Connect with us

Copilul tau

Dr. Alexis Cochino: „Diagnosticul de reflux se pune prea ușor bebelușilor. Riscurile medicamentelor sunt mari”

Published

on

imunodeficiențele

Boala de reflux gastroesofagian. Temerile multor părinți aflați mai ales la primul copil legate de refluxul gastroesofagian sunt naturale, însă de cele mai multe ori este vorba de reflux fiziologic, care în timp trece de la sine. Problema este că din ce în ce mai mulți medici care văd astfel de copii care au un reflux fiziologic apelează la medicamente al căror principal efect advers este faptul că fac copiii mai vulnerabili la infecții. L-am întrebat pe medicul pediatru Alexis Cochino, supraspecializat în imunologie și alergologie pediatrică, despre cum își pot da seama părinții când refluxul gastroesofagian este cu adevărat o problemă care impune prezentarea la medic și tratament medicamentos.
Totul despre mame: Boala de reflux gastroesofagian este un diagnostic prea ușor pus de medici?
Dr. Alexis Cochino: Cu siguranță. În cazul bebelușilor, adică copii până într-un an, există un grad fiziologic de reflux. Dacă el nu se asociază cu simptome semnificative, dacă refluxul descrește de la o lună la alta și tinde spre atenuare și dispariție o dată cu diversificarea și cu atât mai mult spre un an, atunci de obicei nu trebuie făcut nimic.
Există situații în care refluxul este patologic, adică nu mai este normal, asta însemnând: copilul varsă tot timpul sau suferă foarte mult din cauza refluxului, plânge foarte mult fără a se putea găsi altă cauză. Cam astea ar fi manifestările perceptibile de către părinți.
Totul despre mame: Ce ar trebui făcut?
Dr. Alexis Cochino: În astfel de situații trebuie văzut dacă este într-adevăr reflux și dacă da care este cauza: poate să fie o malformație, poate să fie o infecție, dacă e ceva tranzitor, poate să fie o alergie alimentară. De foarte multe ori, în tratamentul refluxului, sunt folosite medicamente care scad aciditatea conținutului gastric astfel încât să nu mai producă dureri. Totuși, aceste medicamente au foarte multe riscuri și există avertizări din partea Academiei Americane de Pediatrie împotriva abuzului de inhibitori de pompă de protoni, de exemplu, ca și clasă de medicamente, cel mai cunoscut medicament din această clasă fiind Nexium.
Acest medicament are foarte multe riscuri la bebeluși, legate de infecții, legate de funcționarea rinichilor, posibil și efecte asupra creierului. Însă, în principal această scădere a acidității gastrice, care e întra-adevăr realizată de Nexium, poate să ducă la creșterea vulnerabilității față de infecții. De asemenea, alt medicament folosit pe scară largă pentru scăderea acidității gastrice, Ranitina, folosită și la bebeluși și la copii, în acest moment este retrasă de pe piață pentru că s-au găsit concentrații foarte mult peste limita admisă, de multe ori peste limita admisă, la un compus folosit în timpul procesului de fabricație, compus care este cancerigen.
Deci iată că folosirea acestor medicamente nu este lipsită de riscuri, așa cum credem, de aceea trebuie să facem diferența între refluxul fiziologic pe care îl are orice bebeluș și refluxul patologic – cel care face să sufere copilul și poate fi cauzat de o infecție, o alergie alimentară, malformație.
Totul despre mame: Când ar trebui să oprească un reflux fiziologic în mod normal?
Dr. Alexis Cochino: Refluxul fiziologic se oprește  de regulă între 6 luni și 12 luni, însă nu contează neapărat momentul, cât contează ca acel copil să evolueze bine. Este mai important ca micuțul să crească în greutate, să se dezvolte bine motor și cognitiv.
Totul despre mame: Când este vorba și de alte situații decât reflux fiziologic acestea se prelungesc și în viața de adult?
Dr. Alexis Cochino: Da, când este vorba despre malformații spre exemplu (esofag scurt) pentru că legătura dintre esofag și stomac nu se face corect.
Totul despre mame: Sunt prea mulți medici care și-au făcut o obișnuință din a da acest diagnostic și medicație ce poate fi periculoasă?
Dr. Alexis Cochino: 99 la sută dintre colegii mei care pun diagnostic de reflux dau Nexium – ceea ce crește riscul de infecții, după cum am explicat. Acidul din stomac scade cu Nexium, însă îi scazi copilului și capacitatea de a lupta cu infecțiile.
Un ghid complet despre refluxul gastroesofagian la copii și adulți găsiți în acest articol: 
Tot ce trebuie să știi despre refluxul gastroesofagian la copii și adulți

Source link

Copilul tau

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Published

on

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Sute de mii de copii români trăiesc în afara țării, diaspora românească fiind a cincea în topul celor mai mari din lume. Unii dintre ei s-au născut acolo, având unul sau ambii părinți români, iar integrarea lor în comunitate a fost naturală și facilă. La fel și a copiilor care au ajuns la vârste mici în țara adoptivă. Ce se întâmplă, însă, cu copiii mai mari care au plecat din România lăsând în urmă prieteni…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Published

on

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Vârsta de 8 ani a copilului nu-i așa ușoară precum pare! Copii mici – griji mici, copii mari – griji mari! Parcă așa suna o vorbă din bătrâni, nu? Cert este că fiecare vârstă are provocările sale, dar, oare, care să fie cea mai dificilă dintre toate? Întrebarea aceasta și-a pus-o cel mai urmărit site de parenting din Statele Unite, care a realizat un amplu sondaj printre cititorii săi. Se pare că atunci când ajung la…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Published

on

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Am început grădiniţa de atâtea ori de parcă aş avea o echipă de fotbal în ogradă, nu doar doi băieţoi năbădăioşi. Fiecare început de a însemnat, de fapt, o nouă adaptare la grădiniță pe care a trebuit să o pregătesc din timp pentru ca noi să nu plângem prea mult. Am început grădiniţa la un an şi zece luni, la doi ani am schimbat-o şi abandonat-o peste doar o lună, la trei ani am încercat din nou fără succes,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com