Connect with us

Copilul tau

Cum le vorbim copiilor despre coronavirus

Published

on

Pentru copiii de toate vârstele, este important să le spuneți că situația este sub control Foto: Shutterstock

De câteva zile, coronavirus și-a făcut anunțată prezența și în România. Având în vedere avalanșa de informații alarmante, devine necesar să găsim un mod echilibrat de a le explica copiilor noștri despre felul în care se răspândește COVID-19 și ce consecințe are. Iată mai jos câteva sugestii despre ce și mai ales cum le vorbim copiilor despre coronavirus.
Încă din primele zile de la începutul celui de al doilea semestru, băiatul meu, care acum e în clasa pregătitoare, a venit acasă speriat că există un virus periculos care omoară oameni. În școală erau destule cazuri de varicelă și gripă, dar nu acestea îl speriau, ci coronavirusul care la acea dată încă nu intrase în Europa.
Acum COVID-19 a ajuns și la noi, iar discuția despre el se transformă din ”undeva, în China” în ”aici, în România”. De aceea, un set de ghidaje despre cum să le vorbim copiilor despre coronavirus este mai mult decât necesar.
Cum începem discuția
Cel mai bun mod de a deschide subiectul este să îi întrebați ce știu, ce au auzit de la prieteni și colegi despre acest virus. Așa veți afla cel mai ușor cât adevăr și câte mituri ce creează anxietate au ajuns la urechile lor și veți putea să desființați ideile greșite. Desigur, ca părinți preocupați de starea de sănătate a copiilor noștri, este greu să părem calmi și să nu îi alarmăm atunci când le explicăm despre igiena respiratorie (să strănute în cot, să stea la distanță de persoanele bolnave, să se spele cât mai des pe mâini, cu săpun timp de 20 de secunde).
Ce să spui și ce să nu le spui despre coronavirus
Cele mai mici gesturi pot transmite stările de panică, frică sau anxietate. De aceea, ideal ar fi să porniți această discuție când vă simțiți calmi, deoarece copiii simt starea părinților și pot citi îngrijorarea din tonul vocii și expresiile feței, spune dr. Tamar Chansky, psiholog clinician și autor al “Freeing Your Child from Anxiety.
Pe lângă normele de bază privind igiena, este bine să le spuneți copiilor că riscul de îmbolnăvire este mai mare cu cât vârsta persoanei este mai înaintată. Astfel, până în acest moment niciun copil de 0-9 ani nu a decedat din cauza bolii, iar de la nouă la 39 de ani rata mortalității este de 0,2%, adică două persoane din 10.000, ceea ce este foarte puțin.
De asemenea, este bine să știe că, în cazul unei epidemii, probabil școlile vor fi închise pentru a se evita răspândirea virusului. Este o acțiune frecventă și s-a întâmplat chiar anul acesta când mai multe școli din București au fost închise total sau parțial din cauza numărului mare de îmbolnăviri de gripă.
Ce să evitați să le spuneți
O altă informație importantă ce trebuie transmisă este că un grup de persoane competente lucrează intens pentru a stopa răspândirea virusului, pentru a găsi cele mai eficiente metode de vindecare și pentru a dezvolta un vaccin.
Pe de altă parte, nu e cazul să le spuneți că virusul e contagios și atunci când persoana încă nu prezintă simptome. Aceasta informație ar putea să creeze multă anxietate în rândul copiilor.
Dacă în timpul discuției simțiți că al vostru copil devine mai îngrijorat, întrebați-l ce anume din ceea ce ați povestit îi provoacă frică sau poate îl sperie ceva ce a auzit și încă nu a împărtășit cu dumneavoastă. Apoi luați o pauză din discuție și lăsați-l să facă ceea ce îl pasionează, să se concentreze pe o activitate care îi face plăcere.
Reveniți la dialog dacă apar informații noi pe care considerați că e bine să le transmiteți și copiilor sau dacă ei deschid din nou subiectul.
Cel mai important lucru de reținut este că panica la care suntem cu toții expuși trebuie să nu ajungă și la copii.

Despre subiectul coronavirus, îți recomandăm și următoarele articole:

Source link

Copilul tau

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Published

on

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Sute de mii de copii români trăiesc în afara țării, diaspora românească fiind a cincea în topul celor mai mari din lume. Unii dintre ei s-au născut acolo, având unul sau ambii părinți români, iar integrarea lor în comunitate a fost naturală și facilă. La fel și a copiilor care au ajuns la vârste mici în țara adoptivă. Ce se întâmplă, însă, cu copiii mai mari care au plecat din România lăsând în urmă prieteni…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Published

on

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Vârsta de 8 ani a copilului nu-i așa ușoară precum pare! Copii mici – griji mici, copii mari – griji mari! Parcă așa suna o vorbă din bătrâni, nu? Cert este că fiecare vârstă are provocările sale, dar, oare, care să fie cea mai dificilă dintre toate? Întrebarea aceasta și-a pus-o cel mai urmărit site de parenting din Statele Unite, care a realizat un amplu sondaj printre cititorii săi. Se pare că atunci când ajung la…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Published

on

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Am început grădiniţa de atâtea ori de parcă aş avea o echipă de fotbal în ogradă, nu doar doi băieţoi năbădăioşi. Fiecare început de a însemnat, de fapt, o nouă adaptare la grădiniță pe care a trebuit să o pregătesc din timp pentru ca noi să nu plângem prea mult. Am început grădiniţa la un an şi zece luni, la doi ani am schimbat-o şi abandonat-o peste doar o lună, la trei ani am încercat din nou fără succes,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com