Sarcina
Olihidromatoza – lichid amniotic scazut in sarcina
Lichidul amniotic scazut in sarcina poate afecta dezvoltarea normala a bebelusului in burtica, fiindca lichidul amniotic protejeaza copilul si contribuie la dezvoltarea muschilor, plamanilor, sistemului digestiv si a membrelor.
Ce este lichidul amniotic?
Lichidul amniotic este un lichid produs la scurt timp de la formarea sacului amniotic, adica la 12 zile dupa conceptie. Lichidul umple sacul care inconjoara bebelusul aflat in curs de dezvoltare, avand mai multe roluri importante:
Protejeaza copilul de traume si socuri exterioare (de exemplu, daca te lovesti sau cazi).
Impiedica comprimarea cordonului ombilical, ceea ce ar reduce alimentarea bebelusului cu oxigen.
Ajuta la mentinerea unei temperaturi constante in uter.
Protejeaza impotriva infectiilor.
Ii permite bebelusului sa se miste pentru ca muschii si oasele sale sa se dezvolte in mod corespunzator.
Ajuta sistemul digestiv si respirator sa se dezvolte pe masura ce bebelusul inghite si excreta, dar exerseaza si respiratia (chiar daca „respira” lichidul amniotic).
Care este cantitatea normala de lichid amniotic?
In primele 14 saptamani de sarcina, lichidul trece din sistemul tau circulator in sacul amniotic. La inceputul celui de-al doilea trimestru, bebelusul incepe sa inghita lichidul, sa-l transmita prin rinichi si sa-l excrete ca urina, pe care apoi il inghite din nou, recicland tot volumul de lichid amniotic la fiecare cateva ore. (Da, asta inseamna ca cea mai mare parte a lichidului este in cele din urma urina bebelusului!). Deci, bebelusul joaca un rol important in mentinerea unei cantitati adecvate de lichid in sacul amniotic. Uneori, totusi, acest sistem esueaza, rezultand fie prea mult sau prea putin lichid – ambele situatii pot prezenta probleme.
In conditii normale, cantitatea de lichid amniotic creste pana la inceputul celui de-al treilea trimestru. La 34 pana la 36 de saptamani de sarcina, poti avea aproximativ un litru de lichid amniotic. Dupa aceea, nivelul de lichid amniotic scade treptat, pana cand dai nastere.
Ce este Olihidromatoza?
Cand lichidul amniotic are o cantitate mai mica decat normal, in orice moment al sarcinii, acesta se numeste olihidromatoza (In cazul in care exista prea mult, se numeste Polihidromatoza.)
Aproximativ 4% din femeile insarcinate au prea putin lichid, de obicei, in trimestrul al treilea.
Indicele de lichid amniotic: cum se calculeaza si ce reprezinta?
Medicul tau poate suspecta aceasta problema daca mentionezi ca ai scurgeri vaginale, daca masori prea putin pentru saptamana de sarcina in care te afli sau daca nu simti ca bebelusul tau se misca prea mult. Medicul se va uita, de asemenea, si la alte aspecte: daca ai avut anterior un bebelus cu crestere restrictionata, daca ai hipertensiune arteriala cronica, preeclampsie, diabet sau lupus; sau daca ai depasit data preconizata a nasterii.
Pentru a afla ce se intampla, medicul tau iti va face o ecografie. Acesta va masura cele mai mari “buzunare” ale lichidului amniotic, in patru sectiuni diferite ale uterului, pentru a vedea rata indicelui de lichid amniotic (ILA). O masurare normala a cantitatii de lichid amniotic, pentru trimestrul al treilea, este intre 5 si 25 de centimetri (cm). Un nivel total mai mic de 5 cm este considerat scazut. Medicii pot masura cantitatea de lichid prin cateva metode diferite, dar cel mai frecvent mod de masurare a indicelui de lichid amniotic (ILA) este ecografic.
Care sunt cele mai frecvente cauze de aparitie a Olihidromatozei?
Expertii nu stiu intotdeauna ce cauzeaza nivelurile scazute de lichid amniotic. Olihidromatoza este cel mai frecvent intalnita spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru, mai ales daca ai depasit data preconizata a nasterii. Cu cat scaderea lichidului amniotic apare mai tarziu, in sarcina, cu atat este mai bine pentru bebelusul tau. Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze:
Scurgeri sau membrane rupte
O mica rupere a membranelor poate permite scurgerea lichidului amniotic. Acest lucru se poate intampla in orice moment al sarcinii, dar este mai frecvent intalnita atunci cand te apropii de data preconizata a nasterii. Poti observa singura scurgerea de lichid, daca vezi ca lenjeria de corp este umeda, sau o poate descoperi medicul in timpul unei examinari. (Informeaza medicul daca suspectezi ca lichidul tau amniotic scade.)
O membrana rupta poate creste riscul de infectie atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau, deoarece ofera o cale de intrare a bacteriilor in sacul amniotic. Ocazional, o ruptura de sac amniotic se va vindeca singura, scurgerea se va opri, iar nivelul lichidului va reveni la normal. (Acesta este de obicei cazul atunci cand scurgerea are loc dupa o amniocenteza.)
Probleme ale placentei
O problema cu placenta, cum ar fi o abruptie partiala, in care placenta se indeparteaza de peretele interior al uterului, poate duce la niveluri scazute de lichid amniotic. Daca placenta nu-i furnizeaza bebelusului suficient sange si substante nutritive, el va produce mai putina urina.
Anumite conditii medicale
Dupa cum este mentionat mai sus, anumite conditii – cum ar fi hipertensiune arteriala cronica, preeclampsie, diabet gestational, lupus – pot determina niveluri scazute de lichid amniotic.
Sarcina multipla (gemeni, tripleti)
Poti risca sa ai un nivel scazut de lichid amniotic daca esti insarcinata cu gemeni sau multipli. Olihidromatoza este mai probabil sa apara in cazul in care esti insarcinata cu gemeni si un geaman are prea putin lichid amniotic, in timp ce al doilea are prea mult.
Anomalii fetale
Daca esti diagnosticata cu nivel scazut de lichid amniotic, in primul sau al doilea trimestru de sarcina, asta poate insemna ca bebelusul tau are un defect congenital. Daca rinichii nu sunt acolo sau nu se dezvolta corespunzator sau tractul urinar este blocat, bebelusul tau nu va produce suficienta urina pentru a mentine nivelul lichidului amniotic.
Exista tratament daca sunt diagnosticata cu olihidromatoza?
Daca ai un nivel scazut de lichid amniotic, medicul tau va urmari indeaproape sarcina pentru a se asigura ca bebelusul tau continua sa creasca in mod normal. Este importanta saptamana de sarcina in care este diagnosticata olihidromatoza, dar si modul in care bebelusul tau se dezvolta, ori daca sunt alte complicatii asociate sarcinii.
Daca esti aproape de termen, va fi indus travaliul. In unele cazuri, este posibil sa fie nevoie sa nasti mai devreme – de exemplu, daca ai preeclampsie severa sau daca bebelusul tau nu se dezvolta normal in uter.
In orice caz, bebelusul tau va fi monitorizat foarte atent prin intermediul ecografiilor si testelor nonstres, precum si prin ecografii Doppler. Vei primi recomandarea de a bea o multime de lichide, dar si aceea de a numara miscarile fetale si de a-l anunta pe medicul tau daca observi ca bebelusul devine mai putin activ.
Nivelurile scazute de lichid amniotic pot face mai probabile complicatiile din timpul travaliului. Principala preocupare este ca nivelul lichidului sa nu devina atat de scazut incat miscarile bebelusului sau contractiile tale sa comprime cordonul ombilical.
In timpul travaliului, medicul tau poate trece un cateter flexibil, prin colul uterin, pentru a pompa un flux constant de solutie salina calda, in sacul amniotic, pentru a reduce riscul comprimarii cordonului. Daca bebelusul tau prezinta riscuri in timpul travaliului, medicul iti va recomanda o nastere prin cezariana.
Citeste si despre Anemia in sarcina: cauze, simptome, tratament
Sarcina
Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”
O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:
„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…
Sarcina
Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele
Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…
Sarcina
Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”
O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:
„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…