Psihologie
Dezvoltarea prin joaca a bebelusului
In primul rand, pentru ca atasamentul si siguranta pe care o resimte din partea mamicii ii asigura cadrul in care sa invete si altceva, pe masura ce creste. Vorbeste-i, atinge-l, alinta-l, canta-i, inganati si ganguriti impreuna. Uniunea dintre voi il securizeaza si il stimuleaza. Iar complicitatea il ajuta sa isi dezvolte deprinderile sociale, psihice si cognitive.
Culorile si formele ii stimuleaza simtul vizual, desi in primele luni trebuie sa stii ca nu distinge clar conturul obiectelor decat de foarte aproape. Uite o idee de “jucarie” pentru ochisorii nou-nascutilor. Liniile si nuantele sunt indeajuns de contrastante incat sa ii atraga si sa ii captiveze atentia. Poti sa o printezi, sa o lipesti pe carton si sa o atarni deasupra patutului.
Mai poti face ceva: du-l in locuri pline de stimuli puternici sub aspect vizual si perceptual. De exemplu, in bucatarie. Aici poate sa vada si sa atinga: linguri, fructe, legume, pahare, vase colorate. In acelasi timp, descrie-i. Vorbeste cu el, chiar daca este inca prea mic sa poata atribui sens cuvintelor tale. Cercetatorii au descoperit ca pe la 18 luni, vocabularul si capacitatea de a intelege a copiilor “izbucneste”: se pare ca in primele luni de viata ei depoziteaza sunetele si intelesul cuvintelor, pe care mai tarziu le vor asocia usor si corect. In plus, pana la 3 luni, plasticitatea creierului este cea mai ridicata.
Peste cateva luni, cand simtul vizual se maturizeaza, un joc preferat de multi copii este cel cu baloanele de sapun. Iesiti in aer liber si incearca-le: formele, nuantele si fluiditatea pe care o au in zbor il vor fascina.
Dar inca inainte de a capata mobilitate, bebelusul este incantat de miscare. Danseaza cu el. Mai intai asigura-te ca ii sprijini corect gatul, e fragil. Apoi invartiti-va, leagana-l, fa salturi usoare: danseaza! Daca vezi ca nu ii face placere, incearca sa dansezi tu singur si el sa fie spectatorul. Apoi, adu-i jucarii care la randul lor se misca: ratuste, caluti, masinute, broscute care topaie. Distractive si active, astfel de jucarii ii exploreaza interesul pentru miscare si ii ajuta creierul sa se dezvolte. Pe masura ce va creste si va incepe sa dea ture ale camerei de-a busilea, tot aceste jucarii ii vor stimula deprinderile motorii si coordonarea ochi – mana.
Pe la 4-6 luni, bebele e mult mai activ. Invata sa se rostogoleasca si sa isi sustina singur capul. Spre sfarsitul acestei perioade, invata chiar sa se ridice in picioare. Acum poti sa te joci cu el de-a masinile sau aparatele zburatoare. Il sustii cu bratele si zumzai de-a lungul camerei cat te tine: puteti sa fiti racheta care se lanseaza pe Luna, un elicopter zgomotos ori avionul care cauta unde sa aterizeze.
Pentru ca un bebe atat de mic abia se obisnuieste cu mediul inconjurator, fii atenta sa nu il suprasoliciti. Stimulii exteriori sunt incarcati de noutate si de multe ori au impact mai puternic asupra lui decat ti se pare tie. De exemplu, bebele nu poate face abstractie de zgomtul de fond, pentru a percepe mai atent ce se aude in apropierea lui. Toate sunetele din mediu il solicita la fel de mult, asa ca oboseste repede si se poate speria cu usurinta.
Daca micutul incepe sa scanceasca sau sa planga, schimba activitatea pe care o faceti cu ceva mai calm: alinta-l, leagana-l sau da-i o pauza si pune-l in patutul lui sa se odihneasca.
Psihologie
Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!
În plus, Ela a pregătit un tort imens, de doi metri înălțime, pe care îl va împărți cu toți invitații. Nicholas va fi și el prezent la eveniment, mai ales că micuțul este adorat de cei care îi urmăresc paginile de socializare ale mamei lui.
„Nicholas a împlinit de curând un anișor, însă am amânat petrecerea aniversară pentru începutul lunii noiembrie, pentru ca să îl sărbătorim într-un alt mod. Am pregătit un eveniment foarte frumos, sâmbăta aceasta, de la ora 16.
Ne vom întâlni în Promenada Mall cu mămicile și copiii care ne urmăresc online și care ne-au spus de atâtea ori că vor să ne cunoască personal. Acolo le voi prezenta și noua mea carte, ‚12 luni fără griji’, pe care am scris-o despre primul an de maternitate cu Nicholas. Vor fi și vedete cunoscute alături de copiii lor, vom avea tombole cu premii, cadouri, dar și un tort imens, de doi metri, ca să ajungă pentru toți invitații. Abia aștept să îl sărbătorim pe Nicholas!”, declară Ela Crăciun.
Ela Crăciun va lansa, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.
Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.
Cartea este structurată în 9 capitole:
1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Cartea „12 luni fără griji” va fi disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.
Credit foto: Little Sunshine Studio
Psihologie
5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie
De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi normal. Din acest motiv ajung deseori să li se adreseze pe un ton care depășește nivelul lor de dezvoltare. Află aici și alte lucruri pe care nu trebuie să le faci.
Uneori te poți simți copleșit când vine vorba de calmarea copilului tău. Există o mulțime de recomandări și informații despre ce ar trebui să faci încât este ușor să te simți confuz și nesigur pe propriile tale abilități de părinte. Nu există un regulament universal valabil pentru a fi părinte. Iar singurul expert cu adevărat în creșterea copilului tău ești…chiar tu. Poate fi dificil să ai încredere în instinctul de părinte când copilul tău are o criză de tantrum în mijlocul magazinului. Dar, o parte din transformarea ta în cea mai bună versiune posibilă de părinte este să începi să dezvolți abilități de parenting care combină intuiția, punctele tale forte și valorile tale principale. În acest timp vei ajunge să încerci unele metode care vor funcționa, dar și să le abandonezi pe cele care nu oferă niciun rezultat. Iar pe parcurs vei înțelege ce funcționează cel mai bine pentru familia ta. O parte din descoperirea soluției care funcționează pentru tine este să înveți ce să nu faci când încerci să calmezi o criză de furie a unui copil. Se poate dovedi confuz deoarece o mare parte din sfaturile de parenting se bazează pe ce ar trebui să faci. Află în continuare mai multe.
Psihologie
Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie
Un băieţel din statul american Michigan, Michael, are 5 ani şi recent s-a aflat alături de părinţii săi adoptivi la procesul prin care adopţia sa se finaliza. Dave Eaten şi Andrea Melvin au hotărât să-l adopte pe Michael acum 1 an.
Ziua în care s-a luat hotărârea definitivă în privinţa adoptării lui Michael a fost o zi specială în cadrul. Judecătoriei din Kent, Michigan, fiind cea de-a 23-a ediţie anuală a Zilei Adopţiilor. El a fost cel de-al 36-lea copil adoptat oficial în acea zi, dintr-un total de 37.
Colegii de grădiniţă ai lui Michael au fost primiţi în sala tribunalului, chiar judecătoarea urându-le bun venit. A fost păstrată liniştea deplină când băiatul de 5 ani le-a spus judecătorilor cât de mult îşi iubeşte părinţii.
La un moment dat, copiii au fost rugaţi să se prezinte şi fiecare a spus ce înseamnă Michael pentru el. De exemplu, unul dintre ei a mărturisit: „Michael este cel mai bun prieten al meu!”.
În timpul discursului lui Michael, copiii stăteau în spatele sălii şi ţineau în mână inimioare de hârtie pe băţ.
Profesoara care i-a însoţit pe elevi a menţionat şi ea că toţi ţin foarte mult la Michael, că sunt o adevărată familie la grădiniţă, în timp ce Michael însuşi a explicat motivul pentru care a ţinut ca şi ei să-i fie alături în acea zi importantă: „Ştiţi, clasa este pentru mine ca o familie”.
După ce a ieşit din tribunal, Michael a declarat: „Îmi iubesc tatăl!”
Imaginea cu Michael şi cu colegii lui a strâns peste 100.000 de distribuiri pe reţelele de socializare.
Surse: bbc.com, breitbart.com, facebook.com