Connect with us

Sarcina

Naștere în Franța. ”Am născut fără epidurală, din picioare, o fetiță de 3,8 kg, și am perineul intact”

Gabriela Petrescu

Published

on

Mămica aceasta a specificat de la început că nu dorește niciun fel de medicament în travaliu.
Cititoarea noastră, care a trecut printr-o naștere în Franța, a ținut să împărtășească povestea ei, pentru a încuraja și alte viitoare mămici să își ceară dreptul de a naște așa cum își doresc. Ea a avut parte de o naștere naturală, fără niciun fel de medicament și fără epiziotomie. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de mămică:
”Încep prin a spune că am avut o sarcină ușoară. Puțin spre finalul sarcini, mai exact cu doua săptămâni înainte de naștere, am făcut o urticarie foarte urâtă pe burtă și picioare, care mi-a dat ceva bătăi de cap deoarece nu puteam să ma odihnesc noaptea din cauza mâncărimilor. Menționez de la început că locuiesc în Franța și aici am și născut. O naștere de vis!
Am prins încredere în mine după ce m-am documentat
La începutul sarcinii am fost foarte speriată de ideea de naștere. Toate cunoștințele care au născut îmi răspundeau cu groază când le întreabam cum e să naști, iar asta îmi dădea o senzație de frică.
Ei bine, am căutat singură pe YouTube cum decurge o naștere si întâmplator am dat de Ditta Depner, care explica destul de bine despre naștere și sarcină prin video-urile ei. Ulterior am găsit și grupul lor de Facebook și am început să mă documentez depre cum să nasc cât mai natural și fără durere. Am prins încredere destul de multă în mine, că pot naște, și devenisem din ce în ce mai nerăbdătoare să vină acel moment.
Aici, în Franța, sarcina îți este monitorizată de o moașă cu care te întâlnești lunar să îți ia tensiunea, să asculte inima bebelușului și să te cântărească. Pe tot timpul sarcinii ai parte de câte o ecografie în fiecare trimestru, în total fiind 3! În ultima lună ai o întâlnire cu o alta moașa care aparține spitalului în care vei naște și acolo stabilești cu ea dacă vrei epidurală, cum vrei să decurgă nașterea și îți explică tot ce e nevoie să afli.
Naștere în Franța: primele contracții
Am născut în luna august 2019. Era vineri, așteptăm sa vina soțul de la muncă și mă simțeam foarte entuziasmată, chiar îi spuneam că sigur nasc în acest weekend. Aveam 39s +5 zile de sarcină. Soțul meu nu îmi dădea crezare, dar eu tot insistam cu ideea mea. Spre seară, mai exact pe la ora 21:30, mergând la toaletă mi-am dat seama că elimin din dopul gelatinos și că se apropie marea întâlnire cu bebelina.
Eram foarte entuziasmată, deoarece așteptam cu nerăbdare acel moment. Aveam ceva contracții, dar foarte ușoare și suportabile. Am mâncat foarte puțin, după care am încercat să mă odihnesc, dar nu am putut din cauză că începusem să am contracții mai durereroase, dar le suportam destul de bine. În timp ce soțul meu dormea, eu puneam în practică în sufragerie exercițiile pe care le învățasem la cursul pentru naștere.
Am amânat mersul la spital
Pot spune că m-au ajutat foarte mult. În jurul orei 02:30 mi-am trezit soțul și i-am spus că trebuie să ne pregătim să mergem la spital, deoarece contracțiile mele erau din minut în minut și începeau să fie foarte dureroase. Până ne-am pregătit, am mai tras de timp deoarece îmi doream să nu ajung la spital și să nu fiu dilatată. Mă învățase și moașa să stau cât mai mult acasă și să mă prezint la spital doar dacă mi s-a rupt apa sau dacă aveam contracții din 5 în 5 minute (ale mele erau de la început din două în două minute sau chiar din minut în minut, dar cele de început erau suportabile, iar cu timpul deveniseră din ce în ce mai dureroase).
Se făcuse ora 03:30 când am pornit spre spital, care era la 4 minute față de unde locuiam noi. Eu abia mergeam de durere, simțeam o presiune foarte puternică în partea de jos a burții. Ajunsă la spital, m-a întâmpinat o moașă foarte drăguță și m-a pus să aștept câteva minute într-o cameră, unde va veni moașa cu care voi naște pentru a-mi face controlul de dilatație și fisa de internare. Contracțiile mele erau foooarte dureroase, abia puteam vorbi sau merge, moașa mă ținea de mână și îmi amintea tot timpul cum să respir, iar asta m-a ajutat foarte mult.
2 cm dilatație, dar dureri mari
Controlul pentru dilatație a fost unul foarte blând, am aflat că eram dilatată doar 2 cm, iar bebelina mea era foarte bine poziționată pentru naștere. La început am fost destul de dezamagită sa aflu că aveam doar 2 cm dilatație deși eu nu mai puteam de durere. În gând aveam doar ideea că dacă la durerile pe care le aveam eram doar 2 cm dilatată, cum vor fi durerile când dilatația va fi mai mare?
Am fost condusă ulterior în sala de travaliu, unde urma să se desfășoare și nașterea. Fiecare din paciente aveam o camera privată, foarte primitoare, cu o cadă imensă și tot ce aveam nevoie. Soțul meu a fost tot timpul alături de mine. Mi s-au monitorizat contractiile timp de câteva minute, după care moașa mi-a pregătit cada, unde am stat maximum 10 minute, deoarece mi se făcuse destul de cald în apă, iar contracțiile erau insuportabile.
Soțul m-a ținut tot timpul de mâini
Am ieșit din apă si am încercat să stau pe mingea de fitness, dar nu puteam de durere. Am preferat să stau pe pat, întinsă pe o parte, cu un picior în sus. Am chemat moașa, care mi-a monitorizat din nou contractiile, mie mi se făcea foarte frig, după care foarte cald. Ea a rămas cu mine și îmi făcea masaj la spate, îmi vorbea, soțul era lângă mine și ma ținea de mâini tot timpul și îmi spunea că sunt puternică, deși eu tremuram din toate încheieturile.
De la început am scris o listă pe care i-am dat-o moașei și i-am cerut să nu mi se administreze niciun fel de calmant. Recunosc că în momentele alea îmi doream și cezariană, numai să scap de durere. Nu am avut epidurală și nici măcar branula, care era indispensabilă la internarea în spital (am insistat să nu mi se pună branula, deoarece îmi este frică de ace și mă blocam psihic știind că aș avea o branulă, iar moașa mi-a respectat dorința.)
La un moment dat, i-am spus moașei că simt puternic nevoia să împing, am rugat-o să îmi verifice dilatația și supriza….eram deja 10 cm dilatată în mai puțin de doua ore! De la intrarea mea în spital până la momentul nașteriii nu am fost controlată decât de doua ori pentru dilatație!!
Naștere în Franța: la sân, din prima clipă
A venit alături de ea colega care mă întâmpinase la intrarea mea în spital, au pregătit tot ce era necesar, iar eu m-am pus în picioare la marginea patului. Soțul meu era de partea cealaltă a patului și mă ținea in brațe. Am început să împing, prima dată mi s-a rupt apa, după care am mai împins timp de câteva minute până să îmi văd bebelina. Expulzia placentei a fost la 10 minute după naștere și a fost lăsată sa fie o epulzie naturală, fără să se tragă de ea.
Nu m-au “curățat”, cum se practică în România, ci a fost verificată placenta dacă este întreagă și mi s-a apăsat pe burtă, pentru a ieși sângele și a vedea unde se afla uterul. Poziția din picioare m-a ajutat să nu am nici măcar o ruptura a perineului și nici epiziotonomie nu mi s-a făcut, deoarece aici epiziotonomie se face doar dacă ai epidurala sau alte complicații la expulzie.
Am rămas cu perineul intact, deși am născut o fetița de 3 kg 800! Din momentul nașterii am luat bebelina în brațe, am pus-o la sân și acolo a rămas până au cântărit-o și măsurat-o. Nu mi-a fost luată de lângă mine nici măcar o secundă fără aprobarea mea. Fetița nu a fost vaccinată, aici primul vaccin se face la doua luni, iar vitamina K se administrează doar o doză oral. Nu i s-au aspirat plămânii, așa cum se mai face în România. Tot ce îi făceau îmi spuneau și arătau, era lângă patul meu.
Tatăl a stat în permanență în spital
Din momentul nașterii până am plecat acasă, bebelina a stat non stop cu mine și tati. Am avut salon cu baie proprie și TV, unde am dormit cu tati și bebelina. A fost non stop lângă mine. Când aveam o problemă, aveam un buton unde chemam o asistentă. Mereu veneau cu zâmbetul pe buze și erau foarte amabile, indiferent de oră!
Pe timpul șederii în spital am avut în fiecare zi câte o adunare, unde ne învățau pe rând cum sa facem baie bebelinei, cum să o masăm, să o îngrijim corect, ni s-a explicat cum să o hrănim corect și tot ce era necesar să știm despre un nou născut.
Prin povestea mea de naștere aș vrea să le spun viitoarelor mămici, sau celor care sunt deja mămici și urmează să mai nască, să îți ceară drepturile. Nimeni nu trebuie să fie tratat urât într-un moment atât de unic, de către niște cadre medicale care nu își iubesc meseria. Ar trebui să asiste și tatăl pe tot parcursului travaliului și al nașterii. Prezența lui contează foarte mult. Ar trebui ca bebelușul să nu mai fie luat de lângă mamă fix în primele lui clipe de viață, când el are cea mai mare nevoie de iubirea mamei și a tatălui.
Nu mai acceptați așa ușor cezariana
Ar trebuie ca mama să fie lăsată să nască în ce poziție vrea ea și se simte confortabil, astfel s-ar evita de foarte multe ori epiziotonomia și nu s-ar mai face preventiv. Ar trebui să nu mai acceptați atât de ușor cezariana, decât atunci când chiar este nevoie, deoarece corpurile noastre au fost lăsate capabile să aducă pe lume o nouă viață. Ar trebui ca fiecărei mămici sa i se pună la dispoziție minge de fitness, cadă sau diferite obiecte pentru a putea sa aibă un travaliu mai ușor, și să fie ajutată să se dilate prin diferite exerciții.
Ar trebui multe ….mult prea multe ca să se schimbe sistemul de nașteri din România și sa ajungă la un alt nivel”.
Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Franța, îți recomandăm să citești și:

Source link

Sarcina

Naștere în Austria. ”Mi-au dat în travaliu tot ce am vrut, cred că și șaorma îmi aduceau dacă ceream”

Gabriela Petrescu

Published

on

Mămica și fetița au fost externate după doar două zile de la naștere.
Cititoarea noastră Daniela Stoica ne-a scris povestea nașterii fetiței ei în Austria, o experiență minunată, pe care și-ar dori-o orice gravidă. Daniela a născut acum 7 ani și în România, însă spune că cele două evenimente nici nu pot fi comparate. Redăm mai jos povestea, așa cum a fost scrisă de mămică:
”Buna, mă numesc Daniela și sunt proaspăt mamică, de 4 săptămâni, a unei mogâldețe pe nume Eva-Mathea, ce s-a cam lăsat așteptată. Locuiesc în Austria de 2 ani și jumătate, cu tatăl micuței.
În 1 aprilie 2019, glumind cu al meu bărbat și încercând să desenez linile la un test de sarcină, doar nu era să las ziua să treacă fără o păcăleală, au apărut amândouă liniuțele singure și am fost amândoi “păcăliți”. Am avut o sarcină normală, controale periodice, iar  termenul era în 16 decembrie. În 22 decembrie, m-am trezit dimineața puțin umedă, m-am schimbat și am asteptat să văd dacă e apa sau alarmă falsă. Până în data de 22 aveam programare la doctor din 2 în 2 zile, pentru monitorizare, dar domnișoara nu dădea semne că ar vrea să vina, ne gandeam că va veni direct sub brad.
Naștere în Austria: camera de spital, ca cea de acasă
Cum spuneam, am așteptat câteva ore și am decis să mergem într-un final la spital, în jur de ora 12, la amiază. Ajungând acolo, am fost întâmpinați de oameni extraordinari, care ne-au asigurat că urmează nașterea pentru că se fisurase membrana. Am ajuns într-o cameră care arăta ca cea de acasă, cu un pat normal, perne, plapumă, TV și o mică bucatarie, muzică în surdină și lumină difuză, lăsând la aprecierea mea în ce culoare vreau să îmi luminez camera.
Lângă mine, în cele 4 ore de travaliu într-un spital de stat în care nu se permite mita de niciun fel, a stat o moașă, m-a masat, m-a mângâiat și mi-a adus tot ce am vrut, în timp ce micuța era monitorizată non stop. Am primit suc, biscuiți, și, probabil, aș fi primit și o shaorma dacă ceream, doar să îmi fie bine.
Naștere în Austria: Eu am fost cea care a condus nașterea
Puteau asista 2 persoane din familie, dacă doream, dar am refuzat. Aveam dreptul la anestezie cu gaz sau epidurală, am refuzat, eram pregatită. Când am simțit că e momentul să nasc, moașa a chemat doctorița și ambele, ghidate de mine, poziția mea și modul în care mă simțeam, au supravegheat nașterea, pentru că micuța a ieșit singură, fără prea mult efort.
Imediat dupa expulzie, mi-a fost dezgolit pieptul și am facut cunoștință cu minunea mea, și am rămas așa mai bine de o oră. Nu am fost tăiată și nici nu m-am rupt, au fost mirate că în România această practică e la ordinea zilei. După minunata oră, micuța a fost luată, spălată, îmbrăcată, eu, la fel, și am fost amândouă duse în salon. Acolo ne așteptau multe cadouri din partea spitalului: jucării, hăinuțe, mâncare, cărți care să te ajute în creștere și educare.
Nașterea din România nu se poate compara cu cea din Austria
Pentru mâncare, mi s-a cerut să îmi aleg meniul zilnic, aveam câte 3-4 feluri de unde să aleg și, sincer, erau foarte gustoase toate. Aveam o cameră unde puteam duce bebelușii, stăteau acolo câteva infirmiere, iar dacă mămica voia să doarmă, să facă duș sau altceva, iar bebe nu îi permitea, acolo îl putea lăsa să fie supravegheat.
Am avut parte gratis de ședință foto pentru nou născut, de consultant în alăptare și, după 2 zile, adica pe 24 decembrie, am venit acasa amândouă. Țin să menționez că am o naștere și în România, sunt aproape 7 ani de atunci, dar nu pot compara absolut nimic, nu am ce…
Pot spune cu mâna pe inimă că am avut o naștere ca-n filme, cu niște oameni minunați. Per total, totul a fost perfect și mi-as dori ca toate mămicile să aibă parte de așa ceva. Îmi e ciudă și mă simt oarecum vinovată că ele suferă acasă și eu am avut parte de așa ceva, ce probabil la noi se va întâmpla în câteva decenii.
Vă salută și vă îmbrățișează Eva, o mogâldeață de 5.300 gr la doar 4 săptămâni de la naștere”.
Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Austria, îți recomandăm să citești și:

Source link

Continue Reading

Sarcina

Naștere în Irlanda. ”Primul băiețel a avut 4,300 kg, iar al doilea, născut la 26 de săptămâni, 800 de grame”

Gabriela Petrescu

Published

on

În momentul în care mămica a scris povestea de naștere, micuțul se află în incubator și se pregătește pentru plecarea acasă.

Cititoarea noastră Sabina Niculcea ne-a scris două povești de naștere în Irlanda, țară în care locuiește de 5 ani, și unde au venit pe lumii ambii ei copii. Cel mic s-a născut prematur, iar în momentul redactării poveștii el se afla încă în incubator. Redăm mai jos poveștile de naștere în Irlanda, așa cum au fost scrise de Sabina:
”Vă urmăresc de ceva timp poveștile și mi-am făcut curaj să le scriu și eu pe ale mele. Da, sunt 2, deoarece am doi băieți. O să încep cu istoria despre David.

Deja aveam 39 de săptămâni de sarcină și David al meu nu voia să vină pe lume. Aveam toate lucrurile pregătite:hăinuțe, scaun de mașină, sterilizator etc, am fost și la salon (gândindu-mă că poate vrea să fac o schimbare), dar nimic. Nu exista niciun semn că ar vrea să vină pe lume. A început să mă îngrijoreze faptul că nu nasc și că există posibilitatea să îmi facă cezariană sau să-mi inducă sarcina. La 41 de săptămâni am fost programată pentru ceea ce îmi era frică, sarcina indusă.

Simțeam că acolo îmi este sfârșitul

Ajunsă la maternitate împreună cu soțul meu, mi s-au făcut toate formalitățile de internare și a început procedura pentru inducere. Toată treaba a început pe la ora 10:00, în data de 30.06.2018. Pentru cine nu știe, inducerea se face în 3 trepte, în urma cărora începe travaliul.

Au început contracțiile, care nu erau foarte dureroase, iar în tot acest timp bebele era monitorizat de un aparat aplicat pe burtică la mine. A 3-a treaptă a inducerii este ruperea apei. Mi-au rupt apa în jurul orei 9:00, pe data de 1.07. Atunci au început durerile insuportabile. Timp de 4 ore am simțit ca acolo îmi este sfârșitul și nu voi apuca să îmi vad copilul.

Naștere în Irlanda. Medicii nu au știut cât e de mare copilul

Teoretic, după ruperea apei durează cam 2 ore până poți opta pentru epidurală. Am cerut acest lucru cu câteva luni înainte (deci ei trebuiau să fie pregătiți), dar cu scuzele că nu sunt paturi disponibile nu s-a putut întâmpla acest lucru decât după 4 ore de chin și disperarea soțului, care nu știa ce să-mi facă, si multe rugăminți de a face ceva.

Într-un târziu, am fost dusă în sala de nașteri, unde, la 13:30, mi s-a făcut epidurala, iar în 20 minute nu am mai simțit nicio durere. Simțeam nevoia ca după 27 de ore de travaliu să dorm. Am dormit până la ora 18:00, când am fost trezită să mi se explice ce urmează.

Din cauza epiduralei nu simțeam dacă și când e nevoie să împing, de aceea mă monitorizau în permanență pentru a-mi vedea contracțiile. Într-un sfârșit, am născut la ora 20:30. Surprinderea tuturor a fost că băiatul meu cântarea 4.301 kg, iar medicii nu au știut acest lucru înainte de naștere. Probabil asta a amânat venirea pe lume a lui David.

Mulțumim Lui Dumnezeu pentru că este sănătos și voinic!

O altă sarcină la un an distanță

Povestea Învingătorului a început la un an de la nașterea lui David. Am rămas însărcinată imediat, din dorința de a crește copiii împreună. Totul bine și frumos până în săptămâna a 10-a de sarcină, când mi s-a descoperit un hematom în partea de jos a placentei. Acest lucru a îngreunat sarcina mea, care devenea din ce în ce mai riscantă.

Am trecut prin multe până la 25 de săptămâni și 5 zile. Nimic nu prevedea pe atunci că ar putea veni pe lume mai repede. Cu toate că știam că e posibil să nasc cu câteva săptămâni înainte din cauza problemelor, nu am apucat să mă pregătesc cu absolut nimic pentru Învingător.

Contracții puternice din 4 în 4 minute

În data de 29.12.19, seara, m-au luat durerile de burtă, sângerările (care au tot fost de la 10 săptămâni până atunci, dureri de cap, picioare etc). O mulțime de dureri în corpul meu, nu îmi dădeam seama  care e mai puternică. Am stat în pat cu contracții din 4 în 4 minute până în data de 31.12, ora 20:30, când m-am hotărât să chem Salvarea.

Odată venita Salvarea, durerile parcă erau mai mari. M-au stabilizat și am plecat spre spital. Soțul și copilul au rămas acasă, deoarece David era foarte agitat și nu m-ar fi putut ajuta cu nimic. Am ținut legătura cu el până pe la 23:30, după care durerile au început  să fie insuportabile și nu am mai putut. S-au adunat foarte multe asistente și medici pe lângă mine deoarece nu știau la ce să se aștepte.

Cel mai frumos plâns

Sarcina era foarte prematură și riscurile mari. Copilul era foarte agitat, iar doctorii au decis să mă bage în sala de operație. Am fost operată și la 3 dimineața, în data de 01.01.2020, l-am născut pe Învingător. Primul născut în acest an. 25 de săptămâni și 6 zile, 800 de grame. Foarte mic. Nu m-am așteptat să îl aud plângând, dar, spre surprinderea mea, am auzit cel mai frumos plâns de Învingător.

Din fericire, în momentul de față este în incubator și este sănătos. O să trebuiască să mai stea o perioadă de timp până ce doctorii o să considere că îl putem lua acasă. În primele 2 zile a scăzut în greutate până la 735 grame (ca orice copil), dar a început să bea lapte de la mami și sperăm să meargă înspre bine.

Eu am trecut printr-o cezariană, altădată nedorită, dar, știind că pentru copilul meu asta a fost cea mai bună alegere, a devenit și pentru mine o alegere bună. Nu prea am timp să mă concentrez pe durerile mele, știind că el are nevoie ca eu să fiu puternica. Nu i-am pronunțat numele, deoarece nu găsesc altul mai potrivit decât “Învingătorul”. Venirea lui ne-a luat prin surprindere și nepregătiți. E minunat să vezi cum o mână de om are viață!”

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Irlanda, te invităm să citești și:

Source link

Continue Reading

Conceptia

Tusea la copii: simptome si tratament

Gabriela Petrescu

Published

on

Tusea la copii: simptome si tratament

Tusea este un reflex de aparare normal si natural al organismului prin care se elimina substantele iritante din caile respiratorii, se curata gatul, bronhiile si plamanii de substantele nedorite si faciliteaza respiratia.

Tipuri diferite de tuse
Cele mai comune cauze care declaseaza tusea la copii
Cand mergem la medic?
Tratamentul tusei la copii
PLANTUSIN PENTRU COPII

Tipuri diferite de tuse
Sunt situatii in care tusea la copii necesita ajutorul medicului, de aceea, este foarte important sa putem deosebi tipuri diferite de tuse pentru a putea decide cand putem trata tusea acasa si cand este necesara interventia medicului.
Seaca sau uscata la inceput, apoi productiva, cu expectoratie, tusea este neplacuta atat pentru copilul care se confrunta cu acest simptom, cat si pentru cei din jur. Iar netratata corespunzator poate duce la aparitia complicatiilor.
In cazul infectiilor de cai respiratorii tusea contribuie la vindecare prin faptul ca elimina mucusul din caile respiratorii. Ea trece prin niste etape firesti, de obicei in prima faza tusea este uscata, apoi evolueaza spre tuse productiva, dar cele doua forme pot aparea si independent (doar uscata sau doar productiva), ori, in unele cazuri, poate fi tuse mixta. Exista multiple situatii in care lucrurile se complica, iar atunci trebuie sa ne prezentam la medic.
Tusea seaca/uscata
Tusea seaca, iritativa este intalnita cel mai frecvent la inceputul unei infectii respiratorii virale, cauzata de inflamatia mucoasei cailor respiratorii; de asemenea apare si la expunerea prelungita la praf, aer conditionat sau alergeni. Este obositoare si trebuie sa fie calmata.

Tusea productiva/cu expectoratie
Tusea cu expectoratie apare ca efect al drenajului mucoasei nazale in gat, fapt ce stimuleaza centrul tusei, creand reflexul de tuse. Pe masura ce creste secretia de mucus la nivelul arborelui bronsic, tusea poate deveni tot mai productiva. In acest caz, simtim ca avem nevoie de un ajutor care sa fluidifice mucusul si sa ne ajute sa expectoram.
Tusea productiva apare si cand vorbim de o suprainfectare bacteriana a cailor respiratorii, sau de o acutizare a unor afectiuni cronice respiratorii.
Cele mai comune tipuri de tuse:
• Tusea “latratoare”
• Tusea convulsiva sau tusea “magaresca”
• Tusea suieratoare sau weezing
• Stridorul
• Tusea brusca
• Tusea nocturna
• Tusea diurna
• Tusea insotita de raceala
• Tusea asociata cu febra
• Tusea cu varsaturi
• Tusea persistenta
• Tusea la sugari

Cele mai comune cauze care declaseaza tusea la copii
In general, tusea este un semn ca organismul incearca sa scape de un factor iritant, fie ca vorbim despre mucus sau chiar de un corp strain.
Raceala si gripa se numara printre cele mai comune probleme de sanatate care pot declansa tusea. Aceasta poate sa apara fie la debutul unei raceli, fie la final, persistand uneori mai mult timp decat alte simptome – tusea reziduala.
In sezonul rece, probabilitatea cea mai mare este ca tusea sa fie cauzata de o infectie respiratorie virala sau bacteriana. Ştii ca e „la pachet” cu raceala daca vine insotita de alte simptome, precum febra, rinoree sau nas infundat, dureri de gat, dureri musculare, oboseala si stare generala de rau. Se poate apela la un remediu pe baza de plante medicinale, care actioneaza atat asupra simptomelor, cat şi a cauzei.
Cele mai frecvente cauze ale tusei la copii sunt:
• Infectia: gripa, raceala sau viroza
• Refuxul: la copii boala de reflux poate include simptome precum tusea, varsaturile si arsuri la stomac.
• Astmul: tusea suieratoare (weezing-ul) care se inrautateste pe timpul noptii este unul din simptomele astmului la copii.
• Alergiile si sinuzita: aceste afectiuni pot cauza o tuse persistenta precum si secretii nazale apoase, lacrimare, durere in gat si iritatii la nivelul pielii.
• Tusea magareasca: este definita prin accese de tuse incontrolabile, care fac dificila respiratia, iar la finalul accesului de tuse, la inspitatie apare un zgomot asemanator sunetelor scoase de magari.

Cand mergem la medic?
In general, tusea nu reprezinta o urgenta medicala, insa sunt situatii in care este necesar sa apelezi la medic. Vizita la medic se impune atunci cand:
• Apare dificultatea la respiratie
• Apare cianoza (invinetirea) buzelor, limbii sau fetei
• Apare febra, in special in cazul nou-nascutilor
• Apare tusea magareasca
• Apare expectoratia cu sange
• Apare tusea “latratoare”
• Apare weezing-ul
• Se instaleaza apatia

Tratamentul tusei la copii
In cazul in care nu se impune vizita la medic, exista o serie de masuri si remedii pe care le putem folosi acasa pentru ameliorarea tusei la copii.
Principalele remedii pe care le avem la indeman si le putem folosi sunt:
• Hidratarea corespunzatoare
• Evitarea aerului uscat
• Inhalatiile cu aburi
• Somnul pe o perna mai inalta
• Remedii naturale pe baza de plante.
Cu cat actionam mai repede, inca din momentul aparitiei, cu atat grabim procesul de vindecare. Cele mai bune „arme” impotriva tusei se gasesc in natura. Exista plante medicinale cu proprietati calmante, emoliente, antiseptice, antiinflamatoare si expectorante pe care le puteti consuma sub forma de ceai, sirop sau comprimate din gama Plantusin.
Tusea nu trebuie combatuta brusc. Prima masura absolut necesara este hidratarea. Pentru aceasta efectul cel mai rapid poate fi obtinut imbinand aportul de lichide cu actiunile antitusive ale plantelor medicinale. Astfel, sunt plante medicinale cu proprietati expectorante care favorizeaza fuidizarea si eliminarea secretiilor bronsice precum scaiul vanat, iedera, podbalul, ridichea neagra, hreanul; plante emoliente, care calmeaza mucoasele iritate ale cailor respiratorii precum paltagina, teiul, lichenul de piatra, gridelia; plante cu proprietati antispastice la nivel bronsic cum este roua cerului, iedera, cimbrisorul – care linistesc tusea spastica.

PLANTUSIN PENTRU COPII
Plantusin pentru Copii este un sirop din plante medicinale cu actiune blanda si sigura in toate tipurile de tuse, ce poate fi administrat copiiilor inca din primele luni de viata.
Produsul nou, special dezvoltat pentru copii cu varsta de peste 3 luni, contine doar ingrediente active 100% naturale extrase din 11 plante medicinale: muguri de pin (Pini turiones), frunze de patlagina, (Plantaginis folium), cimbrişor (Serpylli herba), flori de tei (Tiliae flos), flori de salcam (Robiniae pseudoacaciae flos), radacina de nalba mare (Althaeae radix), trei frati patati (Violae tricoloris herba), scai vanat (Eryngii plani herba), roua cerului (Droserae herba), Grindelia (Grindeliae herba), scaiul vantului (Eryngii campestri herba), folosite in mod traditional pentru combaterea tusei.
Plantele din compozitie fluidifica secretiile bronsice, dilueaza mucusul şi ii reduc vascozitatea facandu-l mai uşor de eliminat; calmeaza iritatia mucoaselor respiratorii prin continutul de mucilagii (polizaharide) care formeaza o pelicula protectoare pe mucoasele tractului respirator, conducand la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritatiei si a durerii faringiene; elimina spasmul bronsic.
Astfel siropul Plantusin pentru Copii linisteste tusea fara a o suprima, fara a deprima centrul respirator.
Mugurii de pin, alaturi de scaiul vantului si cimbrisor fluidifica secretiile bronsice, favorizand expectoratia in tusea productiva.
Florile de salcam, alaturi de grindelia, florile de tei, patlagina si nalba mare calmeaza iritatiile de la nivelul mucoaselor si le protejeaza in tusea seaca, iritativa.
Roua cerului, grindelia si teiul au actiune spasmolitica pe caile respiratorii, ajutand in tusea spastica.
Trei frati patati adauga componenta antialergica.
Scaiul vanat din compozitie reprezinta un remediu popular romanesc cu efect expectorant datorita saponinelor care cresc secretiile bronşice, fluidizeaza consistenta mucusului şi stimuleaza expulzarea sa din plamani, fiind recomandat in tusea productiva.
Astfel, siropul Plantusin pentru Copii are in compozitie extracte concentrate din plante, in proportii atent studiate pentru a obtine relatiile de sinergism care asigura eficienta pentru orice tip de tuse. Iar tehnologia proprie de prelucrare a plantelor medicinale asigura o extractie maxima a principiilor active de interes.
Siropul este indulcit natural, doar cu fructoza, si nu contine adaosuri de arome sau coloranti sintetici. Gustul bun este dat de plantele din compozitie si poate fi folosit pentru copii foarte mici, de la varsta de 3 luni, in sarcina si alaptare.
Un flacon de sirop Plantusin pentru Copii asigura cantitatea necesara pentru remiterea tusei.
Gama Plantusin
Plantusin este una dintre cele mai vechi retete romanesti consacrata in tuse, cu eficienta dovedita in peste 25 de ani de utilizare pentru orice tip de tuse.
Plantusin reprezinta gama complexa de fitopreparate, rezultatul muncii echipei de medici, farmacisti si biologi pe parcursul celor peste 25 de ani. Sunt folosite doar plante medicinale de calitate superioara, iar tehnologiile sunt certificate la standarde internationale, ISO 22000.
Surse: webmd.com; kidshealth.org, babycenter.com

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com