Connect with us

Copilul tau

Cele mai importante reguli pe care un adolescent trebuie să le știe despre sex… – Totul Despre Mame

Published

on

Un adolescent trebuie să știe mai multe despre sex decât cred adulții. Dar specialiștii sunt de părere că cel mai important lucru pe care un adolescent trebuie să îl știe despre sex este că: trebuie să fie sănătoşi.
Chiar dacă vi se pare că ştiţi totul despre sex, mai bine citiţi cele de mai jos ca să vă reamintiţi câteva lucruri de bază.
1. Un adolescent trebuie să știe despre sex: e nevoie de acord
Că ai nevoie de acordul tuturor celor implicați. Sexul fără acord este infracțiune. Dar e bine să știi că nimeni nu trebuie să te preseze sau forţeze să îți începi viaţa sexuală. Dacă totuşi se întâmplă asta, nu te simţi vinovat şi povestește asta unui adult din viaţa ta.
Iar părinții de adolescenți trebuie să știe și ei despre sex. Pot învăța ușor din această carte Educația sexuală la adolescenți – ghid pentru părinți, lansată recent de Editura Totul despre mame, una dintre cele mai vândute cărți de pe Amazon. Cartea poate fi cumpărată de AICI.
2. Decizii cu capul limpede
Nu folosi alcool şi droguri, nu te vor ajuta să iei decizii bune. Prea mulţi tineri îşi încep viaţa sexuală deşi nu vor asta, dar o fac  sub influenţa drogurilor  sau a alcoolului. O persoană aflată sub influența drogurilor și a alcoolului nu poate lua decizii în cunoștiință de cauză.
3. Ești cu adevărat pregătit?
Un adolescent trebuie să știe despre sex că îi va schimba nu doar relația ci și viața. Mulţi tineri cred că e bine să aştepţi să fii pregătit înainte de a-ți începe viaţa sexuală, iar asta poate însemna o vârstă diferită pentru fiecare adolescent. Unii vor să aştepte până devin adulţi, alţii până este relaţia mai matură. Fiecare va știi când este pregătit. Dacă un coleg sau un prieten pare pregătiți pentru asta, nu este nimic în neregulă dacă tu nu ești. Am mers la vârste diferite, ne-au ieșit dinții la vârste diferite, vom fi gata pentru sex la momente diferite.
4. Ești pregătit pentru sex când
Ești pregătit pentru sex atunci când simți și știi minimum două din lucrurile enumerate mai jos:
Sunteți sinceri și aveți încredere unul în altul
Puteţi aborda subiecte dificile cum ar fi sentimentele sau alte relaţii
Știi dacă persoana respectivă a avut boli cu cu transmitere sexuală
Știi ce trebuie să faci ca să te protejezi și înțelegi cât de important este acest lucru
Știi să respecți decizia partenerului cu privire la propria viață sexuală
5. Nu ești pregătit pentru sex când
Nu ești pregătit atunci când trăiești sau simți unul sau mai multe lucruri enumerate mai jos:
Partenerul este posesiv sau gelos.
Te împiedică să îți petreci timpul cu familia sau prietenii
Te verifică tot timpul, inclusiv cu cine comunici pe telefon
Insistă să îți începi viaţa sexuală
Te manipulează şi te ameninţă că îşi va face rău
6. De ce să aştepți?
Un adolescent trebuie să știe despre sex că nu e nimic anormal în a aştepta. Nu toată lumea e activă sexual. Jumătate din adolesenţi nu şi-au început viaţa sexuală. Dacă decizi să aştepți, atunci fii constant în decizia luată. Iată de ce e bine să aștepți:
Sexul neprotejat poate duce la o sarcină nedorită: ești pregătit să devii părinte?
Sexul neprotejat poate fi riscant pentru sănătate: Chlamidia, hepatita B, Herpesul, HIV, HPV – sunt boli transmisibile sexual
Începerea vieții sexuale are un impact emoțional semnificativ
Pentru că așa vrei tu. Corpul tău, emoțiile tale, decizia ta – cine zice altfel nu te iubește.
7. Cum puteţi preveni infecţiile transmisibile sexual?
Un adolescent trebuie să știe despre sex că nu este doar plăcere ci și responsabilitate. Să te protejezi împotriva bolilor cu transmisie sexuală este responsabilitatea ta. Anumite boli transmisibile sexual, precum HPV pot avea urmări pe termen lung. Nu le neglijați. Virușii nu știu că este prima dată și nu aleg în funcție de vârstă, gen, inteligență sau altceva. Oricât de greu vi se pare discutați cu un adult. Da, uneori adultul acesta nu poate fi părintele, dar poate fi un consilier, un medic, un profesor sau altă persoană de încredere.
8. Ce trebuie să știe un adolescent despre sex și protecție
Iată mai jos ce trebuie să știe un adolescent despre sex și protecție:
Protecția salvează vieți – este poate cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe un adolescent
Să vrei să te protejezi înseamnă să te iubești pe tine și pe cel de lângă tine
Cineva care refuză să folosească protecție nu te iubește și nu este persoana potrivită pentru tine
Protecția nu diminuează plăcerea
Iată câteva metode de protecție: prezervativul – singura metodă de protecție care protejează și de bolile cu transmitere sexuală, dispozitivul intra – uterin (sterilet), pastile și dispozitive anticoncepționale, implant contraceptiv.
9. Sexul este despre intimitate
Nu este un subiect care să fie discutat în gășcă, pe grupuri de whatsupp sau în alte medii. Este un lucru cât se poate de intim care e bine să rămână așa. Să povestești unor persoane nu foarte aproapiate este doar o încălcare a intimității și nu folosește nimănui. Fiecare trăiește un act sexual într-un mod diferit, comparațiile nu își au locul.
Iar părinții de adolescenți trebuie să știe și ei despre sex. Pot învăța ușor din această carte Educația sexuală la adolescenți – ghid pentru părinți, lansată recent de Editura Totul despre mame, una dintre cele mai vândute cărți de pe Amazon. Cartea poate fi cumpărată de AICI. Salut! Pentru că ne dorim să îți oferim materiale și experiențe care să îți îmbogătească viața de părinte, am creat un scurt chestionar care să ne ajute în acest sens. Completarea lui poate dura până la 8 minute. Și pentru că apreciem fiecare minut pe care ni-l acorzi, punem la bătaie 30 de cărți de parenting. La sfârșitul chestionarului lasă-ne adresa ta pentru a te înscrie automat în tombolă!

Source link

Copilul tau

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Published

on

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Sute de mii de copii români trăiesc în afara țării, diaspora românească fiind a cincea în topul celor mai mari din lume. Unii dintre ei s-au născut acolo, având unul sau ambii părinți români, iar integrarea lor în comunitate a fost naturală și facilă. La fel și a copiilor care au ajuns la vârste mici în țara adoptivă. Ce se întâmplă, însă, cu copiii mai mari care au plecat din România lăsând în urmă prieteni…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Published

on

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Vârsta de 8 ani a copilului nu-i așa ușoară precum pare! Copii mici – griji mici, copii mari – griji mari! Parcă așa suna o vorbă din bătrâni, nu? Cert este că fiecare vârstă are provocările sale, dar, oare, care să fie cea mai dificilă dintre toate? Întrebarea aceasta și-a pus-o cel mai urmărit site de parenting din Statele Unite, care a realizat un amplu sondaj printre cititorii săi. Se pare că atunci când ajung la…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Published

on

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Am început grădiniţa de atâtea ori de parcă aş avea o echipă de fotbal în ogradă, nu doar doi băieţoi năbădăioşi. Fiecare început de a însemnat, de fapt, o nouă adaptare la grădiniță pe care a trebuit să o pregătesc din timp pentru ca noi să nu plângem prea mult. Am început grădiniţa la un an şi zece luni, la doi ani am schimbat-o şi abandonat-o peste doar o lună, la trei ani am încercat din nou fără succes,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com