Copilul tau
Mărturia unei mame a cărei fată a fost abordată de un pedofil pe Instagram
Rețelele de socializare sunt adevărate pericole pentru copiii de orice vârstă. De cele mai multe ori părinții poate nu înțeleg cum funcționează acestea, poate nu au timp sau, pur și simplu nu știu cum să abordeze subiectul și nu vorbesc niciodată cu cei mici.
Vă redăm mai jos mărturisirea unei mame a cărei fetiță de numai 13 ani a fost abordată de un pedofil pe Instagram. Este un semnal de alarmă, o dovadă în plus că trebuie să vorbim mereu cu cei mici, să le explicăm care sunt pericolele.
Un pedofil pe Instagram care pare să aibă intenții prietenoase
”Acum câteva ore, fetiţa noastră ne spune că tocmai s-a întâmplat ceva rău. Are cont pe Instagram şi a văzut că un tip i-a dat Follow. La foarte puţin timp de atunci, a abordat-o “Hey!”. Ea este bine instruită, pentru că am vorbit mereu deschis cu ea spunându-i că sunt mulţi pedofili, oameni bolnavi care agaţă fete şi băieţi pe diferite reţele de socializare, i-a răspuns imediat: “What? Leave me alone!”
Răspunsul lui a fost “How are you? Why are you so mean? I just want to talk to you.” A fost momentul în care l-a blocat şi ea şi-a schimbat contul din Public în Private. Ne-am bucurat că ne-a spus. Am încercat să aflăm mai multe detalii. Discuţia pe care o avusese fusese foarte scurtă, pentru că l-a blocat imediat pe acest individ care cred că este periculos.
Fetița noastră a fost destul de marcată de eveniment. A scris pe o foaie ce i s-a întâmplat, apoi şi-a sunat o prietenă să-i povestească întâmplarea. Toată discuţia cu prietena ei era în prezenţa noastră, iar telefonul era pe difuzor, aşa că auzeam şi noi ce vorbeau fetele.
Surpriza a venit în timpul conversaţiei cu prietena ei: “Şi mie mi-a scris!”, dar și altei prietene comune.
Nu trebuie să vă fie teamă să vorbiți cu părinții
Fetiţa mea a întrebat-o: “Dar i-ai spus mamei tale, da? Pentru că eu le-am spus părinţilor imediat.” “Nu am vorbit cu nimeni” a răspuns prietena ei. Fetiţa mea a fost surprinsă şi a continuat: “Uite, aş vrea să te sun mai târziu, să avem telefonul pe speaker, să fie şi părinţii tăi, să afle şi ei”. Am simţit în vocea prietenei ei îngrijorarea, preocuparea, stresul evenimentului.
Au mai vorbit puţin, dar a trebuit să se întoarcă la lecţii. M-am uitat la ea și am observat că era destul de tulburată. S-a tot gândit la ce i s-a întâmplat, în condiţiile în care ne-a spus imediat, l-a blocat imediat şi-a schimbat contul pe Instagram, şi-a şters fotografiile.
M-am întrebat oare cum se simt prietenele ei, care nu l-au blocat pe acest bărbat, care nu au spus familiilor lor ce li s-a întâmplat?
Ştim de adevăratelea ce fac copiii noştri? Fetiţa mea nu are cont pe Facebook, dar are pe Instagram. Astăzi şi-a schimbat profilul, a şters mai multe poze, ea neavând oricum fotografii provocatoare.
Mi-am dat seama încă o dată cât este de important să fim aproape de copiii noştri, să-i tratăm cu încredere, să le vorbim deschis, să nu-i certăm atunci când ne spun ce-i doare, ce cred, ce gândesc, atunci când ne pun întrebări incomode.
Adolescența este perioada critică
Dacă în primii ani de viaţă copiii sunt apropiaţi de părintele de sex opus, în perioada pubertăţii, a adolescenţei se îndreaptă spre părintele de acelaşi sex. Dar dacă relaţia lui cu părintele de acelaşi sex nu este bună, atunci, copilul nu mai vine la niciunul dintre părinţii lui. Merge la prieteni, la colegi. Intră în cine ştie ce grupuri. Acela este momentul în care este foarte uşor să-i pierdem.
Nu sunt bună să dau sfaturi, poate ce funcţionează la noi nu merge la fel şi în alte familii, dar cred că încrederea, discuţiile serioase, mai ales despre subiectele incomode, sunt foarte bune la vârsta de peste 10 ani a copilului. La noi a fost aşa de când era ea mică.
Pun fotografia cu printscreen-ul pe care fetiţa mea l-a făcut după ce l-a blocat pe acest pedofil pe Instagram. Poate mai sunt şi alţi copii care au fost abordaţi iar părinţii nu au aflat încă.
Ia
Pedofil pe Instagram. Poliția Română face câteva recomandări generale pentru părinți și copii cu privire la siguranța pe internet.
Sfaturi pentru părinţi
Descoperiţi împreună Internetul! Comunicaţi deschis copiilor avantajele
şi dezavantajele lui.
