Preconceptie
Tratamentul cu progesteron poate salva multe vieti din calea multiplelor avorturi spontane
Rezultatele unui studiu recent arata ca tratamentul cu progesteron poate salva multe vieti din calea multiplelor avorturi spontane. Pentru femeile care au experimentat unul sau doua avorturi spontane in trecut, rezultatele au crescut cu 4% in ceea ce priveste succesul nasterilor. De altfel, in cazul femeilor care au experimentat trei sau mai mult de trei avorturi spontane de-a lungul vietii, rezultatele au aratat o crestere de 15% privind succesul nasterilor.
In general, doctorii prescriu progesteronul, unul dintre hormonii de care corpul are nevoie in timpul perioadei de sarcina pentru a preveni aparitia unui avort spontan. In timpul evolutiei sarcinii, placenta produce progesteron, ceea ce va suprima contractiile sau travaliul timpuriu, scrie Motherly.
Citeste si Cauzele avortului spontan: ce probleme pot provoca pierderea sarcinii
Progesteronul este un hormon secretat de corpul galben din ovar si de placenta – in timpul sarcinii, fiind foarte putin produs de alte tesuturi din organism. Are un rol important, si anume ca protejeaza sarcina prin blocarea ciclului menstrual, favorizeaza nidatia (implantarea ovulului fecundat in uter) si placenta. Totodata, hormonul va fi transformat intr-o substanta, iar dupa un proces de gluconizare, va fi eliminat prin urina.
Intr-un studiu recent, condus de oamenii de stiinta de la Centrul National „Tommy” pentru Cercetarea Avortului din cadrul Universitatii Birmingham din Marea Britanie, au luat parte 4.153 de femei insarcinate care au avut in istoricul lor sangerari in primele saptamani de sarcina. Femeile au fost impartite in doua grupuri: cele carora li s-a administrat 400 de miligrame de progesteron printr-un supozitor vaginal, in timp ce restul au primit placebo inert, in aceeasi cantitate.
Placebo inert se refera la o substanta inactiva farmacologic, cu un continut neutru. Efectul placebo este imbunatatirea masurabila, observabila sau care se resimte asupra sanatatii, dar care nu se atribuie niciunui tratament medicamentos, in realitate.
Ambele grupuri au primit supozitoare vaginale in cea de-a 16-a saptamana de sarcina. Rezultatele studiului au aratat ca, in cazul femeilor care au primit progesteron, 75% dintre cazuri au avut succes, dar si nasteri la termen in comparatie cu femeile care au primit placebo.
Citeste si 10 simptome din sarcina pe care n-ar trebui sa le ignori
Insa, tot in studiu este precizat faptul ca administrarea progesteronului „nu a dus la o incidenta semnificativ mai mare a nasterilor decat in cazul placebo”. Totodata pentru femeile care au experimentat unul sau doua avorturi spontane in trecut, rezultatele au crescut cu 4% in ceea ce priveste succesul nasterilor. De altfel, in cazul femeilor care au experimentat trei sau mai mult de trei avorturi spontane de-a lungul vietii, rezultatele au aratat o crestere de 15% privind succesul nasterilor.
„Studiul nostru cu privire la femeile care sunt susceptibile de a face avort spontan din cauza sangerarilor din timpul nasterii sau la femeile care s-au mai confruntat cu aceasta situatie pot beneficia de pe urma tratamentului cu progesteron, insa vor exista implicatii enorme in practici”, explica dr. Arri Comarasamy, profesor de ginecologie de la Universitatea Birmingham din UK.
Profesorul estimeaza ca una din cinci sarcini se termina printr-un avort spontan. In primul trimestru poate exista un risc de a sangera, iar o treime dintre femeile care s-au confruntat cu o astfel de situatie continua sa faca avort spontan.
„Acest tratament poate salva mii de bebelusi care se <<pierd>> in urma avorturilor spontane”, a mai precizat profesorul de ginecologie.
Care sunt cauzele unui avort spontan? In timp ce 70% dintre avorturi sunt cauzate de anomaliile cromozomiale, medicii sugereaza ca pot fi si anomalii genetice care exista deja la viitorii parinti, de aceea atat mama, cat si tatal ar trebui sa fie testati.
In timp ce nu exista nimic concret pentru a putea opri avorturile spontane, pentru unele cupluri, tratamentul cu progesteron poate aduce o farama de speranta.
„Viitorii parinti au, de acum, un tratament eficient care poate salva multe vieti si care ii poate preveni de la multa suferinta”, povesteste profesorul si unul dintre autorii studiului, potrivit Motherly.
Conform statisticilor prezentate de Provita Bucuresti, in anul 2017 35,66% dintre decesele intre 0-1 an au fost cauzate de boli ale caror origine se afla inca din perioada perinatala, in crestere fata de 2016: de la 2,45 la 1000 de nascuti vii la 2,53 la 1000 de nascuti vii. Apoi, urmeaza decesele provocate de boli ale aparatului respirator (25,15%) in scadere, de la 5,7 la 1000 de nascuti vii in anul 2000 la 1,8 la 1000 de nascuti vii in anul 2017.
21,62% de decese au fost provocate de boli cauzate de malformaii congenitale, 3,24% dintre decese au fost provocate de accidente, dintre care 28 de cazuri au avut diagnosticul de corp strain aflat in caile respiratorii.
Citeste si Intreaba specialistul: Diabet gestational, sarcina cu risc
Autor: Andreea Borcila
Preconceptie
Familia adoptiva a Sorinei a depus plangere pe numele procurorilor
Familia adoptiva a Sorinei a depus, la Sectia de anchetare a magistratilor, o plangere pe numele procurorului Mihaiela Moraru-Iorga si al procurorului general Bogdan Licu pentru modul in care au actionat in cauza privind adoptia fetitei din Mehedinti.
Citeste si Parintii adoptivi ai Sorinei, audiati 9 ore
„Doamna procuror Iorga Moraru a retinut pasaportul acestui copil (fetita de 8 ani, n.r) cerandu-l de la Serviciul de pasapoarte. Sigur ca avea pasaport. Potrivit hotararii judecatoresti, care nu este desfiintata, Gabriel si Ramona Sacarin sunt parintii acestui copil. I-au scos pasaport, au facut o cerere de eliberare a pasaportului solicitat de doamna Moraru Iorga pentru a impiedica acest copil sa plece din tara. Aceasta este o masura de restrangere a libertatii de circulatie. De fapt, este un control judiciar informal pe care doamna procuror l-a impus fara a fi supus controlului instantelor judecatoresti. In baza unui fake news, oprim copilul in tara si statul roman ia masuri fara probe in baza unui fake news”, a declarat Diana Gavra, avocatul familiei Sacarin (familia adoptiva a Sorinei), la sediul Sectiei pentru anchetarea magistratilor.
Avocatul a depus o plangere penala pe numele procurorului de caz Mihaiela Moraru Iorga si al procurorului general, Bogdan Licu.
Potrivit aparatorului, Mihaiela Moraru Iorga ar fi facut presiuni asupra Ramonei Sacarin la audierea de acum cateva zile.
„A facut diverse presiuni asupra acesteia sa-i dea date despre judecatori. Asa cum se facea pe vremuri la DNA. Toata lumea a condamnat aceste actiuni asupra procurorilor abuzivi, pentru ca de aceea s-a facut sectia, pentru procurorii abuzivi, nu? Doamna procuror Iorga Moraru, cu o tehnica demne de cauze mai bune – doamna Sacarin nu era inculpat – a facut presiune sa declare ceva impotriva judecatorilor”, a mai spus avocatul.
Mama adoptiva a Sorinei, Ramona Sacarin, a fost audiata, saptamana trecuta, de procurorii Sectiei pentru anchetarea magistratilor vreme de 9 ore. La iesirea de la audieri, Ramona Sacarin a spus ca fetita este bine si ca autoritatile ii vor decide soarta, nu ei.
„Nu pot sa fac niciun fel de declaratii. Sorina este bine. O sa hotarasca autoritatile romane, nu noi (ce se va intampla cu fetita, n.r.)”, a declarat Ramona Sacarin, la iesirea de la Sectia pentru achetarea magistratilor.
Sursa: Mediafax
Citeste si Caz similar cu al Sorinei: Fetita adoptata in Timisoara va fi…
Preconceptie
Cazul adoptiei din Baia de Arama: Preventia riscului psihologic este slab reglementata in Romania
prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
Analizand cazul mediatizat in saptamana 17-30 iunie 2019 privind adoptia fetitei Sorina din Baia de Arama (Mehedinti), prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti, atrage atentia asupra faptului ca, in momentul de fata, in Romania, actele normative nu includ proceduri ferme privind evaluarea si pregatirea psihologica in vederea adoptiei, dar si pentru etapele ulterioare, atat pentru copil, cat si pentru adultii implicati. Potrivit acestuia, preventia riscului psihologic este slab reglementata in Romania.
Citeste si Esecul sistemului in a proteja drepturile copilului
Specialistul este de parere ca, in cazul adoptiei gestiunea deficitara a tranzitiei poate avea consecinte semnificative pentru copil, dar si pentru familia adoptiva: tulburari de adaptare, tulburari emotionale, tulburari ale capacitatii de performanta.
Profesor univ dr. Eugen Avram mentioneaza ca imaginile televizate sunt comentate de mass-media prin termeni precum: nepregatire psihologica, evaluare insuficienta a contextului, apelul la forta (existand si alte suspiciuni prezentate in emisiunile TV).
Daca analizam Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, descoperim urmatoarele:
1) In unele articole apare sintagma asistent social/psiholog, ceea ce indica optiunea pentru una din profesii, ele nu apar ca activitati complementare.
2) Evaluarea psihologica se desfasoara in cadrul unui numar insuficient de ore (sectiunea a III-a a normelor, art 9): 4 intalniri de evaluare/consiliere.
3) In unele etape ale procesului de adoptie nu se mentioneaza activitatea de monitorizare psihologica si sociala a copilului si adulilor implicati. De exemplu: etapa de potrivire initiala, etapa de potrivire practica, etapa de dupa adoptie.
4) La art 55 litera 3, se prevede ca profilul copilului greu adoptabil cuprinde […] descrierea succinta a nevoilor de sanatate, emotionale, educationale ale copilului. Conceptele greu adoptabil si succint ridica unele probleme de conceptualizare.
5) La art. 10 se precizeaza ca pregatirea adoptatorului/familiei adoptatoare este destinata evaluarii si dezvoltarii capacitatii acestuia/acesteia de a raspunde nevoilor copilului adoptat si se desfasoara pe parcursul a 3 sesiuni individuale sau de grup, cu o durata totala de minim 12 ore.
Citeste si Cazul fetitei din Mehedinti, luata cu mascatii, in atentia autoritatilor
“Copiii supusi procedurilor de adoptie constituie o categorie vulnerabila care trebuie supravegheata o lunga perioada de timp inainte si dupa adoptie. Exista un protocol viabil de monitorizare psihologica si sociala a evolutiei copiilor adoptati? Stim in mod real ce se intampla cu ei la 5 sau 10 ani de la adoptie? In procesele de adoptie este necesara o evaluare psihologica extinsa (evaluare longitudinala, evaluarea familiei extinse, a istoricului de sanatate a familiei, activitatile adoptatorului, etc.), trebuie alocate mult mai multe ore de evaluare si pregatire psihologica in cadrul unui proces de monitorizare a copilului si adultilor implicati”, explica prof. univ. dr. Eugen Avram.
Sanatatea psihica a populatiei – parcurs aleator in lipsa activitatilor preventive
Totodata, profesorul universitar este de parere ca majoritatea problemelor psihologice sunt cauzate de expunerea la factori psihotoxici, iar evolutia sanatatii psihice a populatiei are un parcurs aleator in lipsa unor activitati organizate care sa permita protectia psihologica.
“Daca analizam prevalenta problemelor de sanatate psihica tragem concluzia ca nu avem niciun control, nici macar in ariile pe care le gestioneaza institutii de importanta majora in societate. Victima este cetateanul, adult, tanar sau copilul. Ne miram de ce multi copii dobandesc probleme de adaptare, comportamente vicioase sau de ce nu isi valorifica talentul. Avem tot interesul ca adoptia sa contribuie la crearea unui cetatean sanatos psihic si apt pentru munca. O societate sanatoasa mintala se creeaza prin grija pentru sufletul fiecaruia! Avem specialisti care pot contribui la crearea unei performante adaptative optime a copiilor adoptati si a familiilor adoptive. Evaluarea psihologica, monitorizarea psihologica, consilierea, asistarea, psihoterapia de suport sunt activitati ce contribuie la sanatatea psihica a populatiei. Aceste activitati trebuie sa fie mai bine reprezentate in actele normative”, conchide prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
Citeste si Familia adoptiva a Sorinei a depus plangere pe numele procurorilor
Preconceptie
De ce steroizii si pastilele impotriva caderii parului sunt o cauza a infertilitatii la barbati?
Doi cercetatori americani au descoperit un paradox interesant si anume ca, barbatii isi deterioreaza capacitatea de a concepe copii din cauza steroizilor anabolizanti si pastilelor impotriva caderii parului, pe care le consuma pentru a fi mai atractivi in fata sexului opus.
Steroizii luati pentru a avea un aspect fizic de invidiat si pastilele pentru combaterea caderii parului la barbati pot deteriora fertilitatea acestora, scrie BBC.
Oamenii de stiinta au numit acest paradox „Mossman-Pacey”, dupa numele acestora de familie, si poate fi una dintre cauzele suferintei in cuplu, atunci cand ambii parteneri fac eforturi sa conceapa un copil.
Citeste si Testul cu clomifen citrat, o solutie pentru problema infertilitatii?
„Am observat un lucru la cei care veneau sa faca un test de fertilitate, si anume ca erau <<uriasi>>”, povesteste dr. James Mossman de la Universitatea Brown din America.
Medicul marturiseste ca s-a gandit la aceasta asociere intre fertilitate si abuzul de steroizi pe vremea cand isi redacta lucrarea de doctorat.
„Acesti barbati care isi lucreaza propria imagine de sine si se <<maresc>> cat mai mult, nu mai au, fara exceptie, niciun spermatozoid in ejacularea lor”, explica medicul.
Steroizii anabolizanti mimeaza efectul produs de testosteron, hormonul masculin, in organism si sunt folositi, ca substante, pentru a creste greutatea musculara. Mai precis, steroizii anabolizanti sunt hormoni sintetici care imbunatatesc capacitatea organismului de a produce tesut muscular.
Steroizii anabolizanti „pacalesc” glanda pituitara sau hipofiza (cea care secreta hormoni), crezand, la randul ei, ca partea masculina este „suprasolicitata”.
Asadar, glanda opreste (blocheaza) productia a doi hormoni importanti, si anume: hormonul foliculostimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Acesti hormoni au legatura cu productia de spermatozoizi, mai scrie BBC.
Citeste si Si cuplurile care au deja un copil pot suferi de infertilitate
Acelasi lucru se intampla si in cazul barbatilor care iau medicamente impotriva caderii parului.
Desi substanta activa a acestor medicamente, finasterida, schimba felul in care hormonul masculin este metabolizat in organism si, astfel, se limiteaza caderea parului, efectele sale pot include si disfunctionalitati ale erectiei care, ulterior, vor duce la problema infertilitatii.
Atat medicii-cercetatori, Mossman si Pacey, sunt de parere ca barbatii nu isi dau seama ca isi distrug fertilitatea atunci cand vor sa arate o imagine de sine pozitiva in fata femeilor.
„Mai multa informare pentru cei tineri poate salva cuplurile de la suferinta”, explica dr. Mossman.
Profesorul Pacey de la Universitatea Sheffield si presedintele Societatii Britanice de Fertilitate estimeaza ca 90% dintre steroizii anabolizanti utilizati devin sterili (cauza infertilitatii).
Efectele steroizilor pot fi anulate atunci cand se va opri utilizarea lor intre trei luni si pana la un an. In schimb, consumul lor regulat si in cantitati depasite pot cauza infertilitatea la barbati, scrie Daily Mail.
In schimb, pastilele anticaderea parului nu sunt o ingrijorare atat de mare, ca in cazul steroizilor.
Dr. Mossman crede ca oamenii sunt singurele fiinte care isi sacrifica fertilitatea (rolul reproductiv) cu scopul de a atrage sexul opus, precizeaza Daily Mail.
Vezi si Dr. Andreas Vythoulkas: Exista vreo legatura intre infertilitate si imunitate?
Autor: Andreea Borcila