Psihologie
Trasaturi ereditare: ce mosteneste, de fapt, copilul de la parinti?
In timpul sarcinii, parintii se intreaba adeseori cu cine va semana bebelusul lor: care va fi culoarea parului sau a ochilor, de la cine va mosteni temperamentul si anumite afinitati sau chiar cat de inteligent va fi. Insa, desi uneori genetica ne poate oferi cateva raspunsuri, nu intotdeauna calculele noastre se dovedesc corecte. De ce? Pentru ca niciodata nu vom putea lua in calcul corect toate caracteristicile pe care bebelusul le poate mosteni din familiile parintilor. In plus, exista anumite caracteristici psihice sau de comportament care nu sunt mostenite, ci invatate in decursul vietii. Qbebe iti dezvaluie care ar putea fi mostenirile genetice ale bebelusului tau.
Te-ai intrebat in timpul sarcinii cu cine vor semana copiii vostri? Cu cine seamana mai mult?
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza mostenirea caracteristicilor fizice sau psihice ale omului, trebuie sa intelegem cateva lucruri. Genetica este o ramura a biologiei care studiaza fenomenele si legile ereditatii si ale variabilitatii organismelor vii. Ereditatea este proprietatea fiintelor vii de a avea o informatie genetica, care se transmite de-a lungul generatiilor. Variabilitatea este proprietatea fiintelor vii de a se deosebi unele de altele. Gena este un segment din molecula de ADN, care determina aparitia unui caracter si poate fi de doua feluri: dominanta (care se manifesta) sau recesiva (care nu se manifesta).
De fapt, genetica este destul de simpla: fiecare celula din corpul nostru contine 23 de perechi de cromozomi, fiecare cromozom purtand milioane de informatii (ADN). Pentru fiecare trasatura fizica, genetica, de sanatate sau mentala pe care o mostenim, primim doua gene: una dominanta si una recesiva. Pentru a mosteni o trasatura purtata de o gena dominanta, aceasta trebuie primita de la un parinte sau chiar de la ambii. Pentru a mosteni o trasatura purtata de o gena recesiva, atunci trebuie ca aceasta trasatura sa fie transmisa de gene recesive de la ambii parinti.
Caracteristici fizice mostenite
Caracteristicile fizice ale bebelusului sunt mostenite nu numai de la parintii sai, ci si din familiile genetice ale mamei si tatalui sau. Iata cateva posibilitati.
Parul – Majoritatea caracteristicilor parului bebelusului sunt influentate de mostenirea genetica. Culoarea parului, de exemplu, este strans corelata cu cea a parintilor sai, la fel si onduleurile sau lipsa lor. De asemenea, grosimea firului de par este si ea mostenita genetic, la fel si linia parului pe frunte (daca linia parului este dreapta sau are un colt). Toate aceste informatii sunt continute de o singura gena. In cazul barbatilor, aceasta gena va decide si daca vor cheli sau nu.
Trasaturi faciale – Anumite gene controleaza in detaliu si trasaturile faciale ale viitorului bebelus, transmitand caracteristicile pe care acesta la va mosteni. Astfel, forma fetei, a barbiei (inclusiv gropitele in obraji sau in barbie), forma si grosimea buzelor, culoarea si forma ochilor sunt toate transmise genetic. Marimea nasului si forma acestuia sunt caracteristici transmise genetic, la fel ca forma urechilor si apropierea sau departarea acestora de cap. Pana si abilitatea de a putea sau nu sa isi ruleze limba este o caracteristica fizica transmisa genetic.
Pielea – Culoarea pielii este si ea influentata genetic si nu ne referim numai la rasa. Tonurile calde sau reci ale pielii si chiar pistruii sunt toate determinate de genele pe care bebelusul le primeste de la parintii si rudele sale. In unele cazuri, pana si unele deficiente, cum ar fi albinismul (piele si par albe cauzate de lipsa unui pigment) sunt mostenite genetic.
Alte caracteristici fizice – Exista, de asemenea, multe caracteristici mostenite genetic in legatura cu dimensiunea si abilitatile fizice, care sunt cel putin partial, determinate de genele primite de la parinti. Inaltimea, de exemplu, este considerata a fi puternic influentata de gene, la fel cum este si obezitatea. De asemenea, capacitatea organismului viitorului adult de a beneficia sau de a raspunde pozitiv sau nu la un anumit regim alimentar sau chiar dieta. Trebuie sa stiti ca exista foarte multe gene care influenteaza abilitatile fizice, inclusiv genele care determina daca bebelusul va avea abilitatea de a-si contracta muschii rapid sau lent. Contractarea rapida a muschilor va face ca micutul sa fie un bun sprinter, in timp ce contractarea lenta il poate face sa fie un bun alergator de maraton. Forma capului, lungimea degetelor (pana si daca al doilea deget de la picior este mai lung sau nu decat degetul mare sau daca va avea par pe falangele degetelor), proportia cap-trunchi-membre, elasticitatea incheieturilor sau marimea sanilor toate sunt mostenite genetic de la unul sau altul dintre parinti sau combinand caracteristicile ambelor familii.
Caracteristici non-fizice transmise genetic
Fiecare parinte se intreaba inca din timpul sarcinii si mai apoi, in timpul copilariei timpurii a copiilor sai, daca inteligenta sau alte abilitati/talente deosebite sunt mostenite genetic. Desi cercetatorii nu se pot pronunta cu foarte mare exactitate inca ce este mostenire genetica si cat anume este abilitate dobandita, se pare ca si inteligenta se mosteneste de la parinti. Studiile spun ca in familie, IQ-ul fiecarui membru al familiei este aproximativ egal cu al celorlalti, cu o marja de eroare de maximum 15 puncte. Insa si inteligenta mostenita genetic poate fi diminuata de mediu si alimentatie. Astfel, de exemplu, doi gemeni identici, crescuti in medii familiale diferite, la varsta de 23 de ani, supusi unui test de inteligenta, au avut IQ-uri diferit. Unul dintre ei, crescut intr-o familie de profesori universitari, a avut un IQ cu 20 de procente mai mare decat cel al fratelui sau, crescut la o ferma in Alabama.
In ceea ce priveste talentele mostenite de la parinti, se pare ca exista anumite gene care ii pot transmite copilului tau ceva din talentul vostru la muzica, de exemplu. Talentele mostenite genetic sunt caracteristici care insa pot fi pierdute cu usurinta in cazul in care nu sunt cultivate devreme, cel mai bine inainte de varsta de 7 ani. Sigur ca luand lectii, orice copil poate invata pana la urma sa cante la pian, insa niciodata nu o va face precum un copil care mosteneste talentul muzical al parintilor sai. Un copil al carui parinti sunt atleti are mari sanse sa fie un bun atlet, pe cand un copil care nu are asemenea gene in bagajul sau va trebui sa munceasca mult mai mult. Si desi nu exista o gena care sa influenteze abilitatile sportive, si acestea sunt influentate genetic de multi factori aparent izolati: rapiditatea contracturilor musculare, unghiurile formate de oasele picioarelor, inaltimea, latimea umerilor, etc.
Curiozitati – ce mai poti mosteni genetic?
Acneea – Din pacate, este foarte probabil ca, in cazul in care tu si partenerul tau ati suferit de acnee in adolescenta si copiii vostri se vor confrunta cu aceasta problema a pielii.
Alopecia – Desi alopecia (chelia) este mai des intalnita in cazul barbatilor, trebuie sa stiti ca nici femeile nu sunt scutite de aceasta problema. Daca partenerul tau sau alte persoane inrudite au alopecie, este posibil ca si copiii vostri sa o mosteneasca.
Boli cardiace – Din nefericire, parintii care au probleme cardiace sau circulatorii vor transmite aceasta predispozitie genetic, in general, si copiilor lor. De asemenea, este posibil ca cei care se nasc cu un defect congenital al inimii sa aiba copii care se nasc cu defecte asemanatoare.
Daltonismul – Inabilitatea de a distinge anumite culori (in special rosu si verde) este mostenita genetic, pe linie materna. Trebuie sa stii ca, desi mamele sunt purtatoare si transmitatoare ale acestei gene, in general se manifesta la barbati. Este o boala rara: numai 0,5% dintre femei si 8% dintre barbati sufera de daltonism.
Alte boli – Din pacate, anumite boli, cum ar fi anemia cu celule in secera, hemofilia, fibroza chistica, boala celiaca, boala Huntington, sindromul Marfan, sindromul Alport, sindromul Turner, granulomatoza cronica si fenilcetonuria sunt transmise genetic.
De asemenea, anumite boli psihice, cum sunt tulburarile bipolare, schizofrenia si ADHD sunt transmise genetic.
Copilul tau ce a mostenit de la tine?
Psihologie
Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!
În plus, Ela a pregătit un tort imens, de doi metri înălțime, pe care îl va împărți cu toți invitații. Nicholas va fi și el prezent la eveniment, mai ales că micuțul este adorat de cei care îi urmăresc paginile de socializare ale mamei lui.
„Nicholas a împlinit de curând un anișor, însă am amânat petrecerea aniversară pentru începutul lunii noiembrie, pentru ca să îl sărbătorim într-un alt mod. Am pregătit un eveniment foarte frumos, sâmbăta aceasta, de la ora 16.
Ne vom întâlni în Promenada Mall cu mămicile și copiii care ne urmăresc online și care ne-au spus de atâtea ori că vor să ne cunoască personal. Acolo le voi prezenta și noua mea carte, ‚12 luni fără griji’, pe care am scris-o despre primul an de maternitate cu Nicholas. Vor fi și vedete cunoscute alături de copiii lor, vom avea tombole cu premii, cadouri, dar și un tort imens, de doi metri, ca să ajungă pentru toți invitații. Abia aștept să îl sărbătorim pe Nicholas!”, declară Ela Crăciun.
Ela Crăciun va lansa, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.
Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.
Cartea este structurată în 9 capitole:
1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Cartea „12 luni fără griji” va fi disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.
Credit foto: Little Sunshine Studio
Psihologie
5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie
De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi normal. Din acest motiv ajung deseori să li se adreseze pe un ton care depășește nivelul lor de dezvoltare. Află aici și alte lucruri pe care nu trebuie să le faci.
Uneori te poți simți copleșit când vine vorba de calmarea copilului tău. Există o mulțime de recomandări și informații despre ce ar trebui să faci încât este ușor să te simți confuz și nesigur pe propriile tale abilități de părinte. Nu există un regulament universal valabil pentru a fi părinte. Iar singurul expert cu adevărat în creșterea copilului tău ești…chiar tu. Poate fi dificil să ai încredere în instinctul de părinte când copilul tău are o criză de tantrum în mijlocul magazinului. Dar, o parte din transformarea ta în cea mai bună versiune posibilă de părinte este să începi să dezvolți abilități de parenting care combină intuiția, punctele tale forte și valorile tale principale. În acest timp vei ajunge să încerci unele metode care vor funcționa, dar și să le abandonezi pe cele care nu oferă niciun rezultat. Iar pe parcurs vei înțelege ce funcționează cel mai bine pentru familia ta. O parte din descoperirea soluției care funcționează pentru tine este să înveți ce să nu faci când încerci să calmezi o criză de furie a unui copil. Se poate dovedi confuz deoarece o mare parte din sfaturile de parenting se bazează pe ce ar trebui să faci. Află în continuare mai multe.
Psihologie
Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie
Un băieţel din statul american Michigan, Michael, are 5 ani şi recent s-a aflat alături de părinţii săi adoptivi la procesul prin care adopţia sa se finaliza. Dave Eaten şi Andrea Melvin au hotărât să-l adopte pe Michael acum 1 an.
Ziua în care s-a luat hotărârea definitivă în privinţa adoptării lui Michael a fost o zi specială în cadrul. Judecătoriei din Kent, Michigan, fiind cea de-a 23-a ediţie anuală a Zilei Adopţiilor. El a fost cel de-al 36-lea copil adoptat oficial în acea zi, dintr-un total de 37.
Colegii de grădiniţă ai lui Michael au fost primiţi în sala tribunalului, chiar judecătoarea urându-le bun venit. A fost păstrată liniştea deplină când băiatul de 5 ani le-a spus judecătorilor cât de mult îşi iubeşte părinţii.
La un moment dat, copiii au fost rugaţi să se prezinte şi fiecare a spus ce înseamnă Michael pentru el. De exemplu, unul dintre ei a mărturisit: „Michael este cel mai bun prieten al meu!”.
În timpul discursului lui Michael, copiii stăteau în spatele sălii şi ţineau în mână inimioare de hârtie pe băţ.
Profesoara care i-a însoţit pe elevi a menţionat şi ea că toţi ţin foarte mult la Michael, că sunt o adevărată familie la grădiniţă, în timp ce Michael însuşi a explicat motivul pentru care a ţinut ca şi ei să-i fie alături în acea zi importantă: „Ştiţi, clasa este pentru mine ca o familie”.
După ce a ieşit din tribunal, Michael a declarat: „Îmi iubesc tatăl!”
Imaginea cu Michael şi cu colegii lui a strâns peste 100.000 de distribuiri pe reţelele de socializare.
Surse: bbc.com, breitbart.com, facebook.com