Fiţi persoana care îl iniţiază pe copil în utilizarea calculatorului şi a telefonului mobil. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice subiect. Aspectele pozitive ale Internetului le depăşesc pe cele negative.
Stabiliți împreună cu copiii reguli de utilizare a calculatorului si telefonului
mobil. Obţinerea consensului determină o conduită responsabilă din partea copiilor. Iată
câteva aspecte sensibile asupra cărora veţi conveni de comun acord: tipurile de site-uri şi activităţile permise în familie, precum şi cele interzise, durata zilnică a prezenţei copiilor la calculator şi pe Internet, reguli privind datele personale (numele membrilor de familie, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care învață copiii, locul dumneavoastră de muncă, detalii privind cărţile de credit etc.), programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator, comportamentul adoptat faţă de persoanele necunoscute din mediul virtual (chat, email, SMS etc.).
Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare accesul la calculator şi la Internet! Copilul va fi tentat sa ascundă celor din familie preocupările legate de Internet.
Aşezaţi calculatorul în camera cea mai accesibilă. De exemplu, în camera de zi sau sufragerie, unde puteţi urmări site-urile pe care le vizitează copilul. Evitaţi pe cât posibil să vă lăsaţi copilul să navigheze nesupravegheat pe Internet, în intimitatea camerei sale.
Discutaţi despre riscurile la care se pot expune dacă accepta întâlniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefonul mobil.
Nu acceptaţi niciodată să fie singuri la întâlnire. Datele privind identitatea persoanelor necunoscute (nume, sex, varsta etc.) sunt deseori false, în scopul de a pătrunde mai uşor într-un grup de copii sau tineri.
Asiguraţi-vă de faptul că ştiţi parolele de acces la e-mail-ul copilului dumneavoastră sau paginile web personalizate. Astfel puteţi descoperi din timp dacă persoane rău intenţionate încearcă să intre în contact cu el. În cazul adolescenţilor, vă recomandăm să procedaţi cu atenţie, ei putând oricând să schimbe aceste parole sau să-şi creeze noi adrese de email.
Nedivulgarea parolei trebuie considerată un act de responsabilitate din partea
adolescentului, menit să asigure acestuia un anumit grad de autonomie. Nu uitaţi însă să le reamintiţi că există riscuri la care se pot expune şi că, în orice situaţie dificilă se vor găsi, veţi fi gata să-i ajutaţi.
Incercaţi să aflaţi mai multe despre „prietenii online” ai copiilor, aşa cum doriţi să-i ştiţi şi pe cei din lumea reală. Încurajaţi-i pe copii să vă povestească despre aceşti prieteni, unde i-au întâlnit, ce discută etc. Inchiderea bruscă a calculatorului sau schimbarea rapidă a ferestrelor pe monitor pot fi semne că ei comunică cu persoane cu care nu ar trebui.
Amintiti-le copiilor ca nu tot ceea ce citesc sau vad pe Internet este adevarat. Le puteţi propune şi alte surse (cărţi, reviste de specialitate) şi încurajaţi-i să-şi creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals. Astăzi, crearea unei pagini web sau postarea de informaţii sunt operaţiuni simple, la îndemâna multor persoane (inclusiv copiii). În acest mod, o mare parte din informaţii sunt neverificate, existând riscul de a fi eronate. Fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu usurinţă, prin intermediul unor soft-uri performante, şi pot înfăţişa situaţii nereale.
Învăţaţi copilul să nu răspundă e-mail-urilor de tip Spam, la mesajele de hărţuire cu
conţinut jignitor, agresiv sau obscen. Raportaţi orice forma de abuz autorităţilor.
Sfaturi pentru copii
Înainte de a posta pe o rețea socială, gândeștete dacă ai vrea ca la acea informație să aibă acces toată lumea. Nu uita, Internetul este un loc public!
Comportă-te cu ceilalți așa cum ai vrea să se poarte și ei la rândul lor cu tine. În cazul în care cineva te deranjează, blochează și raportează persoana.
Instalează un antivirus bun și actualizează-l regulat. Astfel vei fi ferit de viruși și malware.
Navigarea pe Internet e o activitate ca oricare alta, nu o lăsa să îți ocupe timpul și să îți distragă atenția de la alte lucruri importante cum ar fi timpul petrecut cu prietenii.
NU da niciunei persoane întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta.
Nu te duce la o întâlnire cu o persoană pe care o cunoşti doar de pe Internet.
NU tot ceea ce citeşti sau vezi pe internet este adevarat. Cere ajutorul părinţilor sau al profesorilor tăi, care îţi pot oferi şi alte surse de informare.
NU răspunde la mesajele care te supără sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite şi fii foarte atent la fotografiile cu tine sau cu familia pe care vrei să le postezi pe internet. Şi infractorii folosesc internetul.
Nu te teme să ceri sfaturi prietenilor, părinților sau profesorilor atunci când te afli
într-o situație dificilă.
Dacă acest articol despre mărturia unei mame a cărei fetiță a fost abordată de un pedofil pe Instagram ți-a fost util îți mai recomandăm să mai citești și:
Copilul tau
Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore
Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…
Copilul tau
Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!
În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.
Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…
Copilul tau
„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont
Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…