Connect with us

Sarcina

Rubeola in sarcina

Published

on

Rubeola in sarcina

Rubeola in timpul sarcinii este una dintre cele mai periculoase afecțiuni pentru o gravidă, fiindca poate avea consecințe neplacute pentru bebelusul in dezvoltare. Din fericire, boala poate sa fie prevenita printr-un vaccin, daca acesta este administrat inainte de sarcina. Iti prezentam in articol toate informatiile necesare privind riscurile, solutiile si ce poti face pentru a preveni imbolnavirea.
Ce analiza imi arata daca sunt imuna la rubeola?
Şansele tale de a fi expusă rubeolei (pojar german) sunt scăzute, dar cel mai bine este sa faci testarea din primul trimestru de sarcina (sau in perioada anterioara conceptiei bebelusului) pentru a afla daca esti imuna: analiza Rubeola IgG si analiza Rubeola IgM. 
Dacă nu eşti imună la rubeolă şi te imbolnavesti de aceasta boala în timpul primului trimestru de sarcina, acest lucru ar putea fi devastator pentru bebeluşul tău. S-ar putea să suferi un avort spontan sau bebeluşul tău ar putea ajunge să aibă multiple defecte congenitale şi probleme de dezvoltare. Rubeola congenitala este numele dat tipului de probleme cauzate atunci când un copil se naşte cu virusul.
Dacă nu ai fost examinată pentru imunitatea la rubeolă, înainte de a rămâne însărcinată, medicul iti va recomanda un test de sânge la prima ta vizita prenatală.
Atentie, rubeola nu este aceeaşi cu rujeola (pojarul obisnuit), iar imunitatea la o boală nu te protejează de cealaltă.
Cât de comună este rubeola in Romania?
Rubeola este tinuta sub control in tarile unde exista o mare acoperire din punct de vedere al vaccinarii. In Romania, acoperirea vaccinala este de peste 80%, dar statistica este ingrijoratoare in anumite zone ale tarii unde parintii nu isi mai vaccineaza copiii. Riscul de aparitie a unor noi focare exista, fapt ce pune in pericol sanatatea gravidelor sau a persoanelor cu boli autoimune.
Sunt situatii cand te poti imbolnavi de rubeola, mai ales daca nu ai avut boala in copilarie iar efectul vaccinului a scazut in timp sau rareori, daca nu ai avut un raspuns al sistemului imunitar in momentul vaccinarii.
Asadar, chiar daca riscurile sunt reduse in Romania, ele totusi trebuie luate in considerare.
Care sunt simptomele rubeolei in timpul sarcinii?
Rubeola este o boală virală acută, dar simptomele pot fi destul de nespecifice, ceea ce face dificilă distingerea de alte boli. În cazul a jumătate dintre situatii, simptomele sunt atat de usoare încât este posibil să nu ştii că ai fost infectată.
Dacă ai simptomele tipice, ele încep să apară în jur de 12 până la 23 de zile după ce eşti expusa la boală. Este posibil să ai o febră moderata, stare generală de rău, cefalee, ganglioni limfatici umflaţi, dureri articulare şi umflături, ochi înroşiţi, un nas înfundat sau curgător, timp de una până la cinci zile, înainte de apariţia erupţiilor cutanate. Simptomele pot sa fie confundate cu cele specifice racelii.
Erupţia durează doar câteva zile; apare mai întâi pe faţă şi ulterior este răspândită în alte părţi ale corpului. Glandele umflate şi durerile articulare pot dura câteva săptămâni. Eşti contagioasă cu o săptămână înainte de apariţia erupţiei şi pentru încă o săptămână după aceea. Perioada cea mai contagioasă este atunci când are loc erupţia cutanată pe piele, motiv pentru care medicul va recomanda izolarea.

Ce ar trebui să fac dacă am fost expusă la rubeolă în timpul sarcinii?
Contactează imediat medicul şi anunţă-l că există posibilitatea să fi fost expusă la rubeolă. Nu te prezenta neanunţată la cabinetul medicului tău pentru că rişti să infectezi şi alte femei însărcinate. Dacă trebuie să fii văzută de medic, anunta inainte cadrele medicale astfel incat sa nu stai in aceeasi sala de asteptare cu alti pacienti, ci separat.
Daca nu ai fost testata in prima perioada a sarcinii, medicul tău va dori să facă un test de sânge imediat pentru a verifica anticorpii specifici rubeolei. Vei avea un alt test de sânge în două săptămâni şi poate încă o dată peste patru săptămâni. (Anumite modificări ale anticorpilor de la prima testare a imunităţii indică o infecţie recentă.)
Dacă eşti deja imună la rubeolă când eşti expusă, există un risc mic de reinfectare, dar este puţin probabil ca bebeluşul tău să se infecteze. Este posibil ca testele suplimentare să nu fie necesare, dar trebuie să contactezi în continuare medicul pentru a discuta despre situaţia ta individuală.
Dacă se descoperă că ai rubeolă, la începutul sarcinii, te va vedea un specialist în medicină materno-fetală, cu care vei discuta despre riscurile pentru bebeluşul tău şi va trebui să decizi dacă vei întrerupe sarcina. Nu există un tratament eficace cunoscut pentru rubeolă şi niciun fel de prevenire a infecţiei după expunere.
Dacă alegi să nu întrerupi sarcina, medicul tău îţi poate face o injecţie cu imunoglobulină, cât mai curând posibil, după expunere, cu speranţa de a reduce riscul ca bebeluşul sa se nasca cu diverse malformatii. Cu toate acestea, injecţia nu va împiedica infectarea bebeluşului tău. 
Cum pot să-mi reduc riscul de a lua rubeolă, în timpul sarcinii, dacă nu sunt imună?
Din păcate, nu poţi primi vaccinul împotriva rubeolei dacă eşti deja gravidă. Dacă nu eşti imună, trebuie să fii atentă să eviţi pe oricine care are o erupţie cutanată sau un virus, precum şi pe oricine care a fost recent expus la rubeolă şi nu a avut-o înainte. Iată câteva precauţii importante:
Asigură-te că ai tăi copii au toate vaccinările făcute şi că altcineva din casă, care nu este imun, primeşte vaccinul. Nu vei lua rubeolă de la cineva care a fost recent vaccinat.
Evită contactul cu alte persoane, dacă există un caz cunoscut de rubeolă în comunitatea ta. Rămâi acasă, ori mergi doar la locul de muncă si inapoi, până când eşti informată de către oficialii din domeniul sănătăţii publice sau de medicul tău că pericolul de infecţie a trecut.
În mod sigur, amână-ţi planurile de călătorie, în orice parte a lumii, unde rubeola este încă o boală comună.
Odată ce ai dat naştere, asigură-te că ai fost vaccinată, astfel încât rubeola nu va fi o preocupare pentru tine în timpul următoarei sarcini. Poţi face acest lucru, în timp ce alăptezi, dar va trebui să aştepţi cel puţin 28 de zile, după ce ai făcut injecţia, înainte de a începe să încerci să concepi, deci asigură-te că utilizezi contracepţie în acest timp. Dacă se întâmplă să rămâi însărcinată, în termen de 28 de zile de la vaccinare, şansele ca aceasta să dăuneze bebeluşului tău sunt foarte scăzute, dar este mai bine să fii prudentă.
Ce se va întâmpla cu bebeluşul meu dacă voi avea rubeolă în timpul sarcinii?
O infecţie cu rubeolă poate provoca un avort spontan, o naştere prematura sau naşterea unui bebeluş mort, precum şi o varietate de malformaţii congenitale, dar asta depinde de cât de avansată este sarcina atunci când contractezi virusul. Riscurile cele mai mari sunt în stadiile incipiente ale dezvoltării bebeluşului şi scad în timp ce sarcina progresează.
Dacă contractezi rubeolă, în primele 12 săptămâni de sarcină, există o şansă mare (până la 85%) ca bebeluşul tău să dezvolte malformatii. Rata de risc pentru un bebeluş al cărui mamă este infectată între 13 şi 16 săptămâni este de aproximativ 54%, iar rata continuă să scadă brusc de acolo. După 20 de săptămâni, există foarte puţine riscuri ca infecţia să provoace un defect la naştere.
Există o gamă largă de probleme foarte grave asociate cu rubeola congenitala, cel mai frevente fiind;

surditate
defecte ale ochilor (care pot duce la orbire)
malformaţii cardiace
probleme neurologice, cum ar fi dizabilitatea intelectuală.

Deşi acestea sunt consecinţe teribile, aminteşte-ţi că probabilitatea expunerii la rubeolă este în prezent extrem de scăzută. Cu toate acestea, este bine să ştii de ce este bine sa faci testarea inaintea de a ramane gravida sau la inceputul sarcinii, ce poţi face pentru a reduce riscul pentru tine şi bebeluşul tău, dacă nu eşti imună şi cum te poţi proteja în viitor.

Citeste si despre Anemia in sarcina: cauze, simptome, tratament

Source link

Sarcina

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

Published

on

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:

„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele

Published

on

furia în timpul sarcinii

Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”

Published

on

experiență de naștere în Suedia

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:

„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare