Connect with us

Sarcina

Recuperarea după operația de cezariană – două experiențe personale

Gabriela Petrescu

Published

on

Recuperarea după operația de cezariană - două experiențe personale

Există cursuri Lamaze care să te pregătească pentru o naștere naturală. Pe de altă parte, când vine vorba despre cezariană știm, în mare, că recuperarea este de durată și dureroasă. Și eu am trecut cursurile Lamaze, dar împrejurările au fost potrivnice și am născut primul copil prin operație. La a doua sarcină niciun medic nu s-a aventurat să mă ajute într-o naștere naturală. Așadar, am două cezariene la activ. Cum a fost pentru mine recuperarea după operația de cezariană, ce am învățat din prima experiență și mi-a ajutat la a doua și alte informații care ar putea să vă intereseze, găsiți în acest articol.
Sunt un om fără probleme de sănătate, deci am interacționat puțin spre deloc cu mediul medical din spitale. În afară de o operație de polipi, făcută cu anestezie locală, după care în aceeași seară m-am întors acasă, corpul meu nu a cunoscut bisturiul. Dar în toate există o ”prima dată”. Pentru mine, cezariana a fost și prima operație cu adevărat serioasă din viață. Dacă la nașterea naturală durerile sunt în timpul acestui proces, în cazul cezarienei tot greul începe după.
În timpul operației
Rahianestezia efectuată pentru operația propriu-zisă este suficient de puternică pentru a nu simți dureri nici în momentul introducerii cateterului pentru acumularea urinei în pungă, nici în timpul extragerii bebelușului, a inciziei sau a suturii. Ar fi o minciună totuși să spun că amorțirea e totală. Manevrele se simt, dar nu dor. Cea de a doua operație mi s-a părut că a trecut mai ușor pentru că, pe deoparte, știam pașii, pe de alta pentru că am avut un medic anestezist care îmi spunea ce urmează să se întâmpe. Această comunicare m-a făcut să mă simt mai liniștită și mai sigură că totul e bine.
Recuperarea după operația de cezariană – în terapie intensivă
Pe timpul internării, primești anestezie prin cateterul fixat în coloană, care rezolvă partea cu durerile. Totuși, trebuie să spun că nu are efect atât de bun atunci când, în orele cât stai la terapie intensivă, ți se efectuează acel ”masaj” în zona uterului menit să pornească eliminarea lohiilor. Deoarece se pune presiune direct pe rană, durerile pot fi destul de mari, iar pentru mine au fost, la ambele cezariene, la limita suportabilului. La a doua naștere, lângă mine era o mamă care avea contraindicație pentru asemenea manevră. Ar fi poate cazul să vorbiți cu medicul despre acest aspect, pentru a afla mai exact când se recomandă să se evite acest masaj și care sunt riscurile dacă nu este efectuat.
În restul timpului, cât stați în terapie intensivă, pe rană este pusă o pungă cu gheață, pentru a reduce inflamația locală. Tot în terapie intensivă am primit permisiunea de a bea primele înghițituri de apă, căci înainte de operație mi-a fost interzis să beau sau să mănânc cu cel puțin opt ore înainte. Odată pe oră, o asistentă se apropia de aparatele la care eram concetată și nota niște parametri (pulsul și tensiunea, presupun). De asemenea, deoarece mare parte din hidratare avea loc intravenos, punga cu urină era înlocuită periodic. În câteva ore a început să dispară efectul rahianesteziei, ușor-ușor am început să mișc picioarele.
După 10 – 12 ore de monitorizare în terapie intensivă am primit undă verde pentru a merge în rezervă și deci a mă reuni cu bebelușul (cât timp am stat în terapie inetnsivă bebelușul a fost adus o dată la trei ore pentru alăptare).
Deplasarea presupune un hop, să te muți de pe pat în scaunul cu rotile și apoi să te urci în patul din rezervă. Pentru aceasta, vei fi ajutată de asitente, dar este foarte important să îți fi recăpătat mobilitatea picioarelor, căci pe mușchii lor te vei baza mai mult decât pe cei abdominali, proaspăt secționați.
Prima noapte după operația de cezariană
Pentru mine, a fost cea mai grea cu ambii copii, pentru că în cursul a 24 de ore se schimbă foarte multe emoții, sunt multe ore consecutive de nesomn și sunt primele momente de adaptare din foarte multe puncte de vedere. Pe deoparte inițierea alăptării. Pe de altă parte obișnuirea cu mișcările propriului corp. Sunt grupe de mușchi care nu pot fi solicitate deci ai nevoie de ceva inventivitate pentru a putea face până și cele mai mici mișcări. De asemenea, în prima noapte am simțit bufeuri puternice. Este posibil să fie o reacție la medicamente sau la schimbările hormonale, dar în cazul meu acesta a fost un dicomfort suplimentar. Tot din prima noapte am primit un ceainic mare plin cu ceai care să stimuleze alăptarea, poate și el a contribuit la bufeuri.
Primele zile după operația de cezariană
A doua zi încep micile evenimente. Primul este scoaterea cateterului pentru urină, după care primești undă verde la mișcat prin rezervă. Cu cât mai repede începi să mergi cu atât mai repede îți vei reveni. Pentru mine, după niciuna dintre nașteri nu mi-a fost dificil să încep să mă deplasez, însă scoaterea cateterului mi-a provocat jenă și usturime în timpul urinării după prima naștere, acestea au durat aproximativ două zile. Alt eveniment al zilei este prima gustare. Mâncare ușoară care să încurajeze lucrul intestinelor.
Încă un moment crucial este scoaterea pansamentului de pe cicatrice. Ca orice plasture lipit pe piele, nu este foarte plăcut la desprindere, dar partea bună este că apoi aveți voie să faceți duș, cu condiția să tamponați bine zona inciziei, pentru a o usca, după ce ieșiți. Rana este tratată cu betadină și asistentele o verifică periodic. De asemenea, veți fi întrebate despre lohii, prezența și cantitatea lor.
Conform protocolului, nu puteți fi externată până nu aveți un prim scaun, pentru a ușuta procesul, veți primi supozitoare cu glicerină. Ajută, dar am avut nevoie de ele și acasă în prima sptămână, căci problema costipației postoperatorii este una care m-a sâcâit după ambele nașteri. Durerea din zona burții, dar și lipsa efortului fizic nu ajută prea mut persitaltismul. Cu răbdare și o alimentație ușoară și bogată în fibre  și acest aspect se reglează în câteva zile.
Durerile de burtă după cezariană – primele zile
Atât după prima naștere, cât și după a doua, cateterul prin care primeam anestezic a ieșit singur din coloană mai repede decât era planificat să fie scos, din acel moment, am primit analgezice prin perfuzie. Acestea își fac efectul, dar durează un pic mai mult până intră in sistem.
Pentru că am născut în două spitale diferite, m-am confruntat și cu mici diferențe de protocol. La prima naștere medicația era adiministrată la un număr fix de ore, fără să fie nevoie să anunț. În al doilea caz, primeam medicamente împotriva durerii doar dacă solicitam, însă nimeni nu îmi spusese că ar trebui să anunț eu când începe să doară. Această diferență m-a făcut să sufăr de durere la început, convinsă că asistenta trebuie să apară din moment în moment cu soliția salvatoare. De aceea vă sfătuiesc să aflați dacă un cadru medical vine singur să vă dea analgezice sau trebuie să o chemați voi, ca să nu pățiți ca mine.
Cu o zi înainte de externare, când copilul meu făcuse icter neonatal și stătea la lampa cu ultraviolete, pentru a reduce bilirubina crescută, am avut proasta idee să încerc să urmăresc o comedie. Să îmi mai ridic moralul, mi-am zis. Am rezistat până la prima glumă bună, când mi-am dat seama cât de tare poate să doară incizia când râzi.
Totuși sunt conștientă că durerile ar fi fost infinit mai mari fără medicație, dar și fără patul special din rezervă care se ridica și se cobora de la mijloc și îmi ținea loc de mișcările pe care altfel trebuia să le fac cu mușchii abdomiali nu tocmai în deplină funcțiune. Avantajul unui asemenea pat am putut să îl înțeleg abia când am revenit acasă unde a trebuit să inventez diverse mișcări care să mă ajute să urc și să cobor din pat sau să mă ridic în șezut.
Recuperarea după operația de cezariană – acasă
La externare, atât copilul cât și mama primesc un dosar cu rezultate analize, fișă de externare și recomandări. După cezariană, în lista de recomandări se va găsi neapărat un analgezic. În primul caz am primit ketoprofen, în al doilea ibuprofen, administrate doar la durere. Sunt eficiente și nu am avut nevoie de mai mult de două capsule pe zi, după care doza a scăzut. Practic, după câteva zile nu am mai luat analgezice.
Vă recomand să nu vă bazați doar pe medicamente, ci să aveți grijă și cat efort faceți. După a doua naștere, la a cincea zi de la externare, m-am considerat vitează și am ieșit afară într-o plimbare la pas susținut până la magazinul din apropiere. După zece minute de mers pe jos, corpul m-a obligat să reduc considerabil viteza, încât m-am întors acasă în ritm de broască țestoasă, deși ieșisem la pas de gazelă.
Seromul după operația de cezariană
Ceea ce mi-a dat însă cele mai mari bătăi de cap în primele zile de stat acasă după prima naștere a fost supurarea rănii. Înițial m-am speriat că este vorba de o infecție a operației de cezariană, dar nu a fost așa. La trei zile după extenare am remarcat că marginile cusăturii se întăriseră, se umflaseră și din ele se scurgea un lichid transparent cu mici venule de sânge. Imediat ce am observat problema am mers la medicul care m-a operat. În cabinetul lui mi-am îmbogățit vocabularul cu un cuvânt nou – serom, adică acumulare de lichid într-un țesut, care poate aparea dupa o intervenție chirurgicală.
Este mai degrabă o excepție, decât o regulă și nu are o explicație anume. Se pare că e modul organismului de a reacționa la sutură, dar există și opinii că se întâlnește mai des la persoane cu exces de grăsime. Nu era cazul meu. Medicul mi-a tăiat firele din margini, care nu erau resorbabile și a lăsat rana să se curețe de la sine igiena locului rămânând neschimbată. Am primit și un curs de antibiotice pentru a preveni o eventuală infecție a locului. Așa am aflat că există și medicamente antibateriene care nu sunt interzise în alăptare. Rana a mai curs încă aproximativ zece zile, cantitatea de lichid s-a redus treptat apoi s-a oprit.
La a doua naștere problema nu s-a repetat. Din punctul de vedere a medicului care m-a operat a doua oară, o igienă mai riguroasă a locului operației, spălare bine cu săpun și apoi tamponare a rănii cu o fașă sterilă, apoi tratarea rănii cu betadină scade riscul de a face serom.
Pe de altă parte, este posibil să mă fi ferit de serom și panasamentul cicatrizant prescris după a doua naștere. Acesta are rolul de a ajuta prinderea frumoasă e rănii, dar și de a crea un strat protector, rezistent la apă, pe cicatrice. Dacă nu ați primit la externare în lista de recomandări un asemenea gel, merită să întrebați medicul. A doua rană a mea s-a prins mai frumos, mai repede (în trei luni) și nu a creat acea dungă groasă de piele întărită de-a lungul operației.
Cât durează refacerea după cezariană?
În cazul meu, mi-am revenit mai greu după a doua operație. La aceasta au contribuit doi factori în mod special, vârsta (pe primul copil l-am născut la 30 de ani, pe al doilea la 35 de ani) și faptul că o rană pe acelși loc se reface mai greu. Chiar și așa, după prima săptămână nu am mai avut dureri majore care să necesite medicamente și am putut să fac plimbări ușoare, după prima lună am reușit să ies cu copilul în port-bebe, fără să am nevoie de ajutor. Aceste date însă nu sunt niște reguli, fiecare persoană are ritmul propriu când vine vorba despre recuperarea după operația de cezariană și este crucial în această perioadă să vă ascultați corpul și nevoile lui.
Dacă ai găsit interesant acest articol despre cum este să naști prin cezariană, îți recomandăm și: 

Source link

Sarcina

Naștere în Austria. ”Mi-au dat în travaliu tot ce am vrut, cred că și șaorma îmi aduceau dacă ceream”

Gabriela Petrescu

Published

on

Mămica și fetița au fost externate după doar două zile de la naștere.
Cititoarea noastră Daniela Stoica ne-a scris povestea nașterii fetiței ei în Austria, o experiență minunată, pe care și-ar dori-o orice gravidă. Daniela a născut acum 7 ani și în România, însă spune că cele două evenimente nici nu pot fi comparate. Redăm mai jos povestea, așa cum a fost scrisă de mămică:
”Buna, mă numesc Daniela și sunt proaspăt mamică, de 4 săptămâni, a unei mogâldețe pe nume Eva-Mathea, ce s-a cam lăsat așteptată. Locuiesc în Austria de 2 ani și jumătate, cu tatăl micuței.
În 1 aprilie 2019, glumind cu al meu bărbat și încercând să desenez linile la un test de sarcină, doar nu era să las ziua să treacă fără o păcăleală, au apărut amândouă liniuțele singure și am fost amândoi “păcăliți”. Am avut o sarcină normală, controale periodice, iar  termenul era în 16 decembrie. În 22 decembrie, m-am trezit dimineața puțin umedă, m-am schimbat și am asteptat să văd dacă e apa sau alarmă falsă. Până în data de 22 aveam programare la doctor din 2 în 2 zile, pentru monitorizare, dar domnișoara nu dădea semne că ar vrea să vina, ne gandeam că va veni direct sub brad.
Naștere în Austria: camera de spital, ca cea de acasă
Cum spuneam, am așteptat câteva ore și am decis să mergem într-un final la spital, în jur de ora 12, la amiază. Ajungând acolo, am fost întâmpinați de oameni extraordinari, care ne-au asigurat că urmează nașterea pentru că se fisurase membrana. Am ajuns într-o cameră care arăta ca cea de acasă, cu un pat normal, perne, plapumă, TV și o mică bucatarie, muzică în surdină și lumină difuză, lăsând la aprecierea mea în ce culoare vreau să îmi luminez camera.
Lângă mine, în cele 4 ore de travaliu într-un spital de stat în care nu se permite mita de niciun fel, a stat o moașă, m-a masat, m-a mângâiat și mi-a adus tot ce am vrut, în timp ce micuța era monitorizată non stop. Am primit suc, biscuiți, și, probabil, aș fi primit și o shaorma dacă ceream, doar să îmi fie bine.
Naștere în Austria: Eu am fost cea care a condus nașterea
Puteau asista 2 persoane din familie, dacă doream, dar am refuzat. Aveam dreptul la anestezie cu gaz sau epidurală, am refuzat, eram pregatită. Când am simțit că e momentul să nasc, moașa a chemat doctorița și ambele, ghidate de mine, poziția mea și modul în care mă simțeam, au supravegheat nașterea, pentru că micuța a ieșit singură, fără prea mult efort.
Imediat dupa expulzie, mi-a fost dezgolit pieptul și am facut cunoștință cu minunea mea, și am rămas așa mai bine de o oră. Nu am fost tăiată și nici nu m-am rupt, au fost mirate că în România această practică e la ordinea zilei. După minunata oră, micuța a fost luată, spălată, îmbrăcată, eu, la fel, și am fost amândouă duse în salon. Acolo ne așteptau multe cadouri din partea spitalului: jucării, hăinuțe, mâncare, cărți care să te ajute în creștere și educare.
Nașterea din România nu se poate compara cu cea din Austria
Pentru mâncare, mi s-a cerut să îmi aleg meniul zilnic, aveam câte 3-4 feluri de unde să aleg și, sincer, erau foarte gustoase toate. Aveam o cameră unde puteam duce bebelușii, stăteau acolo câteva infirmiere, iar dacă mămica voia să doarmă, să facă duș sau altceva, iar bebe nu îi permitea, acolo îl putea lăsa să fie supravegheat.
Am avut parte gratis de ședință foto pentru nou născut, de consultant în alăptare și, după 2 zile, adica pe 24 decembrie, am venit acasa amândouă. Țin să menționez că am o naștere și în România, sunt aproape 7 ani de atunci, dar nu pot compara absolut nimic, nu am ce…
Pot spune cu mâna pe inimă că am avut o naștere ca-n filme, cu niște oameni minunați. Per total, totul a fost perfect și mi-as dori ca toate mămicile să aibă parte de așa ceva. Îmi e ciudă și mă simt oarecum vinovată că ele suferă acasă și eu am avut parte de așa ceva, ce probabil la noi se va întâmpla în câteva decenii.
Vă salută și vă îmbrățișează Eva, o mogâldeață de 5.300 gr la doar 4 săptămâni de la naștere”.
Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Austria, îți recomandăm să citești și:

Source link

Continue Reading

Sarcina

Naștere în Irlanda. ”Primul băiețel a avut 4,300 kg, iar al doilea, născut la 26 de săptămâni, 800 de grame”

Gabriela Petrescu

Published

on

În momentul în care mămica a scris povestea de naștere, micuțul se află în incubator și se pregătește pentru plecarea acasă.

Cititoarea noastră Sabina Niculcea ne-a scris două povești de naștere în Irlanda, țară în care locuiește de 5 ani, și unde au venit pe lumii ambii ei copii. Cel mic s-a născut prematur, iar în momentul redactării poveștii el se afla încă în incubator. Redăm mai jos poveștile de naștere în Irlanda, așa cum au fost scrise de Sabina:
”Vă urmăresc de ceva timp poveștile și mi-am făcut curaj să le scriu și eu pe ale mele. Da, sunt 2, deoarece am doi băieți. O să încep cu istoria despre David.

Deja aveam 39 de săptămâni de sarcină și David al meu nu voia să vină pe lume. Aveam toate lucrurile pregătite:hăinuțe, scaun de mașină, sterilizator etc, am fost și la salon (gândindu-mă că poate vrea să fac o schimbare), dar nimic. Nu exista niciun semn că ar vrea să vină pe lume. A început să mă îngrijoreze faptul că nu nasc și că există posibilitatea să îmi facă cezariană sau să-mi inducă sarcina. La 41 de săptămâni am fost programată pentru ceea ce îmi era frică, sarcina indusă.

Simțeam că acolo îmi este sfârșitul

Ajunsă la maternitate împreună cu soțul meu, mi s-au făcut toate formalitățile de internare și a început procedura pentru inducere. Toată treaba a început pe la ora 10:00, în data de 30.06.2018. Pentru cine nu știe, inducerea se face în 3 trepte, în urma cărora începe travaliul.

Au început contracțiile, care nu erau foarte dureroase, iar în tot acest timp bebele era monitorizat de un aparat aplicat pe burtică la mine. A 3-a treaptă a inducerii este ruperea apei. Mi-au rupt apa în jurul orei 9:00, pe data de 1.07. Atunci au început durerile insuportabile. Timp de 4 ore am simțit ca acolo îmi este sfârșitul și nu voi apuca să îmi vad copilul.

Naștere în Irlanda. Medicii nu au știut cât e de mare copilul

Teoretic, după ruperea apei durează cam 2 ore până poți opta pentru epidurală. Am cerut acest lucru cu câteva luni înainte (deci ei trebuiau să fie pregătiți), dar cu scuzele că nu sunt paturi disponibile nu s-a putut întâmpla acest lucru decât după 4 ore de chin și disperarea soțului, care nu știa ce să-mi facă, si multe rugăminți de a face ceva.

Într-un târziu, am fost dusă în sala de nașteri, unde, la 13:30, mi s-a făcut epidurala, iar în 20 minute nu am mai simțit nicio durere. Simțeam nevoia ca după 27 de ore de travaliu să dorm. Am dormit până la ora 18:00, când am fost trezită să mi se explice ce urmează.

Din cauza epiduralei nu simțeam dacă și când e nevoie să împing, de aceea mă monitorizau în permanență pentru a-mi vedea contracțiile. Într-un sfârșit, am născut la ora 20:30. Surprinderea tuturor a fost că băiatul meu cântarea 4.301 kg, iar medicii nu au știut acest lucru înainte de naștere. Probabil asta a amânat venirea pe lume a lui David.

Mulțumim Lui Dumnezeu pentru că este sănătos și voinic!

O altă sarcină la un an distanță

Povestea Învingătorului a început la un an de la nașterea lui David. Am rămas însărcinată imediat, din dorința de a crește copiii împreună. Totul bine și frumos până în săptămâna a 10-a de sarcină, când mi s-a descoperit un hematom în partea de jos a placentei. Acest lucru a îngreunat sarcina mea, care devenea din ce în ce mai riscantă.

Am trecut prin multe până la 25 de săptămâni și 5 zile. Nimic nu prevedea pe atunci că ar putea veni pe lume mai repede. Cu toate că știam că e posibil să nasc cu câteva săptămâni înainte din cauza problemelor, nu am apucat să mă pregătesc cu absolut nimic pentru Învingător.

Contracții puternice din 4 în 4 minute

În data de 29.12.19, seara, m-au luat durerile de burtă, sângerările (care au tot fost de la 10 săptămâni până atunci, dureri de cap, picioare etc). O mulțime de dureri în corpul meu, nu îmi dădeam seama  care e mai puternică. Am stat în pat cu contracții din 4 în 4 minute până în data de 31.12, ora 20:30, când m-am hotărât să chem Salvarea.

Odată venita Salvarea, durerile parcă erau mai mari. M-au stabilizat și am plecat spre spital. Soțul și copilul au rămas acasă, deoarece David era foarte agitat și nu m-ar fi putut ajuta cu nimic. Am ținut legătura cu el până pe la 23:30, după care durerile au început  să fie insuportabile și nu am mai putut. S-au adunat foarte multe asistente și medici pe lângă mine deoarece nu știau la ce să se aștepte.

Cel mai frumos plâns

Sarcina era foarte prematură și riscurile mari. Copilul era foarte agitat, iar doctorii au decis să mă bage în sala de operație. Am fost operată și la 3 dimineața, în data de 01.01.2020, l-am născut pe Învingător. Primul născut în acest an. 25 de săptămâni și 6 zile, 800 de grame. Foarte mic. Nu m-am așteptat să îl aud plângând, dar, spre surprinderea mea, am auzit cel mai frumos plâns de Învingător.

Din fericire, în momentul de față este în incubator și este sănătos. O să trebuiască să mai stea o perioadă de timp până ce doctorii o să considere că îl putem lua acasă. În primele 2 zile a scăzut în greutate până la 735 grame (ca orice copil), dar a început să bea lapte de la mami și sperăm să meargă înspre bine.

Eu am trecut printr-o cezariană, altădată nedorită, dar, știind că pentru copilul meu asta a fost cea mai bună alegere, a devenit și pentru mine o alegere bună. Nu prea am timp să mă concentrez pe durerile mele, știind că el are nevoie ca eu să fiu puternica. Nu i-am pronunțat numele, deoarece nu găsesc altul mai potrivit decât “Învingătorul”. Venirea lui ne-a luat prin surprindere și nepregătiți. E minunat să vezi cum o mână de om are viață!”

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Irlanda, te invităm să citești și:

Source link

Continue Reading

Conceptia

Tusea la copii: simptome si tratament

Gabriela Petrescu

Published

on

Tusea la copii: simptome si tratament

Tusea este un reflex de aparare normal si natural al organismului prin care se elimina substantele iritante din caile respiratorii, se curata gatul, bronhiile si plamanii de substantele nedorite si faciliteaza respiratia.

Tipuri diferite de tuse
Cele mai comune cauze care declaseaza tusea la copii
Cand mergem la medic?
Tratamentul tusei la copii
PLANTUSIN PENTRU COPII

Tipuri diferite de tuse
Sunt situatii in care tusea la copii necesita ajutorul medicului, de aceea, este foarte important sa putem deosebi tipuri diferite de tuse pentru a putea decide cand putem trata tusea acasa si cand este necesara interventia medicului.
Seaca sau uscata la inceput, apoi productiva, cu expectoratie, tusea este neplacuta atat pentru copilul care se confrunta cu acest simptom, cat si pentru cei din jur. Iar netratata corespunzator poate duce la aparitia complicatiilor.
In cazul infectiilor de cai respiratorii tusea contribuie la vindecare prin faptul ca elimina mucusul din caile respiratorii. Ea trece prin niste etape firesti, de obicei in prima faza tusea este uscata, apoi evolueaza spre tuse productiva, dar cele doua forme pot aparea si independent (doar uscata sau doar productiva), ori, in unele cazuri, poate fi tuse mixta. Exista multiple situatii in care lucrurile se complica, iar atunci trebuie sa ne prezentam la medic.
Tusea seaca/uscata
Tusea seaca, iritativa este intalnita cel mai frecvent la inceputul unei infectii respiratorii virale, cauzata de inflamatia mucoasei cailor respiratorii; de asemenea apare si la expunerea prelungita la praf, aer conditionat sau alergeni. Este obositoare si trebuie sa fie calmata.

Tusea productiva/cu expectoratie
Tusea cu expectoratie apare ca efect al drenajului mucoasei nazale in gat, fapt ce stimuleaza centrul tusei, creand reflexul de tuse. Pe masura ce creste secretia de mucus la nivelul arborelui bronsic, tusea poate deveni tot mai productiva. In acest caz, simtim ca avem nevoie de un ajutor care sa fluidifice mucusul si sa ne ajute sa expectoram.
Tusea productiva apare si cand vorbim de o suprainfectare bacteriana a cailor respiratorii, sau de o acutizare a unor afectiuni cronice respiratorii.
Cele mai comune tipuri de tuse:
• Tusea “latratoare”
• Tusea convulsiva sau tusea “magaresca”
• Tusea suieratoare sau weezing
• Stridorul
• Tusea brusca
• Tusea nocturna
• Tusea diurna
• Tusea insotita de raceala
• Tusea asociata cu febra
• Tusea cu varsaturi
• Tusea persistenta
• Tusea la sugari

Cele mai comune cauze care declaseaza tusea la copii
In general, tusea este un semn ca organismul incearca sa scape de un factor iritant, fie ca vorbim despre mucus sau chiar de un corp strain.
Raceala si gripa se numara printre cele mai comune probleme de sanatate care pot declansa tusea. Aceasta poate sa apara fie la debutul unei raceli, fie la final, persistand uneori mai mult timp decat alte simptome – tusea reziduala.
In sezonul rece, probabilitatea cea mai mare este ca tusea sa fie cauzata de o infectie respiratorie virala sau bacteriana. Ştii ca e „la pachet” cu raceala daca vine insotita de alte simptome, precum febra, rinoree sau nas infundat, dureri de gat, dureri musculare, oboseala si stare generala de rau. Se poate apela la un remediu pe baza de plante medicinale, care actioneaza atat asupra simptomelor, cat şi a cauzei.
Cele mai frecvente cauze ale tusei la copii sunt:
• Infectia: gripa, raceala sau viroza
• Refuxul: la copii boala de reflux poate include simptome precum tusea, varsaturile si arsuri la stomac.
• Astmul: tusea suieratoare (weezing-ul) care se inrautateste pe timpul noptii este unul din simptomele astmului la copii.
• Alergiile si sinuzita: aceste afectiuni pot cauza o tuse persistenta precum si secretii nazale apoase, lacrimare, durere in gat si iritatii la nivelul pielii.
• Tusea magareasca: este definita prin accese de tuse incontrolabile, care fac dificila respiratia, iar la finalul accesului de tuse, la inspitatie apare un zgomot asemanator sunetelor scoase de magari.

Cand mergem la medic?
In general, tusea nu reprezinta o urgenta medicala, insa sunt situatii in care este necesar sa apelezi la medic. Vizita la medic se impune atunci cand:
• Apare dificultatea la respiratie
• Apare cianoza (invinetirea) buzelor, limbii sau fetei
• Apare febra, in special in cazul nou-nascutilor
• Apare tusea magareasca
• Apare expectoratia cu sange
• Apare tusea “latratoare”
• Apare weezing-ul
• Se instaleaza apatia

Tratamentul tusei la copii
In cazul in care nu se impune vizita la medic, exista o serie de masuri si remedii pe care le putem folosi acasa pentru ameliorarea tusei la copii.
Principalele remedii pe care le avem la indeman si le putem folosi sunt:
• Hidratarea corespunzatoare
• Evitarea aerului uscat
• Inhalatiile cu aburi
• Somnul pe o perna mai inalta
• Remedii naturale pe baza de plante.
Cu cat actionam mai repede, inca din momentul aparitiei, cu atat grabim procesul de vindecare. Cele mai bune „arme” impotriva tusei se gasesc in natura. Exista plante medicinale cu proprietati calmante, emoliente, antiseptice, antiinflamatoare si expectorante pe care le puteti consuma sub forma de ceai, sirop sau comprimate din gama Plantusin.
Tusea nu trebuie combatuta brusc. Prima masura absolut necesara este hidratarea. Pentru aceasta efectul cel mai rapid poate fi obtinut imbinand aportul de lichide cu actiunile antitusive ale plantelor medicinale. Astfel, sunt plante medicinale cu proprietati expectorante care favorizeaza fuidizarea si eliminarea secretiilor bronsice precum scaiul vanat, iedera, podbalul, ridichea neagra, hreanul; plante emoliente, care calmeaza mucoasele iritate ale cailor respiratorii precum paltagina, teiul, lichenul de piatra, gridelia; plante cu proprietati antispastice la nivel bronsic cum este roua cerului, iedera, cimbrisorul – care linistesc tusea spastica.

PLANTUSIN PENTRU COPII
Plantusin pentru Copii este un sirop din plante medicinale cu actiune blanda si sigura in toate tipurile de tuse, ce poate fi administrat copiiilor inca din primele luni de viata.
Produsul nou, special dezvoltat pentru copii cu varsta de peste 3 luni, contine doar ingrediente active 100% naturale extrase din 11 plante medicinale: muguri de pin (Pini turiones), frunze de patlagina, (Plantaginis folium), cimbrişor (Serpylli herba), flori de tei (Tiliae flos), flori de salcam (Robiniae pseudoacaciae flos), radacina de nalba mare (Althaeae radix), trei frati patati (Violae tricoloris herba), scai vanat (Eryngii plani herba), roua cerului (Droserae herba), Grindelia (Grindeliae herba), scaiul vantului (Eryngii campestri herba), folosite in mod traditional pentru combaterea tusei.
Plantele din compozitie fluidifica secretiile bronsice, dilueaza mucusul şi ii reduc vascozitatea facandu-l mai uşor de eliminat; calmeaza iritatia mucoaselor respiratorii prin continutul de mucilagii (polizaharide) care formeaza o pelicula protectoare pe mucoasele tractului respirator, conducand la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritatiei si a durerii faringiene; elimina spasmul bronsic.
Astfel siropul Plantusin pentru Copii linisteste tusea fara a o suprima, fara a deprima centrul respirator.
Mugurii de pin, alaturi de scaiul vantului si cimbrisor fluidifica secretiile bronsice, favorizand expectoratia in tusea productiva.
Florile de salcam, alaturi de grindelia, florile de tei, patlagina si nalba mare calmeaza iritatiile de la nivelul mucoaselor si le protejeaza in tusea seaca, iritativa.
Roua cerului, grindelia si teiul au actiune spasmolitica pe caile respiratorii, ajutand in tusea spastica.
Trei frati patati adauga componenta antialergica.
Scaiul vanat din compozitie reprezinta un remediu popular romanesc cu efect expectorant datorita saponinelor care cresc secretiile bronşice, fluidizeaza consistenta mucusului şi stimuleaza expulzarea sa din plamani, fiind recomandat in tusea productiva.
Astfel, siropul Plantusin pentru Copii are in compozitie extracte concentrate din plante, in proportii atent studiate pentru a obtine relatiile de sinergism care asigura eficienta pentru orice tip de tuse. Iar tehnologia proprie de prelucrare a plantelor medicinale asigura o extractie maxima a principiilor active de interes.
Siropul este indulcit natural, doar cu fructoza, si nu contine adaosuri de arome sau coloranti sintetici. Gustul bun este dat de plantele din compozitie si poate fi folosit pentru copii foarte mici, de la varsta de 3 luni, in sarcina si alaptare.
Un flacon de sirop Plantusin pentru Copii asigura cantitatea necesara pentru remiterea tusei.
Gama Plantusin
Plantusin este una dintre cele mai vechi retete romanesti consacrata in tuse, cu eficienta dovedita in peste 25 de ani de utilizare pentru orice tip de tuse.
Plantusin reprezinta gama complexa de fitopreparate, rezultatul muncii echipei de medici, farmacisti si biologi pe parcursul celor peste 25 de ani. Sunt folosite doar plante medicinale de calitate superioara, iar tehnologiile sunt certificate la standarde internationale, ISO 22000.
Surse: webmd.com; kidshealth.org, babycenter.com

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com