Connect with us

Sarcina

Reguli de bază pentru un somn bun în sarcină

Published

on

Reguli de bază pentru un somn bun în sarcină

Adesea, sarcina aduce cu sine tot felul de tulburări de somn, inclusiv greaţă, aciditate la stomac, crampe musculare şi sforăit.
Şi obiceiurile proaste de somn, dinainte de a rămâne însărcinată, pot face ca toate aceste probleme să se înrăutăţească.
In plus, insomnia este ceva frecvent in cazul gravidelor, din cauza schimbărilor hormonale. 
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ai parte de un somn mai bun în timpul sarcinii, dar şi după.

Urmăreşte ce şi când mănânci sau bei 
Redu consumul de cafeină
Redu consumul de băuturi şi alimente care conţin cafeină, cum ar fi cafea, ceai, sifon şi ciocolată. Evită-le în totalitate după-amiaza şi seara.
Bea mai puţin după-masa şi seara târziu
Bea mai multe lichide la începutul zilei şi mai puţine seara. Acest lucru ajută la reducerea pauzelor la baie în miezul nopţii.
Evită mesele grele şi alimentele picante înainte de somn
Mâncărurile picante, cum ar fi chili, şi alimentele acide, cum ar fi roşiile, pot cauza arsuri la stomac şi indigestie. La fel şi consumarea unei mese copioase aproape de ora de culcare.
Dacă arsurile la stomac reprezintă o problemă, consumă mese uşoare mai devreme. Oferă-ţi 2-3 ore timp pentru a digera mâncarea înainte de a te îndrepta spre pat.
Gustări înainte de culcare pentru a descuraja greţurile de dimineaţă
Dacă greţurile îţi dau bătăi de cap, încearcă să ai o mică gustare pentru ca stomacul să nu fie complet gol. Încearcă o gustare delicioasă, cum ar fi biscuiţii, mai ales înainte de culcare.

Citeste si despre: Sfaturi practice pentru un somn liniştit în timpul sarcinii

Învaţă cum să te relaxezi
Profită de un pui de somn după-masa
Un pui de somn, preţ de 30-60 minute, pe parcursul zilei, te face să fii mai energică, îţi îmbunătăţeşte memoria şi, în general, reduce senzaţia de oboseală. Un studiu realizat de americani a constatat că mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate au cel puţin un pui de somn în timpul săptâmânii de lucru şi 60% au cel puţin un pui de somn în weekend.
Cu toate acestea, trebuie să acorzi atenţie asupra unui fapt. Dormitul prea târziu în cursul zilei (sau pentru prea mult timp) poate interfera cu somnul pe timp de noapte.
Alege timpul potrivit pentru exerciţii în timpul zilei
Începe-ţi exerciţiile, destul de devreme, în timpul zilei, pentru a-i oferi timp corpului să se destindă după un antrenament.
Exerciţiile efectuate prea aproape de ora de culcare îţi pot afecta sau chiar fura somnul profund prin interferarea cu ciclul natural al somnului. Încearcă să termini exerciţiile cu cel puţin 3 sau 4 ore înainte de a merge la culcare.
Practică tehnici de relaxare
Află informaţii despre tehnicile de inducere ale somnului, cum ar fi imagini ghidate, respiraţie profundă sau relaxarea progresivă a muşchilor.
Nu permite listei cu “lucruri care îngrijorează” să te îngrijoreze
A ţine o hârtie şi un pix lângă pat te poate ajuta la ameliorarea anxietăţilor pe timp de noapte. Când te trezeşti cu gândul la toate lucrurile pe care trebuie să le faci a doua zi, scrie-le pe o hârtie.
Dacă faptul că îţi scrii gândurile te face să te îngrijorezi şi mai mult, termină lista de întrebări, preocupări şi lucruri de făcut cu cel puţin o oră înainte de culcare. Apoi, relaxează-te și gândește-te la lucrurile pozitive.
Înscrie-te la un curs
Dacă eşti îngrijorată cu privire la travaliu şi naştere, îngrijirea copilului sau alăptare, înscrie-te la un curs special. Dacă ştii ce te aşteaptă, te poate ajuta să te relaxezi. De asemenea, te poţi bucura de comunicarea cu alte femei însărcinate.

Citeste si despre: Lucruri de stiut despre burtica pe perioada sarcinii, transformari de la marime pana la forma

Practică igiena somnului
Urmează un program de somn
Încearcă să-ţi reglezi programul de somn/de trezit, mergând la culcare la aceeaşi oră şi trezindu-te în fiecare zi la aceeaşi oră.
Stabileşte o rutină regulată şi relaxantă pentru culcare
Dezvoltă un ritual liniştitor pentru somn – cum ar fi cititul sau îmbăierea – timp de 20-30 de minute înainte de a adormi.
Transformă-ţi dormitorul în sanctuar
Atunci când esti însărcinată poţi simţi că îţi este mai cald decât de obicei, deci păstrează răcoare în cameră. Nu lăsa lumina şi zgomotul să pătrundă în cameră. Te pot trezi dintr-un somn sensibil.
Foloseşte patul numai pentru somn şi sex
Dacă te-ai obişnuit să plăteşti facturi sau să te uiţi la televizor din pat, opreşte-te. Rezervă-ţi patul pentru alte activităţi plăcute, cum ar fi somnul, sexul şi cititul.
Dormi pe partea stângă
Antrenează-te să dormi pe partea stângă. Această poziţie ajută fluxul de sânge şi substanţe nutritive să curgă înspre bebeluş şi uter, şi îţi ajută corpul să elimine deşeurile şi fluidele. Obişnuieşte-te cu această poziţie, la începutul sarcinii, pentru că te va ajuta să dormi mai bine atunci când burta va fi mai mare.

Citeste si despre: Scurgerile maronii in timpul sarcinii sunt normale? Cand sa mergi la doctor?

Dacă pur şi simplu nu poţi dormi…
Da-te jos din pat
Dacă eşti trează, după 20 sau 30 de minute, ridică-te şi mergi într-o altă cameră. Ascultă muzică liniştitoare sau citeşte o revistă. Când te simţi somnoroasă, mergi înapoi în pat.
Nu-ţi fă griji
Dacă te trezeşti noaptea, nu te îngrijora! Întreruperea somnului, în perioada sarcinii, este perfect normală.

Source link

Sarcina

Naștere la Maternitatea Sf. Apostol Andrei din Galați. „Există în maternități și îngeri în halate albe, nu doar medici care și-au uitat jurământul”

Published

on

Naștere la Maternitatea Sf. Apostol Andrei din Galați. „Există în maternități și îngeri în halate albe, nu doar medici care și-au uitat jurământul”

Cititoarea noastră Larisa ne-a scris experiența ei de naștere la Maternitatea Sf. Apostol din Galați, dorind să le încurajeze pe gravidele cărora le e teamă de nașterea în sine și de atitutudinea personalului medical. Larisa a născut de două ori prematur, la aceeași maternitate, cu același medic, și de fiecare dată a avut parte de sprijin și încurajare. Deși prima naștere a fost una grea, cu o serie de complicații,…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Naștere cu vacuum în Irlanda. „A fost o naștere traumatizantă, iar copilul a avut displazie de șold”

Published

on

Naștere cu vacuum în Irlanda. „A fost o naștere traumatizantă, iar copilul a avut displazie de șold”

Cititoarea noastră Silvia, de 38 de ani, este mama a trei copii, doi născuți în România, natural, și unul în Irlanda, prin naștere cu vacuum. Din cauza diabetului gestațional făcut în sarcină, Silviei i s-a indus travaliul înainte de termen. Copilul a avut aproape 3,700 kg, mamei i s-a făcut epiziotomie, iar medicii au fost nevoiți să recurgă la vacuum (aplicarea unui dispozitiv, asemănător unei ventuze, pe capul…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină?

Published

on

Ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină?

Probabil ai auzit vorbindu-se în sarcină despre dopul gelatinos. Acesta este ca o formațiune mai mucoidă (consistența unei gelatine, de aici și numele), de culoare alb-rozalie, care are rolul de strat protector la intrarea în colul uterin în timpul sarcinii. Află aici ce trebuie să știi despre dopul gelatinos în sarcină. 
Dopul gelatinos ajută la prevenirea pătrunderii în uter a bacteriilor și altor microorganisme dăunătoare, care ar putea să provoace infecții…

Source link

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com