Connect with us

Copilul tau

Părinții, adolescenții și sexul. Semnele care ar trebui să vă alarmeze – Totul Despre Mame

Published

on

Adolescenții și sexul este un subiect pe cât de larg pe atât de controversat. Oscilând între cele două extreme, abstinență totală și desfrâu cu greu mai găsim calea de mijloc. Îți place sau nu, lumea în care adolescenții noștri cresc este una puternic sexualizată. Mass-media se asigură că copiii și adolescenții sunt expuși sexului mai devreme decât oricând; fetele intră mai devreme la pubertate și, ca întotdeauna, mulți adolescenți fac sex.
Despre cum să vorbiți cu adolescenții voștri despre sex puteți citi în cartea lui Al Vernacchio Educația sexuală la adolescenți – Ghid pentru părinți. Cartea poate fi cumpărată la un preț special AICI.
Adolescenții și sexul – vârsta potrivită
Ca părinți, avem propriile păreri despre adolescenții noștri și sexul. Ne facem planuri despre vârsta la care și cu cine copiii noștri ar trebui să fie activi sexual. Și cam care ar fi această vârstă? Și când ar trebui să ne facem griji? Da, știu că sunteți tentați să răspundeți ”întotdeanu e bine să ne facem griji”. Ei bine, nu e chiar așa. Haideți să vedem împreună care ar putea fi acele semne de alarmă când vine vorba despre adolescenți și sex.
Sexul și cultura
Nu ar trebui să ne surprindă faptul că există prea puțin consens între culturi despre adolescenți și sex. De exemplu: în Olanda, unde majoritatea părințiilor le permit adolescenților să devină activi sexual atunci când se simt pregătiți rata de sarcini în rândul mamelor minore este mai scăzută decât în SUA, cunoscută pentru o viziune mai conservatoarea asupra acestui subiect.
Așadar când devin adolescenții și sexul un motiv de îngrijorare?
Sexul înainte de pubertate – când ne îngrijorăm
În primul rând, copiii nu sunt ființe sexuale. Dacă un copil preadolescent prezintă comportamente „sexuale”, cum ar fi atingerea organelor genitale, acestea ar putea fi rezultatul unei curiozități normale despre corpul său și corpul celorlalți. Dacă comportamentele apar mai mult decât ocazional sau includ încercări suplimentare de a imita sau realiza acte sexuale, ar putea fi un motiv de îngrijorare.
Despre cum să vorbiți cu adolescenții voștri despre sex puteți citi în cartea lui Al Vernacchio Educația sexuală la adolescenți – Ghid pentru părinți. Cartea poate fi cumpărată la un preț special AICI.
Atenție la ceea ce face copilul
Copiii sunt „curioși și așa învață despre lume”, spune psihologul clinician Dr. Samantha Miller, „dar sunt, de asemenea, predispuși să imite.” Amintiți-vă: copiii nu se nasc știind ce este sexul; ei învață despre asta. Și uneori nu din cele mai bune surse. Imitarea actelor sexuale la vârste mici poate uneori să însemne că acel copil a fost expus, chiar dacă involuntar, la pornografie. Alteori, acest lucru semnalează că a fost victima unui abuz. Un copil expus prea devreme la acte sexuale nu înțelege cu adevărat ce înseamnă ele. Iar asta îl predispune la o relație nesănătoasă cu sexul. În plus, îi creează o imagine distorsionată și îl poate marca pe viață.
Adolescenții și sexul după căsătorie
Este o alegere personală momentul în care îți începi viața sexuală. Deși de înțeles dorința de a vă ști adolescenții protejați e bine să nu uitați că ei vor lua propriile decizii cu privire la ceva atât de intim. Nu este nimic greșit să le comunicați ce părere aveți despre momentul când ar trebui să îți începe viața sexuală, dar nu le puteți impune. Cu cât veți face eforturi mai mari să le impuneți acest lucru cu atât se vor ascunde și ei mai mult.
Dar iată mai jos câteva semne care pot să indice că adolescenții nu sunt chiar pregătiți pentru sex.
Adolescenții și sexul – semnale de alarmă
Dacă adolescentul tău are un comportament agresiv față de partenera sau partenerul său sau chiar îi obligă pe ceilalți să facă sex, atunci e cazul să te alarmezi. Discută cu el și apoi cere ajutorul specialiștilor. Nu te face că nu observi.
Fără să devii prea intruziv în viața adolescentului tău, asigură-te că starea lui de sănătate este una bună. Începerea vieții sexuale vine la pachet cu responsabilitatea de a avea grijă de propria sănătate. Controalele regulate la medic devin o rutină.
Discutați cu medicul despre vaccinul HPV. În mod normal, se recomandă a fi administrat, atât fetelor cât și băieților, înainte de începerea vieții sexuale. Este, până acum, singurul vaccin care joacă un rol activ în prevenirea unei forme de cancer.
Motivul pentru care ea sau el sunt persoana potrivită
„Nu există neapărat reguli clar stabilite cu privire la momentul în care adolescenții ar trebui să întrețină relații sexuale”, spune psihiatrul Dr. Alan Ravitz. „Dar, există o serie de motive pentru care NU ar trebui să aibă astfel de relații: nu ar trebui să facă sex pentru că vor ca cineva să îi placă, nu ar trebui să facă sex pentru că se simt constrânși să facă sex, nu ar trebui să facă sex pentru că râd colegii de ei și nici pentru că au pus vreun pariu că o pot face”.
Deci, cum îți protejezi copilul și te asiguri că el sau ea va crește pentru a avea o viață sexuală sănătoasă? „Supraveghează și oferă îndrumări”, sugerează dr. Ravitz.
Despre acest subiect au scris și Dr. Gordon Neufeld împreună cu Gabor Mate în cartea lor Cum să ne păstrăm copiii aproape. 

Source link

Copilul tau

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Published

on

Copiii și mutarea în străinătate. De ce unii se integrează ușor, iar alții devin ținta bullyingului

Sute de mii de copii români trăiesc în afara țării, diaspora românească fiind a cincea în topul celor mai mari din lume. Unii dintre ei s-au născut acolo, având unul sau ambii părinți români, iar integrarea lor în comunitate a fost naturală și facilă. La fel și a copiilor care au ajuns la vârste mici în țara adoptivă. Ce se întâmplă, însă, cu copiii mai mari care au plecat din România lăsând în urmă prieteni…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Published

on

Vârsta de 8 ani, cea mai dificilă dintre toate. „Este perioada celor 8 crize”

Vârsta de 8 ani a copilului nu-i așa ușoară precum pare! Copii mici – griji mici, copii mari – griji mari! Parcă așa suna o vorbă din bătrâni, nu? Cert este că fiecare vârstă are provocările sale, dar, oare, care să fie cea mai dificilă dintre toate? Întrebarea aceasta și-a pus-o cel mai urmărit site de parenting din Statele Unite, care a realizat un amplu sondaj printre cititorii săi. Se pare că atunci când ajung la…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Copilul tau

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Published

on

Adaptarea la grădiniță. Copilul plânge înăuntru, mama plânge afară. Ce este de făcut

Am început grădiniţa de atâtea ori de parcă aş avea o echipă de fotbal în ogradă, nu doar doi băieţoi năbădăioşi. Fiecare început de a însemnat, de fapt, o nouă adaptare la grădiniță pe care a trebuit să o pregătesc din timp pentru ca noi să nu plângem prea mult. Am început grădiniţa la un an şi zece luni, la doi ani am schimbat-o şi abandonat-o peste doar o lună, la trei ani am încercat din nou fără succes,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com