Connect with us

Copilul tau

Înscrierea în Clasa Pregătitoare 2020. Zile de înscriere, etape și noutăți privind distribuirea pe clase

Published

on

Atenție și memorie: dacă se concentrează pe o activitate minimum 20 de minute, ilustrează prin desen o secvență dintr-o povestioară citită de adult, colorează cu o culoare indicată un obiect dintr-un șir
Categorizare: Sortează obiectele în categorii, clasificându-le și comparându-le după un criteriu (mărime, culoare, formă); Identifică un obiect care nu aparţine unui grup
Limbaj și comunicare: Răspunde la întrebări, având ca suport o imagine/fotografie, Identifică, în mediul apropiat, mesaje scrise sub formă de simboluri (etichete, semne de circulație) pe care le întâlnește în mediul apropiat; Identifică sunetele cu care începe un cuvânt (maximum 3 cuvinte, cuvinte care nu încep cu aglomerări de consoane)
Competențe matematice: Estimează global cantitatea (mai multe, mai puține, tot atâtea), lungimea (mai lung, mai scurt), utilizând jucării/ obiecte
Competențe sociale și emoționale: Împărtășește celorlalți informații despre jucăria/ jocul preferat, recunoaște emoții (bucurie, tristețe, mirare) vizualizând un și de imagini/ fotografii.
Dacă cel mic are un scor de 75%-100% , se recomandă înscrierea lui în clasa pregătitoare. Dacă procentajul este sub 75%, se recomandă înscrierea în grupa mare de grădiniță.
Copiii, distribuiți aleatoriu în clase
Marea noutate a procedurii de înscriere din acest an este faptul că, la nivelul întregii țări, Ministerul Educației recomandă ca elevii înscriși să fie distribuiți în clase pe baza unei proceduri transparente, aleatorii, iar învățătorii să fie repartizați la fel. Liliana Toderiuc Fedorca, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a oferit o serie de detalii despre această procedură:
“ISMB propune exemple de algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetică pe școală și distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 – repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ș.a.m.d) tragere la sorți în ședință publică organizată de școală. De asemenea, propunem ca repartizarea la clasă a profesorilor pentru învățământ primar să fie realizată tot prin tragere la sorți”, a precizat ea pentru edupedu.ro.
Cum poți alege altă școală decât cea de circumscripție
Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție au locul asigurat în această școală. Pe locurile libere pot fi înscriși copiii din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități. Dacă numărul cererilor este mai mare decât cel al locurilor libere, se aplică o serie de criterii de departajare generale, stabilite de Ministerul Educației. Dacă și după aplicarea acestora mai există locuri și cereri, se aplică alte criterii, specifice, stabilite de școli și aprobate de inspectoratele școlare.
Criteriile generale sunt următoarele:
existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/ plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;d
existența unui frate înmatriculat în școală
Repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate, apoi cei care îndeplinesc două criterii etc.
Criteriile specifice alese de școli pot fi: adresa serviciului părinților, adresa la care locuiesc bunicii sau alte rude, faptul că unul dintre părinți a urmat aceeași școală etc. Existența unor liste de preînscriere nu este legală și nu poate fi considerată criteriu de departajare. Criteriile nu pot fi discriminatorii, așa că sunt interzise cele precum rasa, religia, sexul, naționalitatea, condiția socială, financiară etc.

Source link

Copilul tau

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Published

on

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!

Published

on

baieții și armele

În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.

Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont

Published

on

Aparate dentare la copii

Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare