Connect with us

Sarcina

Efectele diabetului gestaţional pe termen lung

Published

on

Efectele diabetului gestaţional pe termen lung

Efectele diabetului gestational pe termen lung pot sau nu sa apara. Sigur te intrebi daca diabetul gestational poate sa aiba efecte pe termen lung asupra sanatatii tale si asupra bebelusului, daca decizi sa mai ramai gravida in viitor? Raspunsul depinde de modul in care abordezi situatia in timpul sarcinii, de ceea ce faci legat de dieta si tratament privind aceasta afectiune si de indicatiile medicale. 
Îmi afectează diabetul gestaţional sănătatea pe termen lung?
S-ar putea. Deşi majoritatea femeilor se recuperează complet după diabetul gestaţional, această afecţiune înseamnă un risc mai mare de a o dezvolta, din nou, într-o sarcină viitoare, şi de a avea diabet de tip 2 mai târziu în viaţă.
De obicei, diabetul gestaţional va dispărea, la scurt timp, după naşterea bebeluşului. Este posibil să faci un test de glucoză în primele zile de la naşterea bebeluşului pentru a verifica. Medicul tău îţi poate testa, de asemenea, nivelurile de zahăr din sânge, la şase până la opt săptămâni mai târziu, pentru a se asigura că nu mai ai diabet. Dacă rezultatele sunt normale şi te simţi bine, ţi se va verifica glicemia o dată la 1 sau 3 ani.
Uneori, diabetul gestaţional nu dispare după ce ai născut. Dacă acest lucru este valabil şi în cazul tău, vei fi diagnosticată cu diabet de tip 2. Acest lucru nu este întotdeauna un rezultat al diabetului gestaţional: Cercetările arată că unele femei, care au fost diagnosticate cu diabet gestational, au avut diabet de tip 2 înainte ca acestea să rămână însărcinate, dar nu erau conştiente de acest lucru.
Femeile care au suferit de diabet gestaţional sunt, de asemenea, la un risc mai mare de a dezvolta alte afecţiuni medicale în viitor, cum ar fi sindromul metabolic (sindromul rezistenţei la insulină). Sindromul metabolic reprezintă un grup de probleme de sănătate pe care o persoană le obţine, ceea ce creşte riscul de boli de inimă, incluzând hipertensiunea arterială, hiperglicemia şi obezitatea abdominală.
A avea diabet gestaţional înseamnă un risc mai ridicat de a dezvolta diabet în viitor?
Da. Până la jumătate din numărul femeilor care suferă de diabet gestaţional dezvoltă diabet de tip 2 mai târziu în viaţă. Este mai probabil să dezvolţi diabet dacă:

Ai avut niveluri ridicate de glucoză care au necesitat tratament cu medicamente
Ai fost supraponderală înainte de a rămâne gravidă, cu un IMC de peste 25.
Ai avut obezitate, cu un IMC de peste 30.

Vestea bună este că poţi urma câţiva paşi simpli pentru a-ţi reduce riscul.
Ce pot face pentru a minimiza riscul apariţiei diabetului în viitor?
Poţi să reduci riscul de apariţie a diabetului dacă:

Menţii un IMC într-un inverval sănătos (mai puţin de 25, dacă este posibil). Este mai probabil să dezvolţi diabet zaharat dacă eşti supraponderală. Dacă ai obezitate (ceea ce înseamnă un IMC de 30 sau mai mare), riscul tău este chiar mai mare.
Adopţi o dietă sănătoasă şi echilibrată
Faci sport regulat
Nu fumezi
Alăptezi bebeluşul. Alăptarea bebelusului pare să reducă riscul de apariţie a diabetului de tip 2 în cei doi ani de la naşterea bebeluşului. Cu cât alăptezi mai mult, cu atât riscul este mai scăzut.
Vizitezi medicul pentru verificări regulate.

A te alimenta corespunzător, atunci când ai un nou-născut, poate fi o provocare, mai ales dacă te simţi obosită sau copleşită. Dar încearcă pe cât posibil să eviţi alimentele şi băuturile care conţin zahăr adăugat şi care îţi ridică rapid nivelul de zahăr din sânge, cum ar fi sucurile şi produsele de patiserie.
Alimentele zaharoase îţi pot da o explozie rapidă de energie, dar te pot lăsa “stoarsă” de energie pe termen lung. Continuând să urmezi o dietă sănătoasă şi echilibrată – care include fructe şi legume, fasole şi linte, cereale integrale, şi proteine slabe – te ajută să-ţi controlezi nivelurile de zahăr din sânge şi îţi oferă mai multă energie pentru a-l îngriji pe cel mic.
Nu este nevoie să fii la fel de strictă cu dieta ta ca şi pe timpul sarcinii, dar încearcă să-ţi planifici mesele în jurul ideii de a-ţi menţine glicemia constantă. Este important să faci exerciţii fizice regulate. Un program de 30 de minute de exerciţii moderate, de cel puţin 5 ori pe săptămână. Încearcă jogging-ul, înotul sau chiar mersul alert, în jurul parcului, cu bebeluşul în cărucior.
Ce pot face pentru a minimiza riscurile pentru bebeluşul meu?
Din păcate, bebeluşii femeilor care suferă de diabet gestaţional au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta diabet mai târziu în viaţă. De asemenea, este mai probabil să devină supraponderali sau obezi în copilărie. Dar poţi face multe pentru a reduce riscul bebeluşului tău, cum ar fi:
Să alăptezi bebeluşul.
Laptele matern poate ajuta la echilibrarea zahărului din sângele nou-născutului. De asemenea, acesta oferă amestecul perfect de substanţe nutritive, anticorpi, şi grăsimi care menţin bebeluşul sănătos şi în ritmul potrivit de creştere. Bebeluşii care sunt alăptaţi au un risc mai scăzut de apariţie a diabetului, în cursul vieţii, şi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi pe măsură ce cresc.
Păstrează greutatea bebeluşului într-un interval sănătos.
Diabetul este cel mai frecvent întâlnit la copiii supraponderali sau la cei obezi. Odată ce bebeluşul tău mănâncă alimente solide, fă tot posibilul pentru a-i oferi o dietă echilibrată şi sănătoasă.
Mergi la toate vizitele medicale pentru sănătatea bebeluşului
Acest lucru îi permite medicului să supravegheze modul în care creşte şi să testeze nivelul de zahăr din sânge, dacă este necesar.
Cum afectează diabetul gestaţional sarcinile viitoare?
Odată ce ai avut diabet gestaţional, este mai probabil să-l dezvolţi şi în sarcinile viitoare. Între 30% şi 60% dintre femeile cu diabet gestaţional îl vor dezvolta din nou.  Urmarea sfaturilor pentru reducerea la minimum a riscului de diabet zaharat, de asemenea, reduce riscul de a dezvolta diabet gestaţional – un alt imbold pentru tine.
Din momentul în care eşti din nou însărcinată, medicul îţi poate sugera monitorizarea regulată a zahărului din sânge, pe parcursul sarcinii, pentru a te asigura că nu  devine prea mare. De asemenea, medicul poate să îţi monitorizeze diabetul gestaţional mai devreme decât de obicei.
Dacă testul tău este negativ, probabil că vei face un alt test pentru diabet gestational, înainte de sfârşitul sarcinii, de obicei când eşti gravidă în 28 de săptămâni. Dacă dezvolţi din nou diabet gestaţional, vei ştii mai devreme şi poţi începe să îl gestionezi cât mai repede.

Citeste si despre Dieta in caz de diabet gestational

Source link

Sarcina

Naștere la Maternitatea Sf. Apostol Andrei din Galați. „Există în maternități și îngeri în halate albe, nu doar medici care și-au uitat jurământul”

Published

on

Naștere la Maternitatea Sf. Apostol Andrei din Galați. „Există în maternități și îngeri în halate albe, nu doar medici care și-au uitat jurământul”

Cititoarea noastră Larisa ne-a scris experiența ei de naștere la Maternitatea Sf. Apostol din Galați, dorind să le încurajeze pe gravidele cărora le e teamă de nașterea în sine și de atitutudinea personalului medical. Larisa a născut de două ori prematur, la aceeași maternitate, cu același medic, și de fiecare dată a avut parte de sprijin și încurajare. Deși prima naștere a fost una grea, cu o serie de complicații,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Naștere cu vacuum în Irlanda. „A fost o naștere traumatizantă, iar copilul a avut displazie de șold”

Published

on

Naștere cu vacuum în Irlanda. „A fost o naștere traumatizantă, iar copilul a avut displazie de șold”

Cititoarea noastră Silvia, de 38 de ani, este mama a trei copii, doi născuți în România, natural, și unul în Irlanda, prin naștere cu vacuum. Din cauza diabetului gestațional făcut în sarcină, Silviei i s-a indus travaliul înainte de termen. Copilul a avut aproape 3,700 kg, mamei i s-a făcut epiziotomie, iar medicii au fost nevoiți să recurgă la vacuum (aplicarea unui dispozitiv, asemănător unei ventuze, pe capul…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină?

Published

on

Ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină?

Probabil ai auzit vorbindu-se în sarcină despre dopul gelatinos. Acesta este ca o formațiune mai mucoidă (consistența unei gelatine, de aici și numele), de culoare alb-rozalie, care are rolul de strat protector la intrarea în colul uterin în timpul sarcinii. Află aici ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină. 
Dopul gelatinos ajută la prevenirea pătrunderii în uter a bacteriilor și altor microorganisme dăunătoare, care ar putea să provoace infecții…

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com