Connect with us

Sarcina

Vârsta gestaţională – măsurarea dimensiunilor în uter

Published

on

Vârsta gestaţională - măsurarea dimensiunilor în uter

Măsurarea dimensiunilor bebelușului în burtică poate indica vârsta gestaţională a bebeluşului, fapt ce poate ajuta la identificarea din timp a eventualelor probleme în dezvoltare. 

Cum se măsoară creşterea bebeluşului meu în timpul sarcinii?
Începând cu aproximativ a 20-a săptămână de sarcină, medicul îţi va măsura înălţimea fundului uterin – distanţa de la osul pubian până la vârful uterului – la fiecare vizită prenatală. Această măsurătoare îl ajută pe medic să estimeze mărimea bebeluşului, rata de creştere şi poziţia acestuia în a doua jumătate a sarcinii.
Ca regulă generală, înălţimea fundului uterin, în centimetri, ar trebui să fie aproximativ egală cu numărul de săptămâni în care eşti gravidă. De exemplu, la 20 de săptămâni, înălţimea fundului uterin ar trebui să fie de la aproximativ 17 până la 23 de centimetri.
Citeste si despre: Activitati periculoase pentru gravide (I)
Ce înseamnă dacă sunt încadrată la “mare pentru vârsta gestaţională”?
Dacă în urma măsurării, sarcina se încadreaza la “mare pentru vârsta gestaţională” înseamnă că înălţimea fundului tău uterin este mai mare cu 3 centimetri decât se aştepta pentru stadiul de sarcină, în funcţie de data la care vei naşte. Medicul tău probabil că va identifica la ecografie si din ce motiv.
Ai putea să fii încadrată la “mare pentru vârsta gestaţională“dacă:

Data naşterii este greşită. (Ecografia va ajuta medicul să-şi dea seama de data exactă.)
Ai muşchii abdominali mai slabi decât majoritatea femeilor, probabil ca rezultat al sarcinilor anterioare.
Suferi de obezitate, ceea ce poate face mai dificilă obţinerea unei măsurări exacte.
Ai fibroame uterine.
Ai o sarcină multiplă (gemeni, tripleţi).
Ai prea mult lichid amniotic.
Copilul se află într-o poziţie neobişnuită.
Ai un pelvis îngust.
Bebeluşul tău este mult mai mare decât în mod normal, o afecţiune cunoscută sub numele de macrosomie. Factorii de risc pentru macrosomie includ diabetul de tip 1 sau de tip 2 înainte de sarcină şi diabetul gestaţional.

Sau, pur şi simplu, porţi în pântece un bebeluş mare, dar perfect sănătos.
Citeste si despre: Determinarea factorului Rh și importanța lui în sarcină
De ce aş putea fi încadrată la “mică pentru vârsta gestaţională” ?
Dacă te încadrezi la “mică pentru vârsta gestaţională” înseamnă că înălţimea fundului uterin este cu peste 3 centimetri mai mică decât se aşteaptă pentru acest stadiu de sarcină. Medicul te poate programa la ultrasunete pentru a confirma data la care vei naşte şi pentru a exclude probleme cum ar fi restricţia de creştere intrauterină şi un nivel scăzut de lichid amniotic.
Măsurarea fundului uterin ar putea fi încadrat ca “mică” dacă eşti micuţă de înălţime sau ai nişte muşchi abdominali foarte bine tonifiaţi.  De asemenea, ar putea indica faptul că bebeluşul a căzut în pelvis. Sau că, pur şi simplu, porţi în pântece un bebeluş mic, dar perfect sănătos.
Dar dacă se constată că bebeluşul nu pare să crească aşa cum ar trebui, vei avea nevoie de o alta ecografie, în aproximativ trei săptămâni, pentru a verifica creşterea sa şi nivelul lichidului amniotic. De asemenea, este posibil să ai nevoie de o monitorizare suplimentară pe măsură ce sarcina progresează.
Concluzie: Măsurarea dimensiunilor uterului în timpul sarcinii este importantă fiindcă poate să prevină anumite probleme privind evolutia bebeluşului.

Citeste si despre: Controale medicale in sarcina

Source link

Sarcina

Naștere la Maternitatea Sf. Apostol Andrei din Galați. „Există în maternități și îngeri în halate albe, nu doar medici care și-au uitat jurământul”

Published

on

Naștere la Maternitatea Sf. Apostol Andrei din Galați. „Există în maternități și îngeri în halate albe, nu doar medici care și-au uitat jurământul”

Cititoarea noastră Larisa ne-a scris experiența ei de naștere la Maternitatea Sf. Apostol din Galați, dorind să le încurajeze pe gravidele cărora le e teamă de nașterea în sine și de atitutudinea personalului medical. Larisa a născut de două ori prematur, la aceeași maternitate, cu același medic, și de fiecare dată a avut parte de sprijin și încurajare. Deși prima naștere a fost una grea, cu o serie de complicații,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Naștere cu vacuum în Irlanda. „A fost o naștere traumatizantă, iar copilul a avut displazie de șold”

Published

on

Naștere cu vacuum în Irlanda. „A fost o naștere traumatizantă, iar copilul a avut displazie de șold”

Cititoarea noastră Silvia, de 38 de ani, este mama a trei copii, doi născuți în România, natural, și unul în Irlanda, prin naștere cu vacuum. Din cauza diabetului gestațional făcut în sarcină, Silviei i s-a indus travaliul înainte de termen. Copilul a avut aproape 3,700 kg, mamei i s-a făcut epiziotomie, iar medicii au fost nevoiți să recurgă la vacuum (aplicarea unui dispozitiv, asemănător unei ventuze, pe capul…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină?

Published

on

Ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină?

Probabil ai auzit vorbindu-se în sarcină despre dopul gelatinos. Acesta este ca o formațiune mai mucoidă (consistența unei gelatine, de aici și numele), de culoare alb-rozalie, care are rolul de strat protector la intrarea în colul uterin în timpul sarcinii. Află aici ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină. 
Dopul gelatinos ajută la prevenirea pătrunderii în uter a bacteriilor și altor microorganisme dăunătoare, care ar putea să provoace infecții…

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com