Connect with us

Preconceptie

Viata dupa donarea de ovule. Cele trei povesti ale femeilor „salvatoare”

Published

on

Viata dupa donarea de ovule. Cele trei povesti ale femeilor „salvatoare”

Trei femei, trei povesti de viata diferite, dar care au un punct comun in care se intalnesc. Ce au simtit donatoarele inainte si dupa ce au recurs la o astfel de procedura?
Cand Gina-Marie Madow a inceput sa lucreze pentru o agentie de donare a ovulelor, a simtit, pur si simplu, o impulsionare de a dona propriile ovocite. Tatal ei a intrebat-o daca este, intr-adevar, vorba despre bani.
„Aspectul financiar conteaza si el, dar nu este principala mea motivatie pentru care am ales sa fac asta”, a explicat Gina. „Dar daca ti-as scrie un cec care contine suma de bani de care ai nevoie, ai inceta sa mai faci asta?”, intreaba, din nou, tatal acesteia.
„Nu este vorba doar despre situatia financiara, am decis sa ajut familiile pentru care lucrez in aceasta agentie”, a fost raspunsul tinerei.
Citeste si De ce steroizii si pastilele impotriva caderii parului sunt o cauza a infertilitatii la barbati?
Pentru alte persoane, donarea de ovule poate insemna o „portita” de a-si putea plati cheltuielile in perioada de studentie sau poate insemna un sprijin pentru ceilalti membri ai familiei. Povestile de viata ale celor trei femei exprima, pe de o parte, felul in care se simt dupa ce isi doneaza ovulele, dar si modalitatea prin care aceasta sursa de venit le ajuta intr-o oarecare masura.
„Mi-am donat ovulele pentru a-mi putea plati scoala”
Shani Le Roux Bell, in varsta de 21 de ani, marturiseste ca, initial, motivul principal a fost acela de a castiga cativa banuti in plus. Stia destul de bine ca parintii nu ar fi putut sa o sprijine financiar, dupa absolvirea liceului. Cand Shani s-a hotarat sa urmeze cursurile pentru a putea deveni, ulterior, pilot, ideea de a-si dona ovulele i-a suras. Shani avea 19 ani cand s-a inscris pentru o astfel de procedura, iar o luna mai tarziu isi gasise deja o potrivire cu un viitor parinte.
„De fiecare data cand imi primeam banutii, puteam ulterior sa mai invat o lectie predata la scoala. Daca nu as fi ales sa donez, cel mai probabil as fi strans banii de la actualul meu job, iar intr-un an sau doi, as fi putut sa ma inscriu la scoala de zbor. Faptul ca am ales sa donez, mi-a grabit visul meu de a face scoala cat mai repede posibil”.
Din cauza ca organismul ei nu reactiona intr-un fel pozitiv la tratamentul medicamentos, lui Shani i s-a recomandat sa nu mai faca donare de ovule. Chiar si acum, la cativa ani distanta de atunci, tanara Shani inca ar mai dona daca acest lucru ar mai fi posibil.
Citeste si Confesiunile specialistilor in fertilizare. Cat de greu este sa ajuti oamenii sa devina parinti?
„Mi-am donat ovulele pentru a-mi sprijini mama din punct de vedere financiar”
Liz Scheier, care acum lucreaza intr-o organizatie care sprijina donatoarele de ovule, povesteste cum si-a donat ovocitele de trei ori in perioada cand locuia in New York si lucra intr-o editura.
„La inceput nu a fost vorba despre bani. Aveam doua job-uri, unul full-time si celalalt part-time, pentru a ma putea ajuta cu intretinerea locuintei. Intr-o zi, mama mea s-a imbolnavit”. Liz a observat, astfel, reclamele publicitare convingatoare ale agentiilor care se ocupau cu donarea de ovule, de tipul „Fii un inger!”
„Prima data dupa ce am donat, m-am simtit rusinata si nu am povestit nimanui. Asta pana cand o colega de-a mea m-a imbratisat si mi-a spus, printre lacrimi, ca fetita ei era rezultatul unui proces de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Mi-am dat seama de suferinta provocata de problema infertilitatii, iar asta m-a <<inmuiat>> putin”. Dupa ultimele doua donari de ovule, Liz era multumita de faptul ca mama sa a avut parte de sprijin financiar, dar si ca <<darul>> ei aducea un copil in viata unui cuplu.
In Romania, procedura cu ovocite donate este la limita legii, dupa ce donarea de ovocite a fost inclusa intr-un scandal privind traficul de organe. Acum, donarea de ovocite intra sub incidenta legii transplantului, scrie Ovocite Donate.ro.
Medicii de specialitate prefera sa aiba un contract de colaborare cu clinicile din alte tari europene, unde procedura de FIV cu ovocite donate este legala.
Conform ovocitedonate.ro, inainte de a alege tara de destinatie ori medicul de incredere, exista cateva informatii de care trebuie sa tii cont atunci cand te vei documenta, si anume:

„screeningul donatorilor de ovocite
aspecte legislative
conditii si tratament pretransfer
colaborarea cu un centru medical de incredere din Romania, care sa ofere suport permanent”.

Citeste si Infertilitatea doare! “Si eu vreau sa fiu mama!”
Sursa articol original: Fast Company.com 
Autor traducere: Andreea Borcila

Source link

Preconceptie

Familia adoptiva a Sorinei a depus plangere pe numele procurorilor

Published

on

Familia adoptiva a Sorinei a depus plangere pe numele procurorilor

Familia adoptiva a Sorinei a depus, la Sectia de anchetare a magistratilor, o plangere pe numele procurorului Mihaiela Moraru-Iorga si al procurorului general Bogdan Licu pentru modul in care au actionat in cauza privind adoptia fetitei din Mehedinti.
Citeste si Parintii adoptivi ai Sorinei, audiati 9 ore
„Doamna procuror Iorga Moraru a retinut pasaportul acestui copil (fetita de 8 ani, n.r) cerandu-l de la Serviciul de pasapoarte. Sigur ca avea pasaport. Potrivit hotararii judecatoresti, care nu este desfiintata, Gabriel si Ramona Sacarin sunt parintii acestui copil. I-au scos pasaport, au facut o cerere de eliberare a pasaportului solicitat de doamna Moraru Iorga pentru a impiedica acest copil sa plece din tara. Aceasta este o masura de restrangere a libertatii de circulatie. De fapt, este un control judiciar informal pe care doamna procuror l-a impus fara a fi supus controlului instantelor judecatoresti. In baza unui fake news, oprim copilul in tara si statul roman ia masuri fara probe in baza unui fake news”, a declarat Diana Gavra, avocatul familiei Sacarin (familia adoptiva a Sorinei), la sediul Sectiei pentru anchetarea magistratilor.
Avocatul a depus o plangere penala pe numele procurorului de caz Mihaiela Moraru Iorga si al procurorului general, Bogdan Licu.
Potrivit aparatorului, Mihaiela Moraru Iorga ar fi facut presiuni asupra Ramonei Sacarin la audierea de acum cateva zile.
„A facut diverse presiuni asupra acesteia sa-i dea date despre judecatori. Asa cum se facea pe vremuri la DNA. Toata lumea a condamnat aceste actiuni asupra procurorilor abuzivi, pentru ca de aceea s-a facut sectia, pentru procurorii abuzivi, nu? Doamna procuror Iorga Moraru, cu o tehnica demne de cauze mai bune – doamna Sacarin nu era inculpat – a facut presiune sa declare ceva impotriva judecatorilor”, a mai spus avocatul.
Mama adoptiva a Sorinei, Ramona Sacarin, a fost audiata, saptamana trecuta, de procurorii Sectiei pentru anchetarea magistratilor vreme de 9 ore. La iesirea de la audieri, Ramona Sacarin a spus ca fetita este bine si ca autoritatile ii vor decide soarta, nu ei.
„Nu pot sa fac niciun fel de declaratii. Sorina este bine. O sa hotarasca autoritatile romane, nu noi (ce se va intampla cu fetita, n.r.)”, a declarat Ramona Sacarin, la iesirea de la Sectia pentru achetarea magistratilor.
Sursa: Mediafax
Citeste si Caz similar cu al Sorinei: Fetita adoptata in Timisoara va fi…

Source link

Continue Reading

Preconceptie

Cazul adoptiei din Baia de Arama: Preventia riscului psihologic este slab reglementata in Romania

Published

on

Cazul adoptiei din Baia de Arama: Preventia riscului psihologic este slab reglementata in Romania

prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
Analizand cazul mediatizat in saptamana 17-30 iunie 2019 privind adoptia fetitei Sorina din Baia de Arama (Mehedinti), prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti, atrage atentia asupra faptului ca, in momentul de fata, in Romania, actele normative nu includ  proceduri ferme privind evaluarea si pregatirea psihologica in vederea adoptiei, dar si pentru etapele ulterioare, atat pentru copil, cat si pentru adultii implicati. Potrivit acestuia, preventia riscului psihologic este slab reglementata in Romania.
Citeste si Esecul sistemului in a proteja drepturile copilului
Specialistul este de parere ca, in cazul adoptiei gestiunea deficitara a tranzitiei poate avea consecinte semnificative pentru copil, dar si pentru familia adoptiva: tulburari de adaptare, tulburari emotionale, tulburari ale capacitatii de performanta.
Profesor univ dr. Eugen Avram mentioneaza ca imaginile televizate sunt comentate de mass-media prin termeni precum: nepregatire psihologica, evaluare insuficienta a contextului, apelul la forta (existand si alte suspiciuni prezentate in emisiunile TV).
Daca analizam Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, descoperim urmatoarele:
1) In unele articole apare sintagma asistent social/psiholog, ceea ce indica optiunea pentru una din profesii, ele nu apar ca activitati complementare.
2) Evaluarea psihologica se desfasoara in cadrul unui numar insuficient de ore (sectiunea a III-a a normelor, art 9): 4 intalniri de evaluare/consiliere.
3) In unele etape ale procesului de adoptie nu se mentioneaza activitatea de monitorizare psihologica si sociala a copilului si adulilor implicati. De exemplu: etapa de potrivire initiala, etapa de potrivire practica, etapa de dupa adoptie.
4) La art 55 litera 3, se prevede ca profilul copilului greu adoptabil cuprinde […] descrierea succinta a nevoilor de sanatate, emotionale, educationale ale copilului. Conceptele greu adoptabil si succint ridica unele probleme de conceptualizare.
5) La art. 10 se precizeaza ca pregatirea adoptatorului/familiei adoptatoare este destinata evaluarii si dezvoltarii capacitatii acestuia/acesteia de a raspunde nevoilor copilului adoptat si se desfasoara pe parcursul a 3 sesiuni individuale sau de grup, cu o durata totala de minim 12 ore.
Citeste si Cazul fetitei din Mehedinti, luata cu mascatii, in atentia autoritatilor
“Copiii supusi procedurilor de adoptie constituie o categorie vulnerabila care trebuie supravegheata o lunga perioada de timp inainte si dupa adoptie. Exista un protocol viabil de monitorizare psihologica si sociala a evolutiei copiilor adoptati? Stim in mod real ce se intampla cu ei la 5 sau 10 ani de la adoptie? In procesele de adoptie este necesara o evaluare psihologica extinsa (evaluare longitudinala, evaluarea familiei extinse, a istoricului de sanatate a familiei, activitatile adoptatorului, etc.), trebuie alocate mult mai multe ore de evaluare si pregatire psihologica in cadrul unui proces de monitorizare a copilului si adultilor implicati”, explica prof. univ. dr. Eugen Avram.
Sanatatea psihica a populatiei – parcurs aleator in lipsa activitatilor preventive
Totodata, profesorul universitar este de parere ca majoritatea problemelor psihologice sunt cauzate de expunerea la factori psihotoxici, iar evolutia sanatatii psihice a populatiei are un parcurs aleator in lipsa unor activitati organizate care sa permita protectia psihologica.
“Daca analizam prevalenta problemelor de sanatate psihica tragem concluzia ca nu avem niciun control, nici macar in ariile pe care le gestioneaza institutii de importanta majora in societate. Victima este cetateanul, adult, tanar sau copilul. Ne miram de ce multi copii dobandesc probleme de adaptare, comportamente vicioase sau de ce nu isi valorifica talentul. Avem tot interesul ca adoptia sa contribuie la crearea unui cetatean sanatos psihic si apt pentru munca. O societate sanatoasa mintala se creeaza prin grija pentru sufletul fiecaruia! Avem specialisti care pot contribui la crearea unei performante adaptative optime a copiilor adoptati si a familiilor adoptive. Evaluarea psihologica, monitorizarea psihologica, consilierea, asistarea, psihoterapia de suport sunt activitati ce contribuie la sanatatea psihica a populatiei. Aceste activitati trebuie sa fie mai bine reprezentate in actele normative”, conchide prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
Citeste si Familia adoptiva a Sorinei a depus plangere pe numele procurorilor

Source link

Continue Reading

Preconceptie

De ce steroizii si pastilele impotriva caderii parului sunt o cauza a infertilitatii la barbati?

Published

on

De ce steroizii si pastilele impotriva caderii parului sunt o cauza a infertilitatii la barbati?

Doi cercetatori americani au descoperit un paradox interesant si anume ca, barbatii isi deterioreaza capacitatea de a concepe copii din cauza steroizilor anabolizanti si pastilelor impotriva caderii parului, pe care le consuma pentru a fi mai atractivi in fata sexului opus.
Steroizii luati pentru a avea un aspect fizic de invidiat si pastilele pentru combaterea caderii parului la barbati pot deteriora fertilitatea acestora, scrie BBC.
Oamenii de stiinta au numit acest paradox „Mossman-Pacey”, dupa numele acestora de familie, si poate fi una dintre cauzele suferintei in cuplu, atunci cand ambii parteneri fac eforturi sa conceapa un copil.
Citeste si Testul cu clomifen citrat, o solutie pentru problema infertilitatii?
„Am observat un lucru la cei care veneau sa faca un test de fertilitate, si anume ca erau <<uriasi>>”, povesteste dr. James Mossman de la Universitatea Brown din America.
Medicul marturiseste ca s-a gandit la aceasta asociere intre fertilitate si abuzul de steroizi pe vremea cand isi redacta lucrarea de doctorat.
„Acesti barbati care isi lucreaza propria imagine de sine si se <<maresc>> cat mai mult, nu mai au, fara exceptie, niciun spermatozoid in ejacularea lor”, explica medicul.
Steroizii anabolizanti mimeaza efectul produs de testosteron, hormonul masculin, in organism si sunt folositi, ca substante, pentru a creste greutatea musculara. Mai precis, steroizii anabolizanti sunt hormoni sintetici care imbunatatesc capacitatea organismului de a produce tesut muscular.
Steroizii anabolizanti „pacalesc” glanda pituitara sau hipofiza (cea care secreta hormoni), crezand, la randul ei, ca partea masculina este „suprasolicitata”.
Asadar, glanda opreste (blocheaza) productia a doi hormoni importanti, si anume: hormonul foliculostimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Acesti hormoni au legatura cu productia de spermatozoizi, mai scrie BBC.
Citeste si Si cuplurile care au deja un copil pot suferi de infertilitate
Acelasi lucru se intampla si in cazul barbatilor care iau medicamente impotriva caderii parului.
Desi substanta activa a acestor medicamente, finasterida, schimba felul in care hormonul masculin este metabolizat in organism si, astfel, se limiteaza caderea parului, efectele sale pot include si disfunctionalitati ale erectiei care, ulterior, vor duce la problema infertilitatii.
Atat medicii-cercetatori, Mossman si Pacey, sunt de parere ca barbatii nu isi dau seama ca isi distrug fertilitatea atunci cand vor sa arate o imagine de sine pozitiva in fata femeilor.
„Mai multa informare pentru cei tineri poate salva cuplurile de la suferinta”, explica dr. Mossman.
Profesorul Pacey de la Universitatea Sheffield si presedintele Societatii Britanice de Fertilitate estimeaza ca 90% dintre steroizii anabolizanti utilizati devin sterili (cauza infertilitatii).
Efectele steroizilor pot fi anulate atunci cand se va opri utilizarea lor intre trei luni si pana la un an. In schimb, consumul lor regulat si in cantitati depasite pot cauza infertilitatea la barbati, scrie Daily Mail.
In schimb, pastilele anticaderea parului nu sunt o ingrijorare atat de mare, ca in cazul steroizilor.
Dr. Mossman crede ca oamenii sunt singurele fiinte care isi sacrifica fertilitatea (rolul reproductiv) cu scopul de a atrage sexul opus, precizeaza Daily Mail.
Vezi si Dr. Andreas Vythoulkas: Exista vreo legatura intre infertilitate si imunitate?
Autor: Andreea Borcila

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare