Connect with us

Psihologie

Cum pot influenta jucariile dezvoltarea copiilor nostri – Sfatul psihologului

Published

on

Cum pot influenta jucariile dezvoltarea copiilor nostri - Sfatul psihologului



In alta ordine de idei, parintii au si ei anumite beneficii ca urmare a darurilor oferite: traiesc bucuria copilului la primirea acestora si experimenteaza o stare de bine, de implinire – “Sunt un parinte bun, capabil, care poate indeplini nevoile si dorintele copilului meu”.

Greseli pe care le fac parintii:

– Nu tin cont de dorintele copilului, considera ca ei stiu cel mai bine ce jucarii sunt indicate. Cu exceptia ocaziilor cand se fac cadou (zile onomastice, zile de nastere, Craciun) cel mai adesea, jucariile trebuie cumparate impreuna cu beneficiarul, el fiind cel care stie cel mai bine ce ii place. Procedand astfel, investim copilul cu incredere, el invata sa selecteze din multitudinea ofertei si sa isi asume responsabilitatea alegerilor sale. Putem ghida copilul sa aleaga o anumita jucarie explicandu-I motivele, insa alegerea este a lui.


– Le ofera ca recompense si sunt folosite ca instrument de conditionare a unor comportamente nedorite. “Iti cumpara mami o jucarie pentru ca te-ai comportat frumos azi in parc” sau opusul “Nu iti cumpar nici o jucarie pentru ca nu te-ai comportat frumos”. Micutii se autoevalueaza prin ochii parintilor, ori recompensa si conditionarea ne duc pe pista gresita de a crede ca intarim comportamentul pozitiv al copilului. Rezultatul obtinut va fi determinarea copilului de a crede ca procedeaza corect doar atunci cand primeste ceva in schimb si ca orice comportament corect va fi recompensat.


– Le ofera ca substitut pentru a compensa lipsa lor din viata copilului, simtindu-se astfel mai putin vinovati. “Te rog sa intelegi ca trebuie sa plec la servici si daca faci acest lucru, cand ma intorc iti cumpar o jucarie frumoasa”. Parintii din ziua de azi nu mai sunt parintii de alta data, sunt nevoiti sa stea peste program, sa plece in deplasari, sa alerge pe la banci pentru plata ratelor sau sa lucreze de acasa, copiii fiind privati de prezenta si atentia lor. In acest caz, frustrarea, tristetea si sentimentele de abandon traite de copil provocate de lipsa prezentei parintelui nu vor fi rezolvate. Astfel, riscul de a invata copilul sa compenseze nevoile afective neimplinite cu obiecte materiale este foarte mare.


– Considera ca sunt necesare doar jucariile educative uitand de rolul acestora de a distra copilul. Oferind doar jucarii care necesita o atentie si un efort intelectual sporit, riscam sa suprasolicitam copilul.


– Incearca sa suplineasca frustrarea simtita de ei in propria copilarie provacata de lipsa jucariilor si atunci ori cumpara foarte multe jucarii, ori achizitioneaza ceea ce si-au dorit ei in propria copilarie si nu au avut.


– Promit achizitionarea unei jucarii si nu se tin de cuvant. “Cand iau salariul iti cumpar o masinuta”, insa uita de aceasta promisiune. Daca doresc sinceritate si corectitudine din partea micutilor, in primul rand parintii trebuie sa fie sinceri. Din acest motiv promisiunile se fac doar atunci cand se pot respecta.


– Cumpara jucarii scumpe si se asteapta sa nu fie distruse. Copiii nu au notiunea banilor, dovada este ca se bucura de o jucarie ieftina la fel de mult ca si de una scumpa. Ceea ce trebuie sa faca parintii este sa observe motivul pentru care distrug jucariile: din curiozitate sau la nervi. Daca rupe o masina pentru a vedea ce contine si cum este construita, trebuie acceptat acest comportament. Insa, cand sparge masinuta nervos fiind ca nu a fost lasat sa se uite la televizor, trebuie dezvatat si indrumat sa se elibereze de furie prin plans sau cuvinte, in functie de varsta.

Jucariile pot sa devina subiect de disputa intre:

– Copil si parinti. Daca nu ti s-a intamplat tie, cu siguranta ai vazut cel putin odata copii plangand, tipand sau tavalindu-se pe jos ca nu li se cumpara jucaria dorita. O modalitate de a evita astfel de reactii este sa i se spuna de acasa: “Sa stii ca mama nu are bani asa ca daca vei cere sa iti cumpar ceva nu voi putea. Cand voi avea bani, vom merge impreuna sa iti alegi o jucarie” . Nu dam inapoi nici daca ne confruntam cu crize de furie si plans. Insa este important sa ne tinem promisiunea chiar si atunci cand copilul uita de ea. Cand avem bani disponibili ii spunem “Stii ca mama ti-a promis ca atunci cand va fi posibil vom merge sa iti cumpar o jucarie. Acum se poate”.


– Frati. Inevitabil apar conflicte privind impartirea jucariilor intre frati, iar pentru ca aceste conflicte sa fie cat mai rare este bine ca parintii sa stie ca in cazul familiilor cu mai multi copii jucariile sunt de doua feluri: la comun si ale fiecarui copil. Pentru cele personale, este recomandat ca fratii sa isi stabileasca propriile reguli, iar impartirea celor “la comun” urmeaza acelasi reguli care se aplica in cazul altor copii (nu se iau cu forta, se asteapta pana se joaca unul si apoi poate fi luata de celalalt etc).


– Copilul meu si ceilalti. Dupa varsta de 3 ani, copilul trebuie lasat sa aleaga jucariile pe care vrea sa le ia afara, iar acestea trebuie impartite cu ceilalti copii.

Semnificatia jucariei preferate

La un moment dat, fiecare copil va avea o jucarie preferata. Ea va fi cea care il va insoti la masa, la culcare sau ii va fi partener de plimbare, insa joaca un rol mult mai important decat de simplu insotitor: micutul proiecteaza asupra ei sentimentul de siguranta si protectie pe care le obtine de obicei de la mama. Spre exemplu, atunci cand copiii incep sa mearga singuri, desprinzandu-se de mana mamei, se recomanda sa tina in mana jucaria preferata deoarece, ii ofera atat o senzatie de echilibru, dar si siguranta de care are nevoie pentru a putea pleca de langa mama.


In cazul in care copilul nu doreste sa imparta jucaria preferata cu alti copii, trebuie acceptat acest lucru.


Carmen Buterchi

Psiholog, psihoterapeut de familie

carmennanghel@yahoo.com

http://pentrucopilultau.wordpress.com/

Source link

Psihologie

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

Published

on

Ela Crăciun face cea mai mare petrecere pentru băiețelul ei. Tort de 2 metri și intrare liberă!

În plus, Ela a pregătit un tort imens, de doi metri înălțime, pe care îl va împărți cu toți invitații. Nicholas va fi și el prezent la eveniment, mai ales că micuțul este adorat de cei care îi urmăresc paginile de socializare ale mamei lui.
„Nicholas a împlinit de curând un anișor, însă am amânat petrecerea aniversară pentru începutul lunii noiembrie, pentru ca să îl sărbătorim într-un alt mod. Am pregătit un eveniment foarte frumos, sâmbăta aceasta, de la ora 16.
Ne vom întâlni în Promenada Mall cu mămicile și copiii care ne urmăresc online și care ne-au spus de atâtea ori că vor să ne cunoască personal. Acolo le voi prezenta și noua mea carte, ‚12 luni fără griji’, pe care am scris-o despre primul an de maternitate cu Nicholas. Vor fi și vedete cunoscute alături de copiii lor, vom avea tombole cu premii, cadouri, dar și un tort imens, de doi metri, ca să ajungă pentru toți invitații. Abia aștept să îl sărbătorim pe Nicholas!”, declară Ela Crăciun.

Ela Crăciun va lansa, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.
Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.
Cartea este structurată în 9 capitole:
1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Cartea „12 luni fără griji” va fi disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.
Credit foto: Little Sunshine Studio

Source link

Continue Reading

Psihologie

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

Published

on

5 lucruri interzise când copilul tău face o criză de furie

De foarte multe ori părinții consideră în mod greșit că pot explica pur și simplu diverse lucruri unui copil aflat într-o criză de tantrum, iar acesta se va comporta apoi normal. Din acest motiv ajung deseori să li se adreseze pe un ton care depășește nivelul lor de dezvoltare. Află aici și alte lucruri pe care nu trebuie să le faci.
Uneori te poți simți copleșit când vine vorba de calmarea copilului tău. Există o mulțime de recomandări și informații despre ce ar trebui să faci încât este ușor să te simți confuz și nesigur pe propriile tale abilități de părinte. Nu există un regulament universal valabil pentru a fi părinte. Iar singurul expert cu adevărat în creșterea copilului tău ești…chiar tu. Poate fi dificil să ai încredere în instinctul de părinte când copilul tău are o criză de tantrum în mijlocul magazinului. Dar, o parte din transformarea ta în cea mai bună versiune posibilă de părinte este să începi să dezvolți abilități de parenting care combină intuiția, punctele tale forte și valorile tale principale. În acest timp vei ajunge să încerci unele metode care vor funcționa, dar și să le abandonezi pe cele care nu oferă niciun rezultat. Iar pe parcurs vei înțelege ce funcționează cel mai bine pentru familia ta. O parte din descoperirea soluției care funcționează pentru tine este să înveți ce să nu faci când încerci să calmezi o criză de furie a unui copil. Se poate dovedi confuz deoarece o mare parte din sfaturile de parenting se bazează pe ce ar trebui să faci. Află în continuare mai multe.

Source link

Continue Reading

Psihologie

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie

Published

on

Gest adorabil făcut de un băieţel din America: şi-a invitat toată grupa la tribunal, la procesul său de adopţie


Un băieţel din statul american Michigan, Michael, are 5 ani şi recent s-a aflat alături de părinţii săi adoptivi la procesul prin care adopţia sa se finaliza. Dave Eaten şi Andrea Melvin au hotărât să-l adopte pe Michael acum 1 an.

Ziua în care s-a luat hotărârea definitivă în privinţa adoptării lui Michael a fost o zi specială în cadrul. Judecătoriei din Kent, Michigan, fiind cea de-a 23-a ediţie anuală a Zilei Adopţiilor. El a fost cel de-al 36-lea copil adoptat oficial în acea zi, dintr-un total de 37.
Colegii de grădiniţă ai lui Michael au fost primiţi în sala tribunalului, chiar judecătoarea urându-le bun venit. A fost păstrată liniştea deplină când băiatul de 5 ani le-a spus judecătorilor cât de mult îşi iubeşte părinţii.
La un moment dat, copiii au fost rugaţi să se prezinte şi fiecare  a spus ce înseamnă Michael pentru el. De exemplu, unul dintre ei a mărturisit: „Michael este cel mai bun prieten al meu!”.
În timpul discursului lui Michael, copiii stăteau în spatele sălii şi ţineau în mână inimioare de hârtie pe băţ.
Profesoara care i-a însoţit pe elevi a menţionat şi ea că  toţi ţin foarte mult la Michael, că sunt o adevărată familie la grădiniţă, în timp ce Michael însuşi a explicat motivul pentru care a ţinut ca şi ei să-i fie alături în acea zi importantă: „Ştiţi, clasa este pentru mine ca o familie”.
După ce a ieşit din tribunal, Michael a declarat: „Îmi iubesc tatăl!”
Imaginea cu Michael şi cu colegii lui a strâns peste 100.000 de distribuiri pe reţelele de socializare.
Surse: bbc.com, breitbart.com, facebook.com

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare