Connect with us

Sarcina

Vârsta gestaţională – măsurarea dimensiunilor în uter

Published

on

Vârsta gestaţională - măsurarea dimensiunilor în uter

Măsurarea dimensiunilor bebelușului în burtică poate indica vârsta gestaţională a bebeluşului, fapt ce poate ajuta la identificarea din timp a eventualelor probleme în dezvoltare. 

Cum se măsoară creşterea bebeluşului meu în timpul sarcinii?
Începând cu aproximativ a 20-a săptămână de sarcină, medicul îţi va măsura înălţimea fundului uterin – distanţa de la osul pubian până la vârful uterului – la fiecare vizită prenatală. Această măsurătoare îl ajută pe medic să estimeze mărimea bebeluşului, rata de creştere şi poziţia acestuia în a doua jumătate a sarcinii.
Ca regulă generală, înălţimea fundului uterin, în centimetri, ar trebui să fie aproximativ egală cu numărul de săptămâni în care eşti gravidă. De exemplu, la 20 de săptămâni, înălţimea fundului uterin ar trebui să fie de la aproximativ 17 până la 23 de centimetri.
Citeste si despre: Activitati periculoase pentru gravide (I)
Ce înseamnă dacă sunt încadrată la “mare pentru vârsta gestaţională”?
Dacă în urma măsurării, sarcina se încadreaza la “mare pentru vârsta gestaţională” înseamnă că înălţimea fundului tău uterin este mai mare cu 3 centimetri decât se aştepta pentru stadiul de sarcină, în funcţie de data la care vei naşte. Medicul tău probabil că va identifica la ecografie si din ce motiv.
Ai putea să fii încadrată la “mare pentru vârsta gestaţională“dacă:

Data naşterii este greşită. (Ecografia va ajuta medicul să-şi dea seama de data exactă.)
Ai muşchii abdominali mai slabi decât majoritatea femeilor, probabil ca rezultat al sarcinilor anterioare.
Suferi de obezitate, ceea ce poate face mai dificilă obţinerea unei măsurări exacte.
Ai fibroame uterine.
Ai o sarcină multiplă (gemeni, tripleţi).
Ai prea mult lichid amniotic.
Copilul se află într-o poziţie neobişnuită.
Ai un pelvis îngust.
Bebeluşul tău este mult mai mare decât în mod normal, o afecţiune cunoscută sub numele de macrosomie. Factorii de risc pentru macrosomie includ diabetul de tip 1 sau de tip 2 înainte de sarcină şi diabetul gestaţional.

Sau, pur şi simplu, porţi în pântece un bebeluş mare, dar perfect sănătos.
Citeste si despre: Determinarea factorului Rh și importanța lui în sarcină
De ce aş putea fi încadrată la “mică pentru vârsta gestaţională” ?
Dacă te încadrezi la “mică pentru vârsta gestaţională” înseamnă că înălţimea fundului uterin este cu peste 3 centimetri mai mică decât se aşteaptă pentru acest stadiu de sarcină. Medicul te poate programa la ultrasunete pentru a confirma data la care vei naşte şi pentru a exclude probleme cum ar fi restricţia de creştere intrauterină şi un nivel scăzut de lichid amniotic.
Măsurarea fundului uterin ar putea fi încadrat ca “mică” dacă eşti micuţă de înălţime sau ai nişte muşchi abdominali foarte bine tonifiaţi.  De asemenea, ar putea indica faptul că bebeluşul a căzut în pelvis. Sau că, pur şi simplu, porţi în pântece un bebeluş mic, dar perfect sănătos.
Dar dacă se constată că bebeluşul nu pare să crească aşa cum ar trebui, vei avea nevoie de o alta ecografie, în aproximativ trei săptămâni, pentru a verifica creşterea sa şi nivelul lichidului amniotic. De asemenea, este posibil să ai nevoie de o monitorizare suplimentară pe măsură ce sarcina progresează.
Concluzie: Măsurarea dimensiunilor uterului în timpul sarcinii este importantă fiindcă poate să prevină anumite probleme privind evolutia bebeluşului.

Citeste si despre: Controale medicale in sarcina

Source link

Sarcina

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

Published

on

Naștere naturală la Filantropia. „Am întâlnit doar OAMENI, cu vorbe bune și zâmbetul pe buze”

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la Filantropia, ne-a scris experiența ei, dorind să încurajeze viitoarele mămici. Spune că s-a simțit sprijinită, înțeleasă și încurajată să nască așa cum și-a dorit, natural, în ciuda problemelor apărute în timpul travaliului. Redăm povestea integral, așa cum ne-a fost trimisă:

„Mii de mulțumiri mi se înghesuie prin gânduri și nu…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Furia în timpul sarcinii. De ce îți tună și fulgeră și cum faci să iasă soarele

Published

on

furia în timpul sarcinii

Furia în timpul sarcinii poate fi un semnal de alarmă, în ciuda faptului că schimbările de dispoziție sunt considerate o experiență normală în această perioadă. Corpul tău trece printr-o serie de modificări fizice și hormonale, iar viața ta de zi cu zi este pe cale să se schimbe. Unele gravide se simt pur și simplu nervoase, fără a-și putea explica de ce, altele devin extrem de furioase sau de anxioase. Discută despre…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Sarcina

Experiență de naștere în Suedia: „După o oră și jumătate de împins în diferite poziții, am născut o fetiță perfect sănătoasă”

Published

on

experiență de naștere în Suedia

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:

„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am…

Citeste mai multe pe totuldespremame.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Cele mai populare