Nasterea
Dezlipirea de retină la naștere: mit sau adevăr? Specialistul răspunde
În mod concret au fost studiate 10 femei care au avut 19 nașteri (10 viitoare și 9 anterioare) și care prezentau un istoric de detașare retiniană, au fost diagnosticate cu o degenerare structurală extinsă sau au fost tratate pentru găuri sau rupturi retiniene. Femeile au fost urmărite începând din al treilea trimestru de sarcină în travaliu și naștere până în perioada postpartum, căutând modificari în statusul retinian.
Nu au fost descoperite schimbări în statusul retinian în urma examinării postpartum.
S-a concluzionat ca tratamentul prenatal al patologiei retiniene asimptomatice nu este indicat și că nașterea vaginală spontană poate să aibă loc la femeile cu patologie retiniană cu risc crescut.
2. Mai multe studii au demonstrat că nu există efecte vătămătoare asupra retinei în cazul nașterii vaginale spontane. În fiecare din cele trei studii, pacienții au avut doar un singur factor de risc pentru detașare retiniană, deși niciunul nu a apărut. Totuși, într-un chestionar efectuat în 2003 (distribuit la cel de-al 20-lea Congres European de Obstetrică și Ginecologie din Lisabona, Portugalia), 64 de obstetricieni au fost chestionați cu privire la riscul detașării de retină în timpul travaliului. Aproape jumătate au considerat că o detașare retiniană supune pacienta la un risc ridicat, necesitând naștere cezariană. Majoritatea respondenților ar recomanda nașterea asistată (cezariană sau instrumentală) bazându-și decizia pentru a modifica managementul travaliului în baza opiniei personale de îngrijire standard.
Literatura medicală arată că nu există dovezi suficiente care să susțină convingerea că o intervenție retiniană anterioară crește riscul de redetașare a retinei în timpul unei nașteri vaginale spontane. Chestionarele anterioare demonstrează că o parte din medicii obstetricieni pur și simplu nu împărtășesc perspectiva, prin urmare intervenții inutile pot să apară în cazul femeilor apte cu un istoric de detașare a retinei.
Sfatul specialistului
Doamna Asist. Univ. Dr Sînziana Istrate, Medic primar oftalmolog, Doctor în medicină, care poate fi gasită la Spitalul Universitar de Urgență București, clinica de Oftalmologie, la Regina Maria – Rețeaua privată de sănatate sau la Clinica Optissima Cișmigiu ne-a oferit următoarele informații:
Daţi-mi voie să încep printr-o experienţă personală. Prin anul II de rezidenţiat din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti sub îndrumarea mentorului meu Prof. Dr. Liliana Voinea, când colegii de la ginecologie ne-au chemat de urgenţă la o lăuză că brusc nu mai vede…ne-am dus cu mic cu mare să constatăm o dezlipire de retină la o secundipară mioapă (adică născuse deja o dată natural fără incidente), dar am constatat vorba proverbului că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Nu pot decât să-mi amintesc desfășurarea de forţe cu rugăminţi la Prof. Dr Monica Pop şi Conf. Dr. Baltă Florin, care era singurul pe atunci ce opera retina, şi până la ora 2 noaptea cu programul operator plin ochi pe 3 luni să ne ajute cu un transfer şi o operaţie în urgenţă. Ne-au ajutat ca de obicei…dar am rămas marcată că nu credeam că se mai pot întâmpla incidente după ce ai scăpat prima oarã. Iar bebelușul era la un spital iar mama la altul.
Dar de ce este aşa o mare controversă? Ce este de fapt această dezlipire de retină? Este mit sau adevăr?
Decolarea retiniană (aşa cum o numim noi oftalmologii) presupune separarea a două straturi retiniene retina neurosenzorială și epiteliul pigmentar retinian care se găsește sub primul. Deși au origine comună ele se formează prin apoziție (alipire) fără să existe joncțiuni anatomice reale între ele, astfel încât forțele de adeziune sunt slabe și odată ce sunt supuse diverșilor factori externi sau interni de stres se poate produce decolarea retiniană. Aceasta presupune, indiferent de mecanismul de producere, acumulare de lichid subretinian. Formele de decolare retiniană sunt multiple, respectiv
– regmatogenă (presupune o ruptură la nivelul retinei periferice) ce poate sta silențioasă multă vreme dar condiții patologice ca lichefierea corpului vitros sau exercitarea unor forțe tracționale importante pot duce la producerea acesteia. Cauzele cele mai frecvente, în funcție de localizare pot fi date de miopie, degenerescența lattice (este o atașare într-o manieră foarte subțire a retinei periferice), mai rar toxoplasmoza retiniană. Acest mecanism de decolare retiniană a fost prezent la pacienta mioapă despre a cărui caz v-am povestit mai sus.
– tracțională (prin tracțiunea unor membrane fibroase din vitros, fără a fi nevoie de existența unei rupturi) și este mai frecventă la pacientele cu diabet în stadii de retinopatie mai avansate.
-combinată tracțională și regmatogenă este mai frecventă în boli vitreoretiniene.
– exsudativă sau seroasă reprezintă acumularea de lichid în spațiul subretinian în absența unei rupturi sau a unei tracțiuni. Sursa de lichid pot fi atât vasele retiniene, coroidiene sau ambele, iar lichidul poate fi seros sau hemoragic. Cauzele acestor decolări pot fi reprezentate la gravidă de prezența bolilor de colagen, preeclampsia (toxemia gravidică) și eclampsia sau boli retiniene preexistente ca coloboame retiniene, vasculopatia coroidiană polipoidă, etc. In era OCT (Tomografia în Coerență Optică) detectarea acestora chiar la nivel minim este posibilă precum și urmărirea acestora împreună cu ginecologul pentru realizarea unui plan de naștere optim.
Incidența în populație a afecțiunilor menționate este una mare (în 2015 erau publicate la nivel European date pentru miopie de până la 30.6% , iar pentru miopie mare peste 6 dioptrii de 2.7%) și din păcate în cazul miopiei chiar alarmant de mult în creștere (grupul de vârstă cel mai afectat este cuprins între 25-29 ani cu o pondere de 47.2%), degenerarea lattice poate exista până la 8% din populație, iar găurile retiniene asimptomatice se găsesc în proporție de 7% în populație. Deoarece decolarea retiniană în cazul găurilor retiniene asimptomatice și degenerescența lattice poate fi prezentă până la 30% din cazuri și a faptului că miopia peste -5 dioptrii însoțită de degenerescență lattice au risc mare de decolare retiniană, consensul actual între cele 2 specialități impun abordarea multidisciplinară cu efectuarea unui examen oftalmologic complet cu examinarea retinei.
În cazul gravidei cu afecțiuni retiniene preexistente, preeclampsie, eclampsie, diabet gestațional sau zaharat preexistent dar și patologie oculară în familie cel mai important aspect este legat de colaborarea ginecolog-oftalmolog, aducându-mi aminte că întrebam la colegii ginecologi din Regina Maria dacă va dura mult travaliul, că nu pot spune sigur dacă ține decolarea seroasă pe care tocmai o găsisem, în eventualitatea travaliului prelungit, iar răspunsul era un zâmbet misterios, căci într-adevăr așa cum spun și ei, au avut gravide ce au născut în 5 minute și la altele a durat ore în șir.
Sigur că în ultima vreme incidența decolărilor retiniene în timpul sarcinii și travaliului a scăzut mult datorită preocupărilor de prevenție a ginecologilor, care în momentul când o pacientă cu patologie oftalmologică anunță intenția de a rămâne însărcinată este de multe ori trimisă către oftalmolog pentru examinare și acolo unde se decelează riscuri se pot impune măsuri terapeutice sau simpla urmărire în evoluție chiar înainte de sarcină, permițând ulterior chiar nașterea naturală.
Într-un studiu efectuat în Polonia intre anii 2000-2008 s-a arătat că prevalența intervențiilor cezariene cu indicație non- obstericală a fost de 2.04%, dar că patologia non-obstericală pentru care s-a practicat aceasta a fost dată de miopie cu sau fără alte complicații asociate-până la 57%, urmată de preeclampsie.
O altă preocupare ca și cercetare în domeniu, atât ginecologic cât și oftalmologic, o constituie impactul anesteziei epidurale asupra pacientelor cu miopie, iar un important studiu efectuat pe 290 paciente cărora li s-a măsurat statusul ocular în timpul travaliului (prin măsurarea presiunii intraoculare- despre care se presupune că devine mai crescută în timpul etapei a doua a travaliului, a examenului de fund de ochi, tensiunea arterială și circulația cerebrală) s-a constatat că anestezia epidurală prelungită îmbunătățește circulația cerebrală și scade presiunea intraoculară, iar aceste paciente cu miopie nu au prezentat progresia miopiei după naștere și nici chiar la un an de zile post-partum.
Din păcate în literatura de specialitate grupurile studiate pentru determinarea riscului de decolare retiniană la gravide sunt relativ mici (până în 50 paciente) și nu pot fi extrapolate la populația generală, însă am constatat și salutat de multe ori inițiativa colegilor ginecologi de prevenție pentru a permite gravidei o alegere și de a o susține împreună.
Dacă ar fi să trag o concluzie dacă vorbim de mit sau adevăr, multe studii spun să încercăm să documentăm cât mai bine cazurile pe care le recomandăm noi oftalmologii ca naștere naturală sau cezariană și să cerem sfatul ginecologului cu privire la posibilele alte complicații ale travaliului. Recomand un examen oftalmologic cu fund de ochi ce vizualizează periferia retinei, iar acum avem suficiente metode de diagnostic și mai mulți specialiști vitreo-retinieni ca pe vremea începuturilor mele ca să putem da din timp răspunsuri utile. Pot însă să spun, cum povestesc cu mai toate pacientele mele care sunt gravide sau care-și doresc un bebe, că patologia oculară personală m-a îndreptat (împreuna cu Conf. Dr Poiană Nicolae cu care am născut) spre cezariană (de două ori) și nu o regret niciun moment, căci mi-am dorit să-mi vad fetele din prima clipă fără să mă stresez suplimentar și de aceea susțin mereu o decizie asumată oftalmolog-ginecolog.
Mulțumim doamnei doctor Sînziana Istrate pentru ajutorul acordate în realizarea articolului.
Surse: www.ncbi.nlm.nih.gov; www.reviewofoptometry.com; www.tandfonline.com
Nasterea
Până la 31 august ai reducere la pachetele de naștere Medicover!
La Maternitatea Medicover, fiecare viitoare mămică reprezintă o prioritate absolută și beneficiază de cel mai înalt nivel de îngrijire. Maternitatea Medicover pune la dispoziția fiecărei mămici o echipă dedicată și un plan de naștere personalizat pentru siguranța și confortul tău.
Dacă te hotărăști să naști la Medicover, semnezi contractul și plătești avansul în perioada 1 – 31 august, poți beneficia de următoarele reduceri:
• 20% discount la Protocolul de Urmărire a Sarcinii;
• 10% discount la Pachetul de Naștere;
• 10% discount la Baby Care Plan – un abonament cu tot ce are nevoie bebelușul tău în primul an de viață.
Pachetul de Naștere nu se cumulează cu alte reduceri, se aplică la prețul pachetului de bază, fără opțiunile extra. Pentru mai multe detalii despre ofertă și pachetele de naștere Medicover, vizitează pagina Maternității sau trimite un e-mail la: maternitate@medicover.ro.
Nasterea
Cât investește o familie în îngrijirea medicală pre-natală, la o clinică privată?
Chiar de la momentul în care cuplul află de sarcina existentă, medicul recomandă o serie de analize, pentru a identifica eventuale infecții care pot afecta fătul. Pe lângă asta, pe toată perioada sarcinii mama ar trebui să facă aproximativ 3-4 ecografii. Prețul unei singure ecografii variază între 80-120 de lei.
Testările pentru hepatita B sau C, testul Papanicolaou precum și restul analizelor generale depășesc suma de 400 RON, doar în primul trimestru al sarcinii.
În plus, controlul medical regulat, la cererea medicului, adaugă cel puțin 100-150 RON la fiecare vizită. O dată ce sarcina avansează, se recomandă un alt tip de ecografie specializată, ecografia de morfologie fetală, al cărei cost variază între 250 și 400 de lei. Totodată, vizitele la medic devin tot mai dese și se vor repeta din nou analizele din primul trimestru.
În final, costul unei nașteri la o clinică privată depășește 5,000 de lei și, de obicei, include consultații la internare, analizele recomandate în timpul internării sau post operator, anestezia epidurală și îngrijirea fătului imediat după naștere.
Conform unui studiu publicat pe webmd.com, costurile îngrijirii prenatale pentru o sarcină fără complicații ajung și la 2,000 de euro, fără nașterea propriu-zisă, atunci când familia nu deține o poliță de asigurare de sănătate. Cu toate acestea, familiile au posibilitatea de a achiziționa un plan de asigurare medicală privată, care poate acoperi în întregime costurile pentru maternitate.
Planurile de asigurare medicală internațională de la MediHelp pot oferi o acoperire de până la 10,000 de euro pentru costurile de îngrijire medicală a viitoarei mame. Printre serviciile acoperite se numără spitalizarea, nașterea propriu-zisă, îngrijirea pre și post natală imediat după naștere, pentru mamă și făt. Mai mult decât atât, asigurarea medicală internațională poate fi folosit în peste 425.000 de clinici private din întreaga lume.
Nasterea
Cât costă o naștere în 2016?
Sanador – naștere cezariană în cameră single 6500 lei (pachet cu reducere achiziționat la un târg destinat mamelor și copiilor). O mămică a plătit în 2016 suma de 5900 lei pentru naștere prin cezariană, cameră dublă, iar alta 5200 lei. O altă mămică a declarat suma de 9000 lei pentru naștere. Cezariană cu medic 3600 la rezerva single. Cezariană cu însoțitor și rezerva single 11 000 lei în 2015
Regina Maria – Naștere cezariană în rezervă single plus prelevare celule stem 6000 lei. Preț după aplicarea decontului CAS și un discount pentru abonați. Regina Maria Spital Băneasca nașterea a costat 4000 lei. În 2015 o mămică a plătit pentru cezariană 6850 lei, iar alta 6400 lei. O mămică a plătit în august 2016 suma de 9000 lei, iar alta 8500 pentru cezariană. 3600 este cea mai mică sumă plătită de o mămică (cu abonament)
Giulești/ Panait Sârbu – cezariană 1000 lei, anestezist 300 lei, plus asistente aproximativ 50 lei. Rezerva costă, conform unei mămici, 400 lei. 2 nașteri gratuite. O mămică a declarat că a plătit 3500 lei, iar alta 2000 lei
Spital CF 2 – naștere prin cezariană 3000 lei (cu medici, anestezist, moașe, asitente și infirmiere) pentru 2 zile de internare. O altă mămică a plătit 1000 lei, 200 lei pentru al doilea doctor și 50 lei pentru asistente pentru naștere cezariană.
Polizu – 2000 lei, în 2016 o mămică a plătit 500 lei. O altă mămică a plătit pentru cezariană 1000 ron doctor, 200 anestezie, 50 moașă, 200 neonotolog. Naștere naturală fără epidurală – doctor 800 lei, neumatolog 300lei, 150 lei la fiecare moașă încă 150 lei la asistente. O naștere gratuită.
Spitalul Universitar (Municipal) – naștere naturală gratuit (3 mămici). În 2015 o mămică a plătit pentru cezariană 2000-2500 lei. O mămică declară suma de 300 de euro. O mămică a plătit 1500 pentru doctor – 200 lei anestezist, asistente -150 lei in total, 200 lei al doilea doctor
Spitalul Pantelimon – preț pentru naștere 1000 lei. Naștere prin cezariană 2000 lei (medic, anestezist, neonatolog, asistente medicale).
Cantacuzino – naștere cezariană 800 lei, 200 lei anestezist, 200 lei neonatolog, 10 lei pentru fiecare asistentă. O altă mămică declară 1000 lei
Filantropia – naștere naturală 500 lei doctor, 50 de lei moașe, 100 lei neonatolog, 30 de lei infirmiere. O altă mămică ne-a declarat în total 1200 lei, iar alta 2000 lei pentru naștere naturală. O mămică a plătit 850 de lei pentru naștere. Naștere prin cezariană 2300 lei; o mămică confirmă 2000 lei pentru cezariană în 2016 cu spitalizare 2 zile. O altă mămică a plătit 350 lei pentru naștere naturală, moașe 150 lei, asistente 10 lei pentru fiecare. Tot pentru naștere naturală o mămică a plătit 200 lei în 2015. 1 mămică a născut gratuit. O mămică a declarat că a plătit 4500 lei în 2016.
Maternitatea Bucur – 150 lei la doctor, la 2 asistente 20 de lei. O altă mămică a plătit 1200 lei pentru cezariană. 600 lei pentru naștere naturală. 2 mămici au născut gratuit
Spital Nicolae Malaxa – 3500 lei pentru naștere prin cezariană, 1500 lei naștere naturală în 2015, 1000 lei nașterea, 100 lei moașa, 100 lei neonatolog + asistente 10 lei la spălat. O naștere gratuită.
Spital Elias – 2000 lei pentru naștere naturală în 2015. Naștere cezariană în 2016 aproximativ 2000 lei (50 lei moașă, 20 lei asistente, 10 lei infirmiere) Pentru naștere naturală, februarie 2015 o mămică a plătit doctor 1000 lei, anestezist 150 lei, moașe 100 lei, asistentele de la neonatologie vreo 300 lei în total. O mămică a declarat 800 lei pentru doctor 200 lei anestezist, 200 lei al doilea doctor la cezariană, 100 lei neonatolog și 50 lei la asistente. O naștere de gemeni gratuită
Metropolitan Hospital – naștere naturală în 2015 a costat 3800 lei și 5500 lei pentru cezariană (ajunge până la 6000 lei), 4700 cezariană în 2016 pentru cameră single (cu contract semnat la târg pentru mame și copii)
Clinica Medicover – cezariană cu însoțitor și examene suplimentare pentru bebeluș aproape 6000 lei. Altă mămică a plătit 8500 lei pentru cezariană.
Spitalul Râmnicu Sărat – 4000 lei
Clinica Gynoprax din Satu Mare – naștere naturală 3400 lei
Spitalul din Vatra Dornei – gratuit
Clinica Sanovil din Bistrița – 2200 lei în 2016, 2500 lei naștere naturală
Clinica Euromaterna din Constanța – 6400 lei naștere și 1600 lei recoltare celule stem. Altă mămică a plătit în 2015 7000 lei pentru cezariană
Clinică Privată din Suceava – 2700 lei cezariană
Spitalul de stat din Oradea – naștere gratuită, naștere cezariană 150 euro-medic, 50 euro- anestezist, 300lei-neonatolog, aproximativ 70 lei -asistente
Spitalul Odobescu din Timișoara – 2 nașteri gratuite
Maternitatea de Stat din Ploiești – 200 de lei doctor si 50 de lei anestezist pentru naștere cezariană. O mămică a plătit 1300 lei în 2015 pentru cezariană, iar alta 300 lei doctor si 150 lei moasa,5 lei-10 lei asistente
Spitalul Județean Alba-Iulia – 400 lei naștere naturală, 3 nașteri gratuite
Arcadia Iași – 4200 lei naștere, 4700 lei cezariană în anul 2015
Bethesda Suceava – 2500 lei cezariană
Spitalul de Stat din Roman – naștere gratuită
Maternitatea din Râmnicu -Vâlcea – 550 lei, o naștere gratuită
Maternitatea Bega din Timișoara- 200 euro la doctor, 100 euro la neonatolog, 100 ron la moașă și la asistente aproximativ 200 lei. O naștere gratuită
Spitalul Municipal Medgidia – cezariană 1000 lei, 200 anestezist, 300 lei rezervă, în total 2000 lei. O altă mămică declară 400 de lei pentru naștere
Spitalul Județean Constanța – gratuit. O altă mămică spune că februarie 2015 naștere naturală, 600 doctor+ 20 infirmiere+100 lei 2 asistente la naștere+ la salon: 50 lei asistente (3 zile și 2 nopți x10 lei tura) mama+ 20 lei x2 asistentă copil = 790 lei. O altă mămică declară 1500 lei
Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede – 100 lei la doctor și 50 lei la moașă, 5-10 lei asistente
Spitalul de Stat din Arad – naștere naturală 500 lei, naștere naturală – la medic 400 lei, mana a doua 200 lei și la asistentele de pe fiecare tură câte 10-20 lei
Spitalul din Satu Mare – naștere gratuită
Spital Gynia Cluj – 8550 lei pentru cezariană la cerere.
Spital Făget din Timiș – naștere naturală gratuită
Maternitatea din Buzău – 80 de lei moașa de la epiziotomie, 70 de lei asistenta, 50 lei a doua asistenta și câte 10 lei pentru restul. Altă mămică declară sarcina 1000 lei, la mâna a doua am dat 300 lei, anestezist 200 lei și în rest câte 5- 10 lei la asistente. 700 lei declară o mămică
Spital Premiere Timișoara – 5400 lei
Spital din Slatina cezariană – 1000 lei
Spital de stat din Bârlad – cezariană 600 lei, 200 lei anestezist, asistente 10-20 lei
Novogyn Cluj Napoca – cezariană 6500 lei cu 4 zile de spitalizare, cazare în rezervă de 2 persoane
Spital de stat din Bacău – cezariană aproximativ 1000 lei, 350 lei naștere naturală
Clinica Ginceologie 1 Cluj – naștere gratuită
Spitalul Municipal Râmnicu Sărat – cezariană 1000-1200 lei pentru doctor
Spital de Stat Mediaș – naștere naturală medic 500 lei, moașa 100 lei, asistenta 100 lei
Spital Județean Baia Mare – naștere gratuită
Spitalul Filantropia nr 2 Craiova – 800 lei doctor și 150 lei asistente, 50 lei naștere, o mămică a născut gratuit
Spitalul Județean Reșița – naștere gratuită
Menționăm că prețurile sunt orientative și reprezintă sumele declarate de mămici în urma unui sondaj de opinie realizat pe două forumuri de pe facebook (variază pentru cele private în funcție de eventuale abonamente și deconturi de la CAS, dar și în funcție de medicul care a urmărit sarcina sau care a participat la naștere). De asemenea, nașterea în sistemul public de sănătate, conform legii, este gratuită. Mulțumim celor aproximativ 400 de mămici pentru ajutorul acordat.