Connect with us

Copilul tau

Dr. Alexis Cochino: „Diagnosticul de reflux se pune prea ușor bebelușilor. Riscurile medicamentelor sunt mari”

Published

on

imunodeficiențele

Boala de reflux gastroesofagian. Temerile multor părinți aflați mai ales la primul copil legate de refluxul gastroesofagian sunt naturale, însă de cele mai multe ori este vorba de reflux fiziologic, care în timp trece de la sine. Problema este că din ce în ce mai mulți medici care văd astfel de copii care au un reflux fiziologic apelează la medicamente al căror principal efect advers este faptul că fac copiii mai vulnerabili la infecții. L-am întrebat pe medicul pediatru Alexis Cochino, supraspecializat în imunologie și alergologie pediatrică, despre cum își pot da seama părinții când refluxul gastroesofagian este cu adevărat o problemă care impune prezentarea la medic și tratament medicamentos.
Totul despre mame: Boala de reflux gastroesofagian este un diagnostic prea ușor pus de medici?
Dr. Alexis Cochino: Cu siguranță. În cazul bebelușilor, adică copii până într-un an, există un grad fiziologic de reflux. Dacă el nu se asociază cu simptome semnificative, dacă refluxul descrește de la o lună la alta și tinde spre atenuare și dispariție o dată cu diversificarea și cu atât mai mult spre un an, atunci de obicei nu trebuie făcut nimic.
Există situații în care refluxul este patologic, adică nu mai este normal, asta însemnând: copilul varsă tot timpul sau suferă foarte mult din cauza refluxului, plânge foarte mult fără a se putea găsi altă cauză. Cam astea ar fi manifestările perceptibile de către părinți.
Totul despre mame: Ce ar trebui făcut?
Dr. Alexis Cochino: În astfel de situații trebuie văzut dacă este într-adevăr reflux și dacă da care este cauza: poate să fie o malformație, poate să fie o infecție, dacă e ceva tranzitor, poate să fie o alergie alimentară. De foarte multe ori, în tratamentul refluxului, sunt folosite medicamente care scad aciditatea conținutului gastric astfel încât să nu mai producă dureri. Totuși, aceste medicamente au foarte multe riscuri și există avertizări din partea Academiei Americane de Pediatrie împotriva abuzului de inhibitori de pompă de protoni, de exemplu, ca și clasă de medicamente, cel mai cunoscut medicament din această clasă fiind Nexium.
Acest medicament are foarte multe riscuri la bebeluși, legate de infecții, legate de funcționarea rinichilor, posibil și efecte asupra creierului. Însă, în principal această scădere a acidității gastrice, care e întra-adevăr realizată de Nexium, poate să ducă la creșterea vulnerabilității față de infecții. De asemenea, alt medicament folosit pe scară largă pentru scăderea acidității gastrice, Ranitina, folosită și la bebeluși și la copii, în acest moment este retrasă de pe piață pentru că s-au găsit concentrații foarte mult peste limita admisă, de multe ori peste limita admisă, la un compus folosit în timpul procesului de fabricație, compus care este cancerigen.
Deci iată că folosirea acestor medicamente nu este lipsită de riscuri, așa cum credem, de aceea trebuie să facem diferența între refluxul fiziologic pe care îl are orice bebeluș și refluxul patologic – cel care face să sufere copilul și poate fi cauzat de o infecție, o alergie alimentară, malformație.
Totul despre mame: Când ar trebui să oprească un reflux fiziologic în mod normal?
Dr. Alexis Cochino: Refluxul fiziologic se oprește  de regulă între 6 luni și 12 luni, însă nu contează neapărat momentul, cât contează ca acel copil să evolueze bine. Este mai important ca micuțul să crească în greutate, să se dezvolte bine motor și cognitiv.
Totul despre mame: Când este vorba și de alte situații decât reflux fiziologic acestea se prelungesc și în viața de adult?
Dr. Alexis Cochino: Da, când este vorba despre malformații spre exemplu (esofag scurt) pentru că legătura dintre esofag și stomac nu se face corect.
Totul despre mame: Sunt prea mulți medici care și-au făcut o obișnuință din a da acest diagnostic și medicație ce poate fi periculoasă?
Dr. Alexis Cochino: 99 la sută dintre colegii mei care pun diagnostic de reflux dau Nexium – ceea ce crește riscul de infecții, după cum am explicat. Acidul din stomac scade cu Nexium, însă îi scazi copilului și capacitatea de a lupta cu infecțiile.
Un ghid complet despre refluxul gastroesofagian la copii și adulți găsiți în acest articol: 
Tot ce trebuie să știi despre refluxul gastroesofagian la copii și adulți

Source link

Copilul tau

Telefonul nu este nici jucărie, nici bonă, ci afectează grav creierul

Published

on

telefonul și copiii mici

Vedem peste tot în jurul nostru copii mici, preșcolari și chiar bebeluși, cu telefonul în mână. Îi vedem în tramvai, în restaurant, în parcuri, la ei acasă. Cei mici par fericiți uitându-se la imaginile colorate și încep să plângă zgomotos dacă li se ia telefonul. La prima vedere, pare soluția simplă și la îndemână pentru ca părinții să-și știe copiii în siguranță în timpul în care ei au diverse de…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Alex Donovici, autor de cărți pentru copii: „Dacă școala românească vrea să dea o șansă cititului, trebuie să lucreze serios la lista cu recomandări”

Published

on

scriitorul Alex Donovici

Alex Donovici este unul dintre cei mai iubiți scriitori de cărți pentru copii din România. Cărțile lui le arată copiilor că lectura poate fi mai captivantă decât un joc pe calculator atunci când e scrisă cu emoție și umor, în limbaj accesibil, actual, cu intrigi care te țin cu sufletul la gură. Alex este jurnalist, lucrează la Știrile Pro Tv, și a început să scrie când fiica lui, căreia obișnuia să-i citească…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Prima iubire a copilului. De ce e total greșit să-i spui: „Lasă dragostea! Pune mâna și învață!”

Published

on

prima dragoste

Prima iubire a copilului aduce, de multe ori, și primele furtuni emoționale, care îi fac pe părinți să se simtă depășiți de situație și să nu știe ce și cum să facă pentru a-și sprijini copilul. Pentru că emoțiile sunt intense, ușile casei se trântesc mai des în astfel de momente, temele sunt neglijate și pasiunile vechi date uitării. Deseori, părinții simt că merg pe sârmă: Ce să-i spună copilului dacă s-a…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com