Connect with us

Copilul tau

Arsurile solare din primii ani de viață, cel mai mare risc de cancer de piele la vârstă adultă – Totul Despre Mame

Published

on

arsurile solare

Expunerea la soare fără protecție în primii 9 ani de viață crește semnificativ riscul de cancer de piele.
Cremele de protecție nu se folosesc strict în zilele în care mergem la plajă, iar arsurile solare din copilărie îi predispun pe cei mici la cancer de piele mai târziu în viață, atrag atenția medicii dermatologi. Ce creme și haine alegem vara pentru bebeluși, dar și ce greșeli fac părinții în privința protecției solare aflați în continuare de la specialiști.
Bebelușii, ca și copiii mai mari și adulții, au nevoie de vitamina D, care ajută la absorbția calciului necesar pentru buna dezvoltare a oaselor. Ea este cunoscută și ca ,,vitamina soarelui”, pentru că organismul o sintetizează sub acțiunea razelor ultraviolete. Expunerea neprotejată la soare la o vârstă atât de fragedă poate avea însă efecte pe termen lung.
„Sunt suficiente 15 minute de expunere zilnică la soare pentru a-i asigura bebelușului sau copilului mai mare un aport optim din această vitamină. Expunerea nu trebuie făcută la orele prânzului, ci în cursul dimineții, când soarele este mai blând”, spune dr. Bianca Maria Diaconu, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,M. S. Curie” din București. În restul timpului, bebelușii trebuie feriți sau protejați cât mai bine de razele ultraviolete.
Care sunt cele mai periculoase radiații
Razele sau radiațiile ultraviolete (UV) sunt o formă de energie electromagnetică ce provin din surse naturale (razele soarelui) sau artificiale (lasere, aparate de bronzare, lămpi bactericide). Există trei tipuri de radiații ultraviolete:
Razele UVA. Ele sunt prezente în tot timpul anului și reprezintă 95% din cantitatea de ultraviolete care ating suprafața Pământului. Pot trece prin geamuri (ferestre), dar și prin nori, așa încât ne afectează și în zilele înnorate. Penetrează pielea până în stratul său mijlociu (derm) și provoacă îmbătrânire prematură, riduri, arsuri solare și anumite tipuri de cancer de piele. Aspectul de piele bronzată apare la scurtă vreme de la expunere.
Razele UVB. Spre deosebire de razele UVA, ele sunt parțial filtrate de stratul de ozon și reprezintă doar 5% din cantitatea de ultraviolete care ating suprafața Pământului. Radiațiile UVB afectează doar primul strat al pielii (epiderm), dar sunt mai puternice decât cele UVA și pot să producă arsuri severe, cu vezicule cu lichid.
Majoritatea tipurilor de cancer cutanat sunt consecința expunerii neprotejate la acest tip de radiații, pentru că, spre deosebire de radiațiile UVA, cele UVB afectează direct ADN-ul pielii. Studiile recente au arătat că ele alterează o genă care suprimă formarea tumorilor și permit astfel celulelor deteriorate de radiații să evolueze în celule tumorale, potrivit Skin Cancer Foundation, o organizație globală dedicată educării comunității publice și medicale despre prevenirea cancerului de piele. Acesta este motivul pentru care razele UVB sunt considerate mai periculoase decât UVA. Ele nu pot trece prin ferestre și penetrează mai greu norii. Efectul lor bronzant nu este vizibil imediat, la fel și urmările asupra pielii.
Razele UVC. Ele sunt blocate de stratul de ozon, astfel încât nu ajung pe suprafața Pământului. Sunt cele mai puternice dintre toate radiațiile ultraviolete și pot provoca arsuri severe, ulcere ale pielii și cancer cutanat. Expunerea se poate face din surse artificiale, precum lămpile bactericide folosite pentru sterilizarea încăperilor.
Intensitatea razelor ultraviolete depinde și de:

Momentul din zi. Între 10.00 și 16.00, razele solare sunt mai puternice pentru că parcurg o distanță mai mică până pe suprafața Pământului.
Anotimp. Expunerea la radiații ultraviolete este mai mare primăvara și vara.
Latitudine și altitudine. Expunerea la raze UV este mai mare la și lângă Ecuator, unde razele solare parcurg o distanță mai mică până la contactul cu Pământul. Radiațiile sunt mai puternice la altitudini mai mari, explicația fiind tot distanța.
Stratul de ozon. În mod normal, el oferă protecție împotriva razelor UV. Cu toate acestea, emisiile de gaze cu efect de seră și poluanții subțiază stratul de ozon, astfel că expunerea la ultraviolete crește.
Nori. În general, ei filtrează o parte dintre razele UV, dar depinde și de tipul de nori. Cei de culoare mai închisă, încărcați cu apă filtrează mai bine decât norii subțiri formați la altitudine mare.
Reflexie. Zăpada, apa, nisipul și diversele tipuri de pavaje reflectă razele ultraviolete, fenomen care le crește intensitatea și le face mai periculoase pentru noi.
Protecția solară, foarte importantă în primii 9 ani din viață

Legătura dintre cancerul de piele și expunerea neprotejată la soare în primii ani de viață
Pielea umană are un capital solar, adică o doză limitată de radiații UV pe care o poate acumula în timp. Cu fiecare expunere neprotejată la soare, acest capital solar se diminuează, iar când se epuizează, celulele deteriorate nu se mai pot repara singure și apare astfel riscul de cancer de piele. ,,El se asociază în principal cu expunerea neprotejată la soare în primii 9 ani de viață. Aceștia sunt anii în care copiii ar trebui să fie bine protejați de soare”, explică medicul dermatolog.
Mai multe studii clinice și epidemiologice au demonstrat că între arsurile repetate și melanomul malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele, există o legătură directă, semnalează Organizația Mondială a Sănătății. Arsurile din primii ani de viață aduc și cel mai mare risc de cancer de piele la vârstă adultă, mai notează experții organizației.
„Am avut cazuri de arsuri solare la vârste foarte mici, cum a fost cel al unui bebeluș pe care părinții l-au dat cu cremă de protecție doar dimineața și apoi a fost dus la munte în rucsac, fiind expus la soare întreaga zi. Protecția oferită de aceste creme are o durată limitată, de o oră și jumătate – două ore. Dacă aplicăm crema doar dimineața, nu înseamnă că i-am protejat pentru toată ziua”, atrage atenția dr. Bianca Maria Diaconu.
Citește continuarea articolului pe smartliving.ro pentru a afla și despre: 

cum să folosești corect cremele de soare pentru bebeluși
cât sunt de eficiente hainele cu protecție solară pentru copii
când, cum, cât de des și în ce cantitate să aplici cremele
cum să monitorizezi alunițele bebelușului

 

Source link

Copilul tau

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Published

on

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Sute de mii de copii români trăiesc în afara țării, diaspora românească fiind a cincea în topul celor mai mari din lume. Unii dintre ei s-au născut acolo, având unul sau ambii părinți români, iar integrarea lor în comunitate a fost naturală și facilă. La fel și a copiilor care au ajuns la vârste mici în țara adoptivă. Ce se întâmplă, însă, cu copiii mai mari care au plecat din România lăsând în urmă prieteni…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Published

on

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Vârsta de 8 ani a copilului nu-i așa ușoară precum pare! Copii mici – griji mici, copii mari – griji mari! Parcă așa suna o vorbă din bătrâni, nu? Cert este că fiecare vârstă are provocările sale, dar, oare, care să fie cea mai dificilă dintre toate? Întrebarea aceasta și-a pus-o cel mai urmărit site de parenting din Statele Unite, care a realizat un amplu sondaj printre cititorii săi. Se pare că atunci când ajung la…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Published

on

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Am început grădiniţa de atâtea ori de parcă aş avea o echipă de fotbal în ogradă, nu doar doi băieţoi năbădăioşi. Fiecare început de a însemnat, de fapt, o nouă adaptare la grădiniță pe care a trebuit să o pregătesc din timp pentru ca noi să nu plângem prea mult. Am început grădiniţa la un an şi zece luni, la doi ani am schimbat-o şi abandonat-o peste doar o lună, la trei ani am încercat din nou fără succes,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com