Connect with us

Copilul tau

Gestionarea timpului cu succes nu mai e un secret.

Published

on

Gestionarea timpului

Laura Vanderkam în cartea ei ”Dacă eu am reușit, poți și tu”, prezintă programul femeilor de succes care au găsit echilibrul între familie și carieră.
Tehnicile care promit gestionarea timpului cu eficiență sunt noul panaceu pentru oamenii ocupați în căutarea echilibrului. Cartea ”Dacă eu am reușit poți și tu” a jurnalistei Laura Vanderkam oferă o altă perspectivă. În loc de a oferi rețete, ea își îndreaptă obiectivul către mamele cu cariere de succes pentru a le înțelege secretul. Ce a observat poate fi util atât în viața noastră obișnuită, dar și în situații excepționale cum a fost cea din primăvara aceasta. 
Poveștile au un rol terapeutic, de aceea avem nevoie să revenim iar și iar la unele evenimente pentru a le găsi un raft mai potrivit în mintea noastră, pentru a scoate niște învățăminte și poate chiar pentru a face pace cu cele întâmplate.
La fel și acum, chiar dacă școala de acasă a luat cel puțin o pauză de câteva luni, deși sperăm să nu mai revină în forma din această primăvară deloc, iar izolarea drastică nu mai este de actualitate, nevoia să întoarcem privirea înapoi și să vedem ce a funcționat și de ce sau ce nu a funcționat și de ce rămâne.
Poate de aceea mi s-a întins mâna, din marea ofertă de titluri de cărți care îmi fac îmbietor cu ochiul de multă vreme, tocmai către ”Dacă eu am reușit poți și tu – cum să găsești echilibrul între familie și carieră” a Laurei Vanderkam, jurnalistă și bloggeriță cunoscută în special pentru articolele și discursurile ei despre gestionarea timpului adresate mamelor cu serviciu.
„Timpul este elastic. Nu putem să ne facem mai mult timp, dar acesta se va dilata”
De la carte, am mers către blogul ei, unde în prezent face podcasturi cu femei cu cariere înfloritoare care povestesc cum au gestionat multele responsabilități care se termină în sintagma ”de acasă” în această primăvară petrecută între pereți. Lecțiile din carte și poveștile din interviurile înregistrate pot fi de ajutor multor mame și nu doar în situații excepționale cum a fost cea prin care am trecut (și sperăm să nu mai trecem), ci și mamelor care vor și o familie și o carieră fără să simtă că pun vreuna dintre ele pe altarul celeilalte.
Până a ajunge la sfaturi, o să dau un exemplu pe care l-a prezentat Laura într-un discurs TED. Imaginați-vă că într-o bună zi se sparge o țeavă, nu e nimeni acasă și când vă întoarceți de la serviciu găsiți totul plutind. Să strângeți apa și  să fie reparată țeava vă ia șapte ore.
Acum întrebarea e următoarea: Dacă la început de săptămână cineva v-ar fi cerut să alocați șapte ore pentru a indruma profesional câteva persoane merituoase ați fi avut de unde să alocați atât de mult timp? Cel mai probabil că răspunsul ar fi: nu vedeți cât de ocupată sunt? Însă pentru a rezolva ”situația de urgență” vom face rost de timp vrem nu vrem. Concluzia autoarei este următoarea: „Timpul este elastic. Nu putem să ne facem mai mult timp, dar acesta se va dilata ca să cuprindă ce alegem să punem în el”.
Prin analogie, într-o situație de urgență (cu acte în regulă) ce s-a întins pe mai multe săptămâni ne-am trezit cu toții. Programul nostru și al copiilor noștri a suferit o modificare bruscă, iar întrebarea: Dacă ți-ar fi spus cineva în februarie că din martie va trebui să lucrezi și să faci și școala cu copiii de acasă, la care să adaugi și mesele pentru toată familia și ce mai e nevoie prin gospodărie, ai fi spus că este imposibil să încapă în 24 de ore pe un singur sau două capete de părinți atâtea pălării. Dar luna martie a venit să ne arate că trebuie, iar luna aprilie să ne arate că se poate și că fiecare dintre noi am construit un mozaic din toate responsabilitățile care la final, la o privire de la o oarecare distanță deja, are chiar și un model drăguț.
Dacă vrei să afli mai multe tehnici verificate care ajută la gestionarea timpului, achiziționează-ți cartea “Dacă eu am reușit poți și tu – cum să găsești echilibrul între familie și carieră”, de Laura Vanderkam.
Gestionarea timpului e ca un mozaic
Metafora Mozaicului este utilizată și de Laura Vanderkam în cartea ei ”Dacă eu am reușit, poți și tu”, în care prezintă programul femeilor de succes care au găsit echilibrul între familie și carieră. Pentru a înțelege cum au reușit, autoarea le-a rugat să completeze programul lor într-o săptămână. Dar nu zilnic, ci din jumătate în jumătate de oră. A denumit această cercetare cantitativă ”Proiectul Mozaic” pentru că a descoperit că programul acestor femei de succes foarte rar constă în calupuri mari de activități, ci mai curând în bucăți mici care se alternează, iar la final duc la bifarea cu succes a tuturor responsabilităților.
Ce aveau în comun toate aceste femei a fost ”flexibilitatea” pe care au dus-o la nivel de artă și care le permite să așeze piesele din mozaic pentru a obține modelul dorit. Cumva, mai multă flexibilitate am primit și noi odată cu izolarea și fiecare a fost nevoit să construiască de la zero un program adaptat noii realități. Iată câteva trucuri care au funcționat în izolare și care, și în afara acesteia, ajută mamele să reușească jongleria între tot ce își propun și mai ales le ajută să nu scăpe vreo bilă pe parcurs.
Schimbă perspectiva
Majoritatea dintre noi ne facem un program pentru o zi cu o listă de lucruri de bifat ca realizate. La finalul zilei câteva dintre ele ajung să fie șterse, dar constatăm că mult mai multe apar decât dispar, ceea ce este un motiv de frustrare. Autoarea însă propune schimbarea perspectivei și anume realizarea unui plan pentru o săptămână și nu o zi, adică avem la dospoziție nu 24 de ore, ci 168 de ore pe  care le putem împărți mult mai ușor.
Păstrează-ți flexibilitatea
Din prima tehnică derivă a doua. Odată ce avem perspectiva setată pentru un număr de 7 zile, devine mai ușor să așezăm în program responsabilitățile. Susannah Quinsee care coordonează echipa responsabiă cu învățământul online la  City University of London și care, în mod evident s-a trezit în centrul furtunii odată cu mutarea orelor prin internet, a explicat în podcastul Laurei Vanderkam ”Best of both worlds” (Ce e mai bun din ambele lumi) ce a însemnat pentru ea flexibilitatea în această perioadă. Din prima zi în care a înțeles că va urma să rămână acasă alături de cei patru copii și soț a creat un program pe toată săptămâna, în care și-a alocat timp de lucru dimineața înainte de trezirea copiilor, apoi a alternat cu soțul turele de supravegheat copiii, astfel încât fiecare să prindă câte 4-6 ore de muncă pe zi, sparte în câte 2-3 ore într-un calup. Ședințele și le-a programat pentru ora în care copiii aveau voie la ecrane. Programul nu a rămas doar la familie, ci a ajuns la toți colaboratorii de la serviciu astfel încât au reușit și ceilalți să se sincronizeze pentru o bună colaborare.
Împarte responsabilitățile
Un accent deosebit autoarea îl pune pe lucrul în echipă cu partenerul atunci când mama construiește mozaicul. O atenționare care a devenit și mai actuală în această primăvară, căci, așa cum atenționa corespondenta Deutsche Welle la Londra Charlotte Potts, criza coronavirus catapultează femeile în trecut.
Vanderkam reamintește femeilor că e necesară colaborarea în cuplu, astfel încât fiecare dintre cei doi să poată și să lucreze, și să stea cu copiii, și să facă cele necesare prin casă. Altfel, spunea ea în glumă, mama va face școală acasă iar tata se va trezi brusc cu destul timp liber pentru mai multă cercetare.
Concluzia la care ne duce Laura Vanderkam cu fiecare capitol din cartea ”Dacă eu am reușit poți și tu” este că nu vom putea replica întocmai programul niciuneia dintre femeile de succes care au completat tabelul propus de autoare și că nici nu trebuie să facem așa ceva, dar putem să ne creăm propriul mozaic care să cuprindă ceea ce ne aduce nouă echilibrul, chiar și în situații excepționale cum a fost cea din primăvara pandemică.
Dacă vrei să afli mai multe tehnici verificate care ajută la gestionarea timpului, achiziționează-ți cartea “Dacă eu am reușit poți și tu – cum să găsești echilibrul între familie și carieră”, de Laura Vanderkam.

Source link

Copilul tau

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Published

on

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!

Published

on

baieții și armele

În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.

Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont

Published

on

Aparate dentare la copii

Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare