Connect with us

Sanatate

Totul despre aritmia cardiaca

Published

on

Totul despre aritmia cardiaca


Aritmia cardiaca apare cand impulsurile electrice generate in mod normal de inima nu mai functioneaza corespunzator si poate fi clasificata, in general in tahicardie (inima bate prea rapid) sau bradicardie (inima bate prea incet). Cu toate ca majoritatea sunt lipsite de pericol, in unele cazuri aritmiile pot fi grave sau chiar fatale (prognosticul variaza in functie de tipul si de severitatea aritmiei) deoarece in timpul unui episod inima nu este capabila sa pompeze suficient sange in corp (in consecinta lipsa fluxului sanguin poate cauza lezarea creierului, a inimii si a altor organe). Un aspect pozitiv ce trebuie retinut este reprezentat de faptul ca si afectiunile grave pot fi tratate cu succes, multe persoane putand sa duca o viata normala si sanatoasa.


Pentru a intelege mai bine modul in care apare aritmia, este necesar sa cunoasteti modul cum functioneaza inima. Aceasta este impartita in patru camere, iar fiecare jumatate contine o camera superioara (atriu) si una inferioara (ventricul), cele doua creand doua “pompe” pe fiecare parte. Intr-o bataie normala a inimii, incarcatura electrica sau impulsurile urmeaza trasee exacte prin inima catre fiecare pompa; aceste impulsuri coordoneaza si directioneaza diferite functii cardiace si orice intrerupere a traseelor poate cauza batai anormale. Sangele intra in inima, ajungand initial in atrii, iar apoi apar urmatoarele etape:


– Nodul sinusal (un grup de celule din atriul drept) trimite un impuls electric atat in atriul drept, cat si stang, transmitandu-le sa se contracte

– Aceasta contractie permite camerelor inferioare sa se relaxeze si sa se umple cu sange

– In timp ce ventriculele se umplu, impulsul electric trece prin centrul inimii pana la nodul atrioventricular (un grup de celule care se afla pe traseul dintre atrii si ventricule)

– Impulsul paraseste nodul si ajunge in ventriculele acum pline cu sange, transmitandu-le sa se contracte

– Contractia impinge sangele in afara inimii si in corp pentru circulatie


Aceasta este o singura bataie a inimii, procesul incepand din nou; in mod normal partile stanga si dreapta a inimii bat una dupa alta, mentinand sangele sa circule intr-o directie, fiind pompat continuu. O inima normala repeta procesul de aproximativ 100 000 ori pe zi (60-100 batai pe minut pentru o medie a unei persoane sanatoase in perioada de repaus).


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica Spitalul Monza:  


“Definitie: aritmiile cardiace (AC), reprezinta modificari ale ale ritmului cardiac normal, care afecteaza frecventa (mai rapida, sau mai lenta), regularitatea (neregulata), sau ambele. Apar cand stimulul electric este generat in focare patologice (ectopice), sau este condus in interiorul inimii pe trasee modificate.” 

Simptome

Multe aritmii nu presupun niciun simptom, dar cand totusi acestea sunt prezente, de obicei este vorba de: palpitatii care pot fi rare/frecvente sau constante (senzatia ca inima sare peste o bataie, falfaie sau bate prea repede/incet), ritm cardiac redus sau neregulat, resimtirea unor pauze intre bataile inimii sau a unei greutati in piept. Simptome mai grave includ: anxietate, slabiciune/oboseala, ameteala sau confuzie, senzatie de lesin sau chiar lesin, transpiratie excesiva, scurtarea respiratiei, durere de piept. In cazuri extreme, poate aparea colapsul sau stopul cardiac.


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica
Spitalul Monza:  


“Toate aceste forme de aritmie se manifesta prin aceleasi simptome:

– Palpitatii

– Angoasa

– Oboseala

– Dispnee (respiratie dificila)

– Pierderi de cunostinta, apar cand pulsul este sub 20 de batai pe minut sau peste 200 de batai pe minut; ulterior pacientul isi revine spontan sau sub tratament

– Oprire a inimii, cu risc de moarte subita”

 

Cauze

Aritmiile pot fi cauzate de mai multi factori, inclusiv: artere blocate (boala arteriala coronariana), dezechilibre electrolitice in sange (de sodiu sau potasiu), hipertensiune, diabet, hipertiroidism, fumat, consum excesiv de alcool sau cofeina, abuz de droguri, stres, medicamente/suplimente dietetice sau tratamente naturiste (efecte adverse), poluare atmosferica, soc electric, modificari in muschiul cardiac/structura inimii (cardiomiopatie), leziuni in urma unui atac de cord, procesul de vindecare in urma unei operatii pe inima. In unele cazuri, ritm cardiac anormal poate aparea si in inimile “normale, sanatoase”.


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica
Spitalul Monza:  


“Exista o serie de cauze extra dar si intracardiace incriminate:

• Afectiuni cardiace dobandite (cardiopatie ischemica, hipertrofica, valvulare, sindroame de preexcitatie, hipertensiune arteriala)

• Cardiopatii congenitale

• insuficienta respiratorie

• Dezechilibre hidroelectrolitice

• hipertiroidism

• Intoxicatii”

Factori de risc

Aritmiile sunt foarte des intalnite la varstnici (deoarece acestia au sanse mai mari de a suferi de boli cardiace si alte probleme de sanatate, dar apar si mai multe efecte adverse la medicamente), fibrilatia atriala afectand de exemplu milioane de persoane. Alte tipuri de aritmii, cum sunt tahicardia supraventriculara paroxistica (inclusiv sindromul Wolff-Parkinson-White) este observata mai des la persoanele tinere. Iata si ce afectiuni preexistente predispun la aparitia aritmiei: atac de cord, insuficienta cardiaca sau cardiopatie (slabesc inima si modifica traseul semnalelor electrice prin inima), tesut cardiac ingrosat sau anormal dezvoltat, slabirea sau ingustarea valvelor (inima depune un efort sporit), defecte cardiace congenitale, dar si hipertensiune, infectii ce deterioreaza muschiul sau invelisul cardiac, diabetul (creste riscul de hipertensiune si boala arteriala coronariana), apneea in somn (inima este stresata din cauza oxigenului insuficient), o glanda tiroida hiperactiva sau hipoactiva (este secretat prea mult sau prea putin hormon tiroidian in corp). Exista si alti factori ce sporesc riscul de aritmie, cum sunt operatiile pe inima, anumite medicamente (cocaina sau amfetaminele) sau un dezechilibru al substantelor din sange (cum este potasiul).

Tipuri

– Contractii atriale premature – batai ale inimii timpurii cu originea in atrii (camerele superioare ale inimii). Nu sunt nocive si nu necesita tratament

– Contractii ventriculare premature – printre cele mai des intalnite, apar la persoanele cu/fara boli ale inimii. Reprezinta lipsa unei batai a inimii ce apare ocazional, fiind legata uneori de stres, cofeina/nicotina/exercitii fizice in exces. Uneori pot fi cauzate de boli ale inimii sau de dezechilibre electrolitice. Sunt de obicei lipsite de pericol si rareori impun tratament

– Fibrilatie atriala- ritm cardiac neregulat prin care atriile, camerele superioare ale inimii, se contracta in mod anormal

– Flutter atrial – cauzat de unul sau mai multe circuite rapide in atriu; este de obicei mai organizat si mai regulat decat fibrilatia atriala. Apare in general la persoanele cu boli cardiace si in prima saptamana dupa operatia la inima. Se transforma adesea in fibrilatie atriala

– Tahicardie supraventriculara paroxistica – un ritm cardiac rapid, de obicei regulat, cu originea deasupra ventriculelor ce incepe si se incheie subit. Exista doua tipuri: tahicardie accesorie de traseu (datorata unui traseu/conexiune suplimentara anormala intre atrii si ventricule; impulsurile circula foarte rapid determinand inima sa bata foarte repede) si tahicardie nodala reintranta (datorata mai multor trasee prin nodul atrioventricular; cauzeaza palpitatii, lesin sau insuficienta cardiaca; se poate opri prin manevre simple)

– Tahicardie ventriculara- are originea in ventricule; ritmul cardiac rapid impiedica inima sa se umple in mod adecvat cu sange, prin urmare mai putin sange este capabil sa circule in corp. Poate fi grava in special in cazul persoanelor bolnave de inima si poate fi asociata cu mai multe simptome.

– Fibrilatia ventriculara – o serie de impulsuri dezorganizate, neregulate din ventricule. Ventriculele tremura si nu pot sa se contracte sau sa pompeze sange in corp. Este o urgenta medicala ce trebuie tratata cu resuscitare cardio-pulmonara si defibrilatie.

– Sindromul QT lung -intervalul QT este zona de pe electrocardiograma care reprezinta timpul in care muschiul cardiac se contracta si isi revine. Cand acesta este mai lung decat trebuie, creste riscul de aparitie a unei forme de tahicardie ventriculara. Acest sindrom reprezinta o afectiune ereditara ce poate cauza moarte subita la tineri. Se poate trata cu medicatie antiaritmica, pacemaker, cardioversiune electrica, defibrilare, defibrilator implantat sau terapie de ablatie

– Bradiaritmia – ritm cardiac lent, ce poate aparea in urma unei afectiuni in sistemul electric al inimii (disfunctie de nod sinusal sau blocaj cardiac)

– Disfunctie de nod sinusal – un ritm cardiac lent din cauza unui nod sinusal anormal. In cazuri serioase poate fi tratat cu un pacemaker

– Blocaj cardiac – intarziere sau blocaj complet al impulsului electric pe masura ce circula de la nodul sinusal la ventricule. Inima poate bate neregulat si deseori mai rar. Poate fi tratat in cazuri grave cu pacemaker.


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica
Spitalul Monza:  


“Aritmiile se pot clasifica in functie de focarul de origine, dar si de consecintele asupra activitatii cardiace. Tahicardia reprezinta o accelerare a frecventei cardiace, iar bradicardia dimpotriva o rarire a rimului normal.

In functie de focarul in care iau nastere se disting:

• Aritmii atriale (la nivelul cavitatilor cardiace superioare)

• Aritmii supraventriculare (la nivelul camerelor inferioare ale inimii)

Tipuri (clasificare):

• Aritmii sinusale

– Tahicardia sinusala (frecventa 90-120/min)

– Bradicardia sinusala (frecventa sub 60/min)


• Aritmii atriale

– Extrasistolele atriale

– Tahicardia paroxistica atriala (frecventa 140-220/min regulata)

– Fibrilatia atriala si flutterul atrial (tulburari de ritm neregulate)

• Aritmii ventriculare:


– Extrasistola ventriculara

– Tahicardia paroxistica ventriculara

– Flutterul ventricular”

Diagnostic

In primul rand trebuie sa stiti ca aritmiile pot fi dificil de diagnosticat, in special cand simptomele apar din cand in cand. Medicul identifica aritmia in baza istoricului medical (in special hipertensiune, diabet sau probleme cu tiroida) si familial (rude cu aritmii, cu boli cardiace sau hipertensiune, moarte subita, alte boli sau probleme de sanatate), a examinarii fizice si a rezultatelor testelor si procedurilor, fiind necesar consultul urmatorilor specialisti: cardiolog sau cardiolog pediatric, electrofiziolog (medici specializati in aritmii). Trebuie sa mentionati la consult simptomele (cum sunt senzatia de falfait in piept, ameteala sau confuzie) si eventualele medicamente pe care le urmati, inclusiv cele fara reteta sau suplimentele, dar si obiceiurile ce privesc exercitiile fizice, fumatul, utilizarea alcoolului sau a drogurilor sau stresul emotional/furia resimtita recent.


In primul rand, medicul va ausculta inima incercand sa identifice frecventa si ritmul cardiac, un eventual suflu sistolic, pulsul (pentru a verifica cat de repede bate inima), dar va investiga si corpul cautand tumefiere la nivelul picioarelor (simptom al unei inimi marite sau insuficienta cardiaca) sau simptome ale altor boli (cum este boala tiroidiana).


In continuare, medicul recomanda de obicei (daca identifica aspecte anormale) o electrocardiograma (cel mai des test utilizat in aritmii) care detecteaza si inregistreaza activitarea electrica a inimii (cat de repede bate si in ce ritm, dar si taria si durata semnalelor electrice ce trec prin inima). Din pacate insa, nu este utila daca aritmia nu apare in timpul efectuarii sale. De aceea, sunt de ajutor monitoarele Holter si de evenimente (un fel de EKG portabile) ce inregistreaza semnalele electrice ale inimii pe o durata de 24-48 ore. Deosebirea dintre cele doua este faptul ca cele de evenimente intregistreaza numai cand remarca ritm cardiac anormal si transmit datele unei statii centrale de monitorizare, fiind necesara purtarea lor timp indelungat (chiar cateva saptamani).


Alte teste ce pot fi de ajutor sunt cele de sange ce verifica nivelul unor substante in sange (potasiu si hormon tiroidian), radiografiile toracice (se poate verifica o eventuala marire a inimii), ecocardiograma (foloseste unde sonore pentru a crea o imagine a inimii in ce priveste marimea si forma si cat de bine functioneaza camerele si valvele; poate identifica si flux sanguin redus, zone ale muschiului cardiac care nu se contracta normal si lezare anterioara a muschiului cardiac). Mai exista si un alt tip de ecocardiograma, cea de stres, efectuata inainte si dupa un test de stres (efectuati exercitii fizice intense pentru a determina inima sa depuna efort si sa bata mai repede; se poate apela si la medicatie ce imita efectul efortului fizic asupra inimii; in timpul acestui test se poate efectua scanare nucleara cardiaca si tomografie cu emisie pozitronica a inimii) pentru a verifica daca fluxul de sange la inima este redus (boala arteriala coronariana) sau transesofagiana care realizeaza imagini ale inimii prin esofag.


Pentru cazurile de aritmie grava se poate apela la studiu electrofiziologic-un fir subtire si flexibil este inserat printr-o vena (din zona inghinala, brat) pana la inima si se inregistreaza semnalele electrice ale inimii (se poate stimula prin fir inima si declansa aritmia pentru a verifica eficacitatea medicatiei in stoparea problemei); uneori se apeleaza la ablatia prin cateter pentru a trata aritmia in timpul acestui studiu. In cazul persoanelor ce se confrunta cu episoade de lesin, medicul poate indica testul mesei inclinate in timpul caruia stati intinsi pe o masa ce se ridica in pozitie verticala, urmarindu-se simptomele, ritmul cardiac, interpretarea EKG si tensiunea; poate fi insotit de medicatie pentru a va verifica raspunsul la aceasta. Angiografia coronariana intrebuinteaza o substanta speciala de contrast si raze X pentru a vizualiza interiorul arterelor coronariene; pentru a insera substanta medicul va apela la cateterizare cardiaca (un tub subtire, flexibil este introdus prin brat, zona inghinala sau gat si directionat in arterele coronariene unde este eliberat colorantul in sange, iar razele X urmaresc traseul acestuia permitand studiul fluxului sanguin prin inima si vase de sange; pot fi identificate blocaje ce cauzeaza un atac de cord). Nu in ultimul rand, poate fi inserat un monitor implantabil cu inregistrare in bucla ce detecteaza ritm cardiac anormal (se utilizeaza o interventie chirurgicala minora pentru a-l pozitiona sub piele in zona pieptului) si ajuta medicul sa identifice cauza palpitatiilor sau a episoadelor de lesin (in special cand nu apar des), putand fi folosit pe o perioada de 12-24 luni.


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica Spitalul Monza:  


“• Anamneza (discutia detaliata cu pacientul):

– Existenta altor boli (cardiopatie ischemica, valvulopatii, hipertensiune

arteriala, diabet zaharat)

– Administrarea de medicamente

– Consumul de tutun, cofeina, alcool

– Stres

– Ocupatie

– Activitatea fizica (practicarea unui sport)

– Ciclul menstrual


• Investigatii medicale:

– Electrocardiograma (ECG) in repaus

– Test de efort (ECG la efort)

– Holter, ECG (inregistrare pe 24 ore)

– Radiografie toracica

– Ecocardiografie (transtoracica, transesofagiana)

– Angio-CT (computer tomograf), angio-RMN (rezonanta magnetica)

– Angicardiografie si cateterism cardiac, reprezinta investigatii invazive, care

aduc date suplimentare functionale si morfologice cardiace

– Scintigrafia miocardica, pentru evaluarea functiei miocardului (muschiul inimii)

– Studii de aritmologie si electrofiziologie, pentru clarificarea situatiilor mai complexe; se indica acolo unde tratamentele conventionale anterioare au fost epuizate”

Tratament

Daca suferiti de aritmie, tratamentul poate fi sau nu necesar, fiind indicat de obicei doar cand apar simptome severe sau care va expun unei forme de aritmie mai grava sau complicatiilor. Pentru tratarea bradicardiei (ritm cardiac redus) care nu prezinta o cauza ce poate fi remediata (cum este hipotiroidismul sau un efect advers al medicatei) se intrebuinteaza deseori un pacemaker, neexistand medicamente ce va pot intensifica ritmul cardiac in mod cert. Acest dispozitiv este implantat de obicei langa clavicula, iar unul sau mai multe fire cu electrozi ies din el prin vasele de sange pana la interiorul inimii; daca inima bate prea incet sau se opreste, acesta transmite impulsuri electrice care o stimuleaza sa revina la un ritm constant, corespunzator (contin un senzor special reactivandu-se la fiecare episod de ritm cardiac redus). Pentru tratarea tahicardiei (ritm cardiac rapid), tratamentele pot include:


– Manevre vagale -puteti opri o aritmie ce incepe desupra jumatatii inferioare a inimii (tahicardie supraventriculara) tinandu-va respiratia si incordandu-va, cufundandu-va fata in apa rece sau tusind (sistemul nervos care controleaza inima este afectat determinand inima sa bata mai incet)

– Medicatie – multe tipuri de tahicardie raspund la medicatie antiaritmica. Desi nu vindeca afectiunea, pot reduce episoadele sau incetini ritmul cardiac in cadrul unui episod. Retineti ca in unele cazuri poate actiona extrem, incetinindu-va inima incat sa aveti nevoie de un pacemaker, de aceea este important sa urmati medicatia exact cum v-a fost prescrisa. In cazul in care suferiti de fibrilatie atriala, medicul va poate indica medicamente de tip anticoagulant (cum este warfarina) pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sange; acestea pot cauza sangerare excesiva.

– Cardioversiune- daca suferiti de o forma de tahicardie care are originea in partea superioara a inimii, inclusiv fibrilatie atriala, se poate apela la un soc electric pentru a restabili ritmul inimii la normal. Aceasta procedura este realizata in mod supravegheat, administrandu-va medicatie pentru a va relaxa si a nu resimti durerea. Cardioversiunea urgenta (defibrilarea) este folosita si pentru tahicardia si fibrilatia ventriculara.

– Terapia de ablatie – unul sau mai multe catetere sunt directionate in interiorul inimii prin vasele de sange si sunt pozitionate in zonele unde medicul considera sursa aritmiei. Electrozii din varful cateterelor sunt incalziti cu energie cu radiofrecventa sau racite, fiind distrus un mic loc din tesutul inimii si crat un blocaj electric de-a lungul traseului ce cauzeaza aritmia.


Dispozitivele de tip implantabil sunt: pacemaker-ul mentionat anterior si defibrilatorul implantabil cardiac (cand prezentati un risc de batai de inima rapide sau neregulate in jumatatea inferioara a inimii-tahicardie ventriculara sau fibrilatie ventriculara) pozitionat tot langa clavicula, iar unul sau mai multe fire cu electrozi trec de la dispozitiv prin vene catre inima. Acesta monitorizeaza constant ritmul cardiac, iar cand observa un ritm prea lent, actioneaza la fel ca pacemaker-ul transmitand un soc pentru a restabili ritmul cardiac normal.


Interventiile chirurgicale pot fi recomandate uneori sub forma procedurii labirint (o serie de incizii in jumatatea superioara a inimii ce se vindeca in locuri precis calculate in atriile care formeaza marginile ce forteaza impulsurile electrice sa circule corespunzator) care este eficienta insa rezervata celor care nu raspund la alte tratamente sau necesita operatie pe inima din alte motive. Chirurgul utilizeaza un instrument pentru a aplica o temperatura extrem de joasa tesutului sau un instrument cu radiofrecventa si nu un scalpel pentru a crea cicatricele. Chirurgia coronariana de bypass este necesara cand suferiti de boala arteriala coronariana pe langa tahicardia ventriculara frecventa si poate ameliora fluxul sanguin catre inima si reduce frecventa episoadelor de tahicardie.


Nu in ultimul rand, trebui sa urmati un stil de viata sanatos, limitand sau incetand consumul de cofeina (multe simptome sunt asociate consumului sau), al alcoolului, dar si al stimulentelor cum sunt cele din medicamentele pentru raceala sau tuse (contin ingrediente ce cauzeaza aritmii). In cazul in care observati ca episoadele de aritmie sunt asociate anumitor activitati, este indicat sa evitati efectuarea lor.


Domnul doctor Mircea Cotul, medic primar, sef sectie chirurgie cardiovasculara pediatrica
Spitalul Monza:  


“ARITMIILE ATRIALE

Extrasistola este perceputa ca o bataia suplimentara, poate fragmenta activitatea regulata a inimii; este urmata de o pauza compensatoare, resimtita ca o intrerupere a ritmului cardiac, poate evolua cu scaderea tensiuni si a debitului cardiac (a cantitatii de sange trimisa in circulatie, in urma contractiei inimii). Pacientul acuza: ameteli, senzatie de oboseala, slabiciune, anxietate.

Extrasistolele pot aparea la persoane sanatoase, in anumite circumstante. Cand apar insa mai frecvent, repetate, cuplate intre ele si devin suparatoare (simptomatice), depasesc cadrul functional si devin aritmii, care necesita evaluare si tratament de specialitate.


Tahicardia paroxistica atriala: frecventa cardiaca creste brusc (140-220 batai pe minut), cu durata scurta de cateva secunde, sau prelungita pana la cateva ore si pot disparea rapid. In timpul si dupa criza prelungita pacientul poate acuza pe langa simptomele prezentate mai sus si durere in piept. Reaparitia lor afecteaza calitatea vietii si in consecinta impun de asemenea consult din partea medicului cardiolog.


Fibrilatia atriala si flutterul atrial: se explica prin pierderea contractiei sincronizata a atriilor, cu reducerea in consecinta a activitatii contractile a inimii, cu cel putin 20% fata de normal. Intr-o prima faza intervin mecanisme compensatorii, dar ulterior pot aparea manifestari de insuficienta cardiaca. Pe langa simptomatologia descrisa anterior pot aparea si unele complicatii de tipul emboliei (cheaguri de sange care se formeaza in interiorul atriului, datorita stagnarii sangelui si care au tendinta de a migra in circulatie). Necesita administrarea de medicatie anticoagulanta.


Conduita terapeutica vizeaza tratamentul cauzei (afectiuni cardiace, stari febrile, hipertiroidism, intoxicatii), dar si medicatie specifica, alaturi de proceduri de cardioversie sau ablatie.




ARITMIILE VENTRICULARE

Extrasistola ventriculara este generata de un focar patologic aflat in ventricul. Cauzele noncardiace (nesemnificative) sunt: febra, deshidratare, diareee, infectii; aparitia lor in contextul unei afectiuni cardiace diagnosticate, ridica in schimb necesitatea de a fi tratate cu seriozitate.

Tahicardia paroxistica ventriculara apare un urma afectarii semnificative a musculaturii inimii (miocard), dupa un infarct miocardic, cu consecinte si complicatii hemodinamice, care vizeaza activitatea inimii, debitul cardiac. Necesita tratament specific in conditii de spitalizare. Cardioversiunea se impune uneori ca interventie de urgenta. Extirparea prin radiofrecventa poate duce la eliminarea definitiva a focarelor anormale responsabile de declansarea aritmiei. In evolutie poate determina aparitia stopului cardiac, care presupune masuri de resuscitare, reanimare si internare in terapie intensiva cardiaca. Daca aritmia reapare in ciuda tratamentului descris se poate recurge la implantarea unui defibrilator permanent.

Fibrilatia si flutterul ventricular

Se intalnesc de regula la pacientii cu cardiopatie ischemica, infarct miocardic, sau bloc atrio-ventricular complet. Apar brusc si se insotesc de ameteli, convulsii, sincope, pierderea constientei si de moarte subita (in lipsa tratamentului).

Tratamentul de urgenta presupune masuri de resuscitare: soc electric, masaj cardiac extern, respiratie artificiala, sau ventilatie mecanica, Xilina intravenos, Procainamida, Propranolol.

Prevenirea aritmiei

Se refera la evitarea pe cat posibil a consumul de alcool, factorilor favorizanti: toxici: (tunun, alcool, cofeina), stres, stari tensionale, efort fizic sustinut. La acestea se adauga tratamentul promt al unor afectiuni organice, care in timp pot genera AC.

Tratament

Metodele de tratare a aritmiilor sunt variate, depinzand atat de gradul de severitate a bolii cat si de tipologia acesteia.

Tratamentul medicamentos:

– Anticoagulant (acenocumarol)

– Antiagregant plachetar (aspirina)

– Medicatie care reduce ritmul cardiac (beteblocante, blocante ale canalelor de calciu)

– Medicatie antiaritmica (amiodarona, sotalol, propafenona)



Manevrele vagale, se recomanda si se efectueaza in prezenta medicului si constau in stimularea anumitor zone reflexogene cu scopul de a induce impulsuri menite de a normaliza bataile cardiace: masarea arterei carotide, apasarea pe globii oculari, inspir profund.


Ablatia cu radiofrecventa, vizeaza intreruperea stimuliror proveniti din zone de descarcare patologice (aberante) prin emiterea unor curenti de radiofrecventa, fie in laboratorul de aritmologie, sau in sala de operatie, concomitent cu tratamentul chirurgical al unor afectiuni cardiace. Se adreseaza aritmiilor atriale si ventriculare, care evolueaza cu sincopa, risc de moarte subita.

Defibrilarea si cardioversiunea, prin aplicarea externa a unor socuri electrice cu scopul de resincronizare a activitatii contractile a inimii. Se poate uneori sa se efectueze in urgenta, in cadrul masurilor de resuscitare cardiocirculatorie, la pacientul in stop cardiac, indus de fibrilatia ventriculara.

Dispozitive antiaritmice si de resincronizare cardiaca implantabile (pacemaker si defibrilator permanent) Se indica in prezenta unui ritm cardiac lent (bradicardie), sau diferite tipuri de bloc atrio-ventricular, cu semnificatie hemodinamica si au rolul de a interveni si a restabili contractia si ritmicitatea normala a inimii, reducand astfel riscul de moarte subita, frecvent intalnita la acesti pacienti. Dispozitivele sunt compuse dintr-un electrod introdus intravenos, care face legatura cu interiorul inimii si stimulatorul propriu zis, plasat in regiunea subclaviculara, in anestezie locala. Poate fi programat si reglat din exterior, durata de activitate este aproximativ 4-6 ani.”


Doamna doctor Draghici-Martinas Lidia-medic specialist cardiologie in cadrul Centrului Medical Academica:


“Aritmia este o un termen generic care include o paleta foarte extinsa de tulburari in ritmul cardiac, care poate fi accelerat, rarit, disfunctional prin prezenta extrasistolelor ventriculare sau supraventriculare cu sau fara formarea tahiaritmiilor sau bradiaritmiilor consecutive.

Complicatiile depind exact de tipul si gravitatea aritmiei detectate, uneori sunt nesemnificative, alteori implica tratament medicamentos sau interventional (studiu electrofiziologic si ablatie).


Doamna doctor Draghici-Martinas Lidia-medic specialist cardiologie in cadrul Centrului Medical Academica ne mentioneaza urmatoarele informatii legate de copii:  


“Examenul clinic efectuat de medical generalist, pediatru sau de catre cardiologul pediatru vor identifica prezenta sau absenta oricarei modificari in tabloul clinic al unui copil, modificari care uneori sunt sugerate deja de simptomatologie (intarziere in crestere, paloare cutanata sau cianoza cutanata, oboseala in repaus sau la efort, palpitatii, pierderi de cunostinta etc.), alteori copilul fiind asimptomatic si determinarea anomaliei se efectueza la un control medical de rutina.”


Multumim domnului doctor Mircea Cotul si doamnei doctor Draghici-Martinas Lidia pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.


Surse:

www.medicinenet.com; www.healthline.com; www.nhlbi.nih.gov; www.mayoclinic.org

Source link

Sanatate

Cum să motivezi copilul să facă mișcare?

Published

on

Cum să motivezi copilul să facă mișcare?

Dacă interacționezi cu copiii mici sau, pur și simplu, dacă stai să-i urmărești, cu siguranță vei spune că sunt cele mai energice ființe din lume, că au baterii inepuizabile și chef de cățărat, de jucat cu mingea, de dat pe tobogane și alergat, numai să nu stea locului o clipă. Lucrurile se mai liniștesc odată cu timpul, când mai cresc, iar asta se întâmplă pentru că apar tot mai multe sarcini legate de școală, din cauza sentimentului pe care îl pot avea unii…

Source link

Continue Reading

Sanatate

Importanța fibrelor în alimentația copiilor

Published

on

Importanța fibrelor în alimentația copiilor

Fibrele alimentare (un anumit tip de carbohidrați) sunt componente esențiale ale unei diete sănătoase și joacă un rol crucial în menținerea sănătății copiilor. Ele sunt substanțe găsite în plante, în anumite băuturi și care nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv. Există două tipuri principale de fibre: solubile și insolubile, fiecare aducând beneficii specifice pentru sănătate.
Fibre solubile vs. insolubile

Fibre solubile: Acestea se dizolvă în apă și…

Source link

Continue Reading

Sanatate

Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici

Published

on

Iată care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici

Dacă tot se vor schimba dinții de lapte, oare chiar este așa important să fie tratați dacă au carii? Laptele matern poate să ducă la apariția cariilor la copii? Este fluorul din pasta de dinți periculos pentru copiii mici? Află aici care sunt cele mai frecvente mituri legate de sănătatea orală a bebelușilor și copiilor mici de la Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Asma Battah, medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu
”Cele…

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare