Connect with us

Preconceptie

Pentru mamele care nu mai pot avea al doilea copil: Capul sus!

Published

on

Pentru mamele care nu mai pot avea al doilea copil: Capul sus!

Infertilitatea secundara presupune ca un cuplu sa nu mai poata concepe un copil dupa un an in care au intretinut relatii sexuale neprotejate, in perioade fertile, chiar daca in familie mai exista deja un copil. Desi este, pentru tine, o problema care te jeneaza ori te irita, sunt cateva sfaturi care te pot ajuta sa-ti gestionezi si sa-ti clarifici mai bine situatia in care te afli, iar sfatul cel mai important este sa ai grija mai mult de tine.
„<<Dar deja ai un copil!>> este raspunsul pe care multe dintre femeile care se confrunta cu infertilitate secundara le primesc de la cei apropiati carora le-au cerut un sprijin, un suport emotional”, povesteste dr. Georgia Witkin, asistent profesor in Psihiatrie, Obstetrica-Ginecologie si Stiinte reproductive la Scoala de Medicina Icahn de la Mount Sinai, New York.
Este posibil sa simti doua stari in acelasi timp: sa fii recunoscatoare pentru ca ai un copil minunat si ingrijorata pentru ca visezi sa-ti maresti familia.  Insa, nu este vorba doar despre aceste emotii. Se poate intampla ca schimbarea brusca de fertilitate sa te surprinda neplacut si sa simti sentimente precum vinovatie ori gelozie cand observi alte familii numeroase.
Citeste si Viata dupa donarea de ovule. Cele trei povesti ale femeilor „salvatoare”
Infertilitatea secundara este un subiect complex si, cu siguranta, serios, care necesita o atentie la fel de importanta. Sunt cateva sfaturi, oferite de dr. Georgia Witkin, mamelor care se confrunta cu incapacitatea de a avea al doilea copil.
Constientizeaza fiecare schimbare a organismului tau
Primul pas este sa intelegi de unde vine problema conceperii unui copil. Potrivit Colegiului American de Obstetricieni si Ginecologi (engl. ACOG), va fi nevoie sa vezi ce anume s-a schimbat de la ultima ta sarcina. Iata ce poti lua in considerare:

Daca varsta ta trece de 40 de ani, sansele scad cu 10% in ceea ce priveste conceperea la femei, pe cale naturala, a unui copil.
Daca ai peste 35 de ani, vei depune eforturi pentru a concepe un copil peste mai mult de sase luni de incercare.
De altfel, poti avea peste 30 de ani, iar problema infertilitatii secundare poate avea legatura cu avorturile anterioare sau cu boli inflamatorii pelvine.

Schimbari in ceea ce priveste ciclul menstrual si perioada de ovulatie;
Endometrioza;
Leziuni suferite dupa nastere;
Infectii cu transmitere sexuala;
Probleme cu tiroida sau glanda pituitara;
Probleme cu greutatea corporala (prea mica sau prea mare) sau suprasolicitarea fizica.

Cere sfatul unui medic specialist cu privire la diagnostic si/sau tratament
Al doilea pas, dupa ce ti-ai analizat schimbarile corpului, este sa iti alegi un dctor pentru a vedea un diagnostic si pentru a primi un eventual tratament.
Citeste si Testul AMH. Ce indicii ne ofera si cand trebuie facut
Un specialist in endocrinologie reproductiva va avea cunostintele si instrumentele necesare pentru a te ajuta in acest caz. De altfel, iti poate recomanda mai multe variante prin care poti avea al doilea copil, cum ar fi procedura prin fertilizare in vitro, inseminarea intrauterina (IUI), surogat, adoptie etc.
Gandeste-te cat de departe vreti sa mergeti, ca si cuplu, pentru a avea inca un copil
Tratamentele pentru infertilitate sunt costisitoare si ca timp, dar si ca bani. Avand in vedere ca mai aveti un copil, analizati tot ce implica visul vostru de a avea inca un copil. Care sunt avantajele si dezavantajele deciziei voastre?
Tine cont si de fizicul si mentalul tau, mami!
Infertilitatea secundara te poate „rascoli” din punct de vedere emotional, nu doar fizic. Stii de ce trebuie sa ai grija de tine si cum poti face asta?

Alege sa privesti situatia cat mai obiectiv si mai limpede;
Nu alege sa-ti privesti problema prin „alti ochi” decat ai tai. Tu iti traiesti viata ta, ceilalti o traiesc pe a lor. Nu avea asteptari ca diferite cunostinte care nu se confrunta cu infertilitate secundara sa te inteleaga. In schimb, stai alaturi de cei dragi tie;
Alatura-te unui grup sau comunitati care are ca scop sprijinirea femeilor care sufera de infertilitatea secundara. De exemplu, daca te ajuta, exista, in Romania, Asociatia SOS Infertilitatea;
Ai grija de tine emotional, psihic, fizic, spiritual. Daca te ajuta, exista psihologi care lucreaza cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), unde sedintele de terapie sunt gratuite. Vei avea nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie si sa fii asigurata la CNAS.

Aminteste-ti ca, pentru a avea o familie numeroasa, intotdeauna va exista o cale de a te implini! Totodata nu te izola si fii mereu in preajma celor care-ti insenineaza ziua, indiferent cine sunt ei.
Sursa articol original: Psychology Today
Citeste si Infertilitatea doare! “Si eu vreau sa fiu mama!”
Autor: Andreea Borcila
 

Source link

Preconceptie

Familia adoptiva a Sorinei a depus plangere pe numele procurorilor

Published

on

Familia adoptiva a Sorinei a depus plangere pe numele procurorilor

Familia adoptiva a Sorinei a depus, la Sectia de anchetare a magistratilor, o plangere pe numele procurorului Mihaiela Moraru-Iorga si al procurorului general Bogdan Licu pentru modul in care au actionat in cauza privind adoptia fetitei din Mehedinti.
Citeste si Parintii adoptivi ai Sorinei, audiati 9 ore
„Doamna procuror Iorga Moraru a retinut pasaportul acestui copil (fetita de 8 ani, n.r) cerandu-l de la Serviciul de pasapoarte. Sigur ca avea pasaport. Potrivit hotararii judecatoresti, care nu este desfiintata, Gabriel si Ramona Sacarin sunt parintii acestui copil. I-au scos pasaport, au facut o cerere de eliberare a pasaportului solicitat de doamna Moraru Iorga pentru a impiedica acest copil sa plece din tara. Aceasta este o masura de restrangere a libertatii de circulatie. De fapt, este un control judiciar informal pe care doamna procuror l-a impus fara a fi supus controlului instantelor judecatoresti. In baza unui fake news, oprim copilul in tara si statul roman ia masuri fara probe in baza unui fake news”, a declarat Diana Gavra, avocatul familiei Sacarin (familia adoptiva a Sorinei), la sediul Sectiei pentru anchetarea magistratilor.
Avocatul a depus o plangere penala pe numele procurorului de caz Mihaiela Moraru Iorga si al procurorului general, Bogdan Licu.
Potrivit aparatorului, Mihaiela Moraru Iorga ar fi facut presiuni asupra Ramonei Sacarin la audierea de acum cateva zile.
„A facut diverse presiuni asupra acesteia sa-i dea date despre judecatori. Asa cum se facea pe vremuri la DNA. Toata lumea a condamnat aceste actiuni asupra procurorilor abuzivi, pentru ca de aceea s-a facut sectia, pentru procurorii abuzivi, nu? Doamna procuror Iorga Moraru, cu o tehnica demne de cauze mai bune – doamna Sacarin nu era inculpat – a facut presiune sa declare ceva impotriva judecatorilor”, a mai spus avocatul.
Mama adoptiva a Sorinei, Ramona Sacarin, a fost audiata, saptamana trecuta, de procurorii Sectiei pentru anchetarea magistratilor vreme de 9 ore. La iesirea de la audieri, Ramona Sacarin a spus ca fetita este bine si ca autoritatile ii vor decide soarta, nu ei.
„Nu pot sa fac niciun fel de declaratii. Sorina este bine. O sa hotarasca autoritatile romane, nu noi (ce se va intampla cu fetita, n.r.)”, a declarat Ramona Sacarin, la iesirea de la Sectia pentru achetarea magistratilor.
Sursa: Mediafax
Citeste si Caz similar cu al Sorinei: Fetita adoptata in Timisoara va fi…

Source link

Continue Reading

Preconceptie

Cazul adoptiei din Baia de Arama: Preventia riscului psihologic este slab reglementata in Romania

Published

on

Cazul adoptiei din Baia de Arama: Preventia riscului psihologic este slab reglementata in Romania

prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
Analizand cazul mediatizat in saptamana 17-30 iunie 2019 privind adoptia fetitei Sorina din Baia de Arama (Mehedinti), prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti, atrage atentia asupra faptului ca, in momentul de fata, in Romania, actele normative nu includ  proceduri ferme privind evaluarea si pregatirea psihologica in vederea adoptiei, dar si pentru etapele ulterioare, atat pentru copil, cat si pentru adultii implicati. Potrivit acestuia, preventia riscului psihologic este slab reglementata in Romania.
Citeste si Esecul sistemului in a proteja drepturile copilului
Specialistul este de parere ca, in cazul adoptiei gestiunea deficitara a tranzitiei poate avea consecinte semnificative pentru copil, dar si pentru familia adoptiva: tulburari de adaptare, tulburari emotionale, tulburari ale capacitatii de performanta.
Profesor univ dr. Eugen Avram mentioneaza ca imaginile televizate sunt comentate de mass-media prin termeni precum: nepregatire psihologica, evaluare insuficienta a contextului, apelul la forta (existand si alte suspiciuni prezentate in emisiunile TV).
Daca analizam Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, descoperim urmatoarele:
1) In unele articole apare sintagma asistent social/psiholog, ceea ce indica optiunea pentru una din profesii, ele nu apar ca activitati complementare.
2) Evaluarea psihologica se desfasoara in cadrul unui numar insuficient de ore (sectiunea a III-a a normelor, art 9): 4 intalniri de evaluare/consiliere.
3) In unele etape ale procesului de adoptie nu se mentioneaza activitatea de monitorizare psihologica si sociala a copilului si adulilor implicati. De exemplu: etapa de potrivire initiala, etapa de potrivire practica, etapa de dupa adoptie.
4) La art 55 litera 3, se prevede ca profilul copilului greu adoptabil cuprinde […] descrierea succinta a nevoilor de sanatate, emotionale, educationale ale copilului. Conceptele greu adoptabil si succint ridica unele probleme de conceptualizare.
5) La art. 10 se precizeaza ca pregatirea adoptatorului/familiei adoptatoare este destinata evaluarii si dezvoltarii capacitatii acestuia/acesteia de a raspunde nevoilor copilului adoptat si se desfasoara pe parcursul a 3 sesiuni individuale sau de grup, cu o durata totala de minim 12 ore.
Citeste si Cazul fetitei din Mehedinti, luata cu mascatii, in atentia autoritatilor
“Copiii supusi procedurilor de adoptie constituie o categorie vulnerabila care trebuie supravegheata o lunga perioada de timp inainte si dupa adoptie. Exista un protocol viabil de monitorizare psihologica si sociala a evolutiei copiilor adoptati? Stim in mod real ce se intampla cu ei la 5 sau 10 ani de la adoptie? In procesele de adoptie este necesara o evaluare psihologica extinsa (evaluare longitudinala, evaluarea familiei extinse, a istoricului de sanatate a familiei, activitatile adoptatorului, etc.), trebuie alocate mult mai multe ore de evaluare si pregatire psihologica in cadrul unui proces de monitorizare a copilului si adultilor implicati”, explica prof. univ. dr. Eugen Avram.
Sanatatea psihica a populatiei – parcurs aleator in lipsa activitatilor preventive
Totodata, profesorul universitar este de parere ca majoritatea problemelor psihologice sunt cauzate de expunerea la factori psihotoxici, iar evolutia sanatatii psihice a populatiei are un parcurs aleator in lipsa unor activitati organizate care sa permita protectia psihologica.
“Daca analizam prevalenta problemelor de sanatate psihica tragem concluzia ca nu avem niciun control, nici macar in ariile pe care le gestioneaza institutii de importanta majora in societate. Victima este cetateanul, adult, tanar sau copilul. Ne miram de ce multi copii dobandesc probleme de adaptare, comportamente vicioase sau de ce nu isi valorifica talentul. Avem tot interesul ca adoptia sa contribuie la crearea unui cetatean sanatos psihic si apt pentru munca. O societate sanatoasa mintala se creeaza prin grija pentru sufletul fiecaruia! Avem specialisti care pot contribui la crearea unei performante adaptative optime a copiilor adoptati si a familiilor adoptive. Evaluarea psihologica, monitorizarea psihologica, consilierea, asistarea, psihoterapia de suport sunt activitati ce contribuie la sanatatea psihica a populatiei. Aceste activitati trebuie sa fie mai bine reprezentate in actele normative”, conchide prof. univ. dr. Eugen Avram, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti.
Citeste si Familia adoptiva a Sorinei a depus plangere pe numele procurorilor

Source link

Continue Reading

Preconceptie

De ce steroizii si pastilele impotriva caderii parului sunt o cauza a infertilitatii la barbati?

Published

on

De ce steroizii si pastilele impotriva caderii parului sunt o cauza a infertilitatii la barbati?

Doi cercetatori americani au descoperit un paradox interesant si anume ca, barbatii isi deterioreaza capacitatea de a concepe copii din cauza steroizilor anabolizanti si pastilelor impotriva caderii parului, pe care le consuma pentru a fi mai atractivi in fata sexului opus.
Steroizii luati pentru a avea un aspect fizic de invidiat si pastilele pentru combaterea caderii parului la barbati pot deteriora fertilitatea acestora, scrie BBC.
Oamenii de stiinta au numit acest paradox „Mossman-Pacey”, dupa numele acestora de familie, si poate fi una dintre cauzele suferintei in cuplu, atunci cand ambii parteneri fac eforturi sa conceapa un copil.
Citeste si Testul cu clomifen citrat, o solutie pentru problema infertilitatii?
„Am observat un lucru la cei care veneau sa faca un test de fertilitate, si anume ca erau <<uriasi>>”, povesteste dr. James Mossman de la Universitatea Brown din America.
Medicul marturiseste ca s-a gandit la aceasta asociere intre fertilitate si abuzul de steroizi pe vremea cand isi redacta lucrarea de doctorat.
„Acesti barbati care isi lucreaza propria imagine de sine si se <<maresc>> cat mai mult, nu mai au, fara exceptie, niciun spermatozoid in ejacularea lor”, explica medicul.
Steroizii anabolizanti mimeaza efectul produs de testosteron, hormonul masculin, in organism si sunt folositi, ca substante, pentru a creste greutatea musculara. Mai precis, steroizii anabolizanti sunt hormoni sintetici care imbunatatesc capacitatea organismului de a produce tesut muscular.
Steroizii anabolizanti „pacalesc” glanda pituitara sau hipofiza (cea care secreta hormoni), crezand, la randul ei, ca partea masculina este „suprasolicitata”.
Asadar, glanda opreste (blocheaza) productia a doi hormoni importanti, si anume: hormonul foliculostimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH). Acesti hormoni au legatura cu productia de spermatozoizi, mai scrie BBC.
Citeste si Si cuplurile care au deja un copil pot suferi de infertilitate
Acelasi lucru se intampla si in cazul barbatilor care iau medicamente impotriva caderii parului.
Desi substanta activa a acestor medicamente, finasterida, schimba felul in care hormonul masculin este metabolizat in organism si, astfel, se limiteaza caderea parului, efectele sale pot include si disfunctionalitati ale erectiei care, ulterior, vor duce la problema infertilitatii.
Atat medicii-cercetatori, Mossman si Pacey, sunt de parere ca barbatii nu isi dau seama ca isi distrug fertilitatea atunci cand vor sa arate o imagine de sine pozitiva in fata femeilor.
„Mai multa informare pentru cei tineri poate salva cuplurile de la suferinta”, explica dr. Mossman.
Profesorul Pacey de la Universitatea Sheffield si presedintele Societatii Britanice de Fertilitate estimeaza ca 90% dintre steroizii anabolizanti utilizati devin sterili (cauza infertilitatii).
Efectele steroizilor pot fi anulate atunci cand se va opri utilizarea lor intre trei luni si pana la un an. In schimb, consumul lor regulat si in cantitati depasite pot cauza infertilitatea la barbati, scrie Daily Mail.
In schimb, pastilele anticaderea parului nu sunt o ingrijorare atat de mare, ca in cazul steroizilor.
Dr. Mossman crede ca oamenii sunt singurele fiinte care isi sacrifica fertilitatea (rolul reproductiv) cu scopul de a atrage sexul opus, precizeaza Daily Mail.
Vezi si Dr. Andreas Vythoulkas: Exista vreo legatura intre infertilitate si imunitate?
Autor: Andreea Borcila

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare