Connect with us

Copilul tau

Activități pentru copii în funcție de vârstă: de la naștere la 12 ani

Published

on

Activități pentru copii în funcție de vârstă. Mintea sănătoasă se dezvoltă mereu într-un corp sănătos. Părinții de azi sunt mult mai atenți la aptitudinile copiilor lor și încearcă să-i stimuleze de mici pentru a le dezvolta la maxim potențialul intelectual și fizic. Fără a cădea în extrema suprasolicitării copilului, trebuie să-l urmărești de mic și să-i oferi cât mai multe șanse să-ți arate ce activitate preferă dintre toate!
În primul și-n primul rând, trebuie să petreceri zilnic un timp de calitate cu copilul tău, mai ales în primii ani de viață, în care el se hrănește cu iubirea părinților săi. Activitatea preferată a copiilor de 0-6 ani este orice activitate făcută alături de mami și de tati. În timp ce vă jucați pur și simplu, fii atent(ă) la câteva semne:
dacă copilul dansează şi pe muzica de la reclame (ai putea încearca baletul, dansul modern sau cel sportiv),
dacă aleargă şi când ar trebui să meargă liniştit (gândeşte-te la atletism, dar şi la sporturi care presupun alergare: tenis, fotbal, handbal, patinaj),
bate mingea de dimineaţă până seara (orientează-te spre jocurile cu mingea: fotbal, volei, handbal, baschet, dar şi la tenis, ping-pong, hochei),
nu s-ar mai da dus din băiţă (alege înotul sau alte sporturi care se practică în apă),
face echilibristică pe toate bordurile, barele şi obstacolele întâlnite în cale (gândeşte-te la gimnastică, dar şi la sporturile care pun accent pe echilibru, cum ar fi scrima, alpinismul),
vrea să se lupte cu toţi care îi ies în cale (gândeşte-te la sporturi care să îi satisfacă nevoia de „agresivitate”, dar care să îl disciplineze şi să îi canalizeze pozitiv această tendinţă: karate, judo, scrimă).
Fiecare activitate are vârsta ei!
La prima vedere, toate sporturile aduc beneficii. În realitate însă, chiar şi cele mai „inofensive” pot face mai mult rău decât bine când vine vorba despre corpul în plină dezvoltare al unui copil mic.
La 3-4 ani, specialiştii recomandă doar folosirea tricicletei, înotul, dansul, patinajul sau schiul şi, mai ales, joaca în aer liber. Accentul cade pe mişcare, nu se poate vorbi încă de competiţie sau performanţă.
După 6 ani va fi momentul să decideţi împreună dacă vrea să înveţe şi tenis, judo sau un joc de echipă. Iar mai târziu, în adolescenţă, va fi liber să practice aproape orice sport. Mai puţin haltere, culturism, fitness, recomandate doar după încheierea creşterii în înălţime. Cât privește lectura, muzica, artele, dacă ai un copil talentat, și-i place ceea ce face, niciodata nu-i prea devreme ori prea târziu să începi!
Activități pentru copii în funcție de vârstă. 0-1 an- înotul și gimnastica

Prima activitate pe care copilul tău o poate face în afara casei și cu instructor este înotul. Poate începe primele ședințe odată cu diversificarea alimentației, iar după 4 ani poate face antrenamente în grup, fără a fi nevoie asistența părinților. Caută un club sportiv în zona în care locuiești și verifică dacă au cursuri pentru bebeluși. Despre înot se spune că este un sport complet, oferă o dezvoltare armonioasă a corpului (întăreşte musculatura care susţine coloana vertebrală, măreşte capacitatea respiratorie), stimulând metabolismul. El poate fi practicat în lunile de vară, în bazine deschise, copilul beneficiind în acelaşi timp şi de virtuţile aerului curat, dar şi în restul anului, în sală.
Gimnastica o poți începe încă de la naștere într-un centru de kinetoterapie (cu specialiști în această etapă de vârstă), iar în mod organizat, după 3 ani! O importanţă deosebită în corectarea numitor defecte anatomice o are şi gimnastica medicală. Și gimnastica este un sport complet care îmbină elemente de ritm, mişcare, acrobaţie, forţă, dezvoltând supleţea, agilitatea, frumuseţea corpului. Gimnastica sportivă presupune o pregătire specială şi este bine să fie începută la 4-5 ani, mai ales dacă fetița ta vrea să calce pe urmele Nadiei!
Activități pentru copii în funcție de vârstă. 1,5 ani- mersul pe 4,3,2 roți

După un an şi jumătate copilul poate merge pe tricicletă, spre 3 ani poate trece la bicicleta cu rotiţe ajutătoare, după 5 ani se încearcă scoaterea rotiţelor. Este o activitate la îndemâna tuturor şi nu trebuie practicată în cadru organizat pentru a-şi îndeplini cu brio virtuţile – dezvoltă aparatul cardiovascular şi musculatura membrelor inferioare.
Activități pentru copii în funcție de vârstă.  După 3 ani – sporturi „albe” și pași de dans
La 3 ani îți poţi înscrie copilul la patinaj, iar la 4 ani, copilul tău poate învăţa să schieze, cu un instructor talentat! Cât despre săniuş, cu siguranţă iarna nu stați degeaba! Sporturile de iarnă au şi avantajul că îl ajută să devină mai rezistent la frig şi la răcelile de sezon.
Patinajul, mersul pe role (după 3 ani) sunt sporturi mult îndrăgite de copii, care necesită un bun echilibru, stăpânirea gesturilor şi o condiţie fizică bună.
Schiatul (după 4  ani) este un sport de iarnă specific zonei montane, ce dezvoltă echilibrul şi motricitatea. Pentru orăşeni el este destul de costisitor şi greu de practicat în mod regulat. În vacanţele de iarnă însă este un excelent mijloc de petrecere a timpului.
Dansul (după 3 ani) este foarte potrivit atât pentru copiii dinamici, îndrăzneţi, cât şi pentru copiii timizi, cu o condiţie fizică ceva mai slabă. Dezvoltă graţia, supleţea, contribuind la formarea unui trup armonios.
Activități pentru copii în funcție de vârstă. 4-6 ani- șah, arte și arte marțiale

După 4 ani îți poți învăța copilul primele mutări de șah. Simți că are talent? Mergi cu el la un club care oferă cursuri de specialitate. Sportul minții n-are vârstă, dar, început la vârsta potrivită, poate crește un adevărat campion!
Vezi că desenează cu plăcere pe pereți? Cumpără-i un șevalet și mergi la cursuri de pictură cu el! Poate că ai un mic Picasso în casă și trebuie să-i acorzi șansa de a-și cultiva abilitpțile artistice!
Anumite arte orientale, între care aikido, de exemplu, sunt complet lipsite de agresivitate, dar îi ajută pe copii să se coordoneze, să se concentreze, să aibă răbdare, altele, precum jiu-jitzu, dezvoltă viteza şi rezistenţa la efort.
Judo este un sport care cere forţă, viteză şi îndemânare, aşa că până la 6-7 ani se predă doar sub formă de judo-joc. Indiferent dacă vorbim despre karate sau judo, accentul cade la vârstele mici pe ţinuta corectă şi pe iniţierea în mişcările specifice.
Beneficiile se vor vedea însă mai târziu, pentru că adolescenţii care practică aceste sporturi tind să fie mai calmi, mai echilibraţi şi mai înţelepţi decât colegii lor de generaţie.
Activități pentru copii în funcție de vârstă.  6-12 ani- lectura, teatru și sporturile de performanță

Lectură: După de începe să cunoască literele, cultivă-i bucuria de a citi! Și nu pentru că așa trebuie la școală, ci pentru că, un copil care citește va fi mereu cu un pas înaintea celorlați în viață! Cunoașterea înseamnă putere!
Teatru: Sunt multe locuri în care puiul tău se poate „da în spectacol” de la o vârstă fragedă! Îi cultivi talentul, îl scapi de timiditatea de a vorbi în public, îi creștere încrederea în sine.
Fotbal: Este cel mai popular sport, cu cele mai multe cluburi de profil. 9 din 10 băieți visează să devină un viitor Messi! Cine știe de unde sare iepurele? Poate fi chiar copilul tău! Este un sport de echipă, care promite faimă, dar implică mult antrenament!
Scrimă: Îi oferă copilului tău odezvoltare armonioasă, controlul mişcărilor, concentrare.
Handbal: Un alt sport popular de echipă ce conduce la o bună pregătire atletică, forţă şi rezistenţă.
Volei: Această activitate presupune o bună pregătire atletică, forţă, viteză, spirit de anticipare, şi o bună inteligenţă tactică.
Baschet: Din ce în ce mai popular la noi în țară, dezvoltă spiritul de echipă, inteligenţa, strategiile, rezistenţa nervoasă şi la efort.
Rugby: Sportul de contact este recomandat în perioada adolescenței, aduce cu fiecare meci energie, spirit de echipă, combativitate, curaj.
Tenis de masă: Presupune viteză de reacţie şi de execuţie, rezistenţă psihică şi o bună pregătire fizică.
Tenis de câmp: Alt sport la care copiii visează de mici! Are graţie, ritm, mişcări armonioase şi precise, reflex, viteză, forţă.
Canotaj: Este o activitate fizică plină de forţă, supleţe, coordonare, rezistenţă, motilitatea articulară şi a coloanei vertebrale. Este recomandat abia după 14 ani, deoarece solicită un mare efort.
Box: Aduce corpului o dezvoltare armonioasă, rapiditate, curaj, hotărâre şi o bună pregătire tehnică. Nu trebuie confundat cu bătaia dură. Neindicat până la adolescenţă!
Numai după terminarea perioadei de creştere se recomandă fitness, culturism, antrenament cu greutăţi: calea ideală de scădere ponderală şi de sporire a energiei şi rezistenţei.

Source link

Copilul tau

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Published

on

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Sute de mii de copii români trăiesc în afara țării, diaspora românească fiind a cincea în topul celor mai mari din lume. Unii dintre ei s-au născut acolo, având unul sau ambii părinți români, iar integrarea lor în comunitate a fost naturală și facilă. La fel și a copiilor care au ajuns la vârste mici în țara adoptivă. Ce se întâmplă, însă, cu copiii mai mari care au plecat din România lăsând în urmă prieteni…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Published

on

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Vârsta de 8 ani a copilului nu-i așa ușoară precum pare! Copii mici – griji mici, copii mari – griji mari! Parcă așa suna o vorbă din bătrâni, nu? Cert este că fiecare vârstă are provocările sale, dar, oare, care să fie cea mai dificilă dintre toate? Întrebarea aceasta și-a pus-o cel mai urmărit site de parenting din Statele Unite, care a realizat un amplu sondaj printre cititorii săi. Se pare că atunci când ajung la…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Published

on

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Am început grădiniţa de atâtea ori de parcă aş avea o echipă de fotbal în ogradă, nu doar doi băieţoi năbădăioşi. Fiecare început de a însemnat, de fapt, o nouă adaptare la grădiniță pe care a trebuit să o pregătesc din timp pentru ca noi să nu plângem prea mult. Am început grădiniţa la un an şi zece luni, la doi ani am schimbat-o şi abandonat-o peste doar o lună, la trei ani am încercat din nou fără succes,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com