Connect with us

Copilul tau

Organizarea timpului. Soluții pentru părinți de a economisi timp cu treburile casnice

Published

on

organizarea timpului

Când îi implici pe cei mici în procesul de curățenie, acceptă că rezultatul nu poate fi același ca atunci când faci doar tu. Dar, în loc să-i cicălești, coboară-ți standardele!
Timp de o săptămână, preocupată de organizarea timpului destinat muncilor casnice, mi-am notat din jumătate în jumătate de oră ce fac. La final a reieșit că, în medie, 4 ore și un sfert zilnic se duc pe treburile casei: spălat vase, spălat haine, călcat, strâns în casă, curățenie, gătit. Este un job part time în toată legea. Pentru a fi mai eficientă, am încercat sfaturile Laurei Vanderkam, autoarea cărții despre managementul timpului ”Dacă eu am reușit poți și tu”.
La fiecare început de an, ne facem o listă de lucruri pe care am dori să le îndeplinim în următoarele 365 de zile. Ceva asemănător, dar mult redus, facem și la fiecare început de săptămână și început de zi. Toate aceste exerciții rămân în mare parte doar niște dorințe neîndeplinite și planuri neduse la capăt, iar cauza este mereu aceeași – lipsa de timp.
De aceea, probabil, specialiștii în managementul timpului sunt tot mai populari, iar sfaturile lor sunt oriunde dăm click în social media. Pentru a înțelege pe ce se consumă timpul meu, am descărcat un tabel disponibil pe site-ul Laurei Vanderkam, autoarea cărții ”Dacă eu am reușit poți și tu”, apărută la Editura Totul Despre Mame. Ce am descoperit m-a surprins.
Laura Vanderkam este mamă a cinci copii, jurnalist, blogger, podcaster și autor de cărți despre managmentul timpului. Cartea ei ”I know how she does it”, tradusă la noi cu numele ”Dacă eu am reușit poți și tu – cum să găsești echilibrul între familie și carieră” se adresează mamelor care caută soluții pentru un rezultat de tip ”și una și alta”, în loc de ”sau una sau alta”.
Tabelul pe care l-am completat este disponibil în două variante, cu posibilitatea de a nota activitatea din sfert în sfert de oră sau din jumătate în jumătate de oră. Am ales a doua variantă. Tabele identice au fost completate și de femei cu familie, dar și cu reușite profesionale din America.
Treburile casnice, mai mult decât o muncă cu timp parțial
Când am făcut suma orelor consumate pe diverse activități, am remarcat că 29 de ore s-au dus pe treburi casnice: spălat, gătit, curățenie, strâns jucării, le știți și voi foarte bine. De aceea, am vrut să văd în mod special ce recomandări de economisire a timpului consumat pe acest tip de activități recomandă Vanderkam. Mai ales că autoarea recunoaște că majoritatea celor care apelează la ea pentru ajutor în managementul timpului au nevoie tocmai de soluții pentru acest tip de activități.
Deși unele sfaturi din carte sunt aplicabile mai curând realității americane, am selectat câteva recomandări ușor de folosit și de mamele de la noi.
Organizarea timpului. Lasă-l pe altul să facă ce ție nu-ți place
Mai întâi, știm bine, în categoria ”treburi casnice” sunt lucruri pe care le facem cu plăcere și altele pe care le facem de nevoie. Așa că, prima recomandare a autoarei este: află ce din lista de treburi îți face plăcere și ocupă-te personal de ele. Caută soluții de externalizare pentru restul. Când facem lucruri care ne fac plăcere, nu simțim că timpul nostru se consumă inutil, ba, din contră, ne odihnim activ.
Așa că, spune autoarea, ”alegând în mod conștient să petreci mai puțin timp cu activitățile care nu-ți fac plăcere, rămâi cu mai mult timp pentru cele care-ți fac plăcere”.
Externalizarea celorlalte responsabilități poate să însemne să duci hainele la călcat la un serviciu specializat în așa ceva sau apelezi la o firmă de curățenie, dar poate însemna și mai multă responsabilizare a celorlalți membri ai familiei. Dacă ai un partener căruia îi place să gătească, poate fi încurajat să-și etaleze talentul culinar măcar în weekend.
Curățenia poate fi făcută împreună cu toți membrii familiei. Copiii, începând cu vârsta de doi ani, pot ajuta la pregătirea și strângerea mesei, iar cu cât cresc cu atât pot face mai multe. Strângerea jucăriilor din casă poate fi strict responsabilitatea lor, la fel și aranjarea hainelor în dulap.
Când cresc, pot pune haine la spălat și le pot scoate apoi din mașină, pot spăla farfuriile și tacâmurile. Pe subiectul externalizării, autoarea are o recomandare, fără de care intenția de a economisi timp se poate transforma îmntr-un consum și mai mare de timp: ”Trebuie să lași lucrurile așa cum sunt, chiar dacă nu sunt făcute așa cum ți-ai dori.”
Organizarea timpului: Fă cumpărături o dată pe săptămână
Mersul la supermarket zilnic are avantajul de a te inspira pentru următoarea masă, dar are si marele dezavantaj că drumul dus- întors e adesea un consum de timp. O soluție este pregătirea unei liste cât mai cuprinzătoare cu care să mergi o dată pe săptămână la un hipermarket. La noi în casă este lipit de frigider un carnețel pe care notăm fiecare ce se consumă și e nevoie de a fi reachiziționat. Înainte de a pleca la magazin, completăm cu ce mai e necesar.
Este cunoscut faptul că lista de cumpărături ajută la economisirea timpului petrecut în magazin (nu umbli haotic de la un raft la altul să vezi ce ți-ar mai trebui), dar și la reducerea cheluielilor, pentru că tentația să iei lucruri inutile este mai mică.
O altă variantă la care am început să apelăm recent, și pe care o recomandă și Vanderkam, este serviciul de livrare a cumpărăturilor acasă. Am încercat metoda în timpul izolării și am păstrat obiceiul și după. Am remarcat că, deși cumpăram din magazinul din cartier care aparținea aceluiași lanț, prețurile la magazinul mai mare erau mult mai bune, încât dacă făceam cupărături cu livrare la domiciului economiseam mai mult decât banii pe care îi plăteam pentru livrare. În plus, foloseam timpul acela pentru altceva.
Nu în ultimul rând, o listă de cumpărături făcută într-o aplicație pe telefon este, în acest moment, mai lipsită de tentații decât rafturile din magazin, deci și aici apare posibilitatea de a cumpăra ce este cu adevărat nevoie și nu ce ne face cu ochiul.
Fă lucruri în paralel
Spălatul vaselor poate fi o muncă enervat de repetitivă, și, ca un blestem, chiuveta se reumple mai repede decât reușim să o eliberăm. Timpul pierdut cu spălatul vaselor poate fi câștigat dacă, în paralel, ascultăm o carte audio. O femeie de afaceri și mamă din studiul Laurei Vanderkam a spus că în paralel cu împăturitul hainelor vorbește la telefon cu prietenele. Pentru a generaliza, specialista în managementul timpului spune că ”cele mai bune categorii pentru multitasking sunt activitățile care folosesc zone diferite ale creierului”.
Tu ce trucuri folosești pentru a economisi timp cu treburile casei?
Dacă vrei să afli mai multe tehnici verificate care ajută la organizarea timpului, achiziționează-ți cartea “Dacă eu am reușit poți și tu – cum să găsești echilibrul între familie și carieră”, de Laura Vanderkam.
 

Source link

Copilul tau

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Published

on

Rujeola (pojarul): simptome, tratament, transmitere, complicațiile majore

Confundabilă la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Denumirea „pojar”, cu care e cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția ca para focului. Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Copilul tău adoarme cu tableta în brațe? Nu te mira că se trezește obosit!

Published

on

baieții și armele

În loc de ursuleț sau carte copilul tău ia în pat tableta? Încearcă să-l dezobișnuiești de acest obicei, pentru că îi scade calitatea somnului, arată un studiu realizat de King’s College London.

Oamenii de știință au coroborat datele mai multor cercetări care au studiat legătura dintre utilizarea gadgeturilor înainte de culcare și calitatea somnului și au ajuns la concluzia că cei mici nu se odihnesc suficient…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

„Este suficient ca doar un dinte sau doi să fie pe o poziție greșită și apar probleme!” Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de aparat dentar, explicate de medicul ortodont

Published

on

Aparate dentare la copii

Nu doar dinții strâmbi reprezintă un motiv pentru care copiii trebuie să poarte aparat dentar. Sforăitul (care nu are cauze doar din sfera de patologie ORL), dar și mușcătura incorectă (atunci când dinții de sus nu se suprapun corect peste cei de jos) sunt semne care ar trebui investigate de urgență la medicul ortodont. Anumite obiceiuri proaste, de asemenea, pot face ca un copil, fără probleme dentare sau genetice, să…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare