a copiilor care au ajuns la vârste mici în țara adoptivă. Ce se întâmplă, însă, cu copiii mai mari care au plecat din România lăsând în urmă prieteni…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Published

on

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Vârsta de 8 ani a copilului nu-i așa ușoară precum pare! Copii mici – griji mici, copii mari – griji mari! Parcă așa suna o vorbă din bătrâni, nu? Cert este că fiecare vârstă are provocările sale, dar, oare, care să fie cea mai dificilă dintre toate? Întrebarea aceasta și-a pus-o cel mai urmărit site de parenting din Statele Unite, care a realizat un amplu sondaj printre cititorii săi. Se pare că atunci când ajung la…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Published

on

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Am început grădiniţa de atâtea ori de parcă aş avea o echipă de fotbal în ogradă, nu doar doi băieţoi năbădăioşi. Fiecare început de a însemnat, de fapt, o nouă adaptare la grădiniță pe care a trebuit să o pregătesc din timp pentru ca noi să nu plângem prea mult. Am început grădiniţa la un an şi zece luni, la doi ani am schimbat-o şi abandonat-o peste doar o lună, la trei ani am încercat din nou fără succes,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com